Komentari

novapolitika.blog.hr

Dodaj komentar (45)

Marketing


  • netko iz mase

    još nismo probali anarhiju i anarhizam

    avatar

    02.09.2011. (22:28)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ netko ... zbog tvog komentara promijenila sam, tj. precizirala naslov posta. Tvoj prijedlog potaknut je na raspravu u postu Plan B i meni se osobno sviđa čak i kao Plan A. Zanima me misliš li da bi ljudi, većina kakvi danas jesu mogli shvatiti i prihvatiti, te kvalitetno funkcionirati u anarhiji, bez da to 'evoluira' u Mad Max-a ?

    Naime, ovaj tekst pisala sam temeljem kratkotrajnog osobnog radnog iskustva ( u školi ), te iskustva prijateljice što radi u jednoj tvornici, baš sa tipičnim šljakerima.
    Iznimno me zanimaju druga, tuđa iskustva s ljudima, tj. što pretpostavljate da bi ljude ( takve kakvi jesu, ubi bože uglavnom, nažalost ) moglo pozitivno motivirati i prirodno ih držati pod kontrolom kako bi što manje narušavali sklad temeljen na pravednosti. Mislim tu na organizacijske modele života i privređivanja, stvaranja uvjeta za život, naravno.

    avatar

    02.09.2011. (23:28)    -   -   -   -  

  • Gordian Knot

    Taoisti smatraju socijalni kapitalizam jedinim balansiranim i trajno uspjesnim nacinom odrzavanja drustva. U velikoj mjeri dobrim dijelom svoje nove povijesti Kanada i Australija su bazirane na tim principima.
    Sto ce reci, nitko ne moze i ne smije biti previse bogat da bi utjecao na osnovne postavke drustva, i nitko nije jednakiji pred zakonom, i uvijek se pazi na balans da cak i oni koji ne zele sudjelovati u radu drustva ne budu bijedni i gladni, dok je najmocnija poslovna snaga upravo mali biznisi, samozaposljavanje i male firme (80% malih biznisa se NIKADA ne oglasava, u Melbourneu, sto znaci da zadovoljavaju svoje potrebe i potrebe onih koje opsluzuju).
    Naravno, u duhu najnovijih zbivanja, gdje medjunarodni bankari drze politicare u dzepu, i pokusavaju svakoga osiromasiti kroz UN pravila, i taj sustav stuca.
    Dok se ne rijesimo tih nadnacionalnih organizacija koje su samo alat pojedinaca bolesna uma.

    avatar

    03.09.2011. (03:56)    -   -   -   -  

  • blade777

    Jasno je da takav pravedni sustav priželjkuje većina birača, ali je problem što tu većinu nije lako privoliti da uzmu sudbinu u svoje ruke.
    Da se pojavi tvorac ideja i prezentira te ideje masi obespravljenih, teško da bi imao šanse u dvoboju sa korumpiranima i promicateljima dosadašnjih političkih "kuhinja".
    Taj kriminal se toliko ukorijenio u politiku, da bi najvjeojatnije promicatelj ideja sveopće pravednosti, na početku svojeg otvorenog javnog rada, od onih koji se takvim djelovanjem smatraju ugroženima, bio jednostavno likvidiran.

    Jedina mogućnost pokretanje sveopćih promjena je u osvajanju lokalnih sredina, a potom iz tih sredina proširiti ideje na cjelokupni prostor.

    Nema šutnje i nema nepoduzetnosti.

    Ja sam predlagao takav koncept na ovim stranicama i nisam dobio informaciju o tome da je netko od nas pokušao napraviti promjene u lokalnoj sredini ili u radnom okružju.

    Meni osobno su "vezane ruke" i ne mogu se uključiti u aktivnu politiku, ali mogu savjetovati, prezentirati ideje i simpatizirati političke struje koje su na istm konceptu na kakvom su ideje koje ja prezentiram.

    Zanimaju me iskustva svih vas koji pišete na ovim stranicama.

    Jeste li u mogućnosti uključiti se u aktivnu politiku i mislite li da bi time doprinjeli kreiranju pravednijeg društvenog uređenja?

    Ako jeste, učinite to što prije, makar samo na lokalnoj razini.

    Politika je način i mogućnost kreiranja boljitka.

    avatar

    03.09.2011. (11:03)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ Gordiane, velika ti hvala za ovu obavijest. Dakle - nije potrebno 'otkrivati toplu vodu', potrebno je samo 'očuvati njene zdrave izvore'. Vjerujem da su Kanada i Australija baš s tog razloga svojevremeno bile tako aktraktivne za imigraciju, nudile su najsigurniji i najležerniji model opstojanja zdravo ambicioznom, ali ne i materijalno nezasitnom pojedincu.

    @ Blade, ja sam u vrlo sličnoj situaciji kao ti, zbog zdravstvene situacije prikovana sam u kuću.
    Čini mi se da je dosta nas ovdje u tom smislu na neki način hendikepirano - ili smo bolesni, ili usamljeni s idejama, totalno dekintirani ili nas posao obvezuje na političku neutralnost.

    Da imam u fizičkoj blizini nekog zdravog, tj. mobilnog partnera/ partnericu dovoljno sličnog razmišljanja - već bi to bio jedan minimalni početni tim, koji bi se po malo mogao probijati i širiti ... barem mislim tako.

    Neka onda ovo sada bude jedan moj mali oglas ... :-)

    avatar

    03.09.2011. (22:02)    -   -   -   -  

  • laburist

    Poštovana,

    nakon godinu i pol dana provedenih u stranci, sa žaljem Vas moram izvijestiti da su Lesarovi laburisti u vlas isti kao i sve ostale stranke. To je samo još jedna prevara naivnih građana, a da je baš tako opisano je na blogu: http://labur-isti.blog.hr argumentirano i s pisanim dokazima.

    Ispričavam se svim prijateljima, znancima, kolegama i blogerima koje sam, u neznanju pravog stanja stvari, navukao u članstvo i nagovarao da svoj glas daju Dragutinu Lesaru.

