Komentari

apatrida.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • jelen

    Tema je odlična i vrlo važna! Potenciranje indiferencije i indolencije u običnom čovjeku važan je korak prema stvaranju „tehnotronskog“ društva tj. tehnokracije, vlasti bankara, kojekakvih „znanstvenih eksperata“ i visokih političara. Uglavnom šačica ljudi sa certifikatom za donošenje odluka i većinska inertna masa kljucača kojima bude svrha kljucati onako kako im bude kazano.
    Ali prethodni korak u tom istom procesu bio je baš pretvaranje duhovnosti u organizirani kult obožavanja bog(ov)a, „svetih“ spisa, „svetih“ misterija i sl. Nuđenje dakle te neke „svetosti“ svugdje i iz svakakvih izvora osim naravno iz samog čovjeka i njegovog vlastitog uma (heh, to bi bilo malo kontraproduktivno za veliku igru ;-)
    Dakle religija/duhovnost je kroz stoljeća kondenzirana baš u sve ono što iole inteligentan čovjek nakon logičkog promišljanja jednostavno ne može prihvatiti. Slučajno? Stvori problem potajno stvori rješenje javno i narod će ti klicati. Danas se na kult svjetovnog, „znanstvenog“ gleda kao na ultimativnu alternativu kultu vjerskih dogmi, na alternativu mraku neznanja iz prošlosti. Tako se stvara opet masa puka koja gleda u svoje svete vođe i farizeje samo što ti sad ne nose svećeničke halje nego ovaj put odjela i kravate političara ili poduzetnika, laboratorijske kute znanstvenika eksperta i tome slično… Jedino što je narodu još (zasad) namijenjeno je Sveti Trokut: kuća-pos'o-birtija ali samo dok mu elite ne počnu i taj trokut stezati i skraćivati mu stranice i ne okruže ga u totalnom ropstvu i pokornosti.

    avatar

    14.01.2012. (12:02)    -   -   -   -  

  • minus40kg

    Vjera pruža izvrsne mogućnosti, ograničavajući faktor smo uglavnom mi sami, ali Bogu hvala, njegova vrijednost nije nužno konstanta ;)

    avatar

    14.01.2012. (15:27)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    http://www.jutarnji.hr/sto-se-dogodi-kada-umre-bog/995742/

    Ono na što me tvoj tekst podsjetio je naslov onoga gore. Tekst pod naslovom govori o nečem drugom, ali svejedno mi se čini da bi ti u evolucijskoj psihologiji mogla naći dosta zanimljivih stvari. Druga "pismena" asocijacija je Pratchettova knjiga "Small gods". Glavni likovi romana su jedan bog i njegov prorok, a sam roman nije baš za klasične vjernike, budući da istovremeno snižava bogove na ljudske umišljaje (s tim da svi uredno postoje kao zasebna bića), a vjerske organizacije na čisto interesne. Ako si u stanju nositi se s takvim gadnim optužbama, toplo preporučam, čisto zbog humora kojim Pratchett impregnira sve što piše, a i zbog toga što ateisti obično bitno bolje upoznaju bogove od onih koji se samo prostiru pred oltarima.
    Manjak interesa za religiju je pak nešto za što treba prvo ustanoviti postoji li stvarno. Izuzetno religiozno pučanstvo nije bitno češće od izrazito misaonog i često se s njime preklapa. Masa pak ide u hramove kad treba i kad mora, dok dogme uzima kako im budu servirane, bez previše promišljanja, i sprema ih u ladice koje se rijetko otvaraju.
    Osobno držim da je puno korisnije po um osloboditi se potpuno svih predodžbi koje se ne temelje na opipljivoj stvarnosti tj. da od religioznosti pojedinci nemaju koristi. Međutim, ovaj manjak interesa za religiju jednaka je opasnost i za ateiste i za sve aktualne religije jer se polako stvara prostor za neke nove bogove. Sami po sebi oni vjerojatno neće biti ni bolji ni gori od dosadašnjih, ali povijest pokazuje da su dosta nasilni prema starima, kao i prema znanosti i kulturi. Tako da se pomalo plašim novog spaljivanja neke nove Aleksandrije i svog rusvaja koji prati rast mlade religije. Kao povremeni slušač vijesti iz svijeta pseudoznanosti, mogu reći da njuejđu fali još samo veliki prorok koji će se usuditi postati božanstvom. Usput budi rečeno, za nešto manje od dvadeset godina bit će dvotisućljetna obljetnica kako je jedan takav počeo djelovati. :)

    avatar

    14.01.2012. (15:30)    -   -   -   -  

  • NF

    prvo sam mislio da imaš ozbiljan pristup, a onda stado koje se okuplja oko don i.g., kategorija humor za sve koji nisu zasljepljeni klerici, dalje nisam čitao XD

    avatar

    14.01.2012. (18:24)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    kad netko pati, Bog pati, a je li to sve s njegove strane, ne znam
    (ne mogu komentirati kao korisnik na tvojem blogu)

    avatar

    18.01.2012. (15:16)    -   -   -   -  

  • odmak

    vajrapani,
    stvari su kompliciranije nego se čine.

    Kako sam izgubio 26 kg?,
    ne razumijem posve.

    propheta nemo,
    ništa još ne znamo. Mi (čovječanstvo) još nismo počeli misliti.

    pametni zub, evo ni ja nisam uspila. Ovo probam ponovo.

    avatar

    19.01.2012. (16:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...