Komentari

nerez.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Heraklit

    ako netko uspije izbalansirati budžet i otplatiti sva dugovanja...kako onda dođe do krize? to može jedino značiti da dug države nema ni s čim veze u državi...da se država može zaduživati koliko hoće i sebe pumpati kako želi...ali neće li netko jednog dana nazvati 01-ZAGREB i reći "halo, pare ili vas komadamo?"

    avatar

    10.01.2012. (22:30)    -   -   -   -  

  • Lucius

    Dug države ima veze sa svim u državi, ali očito nema puno veze s ekonomskom krizom, je li. To jest, ima praktički inverznu vezu, tj., da što manji državni dug, to je ekonomija u većem qrcu, kako činjenice očito ilustriraju. Ponavljam, na listi svjetskih ekonomija po razvijenosti postoji očita korelacija između veličine državnog budžeta, duga, deficita i razvijenosti ekonomije.

    Ključno pitanje kod zaduživanja nije koliko se država zadužuje, nego kod koga: kako primjer s Lincolnom jasno ilustrira, država doslovce može (i treba) samu sebe pumpati. Zagrebu nitko neće moći poslati kamatare ako se Zagreb bude zaduživao u Zagrebu, jednostavnije rečeno, ako država počne samu sebe financirati.

    avatar

    11.01.2012. (09:27)    -   -   -   -  

  • Heraklit

    kako se jedna država može zaduživati kod same sebe? kako možeš samog sebe zadužiti kod sebe...ići sam sebi u minus...iz čega.

    avatar

    12.01.2012. (09:55)    -   -   -   -  

  • Lucius

    Država se može zaduživati kod same sebe tako da si osnuje svoju banku. I onda joj kaže:"Oćemo izgradit tri nova aerodroma, pet novih hidrocentrala, dvanaest bolnica i trideset novih škola. Za to nam treba dvadeset milijardi kuna beskamatnog kredita, za koji će nam rok otplate biti sto godina (rata otplate 1% godišnje)." Obzirom da je ta banka pod vlašću države, ona posluša sve što joj se kaže i stvori potreban novac. Tome banke služe. Da stvaraju novac.

    A državna banka je centralna banka, koju danas ima svaka država svijeta. Jedini je problem da je njena prvobitna svrha - financiranje javne potrošnje - danas izvitoperena tako da centralna banka ne kreditira državu direktno, nego šalje novce u privatni bankarski sektor, koji onda i državi i svima ostalima koji trebaju novce dere lihvarske kamate na kredite. Što je naravno suludo: država emitira novac, onda ga daje centralnoj banci od koje ga ne smije posuditi po vlastitim uvjetima, nego ga posuđuje od privatnih banaka po njihovim uvjetima.

    avatar

    12.01.2012. (10:55)    -   -   -   -  

  • Heraklit

    upuhne li banka najednom 20 milijardi...nije li to...ionako...izmišljeno papiričarenje...a valute se ruše?

    avatar

    15.01.2012. (23:27)    -   -   -   -  

  • Lucius

    Sav novac je izmišljen. A do inflacije neće doći ako imaš razrađeno što ćeš napraviti s tim novcem. Ako imaš projekte u koje taj novac treba ići, a ti projekti stvaraju neku realnu vrijednost, onda ta realna vrijednost održava izmišljenu vrijednost novca. Hoćeš još realne vrijednosti bolnica, škola, znanstvenih projekata, whatever? Onda prvo trebaš doliti izmišljene vrijednost novca. Novac ti u ekonomiji dođe na isto kao i nacrti u inžinjerstvu: planski preduvjet da se stvori nešto stvarno.

    Inflacija nastaje ako se novac samo štampa a nitko ne zna za što ide ili koja mu je svrha. Onda se dodatna masa novca nema za što "zakačiti", a kako novac sam po sebi nema nikakvu inherentnu vrijednost, dolazi do gubljenja njegove vrijednsot kroz inflaciju.

    avatar

    16.01.2012. (10:49)    -   -   -   -  

  • Heraklit

    zar nije nabolje...upuhnuti izmišljeni novac...i vratiti izmišljeni dug...ili je to jedna preočita igra...izmišljenog?

    avatar

    31.01.2012. (23:39)    -   -   -   -  

  • Lucius

    Ne, jer tako nastaje inflacija i onda cijela ekonomija ode kvragu, budući novac posve izgubi smisao. Upravo se to u Weimaru desilo. Ponavljam, novac sam po sebi nema vrijednost. On je naprosto dug. Ne možeš dug vraćati s drugim dugom, onda imaš naprosto samo još veći dug koji nema nikakvog smisla. Treba ti novac kao pokriče za neku realnu ekonomsku aktivnost, zbog koje onda dugovanje ima nekog smisla.

    avatar

    01.02.2012. (17:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...