Komentari

defton.blog.hr

Dodaj komentar (38)

Marketing


  • golden age

    ne tražim znanstveno objašnjenje, spadam vjerojatno u tvoju međukategoriju, - " ili si katolik ili nisi" ...
    u ratu sam sve izgubio osim života, za razliku od raznih sanadera, rojseva, zagoreca i inih... koji su rekli DA, a radili suprotno,
    ja sam rekao NE, a....

    avatar

    25.09.2011. (14:29)    -   -   -   -  

  • Defton

    Da, to je svjedočanstvo. Biti dosljedan. Truditi se i nakon padova uvijek znati da se možemo vratiti k Milosrdnom Ocu.

    avatar

    25.09.2011. (14:40)    -   -   -   -  

  • Neverin

    povijest i filozofija su samo za argumente a zapravo je savjest ona koja mi nalaže ne biti dio Crkve pritom ne mislim na nauk već na instituciju.

    avatar

    25.09.2011. (15:05)    -   -   -   -  

  • Defton

    @Neverin...
    A loša savjest :D

    avatar

    25.09.2011. (15:27)    -   -   -   -  

  • Znanstvenik i vjernik

    Zanimljivo. Zašto su opet znanstvenici krivi?
    I to sve dok istovremeno Crkva odbacuje sve dosege moderne znanosti. Zaista, kome odgovara taj križarski rat koji se vodi protiv znanosti?
    Tko to želi eliminirati razum, stavljajući umjesto toga na prvo mjesto apsolutnu vjeru, možda i slijepu vjeru koja ne razmišlja i ne postavlja nikakva pitanja? Vjerujem da Isus ipak nije želio da katolici budu naivne ovce!

    Crkva danas se sve neprijateljskije postavlja i prema evoluciji, i prema kozmologiji, i prema historijsko-kritičkom tumačenju Biblije...no, isto tako je Crkva pred 400 godina odbacivala heliocentrizam i nauk da je Zemlja okrugla. I dok istovremeno Isus na prvo mjesto stavlja ljubav, vjeru, nadu, ljubav prema bližnjemu, Crkva se koncentrira na odbacivanje znanstvenih činjenica i stavlja to gotovo na razinu dogme. Kao da osnovno poslanje Crkve nije promocija ljubavi prema bližnjemu, nego utvrđivanje vrti li se Zemlja oko Sunca ili obrnuto, i održavajući običaje, koji su pred 2000 godina imali itekako smisla, gotovo dogmatskom tvrdoglavošću, iako smo danas napredovali - zahvaljući znanosti, pa djelomično zahvaljući i obrazovanim ljudima od Crkve, koji su si dozvolili malo veću otvorenost uma, ili kao što bi Isus rekao, iskoristili su svoj talent pameti i razmišljanja koji im je Bog dao.

    No, u Evanđelju de uopće ne spominju znanstvenici, otkud onda kritika znanstvenicima? Možda je Isus mislio na one koji govore, a ne čine. Na one koji pristanu biti u Isusovoj službi, a nakon toga ne čine ili čine posve suprotno. Možda na svećenike koji radije misle na novi auto nego na svoju pastvu, ili možda na biskupe kojima je preča gradnja nove velebne skupe biskupske palače dok je istovremeno njihov narod gladan i duha i kruha!

    Isusa su smetali oni koji su smatrali da imaju apsolutno pravo na Istinu, pa je takve, farizeje i pismoznance, prve potjerao iz svog Hrama. Biblija nije udžbenik fizike, biologije ili povijesti. Isus nije propovijedao znanstvene istine, nego ljubav prema carinicima i bludnicama.

    avatar

    25.09.2011. (16:39)    -   -   -   -  

  • monfort_blog

    Brate, kad ovako živim i navještam, onda doživim progon s mjesta s kojeg ne bi trebalo i od osoba od kojih ne bi trebalo.... Teško ej brate kad s ovakvom pričom dođeš blizu soli koja je obljutavila.... Ali, samo dalje i samo naprijed! BTB+

    avatar

    25.09.2011. (17:38)    -   -   -   -  

  • Defton

    @Znastvenik i vjernik
    Prvo drago mi je da ste znastvenik i vjernik. Nitko nije okrivio ovdje nikoga. A najmanje znastvenike. i ja sam akademski obrazovan građanin ovoga svijeta.

    Niste uopće shvatili poantu, niti ste bili objektivni, što pokazuje da niste pročitali ono što sam napisao. Isto tako, nepoznavanje Biblije vam zamjeram i Isusove poruke. Tako isto nepoznavanje poslanja Crkve (kojoj nije prvotno poslanje ljubavi prema bližnjemu, to zapravo ono što dolazi s oni što Crkva navješta, a to je Spasenje, Radosna vijest). Opet u svoj toj silnoj zbrci, zamjeram vam neobjektivnosti i nekorištenje razuma pri prosuđivanju medijskih zavrzlama oko slučaja biskupske palače (o kojem je bilo pisano i na ovome blogu) i uskogrdno pogledu na svećenike i crkvene poglavare. Niste kritični prema vijestima koje primate o sekularnog svijeta.

    Znanost je najmanje bitna stvar što se tiče toga, zapravo je nebitna za Spasenje. Isus proziva svakog čovjeka, jer mi smo i farizeji, pismoznanci, bludnici i carinici i svi smo grešnici i potrebni Njegove ljubavi.

    Isus je istrao iz Hrama trgovce, a ne farizeje i svećenike kako Vi velite, jer je i On smatrao da njima pripada to pravo. Nije bio pobunjenik nego je tražio njihove srca da bude Božje. Isti Isus je rekao da slušamo što nam "farizeji i pismoznanci" govore i naučavaju, ali da se povodimo njihovim lošim primjerom (usp. Mt 23,3).

    Bog prije svega želi da koristimo razum i da se njime služimo, jer vjerovati Njemu treba sa svim svojim bićem. Normalno da čovjek sumnja i traži odgovore na pitanja. Svoju volju darovati Bogu.

    Poruka nije bila prozivanje znastvenika, na što ste Vi tako burno reagirali (malo previše subjektivno) nego, korištenje znanosti u svrhu nevjerovanja.
    Ispričavam se ako sam bio drzak, nije mi bila namjera. Svako dobro.

    avatar

    25.09.2011. (17:40)    -   -   -   -  

  • ksenija

    Poznajem mnoštvo ateista.Za njih je priča o Isusu isto što i Crvenkapica.Lijepa i poučna.Za uzvjerovati je potreban jedan moment više...koji će se nekome dogoditi,a drugomo ne ...ili kako već.Ono što je tebi svjedočanstvo drugom je Pepeljuga. Taj moment....čime je izazvan?

    avatar

    25.09.2011. (20:40)    -   -   -   -  

  • Defton

    @ksenija
    Izazvan je našim prepoznavanjem i pristajanjem na njega. Naše se slobodne volje tu najviše tiče.

    avatar

    25.09.2011. (20:46)    -   -   -   -  

  • Znanstvenik i vjernik

    Najprije, poštovani Deftone, nema potrebe da mi govoriš vi. Ovdje na internetu vrijedi pravilo obraćanja na ti; osim tog, još sam mlad :-)

    Da, razumio sam da govoriš o onima koji se služe znanjem i znanosti kao izgovorom nevjerovanja. No ono o čemu sam ja govorio također spada u temu. Crkva danas na mnogo mjesta dolazi u konflikt sa znanošću, ili bolje rečeno, s činjenicama, i umjesto da preispita svoj stav u vezi toga (koji nema veze s Radosnom viješću, kao što si rekao, pa dakle ni ne bi trebao imati veze s dogmatikom), Crkva se još jače izolira. U posljednje vrijeme, a posebno u zadnjih nekoliko godina, znanstvenici koji su ujedno i vjernici a koji propituju neke crkvene stavove koji ne spadaju u temeljno učenje nego se dotiču znanstvenih tema doživljavaju nevjerojatne napade i šikaniranje, koji ide sve dotle da im se odriče pripadnost katoličkoj vjeri.

    Da, imaš pravo, poslanje Crkve jest pronošenje Radosne vijesti. Ali na koji način? Crkva, Božji narod, jest zajednica ujedinjena ljubavlju, vjerom i nadom. Isus stavlja ljubav na prvo mjesto. Sveti Pavao jasno govori: Povrh svega- ljubav, jer to je sveza savršenstva!

    No, u pronošenje Radosne vijesti ne spada, po mojem mišljenju, pronošenje zabluda o znanstveno utvrđenim činjenicama. Da ti kažem na kojim područjima Crkva otvoreno dolazi u konflikt sa znanošću? Bez namjere da lista bude potpuna: evolucija, teorija Velikog praska i kozmologija, historijsko-kritičko čitanje Biblije, ljudsko zdravlje i seksualnost. I ne samo to! Jednom me jedan moj prijatelj mladi svećenik pokušao uvjeriti da su prirodne katastrofe posljedice ljudskih grijeha. Kad sam ga pokušao uvjeriti da za prirodne katastrofe postoji nadasve znanstveno objašnjenje, rekao mi je: "Ali tako piše u Bibliji". Kad sam ga nastavio uvjeravati da pisci Biblije svakako nisu znali ni razumjeli ono što mi danas znamo, počeo je otvoreno propitivati moju vjeru i predbacivati mi da "nisam dobar katolik".

    Crkva, umjesto da se koncentrira na svoje poslanje, kao što i sam kažeš, umjesto toga stavlja neka svoja uvjerenja, kontra znanstveno utvrđenih činjenica, gotovo na razinu dogmi. Tako je to sa stvaranjem svemira i Velikim praskom - fizičari danas znaju mnogo stvari o tome kako je tekla evolucija svemira (iako je još mnogo toga neotkriveno), no Crkva se nekim stvarima otvoreno protivi pozivajući se na Bibliju. Kad im se ukaže da je vrlo moguće onda naše tumačenje Biblije krivo, sko se ne slaže sa znanstvenim eksperimentima, odnosno da se Biblija ne bi smjela tumačiti kao udžbenik fizike, tada se naravno to učenje proglašava nepogrešivim i čak esencijalnim dijelom vjere (po principu: "ako si katolik, vjerovat ćeš sve što ti mi kažemo"). Isto vrijedi i za evoluciju...i za ostala područja.

    Recimo, istraživanja jasno pokazuju da se evolucija Svemira i evolucija života na Zemlji događa prema jasno utvrđenim prirodnim procesima i zakonitostima, bez potrebe za stalnim posezanjem u prirodu i Svemir. To se očito ne slaže sa učenjem Crkve...pri čemu treba primijetiti da to uopće nema veze s pronošenjem Radosne vijesti. Dakle, kojje je onda osnovno poslanje Crkve?

    naravno, uvijek možemo reći da se naši instrumenti varaju - to pitanje je već postavljeno Galileju u 17. stoljeću. Svi znamo kako je završilo (potpuno rehabilitacijom Galileja 1992. od strane Ivana Pavla II). Sve je moguće, ali znanost daje mogućnost stalnog preispitivanja naših rezultata. Svakom korekcijom sve smo bliže poznavanju prirode. OSim toga, galilejski svjetonazor doveo je do tog da danas tipkamo ove poruke na kompjutoru služeći se internetom - dok je onaj filozofski predeksperimentalni svjetonazor ostao i zaostao u 17. stoljeću. Stoga bi i Crkva trebala izaći iz tog 17. stoljeća konačno - neke se stvari mogu izmjeriti, i ako doista evolucija Svemira ili života nemaju veze s poslanjem Radosne vijesti, čemu se onda Crkva petlja u to? Još je tada, u 17.stoljeću, Crkva pogriješila s geocentrizmom i Zemljom kao ravnom pločom...Iz prošlosti treba učiti, a Isus ionako nije ustanovio Crkvu kao neku znanstvenu akademiju. On je samo sazvao Božji narod, ujedinjen ljubavlju!

    avatar

    25.09.2011. (23:13)    -   -   -   -  

  • Defton

    @Znastvenik i vjernik
    Iz poštovanja to činim svi novim komentatorima na mom blogu tako i vama tj. tebi.

    Slažem se s većinom. ali opet jedno zamjeram ne pratiš trendove i kretanja u Crkvi. Ja bih iskreno volio ne samo da se Crkva vrati u 17 st. nego u 1 st. i tu ostane.

    Možda je pitanje ovo, da li zbog znanstvenih i tehnički dostignuća potrebno promijeniti ili čak odbaciti neke Učenja Crkve koja je primila od Duha Svetoga čisto jer se ne slažu s logikom današnjeg svijeta? Podilaziti ne samo znanosti nego i hedonizmu današnje sekulariziranog bezbožnog društva? Znanost je postala danas jedan od krojača morala novoga svjetskog poretka i ide da olakša čovjeku, a što da mu olakša? Većinom da ušutka glas savjesti.

    Kažem, ja se držim katoličkog učenja u vjeri i moralu, (Punina Istina - kako to lijepo zvuči), za sada mi ide odlično u životu. Isus je živ. :)

    Zahvaljujem na komentaru i pozivam te da nastaviš sudjelovati u čitanju i komentiranju ostalih postova što slijede.

    Mir s tobom.

    avatar

    25.09.2011. (23:36)    -   -   -   -  

  • tignarius

    ah @def opet te zaskaču sa znanstvenim dosjetkama.......
    čovjek koji se predstavlja kao zanst-vjernik i navodi prizeman primjer.....
    o prirodnim katastrofama, a očito uživajući u svom sveznanju u odnosu na neukog svećenika
    najprije mora naučiti osnovne stvari koje je taj svećenik savladao već u sjeminištu.....
    ja sam ti iz Evanđelja; oba sina, nit sam rekao da hoću niti sam otišao...
    zato kad me sada "zovu" i kažem da! i odem......
    doduše nešto sporije jer me noge ne "nose" kao u vrijeme kad sam trebao biti poslušan

    drž se @defi

    i gdje nađe ove Hercegovce što pivaju klapski.......
    kako je krenulo doći ći ti "klapari" i do Međumurja!!!

    avatar

    25.09.2011. (23:57)    -   -   -   -  

  • Znanstvenik i vjernik

    A ja bih iskreno želio da Crkva napokon stigne u 21. stoljeće. Kao što je to lijepo rekao papa na svom aktualnom posjetu u Njemačkoj (usprkos svojoj konzervativnosti): Crkva ne treba možda nekritički preuzeti sve iz današnjeg svijeta, ali prilagoditi se problemima današnjeg vremena, to svakako. Ljude danas zaokupljaju današnji problemi, a ne problemi koji su bili aktualni prije 2000 godina. A poruka Ljubavi je ionako svevremenska....

    Pitaš, "da li zbog znanstvenih i tehnički dostignuća potrebno promijeniti ili čak odbaciti neke Učenja Crkve koja je primila od Duha Svetoga čisto jer se ne slažu s logikom današnjeg svijeta?"
    A ja kažem: Ne! Crkva ne treba odbaciti nijedno jedino svoje učenje. Jer, kao prvo, znanstveno utvrđene činjenice ionako nemaju veze s "logikom današnjeg svijeta", one su takve kakve jesu: prirodni zakoni vrijede danas kao što su vrijedili i prije 2000 godina. A kao drugo, Crkva ionako od Duha Svetoga nije primila učenje o fizici, biologiji, medicini, povijesti, psihologiji...

    Tvoje pitanje vidim problematičnim, jer ti očito smatraš da su rezultati znanosti nekako promjenljivi i da su podložni "logici današnjeg svijeta", pa se Crkva protiv tog treba boriti, ali to je upravo onaj konflikt o kojem cijelo vrijeme pišem. Zar je poslanje Crkve učiti da su prirodni procesi i prirodni zakoni drukčiji nego oni koji zaista jesu? Izmjereni, provjereni, utvrđeni?
    A vidiš da se odmah javljaju i neki koji "znaju bolje", pa, dok u svojim očima brvno ne vide, rado traže mrvicu u tuđim očima.

    Ovo što kažeš, da je znanost "postala danas jedan od krojača morala novoga svjetskog poretka" i da "ušutkava glas savjesti", to je jaka tvrdnja koja zahtijeva argumente. Možeš li ih ponuditi?
    Nadam se da to nije još jedan napad na znanost i znanstvenike.

    Jer, ako se zaista želiš riješiti znanosti, onda molim te se odlogiraj, baci kompjutor kroz prozor, baci sve žarulje u stanu, riješi se automobila, mobitela...jer sve je to razvoj znanosti i tehnologije omogućio! Razvoj znanosti je omogućio da je danas prosječni životni vijek dulji od 30-40 godina, kao što je bio u Isusovo vrijeme. Misliš li da bi Isus samo tako nepromišljeno odbacivao dostignuća znanosti? Znanost je omogućila da milijuni ljudi ostanu na životu, a ne umru (od bolesti, gladi...). A uvijek postoji i zloupotreba znanosti, kao što uostalom postoji i zloupotreba vjere.

    avatar

    26.09.2011. (00:16)    -   -   -   -  

  • ksenija

    slažem se s @znanstvenikom i vjernikom...prošli ili onaj prije post smo pričali o biti vjere.spoznaje današnje znanosti ne ugrožavaju vjeru.nije potrebno tvrdoglavo se držati dogme.meni se čini,a moj pogled je znam subjektivan da jedno drugo ne isključuje već nadopunjuje.istina koja potječe iz isusovog učenja jest nešto bezvremensko.tehnološka postignuća,razumijevanje postanka svijeta te prirodnih zakona ništa ne bi vrijedila bez nama ljudima izražito važnih društvenih pitanja.također kažeš Isus je živ.ne znam kako doživljavaš njegovu prisutnost u svom životu,ali ne vidim konflikt između današnjih znan.spoznaja i prisustva njega u osobnom životu.mislim da je on kao i njegovo poslanje revolucija,ne zakonitosti koje djeluju oko nas već u nama.on je bio revolucionar i znanstvenik onoga doba.također se prema njemu ponašalo kao što se danas ponaša prema onima koji ne podržavaju utabane staze dogme.znaš kako je priča završila...stvar treba promotriti s raznih aspekata.u osobnom životu životu žeđam pronaći onaj dio koji ne vidim,odbaciti ga,narasti i tražiti još bistriji pogled.želim osvjestiti i ne bojim se da će me to odvesti na pogrešan put.razumijevanje uvijek vodi istini.više razumijevanja više Istine.

    avatar

    26.09.2011. (07:51)    -   -   -   -  

  • ksenija

    zapravo najzanimljivije mi je kako se ti i ja uvijek na kraju priče nađemo na istom mjestu:))))hehehe.ne tražim od tebe da prihvatiš niti jednu moju rečenicu i razumijem da tvoja vjera počiva na temaljima današnje crkve u užem smislu.bilo bi mi pak jako drago da i nama ostalima ponekad daš za pravo da nas je bez obzira na sve dotakla i ugrijala Ljubav.da smo je osjetili i da joj se divimo bez obzira na našu grešnost,"krivi "doživljaj vjere.bilo bi lijepo kada bi uvažio taj moment zajedništva.time ne bi oskvrnuo ono u što vjeruješ.budi mi radostan,revan i zajeban ko pravi defton.

    avatar

    26.09.2011. (08:07)    -   -   -   -  

  • Tragovima Istine

    Svatko ima samo jedan život, a taj život je dar od Boga.
    Ali zašto nam je darovan taj život, odnosno koji je cilj?
    Naš život je prilika da se, u tom kratkom vremenu koje nam je darovano, odazovemo/ili ne odazovemo Gospodinu koji svakoga od nas poziva da dođemo u "vinograd", da primimo natrag svoj vječni život kao na početku. Gospodin vapi za svakom dušom i volio bi da se svatko odazove, ali neće nikoga protiv svoje volje. Na nama je da odlučimo želimo li potrčati svome Ocu u zagrljaj ili želimo i dalje putem svoje požude i svoje oholosti.

    avatar

    26.09.2011. (09:08)    -   -   -   -  

  • Defton

    @tigre...
    tako ti je to... ne možeš nekome dokazati nešto nedokazivo dok taj koji to nedokazivo sam sebi ne dokaže.... :)

    @Znastvenik...

    Ne znam od kud si dobio dojam da ja se želim riješiti znanosti. Naprotiv, meni znanost pomaže, a pogotovo kvantna fizika da približim sebi način djelovanja Gospodina.
    Crkva već odavno, ali eto službeno od II. Koncila se ne petlja u znanost. Kako prebivam 90% vremena u Crkvi i bavim se većinom događanjima i pratim tokove, svi su manje više odbacili kreacionistički način gledanja na Stvaranje. Knjiga Postanka kako Crkva uči govori ne kako je nastao svijet nego zašto je nastao i koji mu je smisao. To se već odavno zna i već to usvojilo.

    Oprosti mi, ali stvarno si neupućen što tiče toga.

    Pa recimo uzgoj organa, abortus, eksperimenti na embrijima i fetusima, kontracepcija, pornografija, AIDS, konzumeristički mentalitet, depresija, hedonizam žešći, a sve to jer je znanost napredovala ili nešto dokazala ili loše eksperimente činila... Ima svega toga. Recimo, indoktrinacija člancima: Znastvenici pokazali da masturbacija je korisna već od 10 godine i slično. I to se normalno prihvaća, a čovjekova duša?

    @ksenija...
    oprosti, ali stvarno, nijedan tvoj komentar ja ne mogu razumijet jer sama sebe zapetljaješ i pobijaš. Hvala na trudu.

    @tragovima istine
    Upravu si...

    avatar

    26.09.2011. (09:58)    -   -   -   -  

  • maslinapjesmaloza

    Čuda se događaju samo onima s istinskom energijom vjere i čistoga života!

    avatar

    26.09.2011. (11:05)    -   -   -   -  

  • cruce.blog

    Ja spadam u ove što vazda gunđaju nešto Bogu i viču "neću!" al nakon toga svejedno urade stvar, nekan s voljom nekad bez nje...

    avatar

    26.09.2011. (20:15)    -   -   -   -  

  • Znanstvenik i vjernik

    Volio bih da mi objasniš kako ti to kvantna fizika pomaže da si približiš način Božjeg djelovanja. To bi bilo itekako zanimljivo čitati.

    A kad mi već predbacuješ neupućenost...ajmo onda razgovarati o upućenosti.
    Crkva se od Ii. vatikanskog koncila službeno "ne petlja u znanost", kao što kažeš. Ta izjava, nažalost, ne odgovara istini. Koncil je bio doduše veliki korak naprijed, toliko veliki da je nekima jednostavno previše (kao recimo onim tradicionalistima koji promiču tradicionalnu, latinsku Misu, tako da Božji narod može, po mogućnosti, što manje razumjeti od svećenika, a ne što više). No, jedno je ono što Crkva tvrdi da je njezina službena politika, drugo je ono kakav stav se širi i potiče.

    Recimo, evolucija. Službeno, Crkva prihvaća teoriju evolucije. Međutim, selektivno. Neslužbeno, evolucija se kritizira i odbacuje. To samo po sebi nije loše: jedna od glavnih značajki znanstvenih teorija je ta da se ona može u svakom trenutku preispitati. Kritizirati je dozvoljeno, ali kritizirati argumentima je poželjno. Recimo, jedna stvar koju Crkva propovijeda je da je Bog izravno posegnuo u evoluciju i tako stvorio čovjeka, odnosno da razvoj čovjeka nije proizašao iz opće evolucije živih bića (ispravi me ako griješim). No, istraživanja pokazuju da nema dokaza za takvim izravnim posezanjem: dakle, moguće je da je Bog stvorio čovjeka na neki drugi način kao što to propovijeda Crkva, pozivajući se na Knjigu postanka, upravo onu koju su pisali autori nekoliko tisuća godina prije nego što se uopće znalo za evoluciju, i svakako nemajući namjeru napisati udžbenik biologije. Bilo kako bilo, to ne mijenja temeljno poslanje Crkve, zar ne?

    Ajmo dalje. Uzgoj organa? Još u začetku, ali ne misliš li da bi to moglo spašavati živote? Zamisli ljude koji će morati ostati invalidi samo zato jer se njihova Crkva protivi uzgoju organa.

    Abortus? Za to je tebi kriva znanost? Čudno, kad spominješ već razvoj medicine, zašto ne spominješ razvoj novih lijekova i metoda liječenja? Koji su milijunima ljudi pomogli da ostanu na životu? Zašto ne spominješ razvoj medicinske tehnike koji je miljunima novorođenčadi omogućio ostanak na životu? Nekada je umiralo po 50 % djece u obiteljima, i više, danas velika većina djece ostane na životu, čak i ako se rodi prerano. Zašto se prvo tog ne sjetiš, nego medicini prvo predbacuješ ubojstvo?

    Pornografija? Kakve li to veze ima s razvojem znanosti, baš me zanima!

    Konzumeristički mentalitet? Pa zar te znanost tjera u shopping? A osim tog, iza sve te robe koja se prodaje stolje ljudi koji su svojim radom napravili te proizvode. Ne pada li ti na pamet da oni tako prehranjuju sebe i svoje obitelji?

    Indoktrinacija člancima? Psihologija je svakako pokazala da je seksualnost jedna od temeljnih čovjekovih potreba. Nitko ne može živjeti bez seksualnosti i izražavanja svojih seksualnih potreba, a ideal je povezivanje toga s intimnošću, emocijama i željom za prokreacijom (što je evolucijski povezano).

    Vidim da gore tvrdiš da nemaš ništa protiv znanosti, no očito imaš...predbacujući znanosti čak i ono za što nije kriva, ili što je očito zloupotreba znanosti. I sve to koristeći ovu modernu tehnologiju (kompjutor, Internet) koja je nastala upravo razvojem - znanosti. Kontradikcija, zar ne? A na tvoju opasku da sam "neupućen" mogu samo odgovoriti da bi svakako mogli razgovarati o upućenosti, ne nužno mojoj. Ako pak se hvališ da 90 % vremena provodiš u crkvi, možda je krajnje vrijeme da iz crkve izađeš i upoznaš pravi svijet oko tebe.

    Mir s tobom!

    avatar

    26.09.2011. (23:18)    -   -   -   -  

  • Defton

    @loza
    tako nekako

    @cruce...
    i ja isto, puno puno možda i previše gunđam.

    @znanstveniče...
    Odustajem, prihvaćam biti samo obični katolik. držeći se crkvenog nauka o životu, moralu, etici, grijehu, kreposti, seksualnosti, čovjeku i Bogu, Isusu Kristu. I u životu mi ide odlično, poželio bih svakome ovako.

    Mogli bi ovako raspravljati godinama, nemam volje ni snage argumentirati sva tvoja pitanja i teze. Pobijedio si. A ovo je ionako daleko odmaklo od teme ovoga posta.

    Samo ću se obratiti na ovo zadnje o neupućenosti i upućenosti. Mislim da nakon 4 matematike i 3 fizike na fakultetu i još pokoji blesavi predmet, te titula mag. ing. i akademski obrazovana djevojka iz područja biologije i kemije, misli da mogu i ja nešto znati o znanosti i modernoj tehnologiji. :D

    Upoznao sam svijet oko sebe i onda sam pobjegao u Crkvu. :)

    avatar

    27.09.2011. (00:11)    -   -   -   -  

  • Znanstvenik i vjernik

    Hm, nisam ja prvi predbacio neupućenost tebi, nego ti meni :)
    A a propos teme...toliko o onima kojima je znanost izgovor za nevjerovati; počesto problem ne leži na strani znanosti...

    A što se tiče bježanja u Crkvu...Isus je svoje učenike poslao u svijet, među ljude.

    Lijep pozdrav od mene! :)

    avatar

    27.09.2011. (00:19)    -   -   -   -  

  • Defton

    @Znanstvenik...
    Kriva interpretacija moje rečenice, Isus je rekao budite u svijetu, ali ne od svijeta. Ne znači da ako sam u Crkvi, da nisam u svijetu, samo sam svoj zaklon od njega našao u okrugu Majke koja me je prihvatila. :)

    Nisi ništa ovime dokazao što se tiče posta, danas je znanost itekako glavni čimbenik za nevjerovati jer nameće kao apsolut, a neki znastvenici poput Dawkinsa pokušavaju od znanosti napraviti religiju. Znanosti se upravo služi taj militaristčki antiteizam.

    Isto tako, znanost nema pravo mijenjati učenja Crkve o moralu, Bogu i etici. Modernističke struje toga tipa unutar Crkve su uništile ono blago koje je 2000 godina skupljano i usavršavano.

    Moje odustajanje jest samo uvjetovanje nedostatkom vremena da pišem knjige tj. komentare. Imam i pametnijega posta.

    I primjetio sam da smo od početka imali nesporazum u shvaćanju jedan drugoga.

    avatar

    27.09.2011. (09:59)    -   -   -   -  

  • ksenija

    Mislim da bih kad smo kod zapetljavanja trebao objektivno sagledati sebe.Ako svratimo u arhivu vidjet ćemo postove kojima "znanstvenim "putem želiš dokazati svoja vjeru.Znaš i sam da je to ne moguće.Prihvaćam da osuđuješ homoseksualce, sve ljude koji nisu u skladu s tvojim uvjerenjima (iako kažeš da mrziš grijeh,a ne grešnika što je laž jer bi drugačije pričao o homoseksualcima,ženama koje s učinile pobačaj,onima koje žive ne vjenčano...)kako nisi osvjestio sebe? Niti jedan post o ljubavi prema grešniku nisam pročitala na ovom blogu.Voliš grešnika koji s tobom popije koju pivicu više?Kuneš se na Ljubav,Bog ti izviruje iz svake riječ...ali ne vjerujem.Svake nedjelje sjediš na misi...pa upitaj ga...šta on misli?Ovaj blog je mogao biti mjesto zajedništva,tople riječi,ali najčešće je mjesto na kojem treniraš ego.Boli me briga,ali jedno znam posve sigurno.Ljubav ti slabo poznaješ.Odi svojoj mami nek te pouči o ljubavi,onda tek kreni Bogu.Ne dvojim da od svog ega nećeš čuti što sam ti rekla.Previše si se ufurao u ulogu pravednika...Jako puno čak i ateista te ovdje poučavalo,ali sjediš na ušima...Znam mlad si...ali kad djeliš pravdu...pa i nisi.Shvati ti nisi kao Isus iako govoriš da želiš ići tim putem.On je milostiv,suosjećajan,topao,podržavajući...kako god.... prema pederima,kurvama,ne vjenčanima...i svima nama ostalim grešnicima.Zašto? Jer njegov nauk poučava ono što ti uporno odbijaš naučiti.Hvala na strpljenju:)))

    avatar

    27.09.2011. (15:39)    -   -   -   -  

  • ksenija

    Doduše zadnjih par postova...možda i ima nade iako...baš kao i uvijek .Slaba vjernica.

    avatar

    27.09.2011. (15:49)    -   -   -   -  

učitavam...