    Osim mene u posljednjih nekoliko mjeseci ispisalo se još oko stotinjak nezadovoljnih članova, od osnivača i onih na najvišim funkcijama, pa do razočaranih članova bez ikakvih dužnosti, tako da su njihova imena i prezimena te pisma razočaranja politikom stranke i Dragutinom Lesarom dokaz da blog i sve što na njemu piše nije neka moja osobna osveta i povrijeđenost, nego samo i isključivo izvješćivanje javnosti o pravim namjerama i ciljevima gospodina Lesara. Osim toga, o tome je već pisano i u Večernjem listu i još nekom portalima (sve je na blogu).

    Još jedanput, moja isprika.

    avatar

    04.09.2011. (13:39)    -   -   -   -  

  • Gordian Knot

    @laburist

    Da pogodim, kako se izbori priblizavaju, nervoza raste, pohlepa izbija na povrsinu, sjaj u ocima raste, principi su sve manje bitni, a guzica je sve gladnija ?

    ;-)

    avatar

    04.09.2011. (15:53)    -   -   -   -  

  • Boris

    @laburist

    Na to je upozoravao @semepr c., a i ja u svojim komentarima. Sve to, na isti način doživljavala je naša gradska organizacija HSU za vrijeme vladavine Vladimira Jordana. Kada smo donjeli svoj opći akt o predlaganju kandidata i utvrđivanju konačne liste kandidata na nivou lokalne zajednice ( tajno glasovanje ), bili smo suspendirani, etc.

    Dragutin Lesar, na temelju anketa, smatra da je postigao svoj cilj, pa mu više demokracija ne ide u prilog. Na žalost to je posvuda u svim strankama, a slobadan bi bio reči i u udrugama. Kada dođe vrijeme izbora mnogi se mahnito bore za svoje pozicije, a one proizlaze iz pozicija na izbornim listama. To će tako biti i ostati dok god postoji ovakav izborni zakon. Prava stvar nije biti u poziciji nego u opoziciji. Tu ste dobro nagrađeni za nerad i neodgovornost, a to je ono što odgovara i vladajućima ( poziciji ). U biti ne postoji prava oporba. Oporbi bi trebalo ukinuti sve privilegije i samo naknađivati nužne trškove, pa bi se onda vidjelo tko je istinski patriot. Ima toga što-šta što bi trebalo mijenjati u izbornom zakonodavstvu.

    U takvom izbornom sistemu birači su izgubili orijentaciju i ne vide smisao izbora. To i jest bila namjera autora tog sistema. A što da tek kažemo za Ustav ? U takvoj državi ne može se ići naprijed.

    avatar

    04.09.2011. (17:39)    -   -   -   -  

  • Severino

    U nasoj dustvenoj skrivacici blog.hr rijetko se naidje na dijalog, kamo li na jedan grupni sastav zivih cavrljanja, jos se rijedje ukazuje i sama potreba za njima. Mjesto gdje se vlastito bice posprema kao gotova persona dovoljna sebi samoj, kakvu nam drustvo voli podvaliti u obliku sabloniziranog objekta nacionalno,ideolosko ili vjerskog halucinanta. Tu smo uglavnom da kukamo na „dato“ nam stanje, da se u njemu vrzlamo pognutih glava sest dana tjedno, a sedmog da za njega glasamo, da idemo na miting, u patriotski klub, u crkvu i u druga prigodna veserajska prociscavanja .
    Catwoman nedavno tu odskace: „Zanimaju me vasa promisljanja u tom smjeru, jer smatram kako je to pitanje svih pitanja na koje bi morale odgovoriti sve stranke koje se planiraju ponuditi glasacima na slijedecim parlamentarnim izborima.“
    Prava odskocnica u drustvenu idilu, gdje se odjednom sve stranke postave na vlastitu naglavost, kao i njene individue ovdje pozvane na promisljanje. Covjek da se osjeti poput poziva na drustvenu revoluciju koji mu izazivlje u ustima pravu revolucionarnu zazubicu. No, Catwoman odmah zatim postaje nemilosrdno okrutna vracajuci nam u usta suhu gorcinu prethodne pozicije beznadja, zaglupljivanja i pomirbe sa postojecim privatnim vlasnistvom, prepusteno mudroj kontroli naseg predrevolucionarno urodjenog mentaliteta konkurentnog divljastva . Umjesto predstavljene mrkve humane suradnje ponovno se tako vracamo u stanje prvobitne zvijeri koja opstaje iskljucivo po zakonu jaceg nad slabijim, instinktom umjesto racionalne kultiviranosti, borbom prestiza umjesto civiliziranog suzivota.
    Nije li to tek Catwomina kletva: „Bog ti dao pa ti oduzeo.“

    avatar

    04.09.2011. (20:19)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ Laburist ... hvala ti na javljanju novosti, iz prve ruke. Mi smo ovdje simpatizirali D. Lesara kao jedinog čovjeka u sistemu, koji se bori za pravednost i provedbu zakona, no sam laburizam ( borba za neka socijalna prava radnika, ali ne i njihovu pravednu poziciju u društvu, tj. da ne budu samo radna snaga i nego i neki vlasnici, kapitalisti takođe ) nije nam se činio kao kvalitetno rješenje, već kao kozmetička korekcija tog izrabljivačkog sistema. Kada je DL na svom blogu počeo navijati za Josipovića kao najboljeg kandidata za predsjednika, maknula sam s ovog bloga link na njegov. No, i dalje smo podržavali ideje i akcije laburista koje smo smatrali pozitivnim i dobrim za RH: očuvanje hrvatskih prirodnih resursa i sl.

    Upravo zbog tog tužnog pravila da vuk dlaku mijenja ..., mi smo ovdje na NP uvijek bili isključivo za nove ljude u politici, i što više politički aktivnih ljudi, a posebice internet - demokraciju.

