Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • borivoj

    „NEMA VECE NASLADE OD CITANJA KNJIGA I NEMA

    VAZNIJEG POSLA OD POUCAVANJA SINOVA“. Kineska poslovica





    Dragi prijatelji,

    Posto je SVE – i vrijeme i prostor, i nebo i zemlja, i zrak i voda, i biljke i zivotinje, i cojek, svijet i kozmos – Bozja kreacija, poimanje Boga je moguce i preko njegovih kreacija i tvorevina na nacin kako nam to pokazuje poruka pjesme iz „Bijele kule” za danasnje tihovanje:







    35. KAD BI OVAJ SVIJET BIO VISOKA PLANINA



    Kad bi ovaj svijet bio visoka planina,

    kao sto jest,

    Ti bi joj sjedio na vrhu, kao sto sjedis.



    Ali ne bi joj sjedio samo na vrhu, kao sto sjedis,

    vec bi se penjao svim njenim stazama,

    kao sto se penjes.



    Ali ne bi se samo penjao, kao sto se penjes,

    vec bi zastajao i pio s izvora, skupljao oblutke,

    udisao i osluskivao, cvijecem se runolisnim

    kitio - kao sto cinis.



    Ti bi, cineci tako, gledao put vrha,

    i pjevao mu sjetne, zamagljene pjesme.



    Kad bi ovaj svijet bio cesta, kao sto jest,

    ti bi joj bio pocetak i kraj, kao sto jesi,

    i ti bi bio pjesak hodocasni, kao sto jesi.



    “Bijela kula”, knjiga 81. Zapisala Vesna Krmpotic



    Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi

    oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.





    Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

    avatar

    28.10.2011. (08:27)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Hrvatsko književno društvo –Rijeka



    Srdačno vas pozivamo da svojim prisustvom

    uveličate svečanost promocije knjige



    DAMIRA MARASA - "KAD ZABOLI LJUBAV",



    koja će se održati

    u subotu 29.10.2011. u 19:00 sati / Rijeka,

    Martinkovac – Restaurant ''Furinac'' / Jure Dobrile 17



    U programu sudjeluju Damir Maras, Valerio Orlić, Dražen Marek, Nino Bijelac,

    Boris Kazija...



    Promociji će biti prisutni i važni ljudi iz svijeta filma, televizije i estrade.

    Nakon službenog dijela programa slijedi zakuska, kao dar vlasnika kuće, iza koje ćemo se zabaviti uz muziku i ples, do ranih jutarnjih sati.

    Uz knjigu, autor Vam poklanja i CD na kojem osobno kazuje svoje stihove, popraćene zvucima vrhunske glazbe.

    Do Restorana FURINAC stići ćete vrlo lako.
    Vozeći se Riječkom obilaznicom u smjeru Opatije,
    skrenete na izlazu RIJEKA ZAPAD-KASTAV, pa na semaforu desno.
    Zatim ravno još cca 1,5 km, nakon čega ćete ugledati veliki Opel prodajni centar.
    50 metara dalje skrenete lijevo i stigli ste. Na skretanju je postavljen putokaz sa imenom restorana FURINAC.

    Dobro došli!

    avatar

    28.10.2011. (08:30)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Tri recepta s heljdom za jesenski stol

    heljdaŽelite iznenaditi Vaše bliske originalnim i ukusnim jelom?

    A da pritom bude i zdravo?

    Predlažem tri recepta s heljdom, koji će zadiviti Vaše bližnje i ugrijati ih u ovo hladno vrijeme.

    Zašto heljda?

    Heljda je vrlo zdrava namirnica:


    bogata je dijetalnim vlaknima
    sadrži osam esencijalnih aminokiselina
    odličan je izvor minerala – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
    bogata je flavonoidima, posebice rutinom
    regulira razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
    smanjuje visoki tlak i kolesterol
    ne sadrži gluten, pogodna je za alergične osobe
    poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava
    smanjuje rizik od nastanka raka

    Heljda je posebno pogodna za hladnije vrijeme jer ima zagrijavajuća svojstva.



    1. Projice od heljde

    Ovo je vrlo jednostavan način upotrebe heljdinog brašna za dobivanje energetski bogatog obroka, pogodnog za hladne klimatske uvjete.

    Sastojci:

    1 šalica heljdinog brašna
    3 šalice vode
    1 žličica cimeta u prahu
    3 žličice sezama
    gomashio
    sol

    Priprema:

    U većoj tavi kratko prepržite heljdino brašno. Zalijte ga vodom, miješajući i pazeći da se ne stvore grudice. Dodajte cimet i malo soli.

    Dobivenu smjesu zatim stavite u “modlice” za kolače i pospite preprženim sezamom. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-40 minuta.

    Prije posluživanja začinite gomashijem. Kad ovo pojedete, bit ćete puni energije!



    2. Zapečena heljda s keljom

    Za pripremu ovog jela potrebno je nešto više truda i vremena, ali obavezno ga isprobajte - isplati se!

    Sastojci:kelj

    200 g heljde u zrnu
    15 listova kelja
    1 grančica ružmarina
    200 g ribanog parmezana
    integralne krušne mrvice
    bešamel

    Priprema:

    Heljdu operite, ocijedite i osušite. Kratko prepržite, dodajte vodu (omjer 2 prema 1) i grančicu ružmarina, poklopite lonac i kuhajte heljdu na laganoj vatri 20-ak minuta.

    Kuhanu heljdu začinite ribanim parmezanom.

    Očistite i operite listove kelja, kratko ih prokuhajte i dobro ocijedite.

    Nauljite tepsiju i pospite je krušnim mrvicama.

    Slažite red kelja pa red heljde, tako da zadnji red bude od heljde

    Pripremite bešamel: stavite na vatru posudu s nekoliko žlica ulja i dodajte 3-4 žlice pšeničnog brašna. Kratko prepržite brašno. Pažljivo miješajući dodajte vodu ili povrtni temeljac sve dok ne dobijete gustu smjesu.

    Začinite bešamel s malo majčine dušice, nekoliko žličica ribanog parmezana i malo soli.

    Bešamel prelijte preko heljde. Pecite heljdu u pećnici 15-ak minuta na umjerenoj vatri. Posljednjih 5 minuta vatru pojačajte kako bi se na površini uhvatila korica.

    Ostavite u uključenoj pećnici još pet minuta. Poslužite toplo.

    3. Heljda s brokulom


    brokulaSastojci:

    200 g heljde u zrnu
    300 g brokule
    1 krumpir
    1 češanj bijelog luka
    crvena paprika
    2 žlice umaka shoyu
    maslinovo ulje
    sol

    Priprema:

    Heljdu operite, ocijedite, ostavite da se osuši. Propržite, dodajte vodu (2:1), poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

    U drugoj posudi propržite na malo ulja bijeli luk zajedno s crvenom paprikom i krumpirom, narezanim na kocke. Nakon desetak minuta dodajte očišćenu brokulu. Poklopite i pirjajte na umjerenoj vatri sve dok brokula ne omekša.

    Na kraju dodajte heljdu i ostavite još nekoliko minuta na vatri. Prije nego što skinete s vatre, dodajte umak shoyu. Poslužite toplo.

    Pripremate heljdu na svoj način? Podijelite s nama Vaše recepte!



    Recepte sam posudila iz knjige "Žitarice: svojstva, primjena i djelovanje"Waltera Pedrotti.

    Saznajte više: http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/tri-recepta-s-h eljdom/#ixzz1c5aYMJtx

    avatar

    28.10.2011. (17:04)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Razlike između komunizma i kapitalizma



    U komunizmu su radnicu dobivali viškove, u kapitalizmu radnici jesu višak.



    U komunizmu su lupeži iz tvornice krali salamu, krevet, vijak, u kapitalizmu lupeži kradu tvornicu salame, tvornicu kreveta, tvornicu vijaka.



    U komunizmu je puno ljudi kralo malo, u kapitalizmu malo ljudi krade puno.



    Kad su komunisti došli na vlast oni su se iz šuma spustili u gradove, kapitalisti su iz gradova otišli u šume (sljeme, marjan...).



    U komunizmu smo po mišljenje morali ići u Beograd, u kapitalizmu po mišljenje moramo ići u Bruxelles.



    U komunizmu se radilo malo i još su radnike zvali herojima rada, u kapitalizmu se radi puno i još te zovu neradnikom, lijenčinom, parazitom.



    U komunizmu, ako si htio dobar posao ili stan nisi mogao reći da si Hrvat, u kapitalizmu možeš govoriti što god hoćeš, ionako nećeš dobiti ni dobar posao ni stan.



    U komunizmu je bilo besplatno obrazovanje, zdravstvo, sigurno radno mjesto, ali isto tako i male plaće te loši i nekvalitetni proizvodi koji se brzo kvare. U kapitalizmu uz male plaće te loše i nekvalitetne proizvode koji se brzo kvare, nema ni besplatnog obrazovanja, zdravstva ni sigurnih radnih mjesta.



    U komunizmu nije bilo slobode izbora, ljudi su se bojali partije. U kapitalizmu postoji sloboda i mnogo više izbora. Ne moraš se bojati samo partije, možeš se bojati i za svoje radno mjesto, za svoju plaću, hoće li se rate kredita dizati, kako ćeš otplaćivati kredit ako se razboliš, hoćeš li moći platiti liječenje ako se razboliš, može li si netko priuštiti školovanje.



    Dakle ima puno više izbora od čega ćeš strahovati, a i dolaskom kapitalizma došla je i sloboda. Kapitalisti su rekli: konačno ste slobodni, slobodni, slobodni! Evo uzmite radne knjižice i slobodni ste!

    avatar

    31.10.2011. (09:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...