Komentari

homo-sapiens-ludens.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • Voyager-nova generacija

    Pozdrav u Kristu, sestro u Kristu

    Volja Očeva je da budemo kao Krist, Isus kaže uzmite i jedite od ovoga svi ovo je moje tijelo koje se za vas predaje, ovo činite meni na spomen.
    To je sveta Misa, On nam se daruje u Svetoj Misi i mi dobijamo snagu Njegovu u Svetoj pričesti jer time vršimo volju Očevu.

    Također Isus je želio ljude koji će se više od drugih posvetiti službi Crkvi. To su svećenici. Nakon uskrsnuća dao im je vlast opraštati grijehe, propovijedati njegovu riječ i krstiti. Svim tim postupcima, Isus ih je postavio svećenicima. Starozavjetni svećenici imali su dužnost prinositi životinjske žrtve u jeruzalemskom Hramu. Sada govorimo o novozavjetnom svećenstvu koje vrši ulogu koju mu je dao sam Isus Krist. Vlast koju su od Isusa primili, apostoli su nakon njegovog uskrsnuća prenosili svojim suradnicima i nasljednicima polaganjem ruku. Na takav način biskup i danas zaređuje novog svećenika.
    Novi zavjet (u knjizi Djela apostolskih i u Pavlovim poslanicama) govori o nadglednicima, starješinama i đakonima. Iz tih apostolskih službi razvile su se današnje službe biskupa, svećenika i đakona. Dakle, postojanje svećenićkog reda u Crkvi nije «izmišljotina iz Srednjeg vijeka» (kako neki misle), nego praksa koja postoji od apostola! Riječ «svećenik» ulazi u upotrebu kasnije, kada je nestalo židovskog svećenstva pa je nestala i opasnost da se kršćansko svećenstvo poistovjećuje sa židovskim (slično kao što je i križ postao kršćanski simbol tek onda kada je prestao biti sredstvo ubijanja).
    Stari kršćanski spisi (neki čak iz kraja 1.stoljeća) već nam opisuju ulogu biskupa, svećenika i đakona posebno u bogoslužju. Bez njih bogoslužje (sv. misa) nije bilo moguće kao što je to i danas. Možemo slobodno reći da je postojanje svećeničkog reda (kojeg su nositelji biskupi, svećenici i đakoni) Isusova želja i praksa samih apostola.

    Isus je rekao "Primite Duha Svetoga, kome oprostite grijehe oprošteni su im kome zadržite zadržani su im." Tim riječima je ustanovljen sakramenat ispovijedi.
    Ali ispovijed nije valjana ako nisu ispunjeni svi uvjeti a to su:
    1 ako se ne ispovijede svi grijesi kako su počinjeni
    2 ako nema kajanja za počinjene grijehe (vrlo čest slučaj u praksi)
    3. ako se ne popravi zlo proizašlo iz grješnog čina - grijeha (mnogi na to uopće ne misle)
    4. izvršiti pokoru za grijehe

    Mi smo pozvani vršiti volju Očevu u svakodnevnom životu, nama grijehe ne oprašta grešni čovjek već Bog, svaki čovjek je grešan ;)
    Ovaj citat koji si navela je vrlo jasan i govori nam da naše formalno držanje ili status ništa ne garantiraju, ako ne vršimo volju Očevu, na drugome mjestu u Bibliji piše o talentima koje je gospdar ostavio i kako od koga traži, od onoga koji je vise dobio više se i traži, nažalost i mnogi svećenici rade mnoge sablazni koje nisu u skladu sa voljom Očevom i na njih se to odnosi, ali i mi kršćani ne smijemo osuđivati druge na temelju površnih informacija, budimo kao Krist koji prekljubnici kaže, ni ja te ne osuđujem, idi i ne griješi više ;)
    Isus pozna svačije srce ta iz srca izlaze ......

    LP i BB

    avatar

    11.02.2012. (17:07)    -   -   -   -  

  • Sidney.Lupin

    Ok, spominješ starješine, oni još i danas postoje i nisu pod denominacijom.
    LP
    Božji blagoslov

    avatar

    13.02.2012. (17:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...