    To vaše razočarenje može se iskoristiti u iznimno korisne svrhe, naime - sada ste se kao ljudi izbistrili, pa svi oni koji su dali ostavke ( pošteni i pronicljivi ) mogu se udružiti u jednu novu stranku i koalirati s eventualno nekim sebi sličnim, a to očito neće biti niti sa hdz, niti sdp, niti laburisti, naravno. :-)

    @ Boris ... molim te, napiši post o tom izbornom zakonu, to je jako važna stvar, a nije tako dobro poznata. Ako imaš vremena, to bi bilo izvrsno objaviti.

    @ Severino ... hvala na pohvalama blogu i pokudama meni kao autoru, žao mi je što sam te razočarala, znaš i sam da nemoš svima ugoditi.

    Ako ti misliš da bi zaista među većinom ljudi funkcionirao sistem po principu zajedničkog vlasništva i humane suradnje, najiskrenije ti zavidim, živiš očito u nekoj meni nezamislivoj idili, okružen poštenim i dobronamjernim ljudima-anđelima, ne znaš kako si sretan.

    Meni nije bio cilj idealizirati o nemogućem, nego pokušati iznaći optimalno moguće obzirom kako percipiram ljude oko sebe. Možda bih trebala staviti ružičaste naočale, ili zaista posjetiti psihijatra.

    Inače, osobno su mi iznimno privlačne ideje koje promoviraš i voljela bih se odseliti tamo gdje toga ima, pretpostavljam da mi tamo susjedi ne bi trovali mačke, niti bacali coprije da mi otmu frajera. Javi za takvo mjesto ako znaš. Ne zezam se.

    p.s. Odlično si opisao našu, kako veliš, blog.hr skrivačicu. He, he ..

    avatar

    05.09.2011. (02:24)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    To vaše razočarenje može se iskoristiti u iznimno korisne svrhe, naime - sada ste se kao ljudi izbistrili, pa svi oni koji su dali ostavke ( pošteni i pronicljivi ) mogu se udružiti u jednu novu stranku i koalirati s eventualno nekim sebi sličnim, a to očito neće biti niti sa hdz, niti sdp, niti laburisti, naravno. :-)
    Pa onda kad se dočepamo vlasti/saborske sinekure promijenimo ploču e da bi što dulje ostali u 'sedlu'!
    Ne draga moja Cat, kad uđeš u politiku moguće su samo dvije opcije nakon određenog vremena provedenog u tom pokvarenom društvu: ili se i sam pokvariš ili iz tog izlaziš. Najbolji ti je primjer evo upravo @laburist.

    avatar

    05.09.2011. (12:08)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Osim problema što je od privatizacijske krađe prošlo toliko vremena i osim uništavanja dokaza, problem je u tome i što se banda osigurala tako što je donijela zakone koji, kada se doslovno čitaju (kako priliči zakonu), gotovo onemogućavaju bilo kakvo procesuiranje. Kriv je onaj koji snima korupciju umjesto onog koji čini korupciju, i sl.

    Popravljanje ovog stanja bi uključivalo nekakvo brutalno, usuđujem se reći, Batmanovsko, nepoštovanje zakona. Zato mi se čini da je prošla baba s kolačima, koliko god me to bolilo reći.

    avatar

    05.09.2011. (14:46)    -   -   -   -  

  • Gordian Wolf

    Jos dodatno ovome sto se govori o ulasku/izlasku iz politike - gotovo svaki mudriji covjek zna da ce posten i inteligentan covjek koji udje u politiku, ili vrlo brzo iz nje izaci, ili postati prodana dusa.

    Ne zbog toga sto je bavljenje politikom toliko lose i korumpira, vec zbog toga sto je sustav koji danas postoji (demokracija, financije itd) napravljen bas tako da je jedino 'uspjesno' moguce bavljenje politikom ako si korumpiran, neosjetljiv, i priglup.

    Usporedio bih to sa multinacionalnom kompanijom koja prodaje masu sokova nakrcanih aspartamom i drugim otrovima, koja ima brdo love da se reklamira i koja, naposljetku, zivi od krda koje ne misli i ne haje ni za vlastito zdravlje. U usporedbi sa malim biznisom koji se bavi proizvodnjom zdrave hrane za uzak dio svjesnih i stabilnih kupaca. Tko je tu pobjednik? Multinacionalna korporacija? Nekada su drustvom vladali najbogatiji, nekada najprosvjetljeniji, nekada najnasilniji. Danasnja ideja demokracije je teska nakaza, jer se zasniva na vecoj mogucnosti manipulacije onoga tko ima naklonost financijera, a masa je jos uvijek priglupa, naivna i zudi za instant spasom od same sebe.

    Tko god je fin, posten i cist, a zeli uspjeti mora imati kao 'klijenta' masu koja je slicna tome, a vrlo dobro znamo da jako mali broj drzava ima dovoljnu brojnost takvih ljudi.

    Upravo zato sam i dalje misljenja da nema kruha unutar sistema, vec da treba sto snaznije djelovati izvan postojecih uhodanih tokova, koji su i osmisljeni tako da odrze status quo.

    avatar

    05.09.2011. (16:00)    -   -   -   -  

  • toluen

    @netko iz mase

    Anarhija je najviši oblik organizacije društva no mi smo još milijunima miljama daleko od tako nečega jer nismo na razini svijesti potrebnoj da tako nešto zaživi - ne pojedinačno jer savršeno postoje ljudi koji to kuže i mogu na tom principu već danas funkcionirati - nego kao društvo, dakle ne se zavaravati da to stvarno može profunkcionirati čak niti kao ideja na papiru (osim ako nas Providnost nekako masovno ne prosvijetli u međuvremenu :-)

    avatar

    05.09.2011. (20:50)    -   -   -   -  

  • drava

    Kakvi ulasci i izlasci iz politike!?
    Sve koji su sudjelovali u radu vlada na ovamo, izbaciti na ulicu. Nečastan otpust!
    Pa pobogu, nismo li mi jedina i prava vlast ove zemlje!?
    Ako nam upravljači, kojima smo dali povjerenje ne vode zemlju kako valja, onda marš!
    Kao i Island. Izmijeniti ustav i izborni zakon.
    Zemlja u bankrot, jer, preglup sam da vidim da li je to loše za opće dobro ili nije, ali dovoljno pametan da znam da ako netko posluje s gubicima da je za bankrot!
    Kakva glupa zaduživanja?
    Eto vam emisije o tome di čovjek veli kako su valutne klauzule protuustavne (čak i po ovom debilnom ustavu) i protuzakonite http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=54054&view=y .
    To tako proglasiti i osloboditi narod pa da vidiš kako se izlazi iz bankrota.
    Drugo, …pozabil sam. Idem spat..

