Komentari

endimion17.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


 • metalurzi

  Da, baš tako. Vrijeme će pokazati. Mene je nekako strah Kine, Indije i svih tih zemalja. Postaju moćne, ali stanovništvo koje ih čini nekako je i dalje, mislim, u prošlom stoljeću. :S

  avatar

  26.11.2011. (17:07)    -   -   -   -  

 • jelen

  Od neodimija se prave najjači permanentni magneti ako se dobro zmislim?? A i gadolinij ima, kao što mu samo ime kaže, neka gadna magnetska svojstva...
  Bio je odličan članak u National Geographicu o reaktorima u kojima ulogu vode potpuno preuzima helij koji je inertan i on se zagrijava prolazeći kroz grafitne kuglice u kojima su ugrađene sitne radioaktivne čestice urana i onda pokreće turbine. Same grafitne kuglice su kao moderator reakcije i drže temperaturu u granicama, a temp su veće nego u vodom hlađenim reaktorima i učinak je time veći.
  Vode uopće nema sve radi helij, hladi reaktor i goni turbine. Meni tek taj sistemi ima nekog smisla jer je najčišći i najsigurniji koliko može nuklearka biti. Prototip plinskog reaktora već radi i to u Kini. Ako bi RH ikada gradila NE takav sistem bi bio right way to go ;-)

  avatar

  26.11.2011. (17:14)    -   -   -   -  

 • Sadako's apprentice

  @metalurzi: Da, to su otprilike i moje misli. Ipak, tko zna, možda se dogodi nešto sasvim deseto. Prognoziranje društvenih događaja nije zahvalan posao.

  @vajrapani: Da, trenutno najjači komercijalno nabavljivi. Mislim da ima i jačih za koje se zna, a nisu u prodaji, nego se još testiraju. Ništa čudno, znajući da su ovi današnji sintetizirani 1982.
  Za gadolinij ne znam. Lantanoidi su svi jako slični i uče se na jednom primjeru koji se tiče oksidacijskih stanja. Detaljno bi, bez virenja u Wiki, o tome mogao netko tko se njime bavi, a takvih na svijetu ima malo.
  Taj reaktor koji opisuješ je pebblebed tip reaktora i simpatično je složen. Kuglice se mogu dodavati ili oduzimati, a neće se rastaliti.
  To su ti inventivni reaktori s pasivnom zaštitom. Naravno, ništa nije 100% sigurno, ali ne može mu se dogoditi rastal u klasičnom smislu.
  Sumnjam da će RH ikada graditi nešto svoje, a ako bude, to će vjerojatno biti tlakovodni novijeg tipa. Imamo generacije odškolovane na NEK-u pa je to zgodno spojiti.

  avatar

  26.11.2011. (17:41)    -   -   -   -  

 • pametni zub

  uzlet Zapada? nije još ni počeo propadati.
  o toriju ne znam što bih rekao.
  tvoji su znanstveni članci odlično napisani, teme su zanimljive, a borbu protiv pseudoznanosti podržavam (dok ne pridobiju i mene, he he)

  avatar

  27.11.2011. (11:45)    -   -   -   -  

 • Igniss

  Bravo za rasvijetljavanje ponekad konfuznih razlika u fisiji. Btw, imam dojam da bi te mogao zanimati ovaj izvrstan website o potrošnji i izvorima energije: Without hot air

  avatar

  27.11.2011. (19:37)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...