Komentari

novapolitika.blog.hr

Dodaj komentar (63)

Marketing


  • blade777

    Mnogi će u Hrvatskoj doslovno pasti na guzicu nakon uvida u nacrt pristupnog ugovora.
    Mogu si misliti kak' to sve skup' izgleda, nakon "engleske političke kuhinje"(autori nacrta ugovora).

    Prihvate li hrvtski građani taj ugovor i izglasaju li prolaz na referendumu, nisu ni zaslužili drugo nego da budu sluge nasljednika dojučerašnjih hegemona.

    A potpisnici ugovora, oni vijek mogu kazati; htjeli smo najbolje,a bolje nismo znali.

    Neznam kakav smisao potpisivanje ugovora, prije provođenja referenduma o ulasku Hrvatske u Uniju.
    Što će reći nakon što na referendumu bude odluka NE?

    Možda, potrošili smo nekoliko stotina miliona kuna da bi dokazali sebi i drugima kako se možemo igrati visoke politike.

    Za neke ljude bi bilo najbolje da su ostali čitav život djeca, bar bi se igrali na način da društvo ne gubi toliko sredstava.

    avatar

    18.09.2011. (17:48)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Obzirom na činjenicu da euroskeptici niti nacrtani ne mogu doći u medije, začuđujuće jest koliko ih ima. To samo pokazuje da dio naroda ima "loš osjećaj" prema ulasku RH u tu neofeudalnu globalističku tvorevinu. Btw. toplo preporućam odličan, neuobičajan člana u Riječkom NL-u

    avatar

    18.09.2011. (18:19)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @blade
    Vjeruješ li da Vladimir na Eks neće načina da rezultat referenduma bude DA, kad mu je u prvom koraku uspjelo da promijeni Ustav i uvede da je dovoljna nadpolovična većina IZAŠLIH glasača.

    avatar

    18.09.2011. (21:59)    -   -   -   -  

  • drava

    @semper,
    Mali ispravak povjesnih činjenica. Osmanlije su došli puno puno kasnije i razlozi za dolazak Mađara su drugi.
    Smrću Zvonimira, a prije njega njegovog sina, nestalo je zakonitog nasljednika Hrvatske krune. A Arpadovići, po pitanju zauzimanja Hrvatske, su se pozvali na liniju ženskog nasljeđivanja jer smatrajući kako je kralj Zvonimir umro bez nasljednika, kralj Stjepan II vladao je tek godinu i nešto sitno (također je umro bez nasljednika) i jedini kraljevski rod koji je donekle bio vezan sa kućom Trpimirevića jesu Arpadovići preko kćeri Bele I, Helene koja je istovremeno sestrična kralju Ladislavu. Pisani tragovi ne postoje, ali se govori da je on, Ladislav kao krenuo braniti svoju sestričnu kraljicu i time zahtijevao Hrvatsku krunu. U cjeloj toj priči Ladislav je vojno prodirao od Drave prema jugu i došao negdje do Gvozda osvajajući taj prostor gotovo bez otpora. Ostalo je povijest. Uvelike mu je pomagala razjedinjenost hrvatskih velmoža.
    Eto, tu je naš najveći problem - razjedinjenost.

    avatar

    18.09.2011. (22:33)    -   -   -   -  

  • Jupi

    Možda jedan od najboljih tekstova do sada u kojem se vidi sva ludost hrvatskih puntara, i svakako je raritet u Europskoj povjesti.

    Prema tvrdnjama različitih povjesničara o najranijoj povjesti Hrvata na OVIM prostorima, Hrvati su po dolasku na ove prostore relativno brzo uspostavili svoju organiziranu društvenu vlast, pa i razvili čak i brodogradnju i obranu na moru.

    To što se je događalo poslije nakon Zvonimirove snrti / ubojstva i Petrove pogibije - upravo je nevjerojatno.

    Ono što su očite činjenice današnjih dana je da Hrvatsku državu VODE DOSLOVNO DILETANTI i jedino što rade je da rasprodaju ključne resurse; trokut moći (Money Media Politic) strancima, NEPOTREBNO nas vani zadužuju, i nakon dvadesetak godina Hrvatske suverenosti hoće sad i narod izručiti u EU.

