Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • windfuckersister

    A kako je tek fina juha od buče.... :)

    avatar

    29.10.2011. (06:58)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Baš kad je mailom do mene stigao onaj neki tekst iz lista čakovečkih župa, točno mi je već kosa stajala u zraku od tih neprestanih polemika o Halloweenu. Ponajviše zato što se to predstavlja kao da je najveći problem u ovom društvu. Pa sam istresla nešto kratko na svom blogu. Prošle sam godine opširnije i s drugog aspekta pisala o obilježavanju te Noći vještica. Tekst je bio na tragu ovih tvojih objašnjenja. I zato, što se tiče tvog posta, mogu samo reći da je dobro napisano i potkrijepljeno činjenicama s kojima se slažem! ;-)

    avatar

    29.10.2011. (12:12)    -   -   -   -  

  • Neverin

    pa da i nije mi jasno kako to nije jasno onima koji misle da ćemo sad sa nekoliko buća odbaciti svoje "kršćansko nasljeđe". Bit će da si isti blog čitao kao ja koji te pokrenuo da ovo napišeš :)

    avatar

    29.10.2011. (13:38)    -   -   -   -  

  • dordora2

    Halloween ili Svi sveti?... novo ili staro?... sva mudrovanja i osude novih običaja odlaze u vjetar, jer oduvijek su se tradicija i novi običaji ispreplitali i uvijek će ljudi prihvaćati ono što im se bolje sviđa. Meni osobno isto ta Noć vještica baš i nije nešto naročito, ali isto tako ne vidim razlog da se osuđuje one kojima se to dopada ako time nikome ne čine zlo.

    avatar

    29.10.2011. (13:39)    -   -   -   -  

  • praktikum

    iliti kako bi rekao Horacije još davnih dana:
    "Quid rides? Mutatio nomine, de te fabula narratur!"
    (Zašto se smiješ? Izmijeni ime, pripovijest govori o tebi.)
    u isto vrijeme katolička religija, puna nam je poganskih običaja.
    I tu se krasno uklapa Gandhi: "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu."

    avatar

    29.10.2011. (13:42)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Kažeš, deset godina. I was there, kako bi rekli Američani, i sjećam se što to znači da je "postalo popularno prije desetak godina".

    Uistinu je odjednom postalo, a krivac je NovaTV. I dan danas se sjećam kako su agresivno naturali taj praznik. Tek tako, odjednom. Na TV-u jedva da je bio spominjan, a u RL-u je bio poseban samo hipsterima.
    NovaTV je zaslužna da je Noć vještica odjednom, iz vedra neba postao nešto što se "slavi", nešto što je barem virtualno "običaj". Zapravo se nije slavilo ni u RL-u, ali cijeli je program tog dana bio u tom tonu. To ponavljaju odonda.
    Dakle, nije polako, "prirodno" ušao, nego umjetno, brzo i nasilu.
    "Jer je sve američko moderno". Tada još nismo dovoljno pojmili (Webom nije bilo dovoljno rašireno, hah) koliko veliko može biti američko sranje.
    Meni je ideja Noći vještica kao nekog tuluma za odrasle čak i privlačna, ali da tjeramo djecu na usvajanje novog običaja, da idu po kućama obučeni u kostime... Ne znam, nakaradno mi je.
    "Ajde, Petra, stavi tu zombijevsku masku i uzmi kanticu za slatkiše, pa hodaj po susjedstvu i pred vratima svakoga reci: 'Trick or treat!"

    Trick or treat? Nakaradno? Da prevedemo, pa da bude još nakaradnije? :D

    avatar

    29.10.2011. (14:34)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    upravo o tom sam neki dan vodila debatu, ali nam je svima falilo informacija da skužimo o čemu je konkretno riječ s noći vještica i inim popratnim sadržajima:D hvala na postu;))))

    avatar

    29.10.2011. (17:08)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    pisala sam o ovoj temi prije par godina. i dalje tvrdim, bundeve su tu najmanje krive ;0)
    što se poganstva tiče, pa cijela kršćanska liturgija je kopija rimskih obreda, kao što su kršćanske crkve kopije rimskih bazilika, koje su opet sve kopija etruščanskih, koje su opet kopija... i tako stalno unatrag, stalno u još dalju povijest. svaka kultura kroz cijelu povijest preuzima kostur kulture koja joj je prethodila, nadopunjujući ili mijenjajući njen sadržaj, oblikujući formu prema sebi i vremenu u kojem cvate. sve oko nas je stoga oduvijek bilo poganstvo i jest derivat poganskog, pa je zato stupidno kao krivca prozivati poganstvo iz pozicije koja je u temelju i sama - poganska. takva slijepa "antipoganska" retorika govori samo o klasičnom neznanju onog tko je koristi i nerazumijevanju pravih korijena aktualnih društvenih fenomena i problema.

    avatar

    29.10.2011. (19:59)    -   -   -   -  

  • jelen

    @wind: hm, imam jedno iskustvo takve juhe po nizozemskom receptu, ispočetka zanimljivo i slatkasto ali svaka sljedeča žlica nekako sve teže ide,užasno zasitno... na kraju sam jedva na silu dogotovio tanjur.

    @Big Blue: ti Međimurci oni bi bar trebali cijeniti dobru buču, kad sam god putovao vlakom u Madžarsku gledao sam njive žute od buča. Ne znam što je došlo župnicima tamo gore.

