Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • ToxFox

    Pročitala..iako priznajem skrušeno, uz tešku muku.
    Jer meni su ti yogiji daleko od mene u svom načinu gledanja na svijet.
    Najteže je biti okrenut sebi, živjeti sa samim sobom dan i noć.
    Razmatrati sebe i svijet?!
    Moram ti reći na ovo tvoje pitanje imam dva odgovora, i kao što si rekao, ne mogu nego poći od sebe.
    Jedino bi me silan gubitak i tuga mogli 'pomaknuti' da egzistiram a ne postojim. I ne mislim da su prvoborci, oni su 'zadnjeborci' .. mislim da su ljudi prije više stremili ka nečem duhovnom, vračevi, šamani, indijanci, indijci i štatijaznam...

    avatar

    11.10.2011. (17:57)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    Ostavi takva pitanja za kraj, uhvatila sam se tog odma:D morat ću ponovno tekst čitat da vidim jesam dobro pohvatala sve ili sam totalno skrenula krivo:) ako postavimo stvari u perspektivu da je "duh" svijeta neki energetski omotač koji utječe na nas sve i svi utječemo na njega, onda su vjerojatno jedino oni zaslužni što još uvijek ima života na planetu...iz perspektive u kojoj oni ništa konkretno ne rade za druge(jer su oni eto otišli u špiljui sad tamo meditiraju i boli ih dupe)...su dezerteri najgore vrste...

    avatar

    11.10.2011. (18:39)    -   -   -   -  

  • jelen

    @ToxFox: tvoj trud da pročitaš ovaj članak iako ti nije bliska tema meni je najveća pohvala, ja uvijek razmišljam kako stvari koje su (nepotrebno) udaljene od nas i našeg shvaćanja približiti svakome. U buduće ću se truditi da to bude još malo transparentnije i razumljivije.

    @Joanna: pa samo čitaj koliko god puta treba i ja se često vračam da vidim jesam li sve bitno pohvatao. Sviđa mi se tvoj komentar oko sredine jako pronicljivo! A što se tiče onih koje za nas "boli dupe" ti su ti ipak daleko od špilja i planina, osim naravno kad je im vrijeme za skijanje ;-)

    avatar

    11.10.2011. (19:00)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    a dobro;) iz drugog pokušaja mi je bistrije:)) recimo jel misliš da u tom mudračkom svojstvu ipak postoje i oni koji neće imati posla s ovim krivo orijentiranim svijetom pa ga radije ignoriraju nego sudjeluju u njemu? ili te ipak stavljamo u kategoriju čangrizavih staraca prije nego mudraca bilo koje vrste;)

    avatar

    11.10.2011. (23:16)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Joanna: ne, ne mislim da je moguće da postoji yogi kojemu bi ideal bio nešto drugo nego trening i priprema sebe za dobrovoljnu i najveću službu svim bićima inače i ne bi baš bio yogi. To bi bilo ko da ja dođem u autobus i sjednem na mjesto šofera- sjedenje na njegovom mjestu ne čini me šoferom jer pravi šofer zna osim toga i voziti autobus i dovesti putnike sigurno do cilja putovanja!
    Također tko tu od nas zapravo svijet ignorira goneći proizvoljne i provizorne iluzije ukrug ko pas svoj rep, a tko u njemu sudjeluje svim svojim bićem? Yogi ili mi?

    Kroz povijest nisu yogiji samo muškarci, nisu svi starci, a koliko su čangrizavi- pa ne vjerujem da više od nas. Machik Labdron iz 11.st., žena yogi spada u nekoliko najvećih povijesnih tibetskih yogija u rangu s Milarepom, nasljeđe koje potječe od nje je ogromno. Da oni nisu bili relevantni sa svojom aktivnom mudrošću ne bi se njihova djela održala do danas skoro tisuću godina i ne bi suvremenom čitatelju izgledalo kao da su napisana danas usred ovih naših zbivanja u bilo kojem gradu bilo koje zemlje, a ne u 11. st. u himalajskim špiljama.

    avatar

    12.10.2011. (13:01)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    zanemari moju terminologiju oslanjam se na tu i tamo poneke informacije koje me dopadnu jer o tome nigdje praktički nemaš za pročitati nešto s glavom i repom (a one uglavnom govore o starijim muškarcima makar su i oni jednom bili mladi, samo je pitanje čim su se tad bavili;)) mene iskreno zanima njihov tok svijesti i kako vide sve...

    avatar

    12.10.2011. (14:51)    -   -   -   -  

  • jelen

    Istina je da nema mnogo dostupne literature na hrvatskom jeziku. Imaš naravno svakave e-knjige na engl. po netu, koje se mogu downloadati ja se niti ne sjećam po kojim sve sektorima hard diska su mi pobacane ali te e-knjige se u pravilu ne čitaju nego „prelistavaju“, barem ih ja ne mogu čitati ko normalnu knjigu u ruci. Imao sam sreću da sam našao u ZG knjigu na eng. jeziku „ Tibet's Great Yogi - Milarepa“ u kojoj je odlomak jednog poglavlja nazvan „U obranu pustinjačkog ideala“.
    No ipak na hrvatskom jeziku ima vrijedne literature iz pera naših tibetansko-budističkih pisaca. Recimo u knjižari Profil Megastore u zg tamo u centru Bogovićeva ulica mislim, imaju knjige od pisaca Drage Šmalcelja i Mihajla Pažanina, ne sjećam se sad naslova ali ako te zanima dovoljna su imena autora da pitaš, a valjda ima i nešto prevedene strane literature.

    avatar

    12.10.2011. (15:43)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Ima vrlo zanimljivu misao o kraju karmičkog "uzvraćanja". Da ne bi sad toliko ulazio u cijeli njegov život, paralela s utopljenicima je isto izvrsna. No je li to prevelika odgovornost za jedno ljudsko biće, makar to bio i sam Yogi?

    Btw kad se ti i Mushin već bavite "istočnjačkim", pitao sam se imate li kakve veze s ovim...?
    Gradac healing arts

    avatar

    13.10.2011. (16:09)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Igniss: mislim da nije prevelika odgovornost za yogija, bodhisattva nije samo ljudsko biće nego prosvijetljena svijest, a to puno znači.

    U vezi ovoga flyera za Gradac, stvarno ti ne znam ništa, nije to moje područje.

    avatar

    13.10.2011. (18:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...