    Ja vam kažem - to su potpuni LUĐACI kojima treba biti javno suđeno za to što nam rade.

    Može li itko zamisliti da je osovinska / nosiva ideja jedne poltičke stranke; HDZ-a, doslovno ideja POLITIČKE KORUPCIJE (točno i doslovno je to od Tuđmana zasnovana ideja o dvadesetak obitelji koje mogu voditi Hrvatsku, a koje glave tih porodica su bili NJEGOVI TAJKUNI koje je ON TUĐMAN ODABIRAO PO SVOJOJ POLITIČKOJ PROCJENI, t.j. u ono ratno vrijeme ON je određivao - kome metak a kome imetak.

    I onda dođe na vlast onaj prepotentni kreten Sanader (uz krivotvorene stranače izbore; pomoću borbaša Glavaša) i paralelno javnoj vlasti privatizira državu, a potom Kosorica nastavlja s politčkom korupcijom PLAĆAJUĆI BROJNE PRAZITE KOJI NE RADE, ILI RADE S OGROMNIM GUBITCIA t.j. plaćajući sebi biračko tjelo, umjesto da drži ekonomsku disciplinu i pomaže RAZVOJ, i tako direktno proizvodi OGROMNU UMUTRAŠNJU NELIKVIDNOST, a što sve rješava zadužujući se vani.
    Ti lopovi su doslovno privatizirali državu, i državu POISTOVJEĆUJU sa svojom HDZ strankom i umjesto da stranka na vlasti, t.j. vlast drži red plaćanja i svaki drugi red među ljudima, jedino čime se oni bave je to da se bave sami sobom i svojim održanjem na vlasti.

    Katastrofa.

    To je to kako mi dospjevamo pod strane uprave

    Naravno da u takvu LUDIČKU ekonomiju, bez discipline plaćanja i s ogromnim brojem povlaštenih muktaša nitko ne želi investirati, pa je pad investivija drastičan.

    Što da pišem dalje.
    Sve se zna - HDZ.

    avatar

    18.09.2011. (22:48)    -   -   -   -  

  • little_psycho

    cini mi se da dijelis misljenje svih nas osim mozda ovih gore na vrhu

    avatar

    19.09.2011. (00:19)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Dobro veliš @ Semper, ako kontrolu ispravnosti provedbe referenduma povjerimo GONG-u i stranim promatračima, zna se da će biti falsificiran.

    Ne treba gubiti vrijeme, već smišljati način da eu-skeptici u pravednom omjeru ( pola-pola ) uđu u nadgledne timove, ili organizirati dodatnu kontrolu, možda čak u vidu kontrolnog referenduma. To je sigurnije, jer i eufili mogu glumiti euskeptike, igra je slojevita.

    Pisala sam o tome, pa da ne ponavljam detalje. Tu akciju ne treba propustiti, to je isto kao i pustiti Ladislava do Gvozda.

    @ Jupi, savršeno si sažeo poslijeratna politička događanja, samo da napomenem ( zbog mogućih novih čitatelja ) kako je politička garnitura takva kakva jest baš savršeno sredstvo za EU oligarhiju da RH baci na koljena, i ta svjetska 'elita' je upravo s tim razlogom angažirala / platila Tuđmana i Miloševića da odrade prljav posao, a kasnije ustoličila Mesića, Sanadera, Kosor i Josipovića, s istom agendom, naravno.

    Statistički gledano, nemoguće da se toliko ološa nađe na jednom mjestu. ( Mislim na nasumični odabir, a ovo je još kao trebao biti neki prema ' kvaliteti ' . )

    Ponovno dolazimo do problema koji je istaknuo @ Gordy na prethodnom postu, da su kriminalci skloniji organiziranju od moralnih ljudi, @ Drava je to ovdje nazvao našom razjedinjenošću.

    Ako moralni ne promjene svoje obrasce ponašanja ( tu se u biti radi o umrtvljenom, možda čak i ubijenom instinktu za preživljavanjem, tijekom ratova borbeni ginu, kukavice doma štancaju nove kukavice + sve žešći medijski NLP ), ne znam baš da će ih nakon toga čekati raj ... bilo u EU ili Ondje.

    avatar

    19.09.2011. (00:48)    -   -   -   -  

  • Gordian Wolf

    Slazem se sa @Cat, pa odabiranje hr politicara izvana po 'kvaliteti' se vidi i po tome kako se ova Merkelica dovukla, nakon favoriziranja Sanadera, sada favorizira ovu kokos od Jace, kojoj, prema najnovijim anketama, ne vjeruje ni njeno (tradicionalno priglupo) biracko tijelo.

    Glede razjedinjenosti, ne mislim da je ovdje razlog finoca i dobrota, te da se zbog toga ne udruzuju, vec da su, u nasem slucaju, tijekom povijesti i sada, dva druga razloga preovladavajuca:
    - nedostatak vizije i vjere da se nesto moze uciniti, sto automatski dovlaci poznatu hrvatsku malodusnost
    - sebicnost, radije vrabac u ruci nego golub na grani, uskogrudnost, sitne duse, nepoznavanje win-win situacije, vec seljacko 'bolje da susjedu crkne krava' sto dovodi do - ja cu se uvuci u guzu potencijalnom novom vladaru pa cu imati prednost nad tim susjedom kojeg mrzim. A sama prednost je, dugorocno gledana otrovna i mizerna.

    Onaj prvi razlog razjedinjenosti je i glavni problem danas, i zato se treba organizirati protiv EU na sve moguce nacine, jer je ljudima postalo jasno da sve gube, i treba iskoristiti taj zamah.

    avatar

    19.09.2011. (02:21)    -   -   -   -  

  • blade777

    @Semper contra,
    Ne vjerujem da je Šeks eurofil, a još manje u to da bi pokušao nekakvu takvu malverzaciju.
    Ta, postigao je maximum maximuma u svojem političkom životu, a gubitak suvereniteta hrvatske je minimum minimuma.
    Ideja trenutnog načina provođenja referenduma nije potekla od Šeksa, nego od tima stručnjaka koji su se tim pitanjem hrvali dugi niz godina(više o tome imaš na stranicama Politika.com.hr)
    Znalci političke zbilje, nakon čitanja nacrta ugovora, moraju doći k pameti.
    Štošta će se još na političkoj sceni događati, ali to samo može doprinjeti buđenju nacionalne svjesti.

    Trenutna opcija uvažavanja 50 % +1 glas izašlih na referendum, pogoduje realnoj demokraciji.
    Da je ostala prijašnja opcija, onda bi tek bilo korištenja glasova svih onih kojima ni na kraj pameti nije doći u Hrvatsku, a kamoli pristupiti referendumu.

    Zašto bi građani koji žele koristiti mogućnost referenduma, bili uskraćeni zbog svih onih uspavanih, nepoduzetnih i flegmatičnih?

    Dobro bi bilo iz ugovora izvuči najštetnije točke za Hrvatsku, a onda to predstavljati građanima korištenjem svih dostupnih medija.

    To je jedini način da građani svjesno odaberu ono što je najbolje za nas, za našu djecu i za generacije koje dolaze.

    Na nama je da odigramo bitnu povjesnu ulogu, a o toj ulozi ovisi; hoćemo li biti pamćeni kao luzeri ili ostvaritelji hrvatskog sna.

    Hrvatski san nikada nije bio pasti pod utjecaj tuđina, a vjerujem da to nije ni danas.

    avatar

    19.09.2011. (08:54)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @drava
    Tvoji navodi su točni, no ostaje činjenica da su hrvatski puntari uvijek probleme pokušavali rješavati uz pomoć neke velesile. Tragedija Hrvata što "uslijed provale Turaka, hrvatstvo je ostalo bez svoje prirodne geografske baze, bez jednog, za državnosamostalan razvoj potpune narodnosti svakako od najvažnijih uslova. (...) Hrvatstvo nije moglo da se razvije kao politička suverena narodnost, jer rasprostranjeno od ušća Save u Dunav do Istre i Kotora, na relativno uzanom području, hrvatstvo je trajno perforirano jačim geopolitičkim snagama."
    U kontekstu ove tvrdnje M.K. iznesena je i tvrdnja o priklanjanju hrvatskih putntara većim silama u traženju zaštite.