    avatar

    05.09.2011. (21:50)    -   -   -   -  

  • toluen

    Malo paradoksa - kako god sve ovo u čemu živimo navodilo na misao kako je proizvod suludih umova koji svjesno razmišljaju i rade samo i isključivo na destrukciji i pljački istina je zapravo potpuno drugačija. Nažalost ne vidi se iz perspektive koju možemo percipirati.

    Stanje u kojem se nalazimo je zapravo savršeno prirodno stanje za razinu naše društvene svijesti koja je toliko niska da joj se može bez problema podvaliti što god se želi da se postignu negativni efekti. Naravno da u takvim okolnostima postoje oni koji koriste priliku da je tu i zadrže ne birajući sredstva, jer im to odgovara.

    No zašto je negativni efekat svega što se nastoji postići tako izrazito nadmoćan u odnosu na pozitivan ?

    Iz istog razloga zašto je neku građevinu mnogo lakše srušiti nego izgraditi. Gradnja podrazumjeva mnogo pažljivo osmišljenih procesa koji moraju biti međusobno koordinirani, a to traži i znanje i ogromne resurse i upornost i strpljivost i odricanje. S druge strane da sve to razbijete i pokradete ne treba mnogo truda. Prilika čini lopova - jer je lakše maznuti tuđe nego stvarati svoje.

    Povijest društva je zapravo povjest kontinuirane izgradnje i destrukcije što ima potpuno prirodne razloge jer smo u osnovi fokusirani na sukob i otimačinu, a suradnju koristimo gotovo isključivo onda kada trebamo nekako poraziti naše protivnike. No sukob je zapravo dominantan proces koji određuje smjer razvoja društva, pa je dio ove priče zapisan i u našim genima, ali i društvenim memima što i nas jednostavno tjera da se tako ponašao dok to nekako ne prevladamo. Iz istog razloga se neizmjerno više resursa troši na naoružanje i represiju nego na sve druge oblike razvoja zajedno.

    Zato izgradnja funkcionalnog društvenog sustava koji će se bazirati na istinski pravednijim odnosima zahtjeva mnogo višu razinu društvene svijesti nego je imamo pa se ne treba zavaravati da je to moguće brzo napraviti.

    Priča sa laburistima ne iznenađuje jer su i oni dio populacije ljudi koji žive u okvirima društvenog modela koji jednostavno statistički ne dozvoljava preveliko odstupanje od dominantnog političkog modela koji je u svojoj osnovi koruptivan, pljačkaški i sebičan - jer je tako lakše ostvatiti kratkoročne ciljeve - use nase i podase.

    Istovremeno je to savršen dokaz zašto su sve postojeće političke opcije zapravo unaprijed kompromitirane i u osnovi prije ili kasnije dovode do sličnih pojava. Da se pojavi Isus Krist i osnuje političku stranku prošao bi isto, ako ne bi imao članove sa razinom svijesti dovoljno visokom da to kuže. A kada bi svi imali ovu razinu svijesti onda je anarhija - ili nepostojanje potrebe za ljudskim zakonima bila momentalno ostvariva, samimi tim bi i sadašnji politički sustav postao potpuno suvišan.

    Dakle ostaje nam onaj mnogo duži i teži put - evolucija - koji koliko god nama bio spor predstavlja jedini prirodno mogući način da se stvori model koji realno može funkcionirati.

    No evoluciju se može ubrzati tako da se ona svjesno promatra - iznutra prema van i zapravo kreće gradnjom pojedinca svjesnog svih oblika manipulacije prvo one naše vlastite koju nam radi naša vlastita materijalna svijest (ego) pred izazovima, pa sve do svih vanjskih manipulacija kojima smo neprekidno izloženi.

    I kada počnemo stvarno razumijevati same sebe i razloge zašto se tako ponašamo - tek onda možemo svjesno to mijenjati u smjeru u kojem želimo. Prije toga društvo nema nikakve šanse realno napredovati, a da se ponovno ne uruši nakon nekog vremena. Mislim da dobro kužite koliko je to zapravo veliki problem.

    I zato bi preporučio svima koji ovo čitaju - nije bitno na kojoj se razini nalazimo niti mi sami, niti naša okolina - ne smijemo si dozvoliti da nas privid lošeg stanja zavara da ne postoje riješenja niti da su ona nedostižna jer to nije točno. Ona postoje no od svakog od nas traže da doslovno prvo pronađe vlastito riješenje koje stvarno funkcionira - npr kako smanjiti ovisnosti o resursima koje ovo društvo nudi ali i kontrolira, a zatim sa tim spoznajama nastaviti kroz sve oblike komunikacije i suradnje širiti ovaj krug znanja i spoznaja i tako korak po korak graditi ono što danas realno ne postoji.

    Dok to riješimo - proći će još mnogo uspona i padova.

    avatar

    05.09.2011. (23:07)    -   -   -   -  

  • netko iz mase

    hehehehehehe

    avatar

    05.09.2011. (23:43)    -   -   -   -  

  • netko iz mase

    '' Zanima me misliš li da bi ljudi, većina kakvi danas jesu mogli shvatiti i prihvatiti, te kvalitetno funkcionirati u anarhiji, bez da to 'evoluira' u Mad Max-a ? ''

    DA

    avatar

    06.09.2011. (00:13)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Igniss je dobro snimio stanje, i to da trebamo Batmanovsko rješenje, ono s babom i kolačima već nam je postala tradicija ( bolesni kolektivni obrazac ponašanja, vrlo zarazan, objasnit će ga detaljnjije Gordian u slijedećem postu ), koje bi se trebali konačno riješiti, a kao nezaraženog lučnošu vidim ovdje Dravu, i pozdravljam taj stav. Sve se može kad se hoće, ne treba uvijek čekati da evoluiramo, ili da prođe baba s kolačima, trebamo već jednom i evoluirati, tj. aktivirati volju. Evo dokaza o efektu snage volje: https://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti/medvjeda-udarila-sakom-u-njusku-da -spasi-svog-psa.html

    @ Semper @ Gordian @ Toluen i svi ...

    Kada sam razmišljala o konkretnoj političkoj stranci ( a već sam to i ranije više puta pokušavala ovdje jasno artikulirati, pa nisam bila shvaćena, znači: sada se moram jako potruditi ), mislila sam slijedeće :

    1. da ta stranka nipošto ne bude neka slična postojećima, koja bi podržavala ovakav sustav, već naprotiv, takva koja će svojim djelovanjem ubaciti virus u taj sustav ( tu prvenstveno mislim na predizbornu kampanju, gdje bi teoretski imala mogućnost prodora u šire medije ) ukazavši ljudima da postoje kvalitetne alternativne opcije, oko kojih smo se većina složili ovdje : internet demokracija, nečastan otpust nesposobnih i kazna zlopočiniteljnih političara ( odlično ukazuje Drava, zašto bi oni bili zaštićena vrsta ? ), na to da se Ustav i zakoni mogu mijenjati, takođe i društveno-ekonomsko uređenje, da je moguć novi model upravljanja državom, kadrovska politika za izbor organizatora društva ( izbaciti termin : vlada ) koja ne bi išla na ruku materijalistima, već onima koji su spremni činiti dobro za podmirenje osnovnih egzistencijskih potreba ( Toluen je o tome ranije pisao ), dakle - tipa ljudi koji su više zadovoljni / motivirani dobro obavljenim poslom nego naknadom za njega. Ljudima koji bi odmah počeli osposobljavati stanovništvo za samodostatnost. Jer to je osnova osiguranja opstanka. Dalje se ne mogu sjetiti ... Nadopunite me, molim.

    2. da ta stranka okuplja ljude po principu vrhunske izbirljivosti, dakle - moralnu i intelektualnu elitu, pozitivni pandan ovoj o kojoj govorimo u navodnim znakovima. Tu se ne bi mogao učlaniti svatko, već netko s velikim preporukama, vlastitim "dokaznim materijalnom" i garancijom tog svog već provjerenog i sigurnog preporučitelja.

    Dakle - uopće nije bitna neka pobjeda i hvatanje zastupničkih mjesta ili vladarskih fotelja, nego isključivo u početku samo dobar prodor u javni informativni prostor s takim idejama, da se posije neko zdravo sjeme u ove naše jadne isprane mozgove, pretrpane glupošću i inercijom. Pa što bude dalje, ovisi najviše o njima.

    Da smo u Australiji, za to ne bi bila potrebna stranka ( slažem se, Gordy ), jer su tamo ljudi već dovoljno otvorenih umova i osvješteniji, no - mi smo ovdje toliko i tako zatupljeni / moderirani, da pažnju obraćamo samo na stranke, nogomet i televiziju, stoga upravo zbog tog našeg stupidnog mentalitetnog specifikuma mislim da je potreban baš takav šok za sistem - kroz neku krajnje nekonvencionalnu, radikalnu ( u pozitivnom smislu ), avangardnu, ali - duboko u realnosti utemeljenu stranku ( u Istini, za one koji to vole malo spiritualno ).

    Nadam se da sam ovaj puta bila malo jasnija zašto politiku smatram ( privremeno ) korisnim sredstvom.

    @ netko ... hvala ti za kratak i jasan odgovor. Samo mi reci, molim te - gdje živiš, rado bih se preselila u tvoj kraj.

    Hvala svima koji ste izravno odgovorili na pitanje iz posta, molila bih još one koji nisu, nego su se referirali na dodatne teme iz razgovora, da to učine, ako je moguće ...

    avatar

    06.09.2011. (05:21)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @cat
    Idemo redom:
    Pod točkom 1.
    Takva stranka JEDNOSTAVNO ne može postojati. Stranku koja ne bi bila slična postojećim, postojeće stranke bi SATRLE u korjenu.
    Da bi LJUDI prihvatili bilo kakvu alternativu koja vodi onom što si navela trebaju RAZMIŠLJATI, a proces razmišljenja je u hrvatskom puku vrlo slabo razvijen. Ljudima je bitan MATERIJALIZAM (ne onaj marksistički već kapitalistički) a to znači da se drže vjekovne dogme BOG JE BRADU PRVO STVORIO SEBI i POSLIJE MENE POTOP.
    Naći nekoga koji bi svoje osobne interese podredio kolektivnim ravno je dobiti premiju na lutriji i takav ima sve šanse da ga proglase ludim ili u najmanju ruku KOMUNJAROM. Jednako vrijedi i za pokušaj da se nađe čovjek koji će se više zadovoljiti UČINJENIM nego DOBIVENIM. "Imati ili biti?" pitanje je sad. A ako se i nađe on je odmah u širokom društvu proglašava IDIOTOM, ČUDAKOM ili NESPOSOBNJAKOVIĆEM. Vidi slučaj Nikole Tesle.

