Komentari

huc.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • sven adam ewin

    Pjesnik je govorio, dragi moj Huc, o sebi. Govorio je u prvom licu: "Umrijet ću noćas od ljepote". Ti mu nisi bio ni na kraj pameti, dok je pisao svoje bolne ispovijedne stihove. Relativiziranje stvari - stvar je mačo mode, no i to je odavno demode, što samo govori o tvojim poodmaklim godinama.
    Svaki istinski pjesnik umire od ljepote, ma koliko se ti od toga distancirao svojim hinjenim carverizmom! Ako si pjesnik, (a meni se čini da jesi), umro si zericu i s ovom tvojom pjesmom. A zericu od te "zerice", umro je i svaki od nas čitatelja, ma kako to nehotično "umorstvo" tvojih čitatelja - tebi teško palo!
    Vjeruj mi na riječ, stariji sam od tebe i da nije tako kako sam ti rekao, ne bih gubio svoje vrijeme na ovo malo žvrljotine ispod tvojih stihova! Si?

    avatar

    05.12.2011. (12:50)    -   -   -   -  

  • maksimum

    Hm... ako je doslovno misljeno kako je napisano - moram se sloziti sa SAE. No, mislim da se radi o kritici drustva. Nemam dojam da je Huc mislio na sebe kada je rekao 'Nitko'. A da poezija pri zaostravanju pojmova mora biti do kraja logicna i dosljedna - to ne mislim. 'Nitko' ovdje vjerojatno jest ipak netko, nekolicina, maleni postotak, promil, gotovo nitko, nitko.

    avatar

    05.12.2011. (17:48)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Mislim da je stvar u zdravoj hrani.

    Huc, ne rasprslo ti se!
    Sretan Božić!

    Poezijom protiv hemeroida!

    avatar

    06.12.2011. (10:13)    -   -   -   -  

  • Meister Huc

    Swene, zaboravimo na trenutak da se ovdje radi o Tinu i onome što on predstavlja za hrvatsko pjesništvo, te bacimo pogled na pjesmu samu, kao da smo je našli rukom napisanu na listu trgovačkog papira u birtiji nalik Blatu. Što bi u tom slučaju mislili o njoj? Što bi mislili o nepoznatom pjesniku? Ili ovako: zamislimo osobu koja na engleskom izusti: Oh, it so beautiful that i could die! Kako izgleda ta osoba? Kojem miljeu pripada? Razumiješ?
    Umrijet ću noćas od ljepote naprosto je otrcan stih,
    puka fraza koja ništa ne znači. Jer pjesniku se kao ni Anglosaksoncu nipošto ne umire u tom trenutku i smjesta bi požalio kada bi netko izrečeno shvatio ozbiljno te mu prislonio pucaljku na čelo. Vjerujem da bi cvilio i molio za milost (Amerikanac nesumnjivo) poput bijednog pseta, prije no što bi se, kako je to deklarativno objavio, prepustio mirnom odlasku na krilima dobrog feelinga. Od ljepote se Swene naprosto ne umire (s izuzetkom Marata ili Holoferna), baš suprotno, dokazano znanstvenom metodom pogled na dobre sise produljuje život. Ali od čežnje za ljepotom, eeee, to je već druga stvar, od toga se može umrijeti. Samo što to Tin u ovoj pjesmi koja mi je oduvijek zvučala kao pubertetski uradak kojeg se osobno nikada ne bih usudio objaviti, prenapuhane, a ne iskreno bolne emocije, hinjenog (otrcanog) stiha, nije imao na umu.

    Al boli kurac Tina za to, kao što ga boli za platane na Zrinjevcu.

    Neprestano propitivanje je nužno i nipošto nije demode pošto stvari naprosto nisu onakve kakvima ih kulturni establišment prikazuje. Nietzsche je prvi zamijetio lažnost Europe i opravdano zahtijevao prevrednovanje svih vrijednosti. Danas je stanje još gore: baš SVE počiva na laži – od osobnog života pa nadalje...
    U medijima, profesorskim elaboratima, magistarskim radovima i doktorskim dizertacijama određena tema ili osoba poprima dimenzije koje nema. To je kao kada nabaciš mišiće od spužve za filmske potrebe. Ah taj (historijski) kontekst u kojem neoriginalni pikzibneri, vješti obrtnici poput Klovića, Meštovića, Becića, Babića, Augustinčića, Bukovca itd. u seoskoj prčiji postaju giganiti od značaja. I sada se naježim pri sjećanju kako su onomad - kada je ovim prostorima prohujao američki tajfun zvan Clinton - nezainteresiranom plejboju, kicošu u kožnjaku i goojzama provincijalci na Plesu upriličili pravi pravcati usputni kulturni događaj. Činilo se da će Kraljević, a bogami i njegov pas, svaki trenutak zaplakati.

    Ali dosta sa tim, više me zanima (a nije prvi put da čujem takvo što) gdje si to isčupao poveznicu s Carverom? TAko sam ga nekoliko puta spomenuo u svojim tekstovima (u šaljivom kontekstu) ne znači da se povodim za njime. Mislim, Carver je okej, ali i gej je okej.

    avatar

    07.12.2011. (11:42)    -   -   -   -  

  • Meister Huc

    @maximum i danice
    na dobrom ste tragu...

    avatar

    07.12.2011. (11:45)    -   -   -   -  

  • sven adam ewin

    Zaboravi na Carvera, Huc, on je bio jedna dobra i plemenita duša, koji je dobro pisao, a i ti pišeš dobre stvari pa analogiziram i to je sve.
    Inače si me oduševio svojm "malim cunamijem" pod kojim "padoše" veličine dimenzije jednog Meštrovića, (znamo i mi jednog Meštrovića, što bi rekao Tin, koji ga nije volio).
    Slažem se s onim tvojim "hajd'mo zamisliti papirić u nekom Blatu". I sam sam, (u posljednjim komentarima pod mojom pjesmom), slično odgovorio Potoku, kad me opatrnuo s Krležom. Sve je ipak stvar osobnog afiniteta, onog iskrenog, ali prije svega - kompetentnog, razumije se.

    avatar

    07.12.2011. (16:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...