Komentari

unpapillonestvotrenightmare.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Helada

    Hm, teško je biti zahvalan na prijekorima, možda i teže na onome što podsjeća na vlastite prijekore. Istina je, po mom mišljenju, previše bolna da bi se njome samo tako mahalo.
    Nisu li Hera i Atena navele Medeju da se zaljubi u Jazona e da bi se ovaj uspio domoći zlatnog runa? Medeja je vrlo zanimljiva tragička junakinja jer je njena bol uistinu užasna, a sebi se vjerojatno osvetila u istoj mjeri kao i Jazonu. Da je sinove povela sa sobom, bili bi joj utjeha u progonstvu. Ovako je svoju dušu ranila jednako kao i Jazonovu. Je li to uopće osveta? Naime, u takvoj osveti sigurno nije moguće uživati.
    Nadam se da su mostovi srušeni bez poplave.
    Jako volim tvoje elegije! Prekrasne su mi.
    P.S. Ne glasi li aorist glagola ,,pustiti" - ,,pusti''?

    avatar

    25.03.2012. (21:08)    -   -   -   -  

  • judi

    Je, je, aorist je pusti :-) nisam u zanosu obratila pozornost hehe :-)) neka se budući gramatičari bakću s time hahahaha :-))) kao što se mi bakćemo (ako se tko od nas bakće) s pravopisom i sintaksom hrvatskih latinista (njih sam navela jer se njima latinisti bakću s manjim naglaskom na njihovu književnu vrijednosti zasad :P :P )
    ne čini utjecaj bogova stvar niti lakšom niti promijenjenom... ima više verzija te nesretne Medeje (i ja nisam još to u potpunosti prostudirala), no čula sam da je prema nekom izvoru ona svoju djecu ubila kako bi oni postali besmrtni i da su ih čak u nekim grčkim gradovima kao takve i štovali (poznato?), a da je Euripid to sve nekako pojednostavio i uklonio sav taj neki značaj i ostala je samo krvoločna nesretnica... mene se najviše dojmila slika iz Apolonija Rođanina o tim duševnim previranjima Medeje, i mislim da je ponajviše ova pjesma rezultat nekih utisnutih slika kada sam to čitala...
    Drago mi je baš baš da ti se pjesme sviđaju :-)

    avatar

    16.04.2012. (14:11)    -   -   -   -  

  • judi

    Nije valjda niti svrha osvete uživanje, ili, čudno bi bilo da se iz "zla" očekuje "dobro"... osveta je rezultat bezizlaznosti - barem ja to tako doživljavam... nemogućnosti...
    A što je osveta?
    Kažu, osveta se servira hladna, to je prava osveta, kad je već prošlo vrijeme šah-mata :-) a meni se takva osveta učini nekako nevažnom i besmislenom - dok se gori, dok se umire, e tada je osveta u biti izraz "da patiš barem blizu onako kako ja patim"...
    Ranjeni su, ranjeni, svi su tu ranjeni :-)))

    avatar

    16.04.2012. (14:17)    -   -   -   -  

  • Helada

    Po mom mišljenju nema svrhe činiti ono što ti neće pričiniti zadovoljstvo. Ako je u osveti nemoguće uživati, ako bi osvećen još više patio, mislim da takva osveta nema smisla. Ako su sve osvete takve, osveta uopće nema smisla.
    Zašto bi čovjek činio zlo ako ne očekuje iz njega ipak nešto dobro? Čula sam da je osveta slatka, iz toga bih zaključila da je svrha osvete uživanje u tuđoj patnji. Medeja je sebi nanijela još teže rane, što joj vrijedi Jazonova muka?
    Ne znam, čitala sam ,,Medeju'' Christie Wolf i ondje se spominje štovanje Medejine djece u Korintu, iako njena verzija prikazuje Medeju kao nevinu i kao žrtvu podmetanja. Riječ je o suvremenoj interpretaciji mita (i tragedije). Morat ću i ja pomnije proučiti.
    Čitala si Apolonija Rođanina? Ja još nisam, ali svakako kanim jer me jako zanima. Volim helenizam.

    avatar

    26.04.2012. (22:58)    -   -   -   -  

  • judi

    Sad mi je upala u oko tvoja prva rečenica o 'mahanju istinom' - i razmišljam o tom mahanju, mahanju uopće i udaranju raširenih ruku u vrtnji :-) Rekla bih da je preduvjet za 'istinu' (ili bolje 'iskrenost' ;-) ) povjerenje... džabe, bez povjerenja džabe... tako da evo i ja malo šutim :-D
    A Apolonija si dosad sigurno i ti već čitala, kako ti se svidio?

    avatar

    29.03.2013. (15:09)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...