    Pod točkom 2.
    Tko bi i po kojim kriterijima određivao tko spada u 'moralnu i intelektualnu elitu'? Puk? Ma daj!
    Kad bi takav i postojao (a vjerojatno postoji i ne samo jedan) takav u javni informativni prostor s takim idejama ne može ući ni mrtav. Tko bi ga pustio na, od Vlade kontrolirani HRT, ili pak od korporacija kontrolirane i financirane privatne TV kuće. Najbolji ti je primjer da kod nas nema NEZAVISNIH medija, pogotovo elektronskih, upravo ovaj PODANIČKI način kako oni prate svaku, od PijeR-a režiranu, izjavu 'male od kužine'. Eklatantan primjer toga je njezin izjava na danima karlovačkog piva (gdje je došla kao slučajno!) kad je na (dirigirano) pitanje novinara je li se došla odmoriti od posla izjavila (unaprijed pripremljenom izjavom) 'kako posao ide s njom', a onda su SVE medijske kuće tu izjavu objavljivale dva dana na SVIM vijestima. Vrlo bitna VIJEST za sve što nam se događa u Hrvatskoj.

    Ne bih rekao da je politika korisna, ona je NUŽNA, u nekom organiziranom društvu ili barem onom koje želi biti ORGANIZIRANO. Pitanje je samo kako TRAJNO osigurati da oni koji su u politiku ušli ISKLJUČIVO iz svojih osobnih interesa ne budu PONOVO birani. Sigurno da postoji način, no pitanje je, ako ga netko i zna, na koji način isti sprovesti u praksu kada o njegovoj implementaciji u život odlučuju jedino oni protiv kojih bi takav sustav bio usmjeren. I? Opet se vraćamo na pitanje: je li to moguće sprovesti u život jedino REVOLUCIJOM sa svim opasnostima koje ona u slučaju pobjede donosi. Ja ne znam!

    I na kraju: nažalost mi nismo u Australiji, nego u Hrvatskoj gdje je puk, uz ono što si nabrojila, zaokupljen i time što srbijanski Predsjednik mislim o Oluji, o tome kakva su kome krvna zrnaca, je li netko peder, ateist ili agnostik, je li 'crven' ili 'crn', jesmo li mi potomci Slavena, Iranaca ili pak iz Tunguzije i da li se kaže 'tanjur' ili 'tanjir', a da ga uopće nije briga je li tanjur/tanjir prazan ili pun.

    avatar

    06.09.2011. (11:58)    -   -   -   -  

  • Gordian Wolf

    @semper

    Jedna od bitnih caka je u tome da se ne treba traziti covjeka koji ce svoje osobne interese podrediti kolektivnim, vec koji ce puku (kako ga ti volis znati) objasniti da svatko profitira od uspostavljanja novih odnosa u drustvu. S tim, da u pocetnoj fazi to treba biti tako organizirano da se, makar za primjer, pojedinci zestoko kazne ako prekrse dogovorena (nametnuta) pravila i disciplina, i medju vladajucima i medju pukom. To je jedini nacin da puk povjeruje u pridrzavanje principa, i da se dodje do pocetnog uspjeha.
    Jer, moras priznati, najuocljivije karakteristike naseg puka su - emotivnost, nedisciplina, razmazenost i nedosljednost.
    Disciplina u smislu vladanja ne znaci dokazati pricom nediscipliniranima da se trebaju promijeniti, vec silom, kaznom i nagradom.
    Tek kad faza prvog uspjeha prodje, onda se moze popustiti i olabaviti pravila.
    Cinjenica je da Hr zivi u produzenom raskalasenom razdoblju koje je pocelo pred raspad Jugoslavije, i nema revolucije kojom se moze izbjeci bolno pisanje i provodjenje novih pravila.

    Rulja misli da mozda ima precice (a nema), a danasnji trenutni i potencijalni vladari idu samo uz dlaku rulji, dok ce pravi morati ici suprotno.

    Btw, imam frenda koji je organizirao 3 dobra biznisa, 2 u Hr, jedan u Austriji, i kaze- uvijek bi radije poslovao u Hr jer NEMA KONKURENCIJE - ljudi ne vide sanse, ne misle siroko i lijeni su, i ne mogu mu konkurirati.

    avatar

    06.09.2011. (16:43)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ Semper, ubijaš me u pojam totalno krležijanski ;-), ako si happy radi toga, barem me to tješi. :-) I nisi mi odgovorio na pitanje svih pitanja.

    @ Gordy ... sve me bolje razumiješ, hvala. :-)

    Ovo što pišeš o disciplini baš sam provodila u školi ( barem se to još moglo prije deset i petnaest godina ) : postaviš visoke kriterije, kojih se neumoljivo držiš, pa postupno popuštaš pritisak i kontrolu, već kako osjetiš da su pravila prirodno usvojena kao pozitivno stimulativna. Naravno da i u tim okvirima možeš i moraš biti vrlo socijalno / humano osjetljiv, to je sistem batine i mrkve, bože moj, nismo anđeli, nažalost.

    S odraslima treba žešće nego s djecom, to sam pravilo vidjela čak i kod djece : što su mlađa, to ih se može nježnije i suptilnije upućivati u pravilno ponašanje, bez kontrole i represije, a što su stariji, ovo potonje je sve nužnije, uz dodatnu upotrebu zastrašivanja. Nažalost. :- (( Fascinantno je da malima sasvim logično možeš objasniti negativne poslijedice nečeg što se zbog toga ne preporučuje / ne smije raditi, ili pozitivne kada bi nešto bilo poželjno raditi. Što su stariji, logika i fleksibilnost im sve više šteka, a prevladava kruti ego zaglavljen u te naše fatalne meme.

    Inače, ova lijenost i slabovidnost Hr ljudi, što zapaža tvoj frend, izravna je poslijedica socijalizma, koji ih je totalno otupio, jer su bili svedeni na robote, ništa nije ovisilo o njihovoj inventivnosti ili motiviranosti, a odluke su uvijek donosili drugi. Zato su i danas ljudi indifierenti prema politici, prepuštaju je drugima, kako je to već bilo u socijalizmu, gdje su birani bili uvijek oni neki 'odozgora'.

    avatar

    06.09.2011. (18:40)    -   -   -   -  

  • drava

    osvrt na tvoje pitanje @cat.

    Komentator s bloga transformacije.

    „Sada said:
    @kablinho, zar tebe treba netko voditi? Tko ti placa račune, brine se za tebe, … itd itd.? Država, sustav? Ne, ti se brineš i za sebe i za državu i ti si taj koji održava i financira sustav, nije to Obama nije to Jadranka Kosor ili neznam tko, samo što to ljudi ne shvaćaju. Ništa od onoga što danas postoji ne postoji bez nas, jer mi jesmo i vojska i policija i poduzetnici …
    Oni su pijavice koje ne samo da žive na našoj grbači, vec nam zagorčavaju život i uvjeravaju nas da nemožemo bez njih, dok je istina da oni ne mogu bez nas, jer oni bez nas niti ne postoje.
    Potrebna je sloboda, ne sustav. Sva sranja koja postoje, postoje baš zbog sustava.
    Mi smo sustav, mi financiramo sustav i sve čeg se možeš sjetiti a potrebuje novac, sustav ne može bez nas a ne mi bez sustava. Dal ti stvarno želiš da tvoja sudbina, život tebe i tvoje obitelji ovisi o tamo nekom Sanaderu, Jadranki, Milanoviću, ili neznam kome?
    Jednostavno je, sustav potrebuje nas, ne mi njega. Sva ova banda koja zagovara, koja živi na grbači sustava, na našoj grbači, treba nas, a ne mi njih.
    Anarhija je oblik društva u kojem bi se nastojalo poništiti svaki oblik nametnutog autoriteta; anarhisti vjeruju u čovjekovu prirodnu sposobnost autokontrole u društvu. Postojanje društvenih pravila i ugovora nije a priori isključeno u anarhiji, bitno je samo da je ta pravila i te ugovore slobodno odredila i prihvatila zajednica koje se ona i tiču i da nisu nametnuta odozgo, kao što se događa tamo gdje jedni ljudi imaju veću moć od drugih.“

    avatar

    06.09.2011. (19:47)    -   -   -   -  

  • toluen

    @drava

    Upravo priroda živi u sustavu samoodržive autokontrole u kojoj bez nametnutih i izmišljenih sustava stvar funkcionira za svaku od vrsta točno onako kako je ta vrsta evoluirala. No to ne znači da su svi u prirodi happy zbog toga, jednostavno je to tako. I tamo isto tako postoji itekakva bitka za resurse samo je to na neopasnom nivou lokalnih čarki koje ne izazivaju tako strašne posljedice ni za populaciju ni za okolinu kada se dogode.

    Međutim nijedna vrsta osim čovjeka ne posjeduje sposobnost shvaćanja apstrakcija (naš glavni adut u borbi za opstanak jer nemamo ni kandže ni očnjake) koja je postupno dovela do znanja o tome kako početi uspješno samostalno uzgajati vlastitu hranu i tako direktno utjecati na eksploziju populacije koja više nije mogla funkcionirati na način kao prije već se morala nekako početi samoorganizirati da koliko toliko opstane.

    Naravno kako je za uzgoj hrane potreban prostor i napor tako je s vremenom došlo i do razvoja vlasništva nad nečim što prije nije bilo ničije, a to je opet dovelo do razvoja zakona koje je čovjek morao smisliti da to nekako funkcionira. Naravno da je za provođenje ovih zakona trebala i represija i sve to skupa je mic po mic dovelo i do ovog u čemu sada živimo. Ništa slučajno ni nelogično.

    Pa razvoju rimskog carstva je prethodio dogovor tadašnjih plemena da se nekako zaštite od upada nomada pljačkaša, a to je automatski dovelo do stvaranja vojnih struktura, uprave i naravno onih koji su i dalje stvarali i osiguravali hranu, vodu i energiju u zamjenu za zaštitu i relativni mir.

    No kako je u tom umjetno dogovorenom sustavu realno nemoguće postići stvarno održivu ravnotežu s vremenom se taj isti sustav urušio pod sve većom težinom gluposti koje više nitko nije ni mogao ni htio raspetljati.

    Dugo vremena nakon toga je vladao totalni kaos da bi se ponovno djelovanjem tadašnjih prosvjetiteljskih religioznih skupina koje su se održale oko ideje kršćanstva iznova počeo graditi novi sustav koji je naravno imao strahovito snažan utjecaj religije i koji i dan danas osjećamo u ponešto izmjenjenom obliku.

    Paradoksalno u tadašnjoj Veneciji je jedna skupina židova imala "rupu u vjerskom zakonu" koja im je omogućila da posiju sjeme sadašnjeg financijskog sustava koji se bazira na kamatno kreditnom mehanizmu i novcu koji se zapravo kreira iz ničega. Naime samo židovi su imali pravo (za razliku od kršćana i muslimana gdje je to bilo strogo zabranjeno) da mogu posuđivati novac uz naknadu (interes) ali uz uvijet da osoba kojoj posuđuju nije u krvnom srodstvu.

    Ta sitna "začkoljica" je direktno odgovorna zašto su danas upravo te grupacije populacije najdublje uronjene u sadašnje financijsko ekonomske muljaže jer su se rano počeli baviti nešto u što danas još uvijek i nažalost svi vjerujemo i o tome ovisimo - novcu.

    Dakle tko god da pokuša ovo tisućljetno nasljeđe samo tako "izbrisati" iz naše povijesti to nažalost neće moći jer je moment inercije tog postojećeg sustava - posebno u ekonomskom i političkom smislu zapravo nemoguće zaustaviti ili bez djelomičnog kolapsa koji se ciklički događa i završava u svjetskim sukobima ili bez totalnog raspada svega slično stanju na kraju ere rimskog carstva.

    Ono što nam treba možda ne izgleda složeno za shvatiti, ali je itekako teško za provesti u djelo naročito dok je razina manipulacije našom svijesti tolika da se zapravo ne može nikako shvatiti što se događa, ako se nekako ne podigne glava iznad sve te kaše u kojoj sad živimo.

    U tom smislu nisam zagovornik ideje da se pokušava kreirati nekakav oblik političkog djelovanja u okvirima koje poznajemo - iz istog razloga koje je naveo i @Semper, ali osjećam da se tu zapravo može mnogo više napraviti tako da se ljudi koje to istinski zanima sve više počinju povezivati i integrirati u potrazi za riješenjima koja nisu toliko ovisna prvenstveno o energiji, naravno financijama, a zatim i svim ostalim aspektima života.

    Evo danas je bila zanimljiva priča o ljudima koji svoje stare aute (zasad peglica, trabant itd) pretvaraju u vozila na električni pogon i time troškove potrošnje energije bitno umanjuju. No to je tek vrh ledenog brijega mogućnosti, ali i novih problema koje uz put tek treba naučiti riješavati.

    Eto to je otprilike ono što mene osobno zanima, a i ovo što je @Gordian rekao za kolegu nedvojbeno ukazuje na činjenicu da ideja ima, prostora ima samo ga treba nekako aktivirati, a to kreće od nas samih. Ako budemo čekali da to netko napravi za nas mislim da ćemo prije dočekati Godoa.

    Primjerice u svojim istraživanjima internetskih bespuća sam nedvojbeno ustanovio kako nevjerojatno nedostaje edukacijskog materijala u kojima se može običan čovjek koji se želi educirati iz bilo čega - to napraviti na jednostavan način, a da prije toga potpuno ne poludi pokušavajući pohvatati konce što je što.

    Samo korak u tom smjeru bi nedvojbeno stvorio nove ideje koje mogu utjecati na smjer razvoja društva mnogo više nego ijedna politička opcija.

    :-)

    avatar

    06.09.2011. (20:51)    -   -   -   -  

  • drava

    '' Zanima me misliš li da bi ljudi, većina kakvi danas jesu mogli shvatiti i prihvatiti, te kvalitetno funkcionirati u anarhiji, bez da to 'evoluira' u Mad Max-a ? ''
    Odgovor je NE na prvi dio pitanja, a na drugi, DA, to ne bi evoluiralo u Mad Maksa.
    …A tko će nametnuti anarhiju?
    Za anarhizam je znakovito da se on bori protiv privatnog vlasništva, što ima smisla u pogledu toga da Todorić ima kapital kojim bi mogao prehraniti deset, sto obitelji, a s druge strane imamo bokca koji ni djeci ne može pružiti normalan život. Anarhisti su redovito ustajali protiv takvih. I floskule o jednakosti jednakim mogučnostima su nehumane.
    Ako ćemo se držati izvrne teorije anarhizma, onda je odgovor svakako NE, ali ja pozivam na sintezu anarhizma i nekog novog pokreta.

    Već sam par puta citirao Proudhona, anarhistu, pa ću i jope:
    „Narod koji je tako dugo bio žrtva monarhističkog egoizma povjerovao je da će ga se uvijek osloboditi objavljujući da je on sam nosilac vrhovne vlasti. No što je bila monarhija? Vrhovna vlast jednog čovjeka. što je demokracija? Vrhovna vlast naroda, ili, bolje rečeno, narodne većine. Ali uvijek je to suverenitet čovjeka postavljen umjesto suvereniteta zakona, suverenitet volje postavljen umjesto suvereniteta razuma, jednom riječju strasti umjesto prava. Nema sumnje da postoji napredak kada neki narod prijeđe iz monarhije u demokraciju, zato sto, umnožavajući vrhovnu vlast, nudi više mogućnosti razumu da zamijeni volju. No, na kraju, nema revolucije u vladavini, jer je načelo ostalo isto. A mi danas imamo dokaz da se može ne biti slobodan i u najsavršenijoj demokraciji.“

    Osvrt na Mill-a (Liberal) i esej O slobodi:
    „Predmet ovoga eseja nije tzv. “sloboda volje”… već građanska, društvena sloboda: priroda i granice vlasti koju društvo može legitimno imati nad pojedincem. Moć vladara nekoć se smatrala neophodnom, ali i veoma opasnom, oružjem koje bi oni mogli koristiti protiv vanjskih neprijatelja, ali i protiv svojih podanika. Kako bi se spriječilo da slabiji članovi zajednice postanu plijen bezbrojnim grabežljivcima, bilo je nužno uspostaviti jednog grabežljivca, jačeg od ostalih, čija je uloga bila da ostale drži u potčinjenosti. No, kako kralj grabežljivaca ne bi postao skloniji traženju plijena u vlastitome stadu… bilo je neophodno da stado zauzme obrambeni stav prema njegovom kljunu i kanđama. Stoga je cilj domoljuba bio postaviti granice moći vladara nad zajednicom, i to je ograničenje bilo ono što su stari zvali slobodom. To se pokušalo na dva načina. Prvo, priznavanjem izvjesnih imuniteta, zvanih političkim slobodama ili pravima, koje je trebalo smatrati prekoračenjem ovlasti, ako bi ih vladar prekoračio, i ako bi on to učinio, poseban otpor ili opća pobuna smatrali bi se opravdanim. Drugo je bilo uspostavljanje ustavnih ograničenja kojima bi pristanak zajednice, ili nekog posebno tijela koje zastupa narodne interese, bio postavljen kao nužan uvjet za donošenje neke važnije odluke suverena…“

    Ne da mi se piskarati, i ako ima tko zainteresiran imam dvije emisije o anarhizmu i isto tako o Mill-u koje mogu postaviti nekud od kuda ih se može skinuti i preslušati.

    E sad, @toulenu, imam sasvim drugo viđenje Židovskog pitanja. Nije im rupa u zakonu omogućila da posiju sjeme današnjeg financijskog sustava, već kršćani sami s stavljanjem tereta izdajica Isusa i posljedično, zabranom rada na/u zemlji te bavljenja obrtima i zanatima! Glupost kršćana vjernika je od njih napravila naciju s najviše nobelovaca u odnosu na svjetsku populaciju, a naravno i financijaša.
    Pa šta ako imaju novce za kredite i interese. Koliko znam, postoje u Islamu i beskamatni krediti. