Komentari

potok42.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • don Sven Adam Ewin

    Lijep "potrgan" efekat fotosa trga. Je l' to tvoj Brod? Nekako malo fakata prepoznajem.

    avatar

    13.11.2011. (10:32)    -   -   -   -  

  • sven adam ewin

    Ovo gore "don" je parafraza don Branka. Dodajem: Pozdrav!

    avatar

    13.11.2011. (10:35)    -   -   -   -  

  • Andrea-Pisma

    dobro ti jutro prijatelju

    avatar

    13.11.2011. (11:15)    -   -   -   -  

  • madeleine

    što god da je, nek je - zamisli kakvi bi bili gradovi bez trga - kao bez srca!

    btw oprostiti se i oprostiti - ista slova, posve različito značenje = zgodna igra slova i smisla ;-)

    avatar

    13.11.2011. (11:18)    -   -   -   -  

  • Potok42

    @Sven, sjeverna strana korza, nasuprot južnoj koju je zaustavila Sava.
    @30-10, To sam i mislio. Na nekoj složenijoj razini, takvi kontrapunkti, a naizgled/izvanjsku slični- rađaju zablude i probleme.

    avatar

    13.11.2011. (11:56)    -   -   -   -  

  • Tristia

    Panonski Brod.

    avatar

    13.11.2011. (12:44)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Ulica: kretanje, idenje
    Trg: stajanje, zadržavanje

    avatar

    13.11.2011. (12:57)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Inače, brodski glavni trg samim urbanim dizajnom i nije baš nešto, ali je prostorno jedan od najboljih koje sam vidio, s tim pucanjem na Savu, tako velik, a urbanistički dobro propoporcioniran i s raznolikim rubnim sadržajima (južno Sava, istočno stariji dio grada, sjeverno centar, zapadno park s javnim zgradama)...

    avatar

    13.11.2011. (13:03)    -   -   -   -  

  • Wall

    na tren sam pomislio da je moj grad, a ne tvoj, jer su pročelja,fasade oblicima neopisivo slične...kao i tvoj i koprivnički glavni (skoro pa jedini) trg ima s desne strane zgrade, a s lijeve park...naš je i time pomalo okljaštren, a po mojoj nestručnoj amaterskoj definiciji, okljaštreni trg - koji nije ušće i delta ulica sa svih strana, koji nema pročelja sa svih strana -pomalo izgleda nedovršeno, ma kako lijep park asistirao sa strane.. moj, a možda i tvoj, pokazuje kako je malo ljudi, ulica, zbijenosti nekih pravih gradskih trgova; naše provincijske gradiće razotkriva kao kasabe gdje nit' se planiralo, niti življelo stoljećima; koprivničkih par simpatičnih uličica s tradicijom cehova, obrtnika (pa i jedini trg s naljepšim zgradama) tek ušminkana ulica imućnih klesara, trgovaca kožom, zanatlija bez puno mudrosti, škole, ukusa, ičega osim para; danas u tim (KC a možda i SB) uvaženim starinama obitavaju malo finije institucije, neke knjižnice, ili daj bože, nešto nevezano za pare ...no u Koprivnici su iza tih ušminkanih pročelja uglavnom novovjeki neuki, lovatori bez stila - neke banke, osiguranja, današnji gospodari grada.

    ps. jučer sam se vraćao iz Sarajeva preko tvoje rijeke/grada...pomalo tužno. provincija posvuda miriše, izgleda sirotinjski, a ljudi nemaju trgova, ili trgovi nemaju ljudi.

    avatar

    14.11.2011. (11:28)    -   -   -   -  

  • Potok42

    @Wall, umjesto odgovora tebi i sebi:
    "Ima li ičeg provincijalnijeg od lamentacije nad provincijalnošću vlastite sredine? Pogotovo ako je čovjek u tom poslu vrlo ozbiljan i nimalo se ne zabavlja? Lamentator živi u dvostrukoj zabludi. Prvo, ne uviđa da je provincija neizlječivo stanje i naivno vjeruje da je se može reformirati, da ona može nadići i negirati samu sebe. Drugo, svojim jadikovanjem i sam doprinosi proizvodnji onoga čime je ogorčen. Jer, duh provincije nekako predviđa i taj glas "vapijućeg u pustinji”. Koliko se god to činilo okrutnim, njegov bijes i žalost ugrađeni su u bit provincije jednako kao i nadmene propovijedi njezinih apologeta." (Stanko Andrić- Provincija je neizlječivo stanje)

    Andrić se samo nastavlja na Filosofiju palanke, velikog Konstantinovića.

    avatar

    14.11.2011. (14:47)    -   -   -   -  

  • Wall

    moguće si/su u pravu, ali kao rasni provincijalac, koji očito i lamentiranjem sam perpetuira provincijsko, ovdje sam se dotakao vrlo stvarnog i konkretnog okljaštrenog trga, ne toliko iz žala za blještavilom i sjajem Neprovincije i sjajnih gradova, već meni logičnoig upita- kakav je tvoj/moj trg i koliko se to može zvati trgovima i u arhotektonskom, ne samo ljudskom smislu. možda bi Diogenov tu kogao reći svoje stručno mišljenje; istina, njemu je zbog položaja lijep i to ima smisla; moj nema niti rijeku, da ga/me izvuče, niti širinu prostora.... meni moj trg nije ružan zbog provincije; ili barem, najviše zbog provincije i stanja duha, već što ga je provincija i gradila od provincijskih materijala za provincijalce; fali mi oblika i ljepote, a ne samo šireg duha, već i materijala i prostora.

    avatar

    14.11.2011. (16:51)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...