Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • hope

    filozof i etičar, pisao je knjige iz etike i morala, srednjoškolske udžbenike, i što se to dogodi s ljudima, kada, kako pogaze sve ono u što su vjerovali, tumačili, pisali

    avatar

    23.09.2011. (23:47)    -   -   -   -  

  • mirko

    meni ga je žao. izgledao je kao čovjek kojeg ne zanima ni novac ni materijalno.

    avatar

    24.09.2011. (00:25)    -   -   -   -  

  • Ruhr

    Odlično sročeno i mislilo se na šalu (škercu)!

    avatar

    24.09.2011. (08:18)    -   -   -   -  

  • ina

    Meni temperature odgovaraju. Ne bih baš da pada kiša i da je sivo vani, iako sad kad gledam i nije daleko od sivila.

    Nisam nikad bila na Varaždinskim baroknim večerima. Sad bih baš išla. Koliko to dana traje uopće?

    avatar

    24.09.2011. (08:36)    -   -   -   -  

  • Štef iz Varaždina

    Hm, da, upravo kada one bale smeća na ulazu u grad popuste i kada budemo imali opće zagađenje gradske vode, sjetit ćemo se koliko je grad "europski" i "uspješan". Varaždin je možda daleko ispred svih hrvatskih gradova, nešto se napravilo i pozitivno, ali nažalost ima i puno negativnog, i Varaždin je još uvijek malograđanska provincija. Varaždinci jako voliju sedeti u prvim redovima baroknih večeri, pokazivati se na Špancirfestu, ponositi se svojim europejstvom, istovremeno održavajući grad u stanju velikog sela, grada koji misli da jednom Bachovom izvedbom postaje ravan velikim europskim gradovima i naširoko poznat, grad u kojem ima malo svježih ideja, pri čemu naravno morate poznavati "elitu" grada, grada u kojem je društveni život dobar za mlade samo za vrijeme Špancirfesta, grad u kojem su radna mjesta na kapaljku, a perspektive su slabe (iako još uvijek bolje nego u većini Hrvatske), grad u kojem se visokoobrazovani mogu zaposliti samo u školi ili na FOIu, grad koji iza lijepih baroknih fasada i pokušaja konzerviranja grada u nekom čudnom pseudohistoričnom stanju skriva nevjerojatnu količinu malograđanštine i licemjerstva.

    Oduvijek sam se čudio kako moji sugrađani Varaždinci mogu biti nekritični. Situacija pomalo sliči osobama koje sjede u prvim redovima baroknih večeri, u skupim odijelima i toaletama, a onda plješću između stavaka. No, u međuvremenu su ipak naučili da se plješće na kraju cijele skladbe, pa možemo svi i dalje izigravati dobre Europejce i kulturno obrazovane građane.

    avatar

    24.09.2011. (11:21)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Bolno istinito.
    I dobro, budući da ne živim u Varaždinu, sigurno ga doživljavam svjetlije nego što je, ali u usporedbi s mnogim drugim provincijama, pa i metropolama... stvarno gradu nemam što prigovoriti.

    avatar

    24.09.2011. (12:08)    -   -   -   -  

  • Sonja

    E moj Štef, a u kojem to gradu nema smeća i, kako to kažeš, negativnog?
    Bitan je rezultat u borbi protiv istih, a ne možeš tvrditi da Varaždin u tome ne prednjači. Nisam iz Varaždina, ali sam dosta vezana za njega jer u Čakovcu i Varaždinu imam dosta rodbine (suprug je rođeni Varaždinac), često smo tamo i mislim da nazivati grad malograđanskom provincijom nikako nije u redu. Uživam u njegovoj čistoći kada dođem, šetam parkovima, grobljem, ulicama - pa i po periferiji. No, izdvojeni slučajevi nisu pravilo. Grad je prekrasan, čist (što se primjeti na prvi pogled) i nimalo malograđanski, a svakako ne provincija. Budi sretan da živiš u takvom gradu, a ako nisi zadovoljan učini nešto da bude još ljepši i još više evropski, kako kažeš.
    Meni je post realan, a što se Čehoka tiče, pa sačekajmo pa ćemo vidjeti. Pozdrav.

    avatar

    24.09.2011. (12:16)    -   -   -   -  

  • Štef iz Varaždina

    Draga Sonja, nadam se da dopuštaš meni, rođenom Varaždincu da smijem biti kritičan prema svom gradu, i da ga naravno više poznajem od tebe, koja, kako kažeš, ne živiš u Varaždinu ali si samo "dosta vezana za njega".