    A to što se Hrvati nisu mogli dogovoriti i između sebe i izabrati novu kraljevsku dinastiju narodne krvi pokazuje da se od tada do danas, kad opet nismo u stanju jedinstveno voditi ovu državu kroz Scile i Haridbe gospodarkog oceana, Hrvati zaista ne mogu složiti ni o jednoj stvari pa makar to bio i suverenitet Hrvatske.

    @blade
    Šeks nije eurofil, u tome se slažem. No ako treba bit će i to samo da ostane na vlasti. A kako njegova stranka NIJE u stanju riješiti nagomilane gospodarske, kriminalne, moralne i etičke dubioze traži pomoć od već dobrano posrnule EU kao što su i 1002. godine tražili 'hrvatski puntari' od 'grbavca Kolomana'.

    Hrvatski san zaista nije bio pasti pod utjecaj tuđina, no zbilja je nešto drugo. Mi i dalje sanjamo hrvatsku neovisnost i samostalnost dok u zbilji drugi (kojima je na srcu samo vlastiti interes) dovode tuđince da s nama upravljaju.

    avatar

    19.09.2011. (14:40)    -   -   -   -  

  • jozo

    Pa šta cvilite Hrvati? Vi ste uvijek najpametniji, najbolji i uvijek sve znate. Evo vam prilike da pokažete svoje znanje i mudrost. Uđite u zajednicu i postanite lideri, kad ste toliko pametni. Iskoristite priliku i pokorite svojom mudrošću, znanjem, radišnošću tu EU. Ne cvilite zaboga, nego radite! Što ste se prepali!

    avatar

    20.09.2011. (09:25)    -   -   -   -  

  • toluen

    Razgovor sa don Ivanom Grubišićem

    Mudar i osviješten kao i uvijek. No nitko ne sluša.

    avatar

    20.09.2011. (11:00)    -   -   -   -  

  • drava

    „Tko gospodari drugima snažan je, tko gospodari sobom neustrašiv je.“
    Lao Tse

    Zato gospodine @jozo, (naravno, gospodine posprdno), ovdje se dešava bunt protiv svega umjetnoga.
    Možda Vam se čini da smo mudri i pametni, ili, najpametniji, pa još k tome i Hrvati, ali ja Vas uvjeravam da nije tako. Eto u mom primjeru, nisam baš pametan. Mnoge stvari ne znam, nemam dr., ing., dipl., ali me to ne sprječava da komentiram i pišem i iako među čitaocima ima i pametnijih od mene, ali se eto, ne oglašuju. Oni vibriraju na višem stanju svijesti i možda im je ovo sve smiješno. Meni pak nije. Ja ovo doživljavam kao mjesto na kojem treba vikati OVO DRUŠTVO NIJE ZDRAVO! MIJENJAJMO SE. Ja Vas pokušavam trgnuti iz letargije. I iz krivudanja u vašim bijednim životima. Koliki je postotak ljudi koji u ovom času samo proživljavaju? Ne preživljavaju, nego jednostavno prolaze kroz život samo kao „proles“?
    Koliko je onih koji uistinu ŽIVE?
    Usudite se reći što mislite da znamo koliko vas ima!

    Dalje @jozo, pozivate nas na rad. Reći ću Vam da mi ne možemo više raditi nego što radimo. Mnogi će oboljeti od ovakvog pritiska. Država je preskupa i poslodavci štede na svemu, a najviše na nama i vama – tu je problem. Koliko vas ima zamjenu u slučaju da netko oboli ili strada ili ode na godišnji? Koliko vas radi prekovremeno, koliko ne prima plaću? Sve je ovo počelo prije petnaestak godina i nadati se da će stati je glupost. Jasno da se možemo napregnuti i da sve možemo odraditi, ali dokad?
    A u uniji nikad nećemo isplivati ispred ostalih naprednijih naroda. I nije toliko možda problem sama unija nego to koliko nas tamo trpaju. Svega i svakoga su se kurve odrekle samo da nas smjeste. U moje ime neka ne govore.

    Sad, ne znam dali ste Srbin ili Bosanac, Hrvat iz Bosne, nije važno, ali ima jedna poveznica koju je @semper provukao, a to je da u svim dosadašnjim paktovima, mi smo bili jebena stranka. A zašto?
    Mi jako lijepo volimo komentirati kako su Britanci, Belgijanci, Nijemci, Talijani, Portugalci i bla bla kolonizirali Afričke narode, nekad, pa to onda čine i danas kroz oružje naftu minerale itd. itd. Ali ne vidimo i to da smo i sami bili kolonizirani. A što su Mađari drugo i radili nego sjekli naše šume i ubirali danak. Što su nam radili Austrijanci nego to isto plus ispirali zlato iz Drave, rudarili, koristili se našim lukama, našim vojnicima..
    Zato je točna ona s vrha, ali nama još uvijek nedostižna.

    Ima neko prokletstvo na ovim prostorima. Onih dana kada su Rimske legije išle pokoriti provinciju Dalmaciju, mala su se plemena skupila, dočekala ih i pobijedila. Bili su to prvi legijski Orlovi (znakovi legija) koje su Rimljani izgubili u bitkama. Naravno da su ih diplomacijom vratili, ali su krenuli i ponovo. Ovaj put se plemena nisu dogovorila i Rimljani su ih riješili jedno po jedno.
    Problem po problem. Valjda još nije došlo vrijeme da budemo jedno. Velika je podjela na crvenu i plavu stranu, a ona nije dobra. Naviještam dolazak generacije 1992-2000 kao obnovitelja koji će riješiti staru gardu nesposobnu.
    Hajde da im pomognemo!

    avatar

    20.09.2011. (17:12)    -   -   -   -  

  • netko iz mase

    pa još ne...ali...

    link

    avatar

    20.09.2011. (17:50)    -   -   -   -  

  • Boris

    @blade

    Citiram te: "Trenutna opcija 50 % +1 glas izašlih na referendum, pogoduje realnoj demkokraciji".

    Ova konstatacija ti je netočna. Prvo pročisti rečenicu ( izjavu ) i izbaci pojam realan-irealan. Pojednostavni pojam demokracije pa češ vidjeti koliko je ta izjava suvisla. Mislim da si sve to izbagatelizirao i poistovjetio si vladavinu oligarhije s vladavinom naroda. Kada govorimo o raznoraznim manipulacijama, nismo ni svijesni koliko jezik može biti upotrtebljen za minipulacije.

    Bilo bi dopbro da pojasniš ( protumačiš ) ovu svoju izjavu, na koju ti je čak i @empercontra rekao da si u pravu.

    avatar

    20.09.2011. (19:16)    -   -   -   -  

  • Gordian Wolf

    I jos jedna mudra:

    "Moras prvo pokoriti sebe, da bi uspio pokoriti svijet."

    avatar

    20.09.2011. (22:01)    -   -   -   -  

  • jozo

    drava, nema prokletstva u podneblju - ima samo glupih ljudi. Mi smo Hrvati glupi i zato nam se događa sve št nam se događa. A to treba javno i priznati. Za to treba imati hrabrosti,a mi nemamo ni to.

    Red je da se napokon javno, jasno i glasno, izgovori istina; uz nekoliko pojedinačnih izuzetaka, Hrvati su glup narod. Da nisu ne bi dozvoli to što im se događalo kroz povijest, a bogami i sada. Budimo iskreni, ako već nismo mudri i pametni.

    avatar

    20.09.2011. (23:42)    -   -   -   -  

  • Boris

    @semper

    Potpisujem sve.

    avatar

    21.09.2011. (00:11)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Jozo,

    hajde da se nađemo na pola puta, pa kažemo da smo naivan narod, dakle - glupi po pitanju prepoznavanja tuđih manipulacija nad sobom, može ... ? :- ) Naime, doista postoji puno ljudi, vrlo viskog QI za znanost, tehniku, ali im je onp šesto čulo malo zakazalo, pa imaš slučaj da znanstvenika genijalca mota oko malog prsta neka vrlo neuka, ali lukava i podla osoba. To je maltene klasika međuljudskih odnosa, pa tako i međunarodnih, tj. kolektivna karatkeristika / karma određenih skupina ljudi.