    @neverin: jest dobro je kolega Defton učinio što je objavio neki dan taj članak jer inače ga sigurno ne bismo vidjeli. Ja o tome nisam ništa čuo godinama. Malo smiješna je tema, ali ima se tu zapravo i puno toga za promisliti i reći. Npr. dio mladeži slijedi vatikansku pop kulturu i za njih je Helloween poganizacija, a drugi dio slijedi američku i za njih je to prilika za blesavo opijanje u kostimima :-D, a za mene je prilika vidjeti jel još tko ostao da vidi stvari onakve kavima zaista jesu (ili bar to pokušava)

    @dordora2: ako netko zna za bezazleniji običaj od Halloweena od onih koji su nam došli sa zapada u zadnjih 20 godina, bilo bi mi drago čuti koji je to.

    @suzette: zapravo i nema modernog blagdana koji se apsolutno ne bi mogao povezati sa nečim iz doba staroslavenskih i općenito indoeuropskih religija.

    @Sadako's apprenitce: očito si na dobrom tragu s novom tv, baš odgledah kod njih prilog o Halloweenu, a tek je 29. listopad!! A prijevod? Ja bi rekao: "smicalica ili poslastica!" Nakaradno na granici s nastranim hehe ;-))

    @Joanna: riječ je i o tome da mi imamo u svojoj tradiciji "copernice" i nikakve trećerazredne vještice sa zapada nam ne treba uvoziti ;-)

    @modesti: mi smo kopija kopije kopirane kopije, ali ipak zbog silnog ega imamo osjećaj da nikad nitko prije nas niti osim nas nije živio nego da smo baš mi ti koji ćemo se na krilima osobnih i proizvoljnih uvjerenja vinuti u nekakve visine.

    avatar

    29.10.2011. (20:17)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    točno! plus taj ego udružen sa neznanjem = plodno tlo za fanatizam i indoktrinaciju.

    avatar

    29.10.2011. (20:42)    -   -   -   -  

  • jelen

    @modesti: ima li boljeg primjera od ovog što se dogodilo u Sarajevu

    avatar

    29.10.2011. (20:55)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    to je to.

    avatar

    29.10.2011. (23:37)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    "Kad je to točno zaustavljena povijest i odlučeno da su „poganske“ tradicije preuzete u tim i tim datumima na tim i tim mjestima legitimne, a one kasnijih datuma i iz drugih podneblja predstavljaju herezu? Na kojem točno „koncilu“?"

    Ovo je izvrsno pitanje i voljela bih znati koji bi se to klerički egomanijak usudio na njega odgovoriti s popratnom samouvjerenom nadmenošću i uvjerenošću u vlastiti isključitivi ispravan stav. Kako to obično čine, jel. Što se mene tiče, smatram da se život sastoji od dubokih i manje dubljih aktivnosti, a i jedne i druge jednako su potrebne čovjeku da bi živio u nekoj harmoniji između ozbiljnosti i razonode. Ovaj najkomercijalniji dio Halloweena možda jest plitak, ali tko kaže da je i suvišan? Osim toga, davno sam pisala o tome i, ukoliko postoji volja, čovjek može pronaći smislenost, dubinu i simboliku u svemu što radi, makar to čitav svijet smatrao glupošću.

    Ja osobno volim preuzimati običaje iz drugih kultura, predaja, mitova, podneblja. Ne postavljam oštru granicu između "našeg" i "tuđeg" te mi običaji jedne, primjerice, Burkine Faso nisu ništa manje sveti od ovih lokalnih. Važno je samo da se slažu s mojim uvjerenjima, stanjem duha i da intrigiraju moje srce i um. I ne osuđujem nikoga tko se ponaša jednako tako, bez da se za svoje razonode ikome opravdava. :)

    avatar

    30.10.2011. (10:49)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Kinky Kolumnistica: yep, sažela si bit- dubinu i simboliku naći u svemu što se radi.
    A oni koji trube o čuvanju i obrani nekakve tradicije od "opasnih novotarija" su od bilo kakve tradicije zapravo svjetlosnim godinama udaljeni, jedino što se tu želi pod svaku cijenu i svakim mogućim izgovorom očuvati je ipak vlastita uhljebljena guzica!

    avatar

    30.10.2011. (14:30)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    sjećam se kad sam bio klinac (80-ih godina) kad nije bilo
    nove-tv i nitko nije znao za neki Halloween...ujak je stavljao
    bundevu na prozor a u bundevu bi stavio svijeću...

    avatar

    01.11.2011. (07:36)    -   -   -   -  

  • jelen

    @mushin: odličan primjer, ujak je zasigurno čitao knjige, interesirao se naprosto svijetom oko nas na koji već god način. I to sve u ono vrijeme kad nije bilo interneta! A mi danas s druge strane pak skloni smo čuditi se svemu poput purana i čekati da nam s nekih autoritetskih visina kapne kakvo objašnjenje u vidu objave za nepismen puk... Smiješno koliko i žalosno...
    :-((

    avatar

    01.11.2011. (09:05)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    ...a prije toga smo išli na misu kao i poslije...i nije
    bilo nikakvih nedoumica...

    avatar

    01.11.2011. (16:10)    -   -   -   -  

  • suzdržani kreativac

    i nije buća nego buča

    avatar

    01.11.2011. (16:49)    -   -   -   -  

  • jelen

    @mushin: jasna stvar!

    @kreativac: slovenski je buča to je sigurno, a tako i mi u Zagorju i kažemo, hrvatski ponekad bude i buća ne znam zašto, ali opet Hrvati to iz nekog razloga većinom zovu bundeva ili tikva tak da ukratko, nebi se štel vu te stranjske pravopise preveć mešati... ;-)

    avatar

    01.11.2011. (20:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...