    No, molim te, objasni mi tvoj stav, koji smatram proturječnim. Dakle, po tebi je dovoljno da grad bude "prekrasan i čist", pa da ne bude provincija, a da se istovremeno mladi praktički mogu zaposliti samo u tekstilu i trgovini? Pri čemu tekstil ubrzano propada, a za trgovinu nisam siguran. Smatraš li da je dovoljno da je grad izvana uređen i čist, da se proglašava gradom kulture i znanosti, a da istovremeno za pojedine zaista europske ideje nema sluha, a možda ni dovoljno "veza"?

    I a propos smeća, kako se u tvoj stav o prekrasnom i čistom gradu uklapa smeće u Brezju na ulazu u grad? Možda ti to promiče, jer očito ne čitaš varaždinske novine a svakako ne ulaziš u grad s te strane (nego s one strane s koje se vidi velebna sportska dvorana i pogled na Dravu je ljepši), no objasni mi, misliš li da je dovoljno da na gradskim fasadama bude cvijeće i da na ulicama ne bude smeća a da istovremeno zbog popuštanja bala smeća u Brezju voda na cijelom gradskom području odjednom postane nepitka?

    Žao mi je, ali upravo takav "fasadni" stav smatram malograđanskim. Glavno da je cvijeće na balkonima, nema veze što se trujemo svaki put dok otvorimo pipu.
    Ili možda možeš malo bolje objasniti svoj proturječni stav?

    avatar

    24.09.2011. (12:46)    -   -   -   -  

  • mirko

    varaždin je dobio sad nedavno, ovih dana, neku prestižnu nagradu kao najuređeniji srednjoeuropski grad ili najljepši zaživjeti...tako mi je ostalo u sjećanju da sam čitao.
    meni je varaždin prekrasan grad. da u njemu živim vjerojatno bih zamijetio i njegovo naličje o kojem ovori štef.
    špancirfest i barokne večeri su pun pogodak.

    titosgrab
    hvala za pjesmu . uvažavam tvoju kritiku i potpuno si u pravu. previše svakog žalim pa mi ne ostane ništa za samosažaljenje.
    moja sestra pozdravlja pjesnika! :)

    .

    avatar

    24.09.2011. (12:53)    -   -   -   -  

  • mirko

    titosgrab
    ne mislim da se swen na mene ozbiljno ljuti jel mu ja želim sve dobro i ništa nemam protiv njega. a ako se i ljuti, pa proći će ga kad tad jel mu ja mogu biti samo prijatelj, baš kao i tebi. naravno, ako ćete biti prosti, odo ja na špancirfest. ;)

    e, ovi stihovi mi se baš ne sviđaju. isto tako si mu mogao napisati i neke lijepe stihove.
    ja sam kršćanin, a naš Bog sve ljude jednako voli kao svoju najmiliju djecu.
    vjerujem da i tebe i swena Bog beskrajno voli i raduje vam se kao maloj djeci. obojica ste pjesnici, a svaki dobar dar je nadahnut od Boga. e sad, neki imaju divan dar pjesništva pa nekad nekog uvrijede, ali ako se ispričaju i popreve Bog će im oprostiti.
    pa šta ne vidiš da je swen dobar čovjek koji isto nekad prenagli. pa i ti si ga s ovom pjesmom malo prenaglio. ajde razmisli!

    jesi li ikad bio u varaždinu na baroknim večerima ili na špancirfestu? ako jesi, šta ti se sviđa?

    avatar

    24.09.2011. (15:39)    -   -   -   -  

  • little_psycho

    jbg pohlepa, tesko joj se oduprijeti...

    avatar

    24.09.2011. (18:14)    -   -   -   -  

  • bruno

    Prije više sam godina razgovarao s gospodinom Čehokom vezano za jednu investiciju. I dan danas ostaje jedini od gradonačelnika i raznih predstojnika u Hrvatskoj s kojima sam bio u sličnim pregovorima koji mi nije odmah dao do znanja kako postoje "određeni problemi" koje je jedino on u stanju riješiti; umjesto toga, doveo je pravnika i još jednog savjetnika da vidi da li Grad može nešto učiniti za investitora, smanjiti mu komunalna davanja, odraditi mu ili ubrzati izradu dokumentacije. Od cijelog posla nije bilo ništa ali odbijam povjerovati da je Čehok lopov. Jedino šta mu je bilo važno su bila nova radna mjesta.

    avatar

    24.09.2011. (19:22)    -   -   -   -  

  • O svemu običnome i neobičnome

    Teško je ostati pošten u lopovskoj zemlji, godinama gledati kako "stupovi društva" kradu s uvjerenjem da samo uzimaju ono što im po pravu pripada i kako sve to prolazi pod normalno, a da na kraju i sam ne podlegneš tom obrascu ponašanja.

    avatar

    24.09.2011. (20:09)    -   -   -   -  

  • škrpun

    Dobro zboriš, i ja se uvijek pitam što je to u čovjeku da ga tako
    bezkurpulozno goni van "ringa". Čini se da to mogu dokučiti jedino oni
    koji posjeduju takve gene. Pozdrav!

    avatar

    24.09.2011. (20:23)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    Je l njemu išta dokazano? Ne pratim baš...

    Inače, ne bi se trebalo previše čuditi; nitko od nas ne može baš biti sto posto siguran kako bi se ponašao u nekoj situaciji...

    Jedan od mojih omiljenih autora, M. Scott Peck, napisao je fantastične tekstove o samodisciplini, ljubavi, odgoju... kojima je nadahnuo milijune ljudi, a privatno je završio kao alkoholičar, imao je ljubavnice, a ni s djecom se nije najbolje slagao.

    avatar

    24.09.2011. (20:58)    -   -   -   -  

  • NF

    prijatelj mi živi u varaždinu i tvrdi da se varaždin za vrijeme čehoka znatno nabolje promijenio. ne znam, al znam da je onda počeo s hadezeom tikve saditi, a uzgred rečeno čuo sam još ranije od profesorice kojoj vjerujem da mu je udžbenik etike jako loš.
    p.s.
    nisi mi na stalnoj listi blogera, ponekad svratim, al kad već dopuštaš anonimce i kvazipjesnike red bi bio da bareš brišeš povremeno komentare u kojima on izravno vrijeđa znatno pismenije od njega, on ili ono, zna se na koga mislimo.

    avatar

    24.09.2011. (20:58)    -   -   -   -  

  • alexxl

    Da!

    avatar

    24.09.2011. (21:41)    -   -   -   -  

  • mirko

    gospon profesor
    i ja sam uvažavao scott pecka. ostao mi je u sjećanju njegov bestseler "put kojim se rjeđe ide" i još neke. mislim da je izdao neke zgodne zbirke meditacija itd..
    nije to ništa čudno. očito nije uspio integrirati svoju tamnu stranu, ali je drugima pomagao, a možda i nekima odmogao.
    dogodi se i ona - "kod postolara najgore cipele".
    ma kakav nedjela čovjek činio, on ima toloko puno svjetla u sebi. ne treba olako zaboraviti to dobro, premda zlo može stršati. to vrijedi i obratno.
    baš sam prije par dana pročitao zanimljivu knjigu "zagrliti svoju sjenu" od debbie ford. ništa novoga,jungova škola, ali nije loše za podsjetiti.

    borna, vjerujem vam to što ste rekli o čehoku. ako čovjek dublje promišlja, ničije dubine nemamo pravo osuditi. možemo prosuđivati i osuditi loša djela,ali samog čovjeka ne. meni čehok ne liči na nekog pohotnika za imanjem, no vidjet ćemo.

    avatar

    24.09.2011. (22:01)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Možda Čehok nikada nije bio dobar. Možda se to samo činilo jer smo skloni misliti da ljudi koji podsjećaju na boeme nužno moraju biti dobri.
    Nemam pojma kakav je Čehok niti je li kriv, koliko je kriv, itd.
    Ali jako dobro znam da je većina ljudi užasno glupa.

    avatar

    24.09.2011. (22:10)    -   -   -   -  

  • metamorfoza

    nekada davno mi je predavao...etiku, u studentskim danima...genijalan profesor je bio, drugačiji, jedinstven...i od tada ga pratim...i jako me sve to pogodilo, nekako ne mogu vjerovati da je tako....

    avatar

    24.09.2011. (23:16)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Svima
    Opet moj neuspjeh. Poanta posta nije bio Čehok nego kontrapunkt mentalnog sklopa, svjetonazora i karaktera JEDNE te iste vrste, sorte. Izgleda da bih ipak trebao proći neki tečaj komunikacije.