    Boris,
    ,
    hvala na stručnoj intervenciji. :- )

    avatar

    21.09.2011. (02:11)    -   -   -   -  

  • blade777

    @Boris,
    Kada diskutiraš o mogućnosti provođenja referenduma u Hrvatskoj, po prijašnjem i sadašnjem modelu, onda trebaš izvršiti uvid u prijašnji i sadašnji model.
    Trebaš također uzeti u obzir propale pokušaje prikupljanja dovoljnog broja birača(primjer peticije more je kopno). Zbog tadašnjeg nepovoljnog modela, referendum nije proveden, a zbog svega ćemo arbitražom najvjerojatnije izgubiti dobar dio Piranskog zaljeva.

    Shvati da referendum nema ama baš nikakvu snagu, ako nije provediv.
    u Hrvatskoj nije bio provediv, zbog velikog broja naših građana koji žive u inozemstvu, a nemaju nikakvog interesa pristupiti referendumu. Zbog tih građana je svim drugim zainteresiranim građanima u Hrvatskoj, bilo onemogućeno izjašnjavanje na državnom referendumu, naprosto iz razloga jer nikada nije bilo moguće prikupiti taj famozni broj
    50% +1 birač u hrvatskoj.
    Sada je potrebno prikupiti 10 birača u Rpublici Hrvatskoj(po meni je i to preveliki broj, a trebalo je biti max 7%ukupnih birača).

    Zamisli svih onih 1000 000 birača koji žive van Hrvatske, a baš ih boli ona stvar za ono što muči građane koji žive i plaćaju poreze u Lijepoj našoj.

    Znam to iz prve ruke, jer imam dosta familije koji žive vani i većina nije zainteresirana za to što mi ovdje odlučujemo ili želimo promijeniti(kažu mi;vaš problem, vaša odluka).

    Zar je pošteno zbog takvih hrvatskih građana, sve druge onemogućiti da se izjasne o bitnim pitanjima?

    Ne daje se samo glas za prihvaćanje neke ideje, nego i glas koji je negativan za tu ideju.

    Ukoliko je glasova protiv više, od onih koji su za neku ideju, takva ideja se odbija(primjer buduće ideje pristupa Hrvatske u EU).

    Što se tiče značenja izraza demokracija, znam da dolazi iz grčke riječi i znači demos=narod i kratios=upravljanje(narod upravlja ili narod vlada-vladavina naroda.

    Daleko smo mi još od tog punog značenja, ali smo mogućnošću provođenja referenduma, puno bliže.

    avatar

    21.09.2011. (10:58)    -   -   -   -  

  • toluen

    @Jozo je dotaknuo nešto vrlo bitno

    Pitanje gluposti (ili pameti) nije lako i jednoznačno definirati. Svi mi imamo nevjerojatno kompleksan mozak sastavljen od stotina bilijuna živčanih stanica koje nitko stvarno ne kuži kako radi i zašto tako radi. Ali svjesni smo činjenice da su i pamet i glupost u istom tom mozgu izmješane tako da se ne može jednoznačno za nikoga reći ni da je pametan ni da je glup jer primjerice netko tko je matematički genije može biti istovremeno totalni glupan za nešto drugo - primjerice sport (kako kažu - "ima dvije ljeve") i slično.

    Problem "hrvatske gluposti" (koja je evidentna kamo god pogledate) nije u tome što smo mi stvarno glup narod koji nema hrabrosti - nego što je sustav koji nas kondicionira tako postavljen da to uopće nije lako riješiti.

    Primjerice pokažite mi ijednu državu na ovoj planeti koja nema probleme slične ovima koje imamo i mi? Ne postoji. Možda jesu u nekim detaljima odmaknuli dalje no od vlastite gluposti se ne može lako pobjeći i svjetska ekonomija je realan primjer te gluposti na djelu. Elita koja sebe smatra pametnom zapravo jasno pokazuje kako ne shvaća kakve gluposti radi forsirajući dominantan model kulture koji se raspada od gluposti.

    Pojedinci (unutar elite) su po pitanju iskorištavanja prednosti ovog fenomena (korištenje tuđe gluposti za vlastiti probitak) očito znatno inteligentniji od drugih jer im polazi za rukom da manipuliranjem istinom postignu svoje ciljeve. Paradoks je da su ti isti istovremeno i neizmjerno glupi jer ne shvaćaju što zapravo manipulacijama kojima drže "glupane" glupima rade sami sebi.

    No zašto je tako i zašto se teško izvući iz tog začaranog kruga koji proizvodi tu glupost ?

    Jedan dio te zagonetke leži u činjenici da smo svi mi ovisnici o nečemu i da to stanje diktira upravo naš vlastiti mozak koji u toj ovisnosti nalazi razloge da je na sve moguće načine održi što dulje. U tom smislu ovisnost o novcu, seksu, kokainu, moći ili bilo čemu što stvara to stanje zapravo generira stanje gluposti.

    Nema razlike između onoga što primjerice sada pokazuje naša (na sreću još kratko) premijerka očajnički nastojeći ostati na vlasti ili onog luđaka odvjetnika koji je pod utjecajem kokaina iz pištolja ubio nepoznatog čovjeka jer su postupci koje manifestiraju izvan svake pameti i zdravog razuma.

    Ako pogledate šire onda ćete vidjeti da i Hrvati kao narod pokazuju isti sindrom jer su kroz stoljeća jednostavno navikli na ovaj model ponašanja koji jednostavno još uvijek predstavlja stanje u kojem "žele" biti iako je to čista glupost. A isto vrijedi i za sve narode ostale jer doslovno svatko ima svoju podvarijantu ovog istog sindroma.

    Nedavno je u RH bio dr znanosti Weigand - čovjek koji je prije dvadesetak godina prvi javno razotkrio kako funkcionira duhanska industrija koja uz pomoć tehnologije i znanosti namjerno stvara ovisnike o duhanu - zbog profita što je zapravo čista glupost koju proizvođači cigareta nikako ne mogu shvatiti jer je profit njihova ovisnost koja ih zapravo uništava.

    Čovjek je iznio relativno nepoznatu činjenicu da nikotin stvara 5 - 6 puta jaču ovisnost od kokaina.

    Dodavanjem amonijaka u cigarete se dodatno pojačava ovaj efekt stvaranja ovisnosti i zapravo čovjek koji konzumira cigarete i koji misli da je "slobodan" - jednostavno uopće ne posjeduje vlastitu volju, a da toga nije svjestan. Svatko tko ima ovaj problem i osvjestio ga je, pa onda i pokušao prekinuti tu ovisnost zna koliko je to nevjerojatno težak i bolan proces u kojem nam naš vlastiti mozak odmaže na sve moguće načine kako bi dobio svoje "kemikalije" koje ga drže u stanju blaženstva u kojem svaki mozak teži biti.

    U tom svijetlu i glupost kao takva je zapravo velikim dijelom rezultat naših nezdravih ovisnosti ili uvjerenja koje nas realno odvajaju od stvarnosti pa stoga i ovaj narod stvara dojam da je glup i nema hrabrosti i kako se nikako ne može osamostaliti niti stati na vlastite noge, a zapravo jednostavno još nije našao dovoljno snage u samom sebi (koju ima) niti u svojem okruženju jer i tamo ima premalo onih koji ovo doista shvaćaju i istinski žele pomoći.

    Opet ću krenuti od sebe - dio sam ovog naroda, volim ga, kao i z(Z)emlju u (na) kojoj živim - i to unatoč hrpetini glupana koji čini se daju sve od sebe da to rasture jer ne kuže što rade. Ali znam da postoji put koji vodi van. No to neće i ne može ići brzo stoga poštujem prirodna pravila i procese koja to određuju i nastojim ih shvatiti i u svemu tome biti realan koliko je god moguće.

    Ali u svemu tome ne mogu izbjeći da sam većinu vremena zapravo jednostavno glup jer iskreno -- ne znam što točno radim i kakve rezultate mogu očekivati, a ove spoznaje vrlo teško i bolno dolaze do nas kroz greške koje neprestano činimo.

    A baš sve kreće od nas i iz nas - kako kaže @Gordijanova - "Moraš prvo pokoriti sebe...", i ne treba se zavaravati da i dalje nećemo praviti nove gluposti, ni nismo zbog toga glupi i bez hrabrosti. Baš naprotiv.

    :-)

    avatar

    21.09.2011. (11:57)    -   -   -   -  

  • sdrugestrane

    hrvati nisu glup narod već izrazito nediscipliniran i umišljen. baš suprotno, vrlo su pametan narod, ali uz ove slabosti i još poneke ne može postići mnogo kao samostalan narod u
    svojoj samostalnoj državici koja se bazira na velikim riječima i malim djelima.
    moje mišljenje.

    avatar

    21.09.2011. (14:55)    -   -   -   -  

  • Gordian Wolf

    Ovo sto kaze @sdrugestrane je cista istina.
    Ja bih jos dodao - pored nediscipline i umisljenosti - nedostatak mudrosti, skormnosti i radisnosti.
    Kao i gore spomenuti 'strucnjaci', intelektualci i slicna ekipa - diplome i 'znanje' su im samo hrana za ego, ali intuicija, emocija i mudrost (sposobnost predvidjanja situacija) su im na nuli.
    Bitno da su dobili potvrdu institucije koja stvara klonove.
    Umisljenost dolazi od napuhanosti ega, koja opet dolazi od nesigurnosti, nesposobnosti i nedostatka rezultata, tako da, u biti, to tipicno vecinsko Hr ponasanje ispada jadno, jer nikoga zaista ne zanima samohvala, umisljenost i napuhanost.

    Bas te osobine pokapaju Hrvatsku, iako to ljudi ne zele priznati.

    avatar

    21.09.2011. (16:23)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Bilo bi zanimljivo prekopati malo po toj našoj nacionalnoj bolesti, uzrocima, pa onda mogućem liječenju. Baš kao naručeno, Gordy sprema post o memama, koje tako dobro i željeno hrane te naše bolesne osobine što, pak , idu na ruku onima koji nas nas kao takve odlično iskorištavaju i uništavaju.

    Sjećam se još iz srednje škole, kako sam ostala zapanjena, što mi je sestrična rekla u vezi pobune Zrinski-Frankopan : " Ne mogu vjerovati. Dekapitiraš dvoje ljudi i ostane obezglavljen cijeli narod. "

    Kasnije, kada je postala liječnica patolog, kolege nisu razumjeli zašto je upisala kao dodatan studij genetiku. Velim joj - pa ti ne gledaju niti CSI serije, odatle bi barem shvatili. Eto.

    Ali - ima još jedna jako bitna fora, a to je : 'došli divlji i rastjerali pitome'. O tome ću kasnije, mejlala sam se s pametnim čovjekom na jednom forumu, pa ću vam malo citirati njegova opažanja, mislim da je čovjek na jako zanimljivom tragu. Otkako smo se 'pripitomili', nemamo više insktinkt za preživljavanjem ili se on izopačio u neke ( društveno ) nefunkcionalne forme.

    @ s druge strane ... dobrodošla sa svojim osvrtima na temu ! :- )

    avatar

    21.09.2011. (17:17)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @sdruge strane
    Znaš li priču o gradu Schilda iz Njemačke u kojem su bile nastanjene sve same budale. U to vrijeme na svijetu nije bilo budala osim u tom gradu. Vesele priče o Šildbirgerima završavaju kad su građani odlučili zapaliti grad kako bi se riješili najezde miševa. Rečeno učinjeno. Miševa su se zaista riješili ali su ostali bez domova pa su se raselili po čitavom svijetu. Zato sada budala ima svugdje. A što misliš u koje je krajeve odselilo najviše tih budalica?

    Teško da bih mogao nekom koji je nediscipliniran i umišljen (uz gordianov dodatak mudrost, skromnost i radišnost) nadjenuti epitet da je pametan. Jer da je pametan, a znajući da nedisciplina i umišljenost donosi nesreću njegovoj državi i narodu, on NE BI bio nediscipliniran i umišljen.
    Kako možeš reći za nekoga da je pametan ako već dvadeset godina glasuje, daje povjerenje i vjeruje 'hrvatskim puntarima' iz stranke 'opasnih namjera' i to samo zato što imje ona omogućila da pjevaju Vilu Velebita i mogu ići u crkvu.

    @cat
    'došli divlji i otjerali pitome' moglo bi se reći i 'došlo kotrljajuće kamenje s planina pa zatrpalo plodno tlo'.

    avatar

    21.09.2011. (23:47)    -   -   -   -  

učitavam...