    @ina
    10 dana.

    @štef
    Ima u tvojim komentarima i istine. Također je istina da bi se i u tom gradu moglo učiniti i više (odlagalište smeća na ulazu u grad je zaista rak rana), ali i Europa ima Napulj!
    Osim toga poanta posta je bila u kontrapunktu dva mentalna sklopa kao što rekoh u napomeni 'Svima'. Čehok je ovdje spomenut samo kao primjer kako se čovjek, ako nije dovoljno 'otporan na novac', lako uvuče u prljave igre. No kako još nije bilo suđenja ne možemo o tome reći više ništa osim činjenice da je proveo nekoliko dana u Remetincu.

    @mirko
    Ove godine je Vž, koliko ja znam, dobio drugu nagradu kao najbolji grad za život u kategoriji srednje velikih gradova.

    @bruno
    Osobno bih rado da se ispostavi kako su sumnje na Čehoka neopravdane (iako sam slušao još prije četiri, pet godina o njegovim 'sumnjivim' poslovima u svojoj bivšoj firmi o kolega) i da nije kriv. No kako kaže narod. 'gdje ima dima ima im vatre'.

    @profesor
    Nažalost točno je: 'prilika čini lopova', a tih prilika je u nas zaista mnogo. Što se pak M.S. Peck-a tiče (osobno ne znam za njega) vrlo često je slučaj da osobe lošeg karaktera pišu vrlo dobro kako bi trebalo biti dobar. Kao što i pijanac kad se dobro 'narolja' tumači kako nije dobro 'lokati'. A i mnogi svećenici su na tom tragu.

    @NF
    Glede Čehoka si u pravu. Osladila mu se vlast i kad je došao u sukob s drugim koji voli biti 'velik' Čačićem, napustio je HSLS, otišao u nezavisne pa se kao 'nezavisan' priklonio HDZ-u. Sve u nadi da će na taj način iz državnih jasli izvući više sijena (što mu je možda djelomično i uspjelo) za Vž i tako još više učvrstiti svoju vlast (recimo da je primijenio pravilo KOSOR). Reklo bi se: prodao dušu vragu.

    I tu je vjerojatno i otkrio da se može nešto od onog što je uradio nedvojbeno za Vž strpati i u svoj džep. No za sada, do eventualnog suđenja i pravomoćne presude, to su ipak samo priče 'rekla-kazala' i na tu temu više neću.

    Što se pak tiče tvoje tvrdnje da ne brišem to što tvrdiš da bi trebalo brisati potvrđuje tvoju tvrdnju da ne posjećuješ redovito ovaj blog.
    S tim 'virusom' borim se i brisanjem, i zabranom komentiranja registriranih nikova (koje on izmišlja na tekućoj vrpci ali ga upravo zbog njegovog 'stila' uglavnom otkrijem) i prijavljivanjem administratoru ali on je neuništiv, kao virus HIV-a.

    Sada si slučajno naletio na tri posta u kojem sam mu ostavio njegove 'mudrolije' i pjesnička stihoklepstva (osim ako mu se komentar ne svodi na osobni napad na nekog od komentatora ili pak se s njim počinje obračunavati, a čovjek ni kriv ni dužan) tek toliko da ostali vide s kakvim se 'kulturnim Hrvatom', moram boriti. A to što ostavljam je tek 'dječja igra' prema bljuvotinama koje je kroz svo to vrijeme objavljivao.

    avatar

    24.09.2011. (23:55)    -   -   -   -  

  • Teobaldin teatar

    Htio je biti drugačiji - na kraju ispao je isti!

    avatar

    25.09.2011. (02:16)    -   -   -   -  

  • tonpla

    https://occupywallst.org/
    http://www.balkan-express.org/foto-vijesti/aktual nomen/detail/606-amerika-se-napokon-probudila

    avatar

    25.09.2011. (02:31)    -   -   -   -  

  • Singular

    O svemu običnome i neobičnome
    Kojoj vrsti lopova ti pripadaš?

    avatar

    25.09.2011. (07:23)    -   -   -   -  

  • O svemu običnome i neobičnome

    @ Singular

    Sitnim lopovima. To su ti oni kojih ima najviše i imaju najviše šanse da budu kažnjeni za svoja nedjela.

    avatar

    25.09.2011. (08:39)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...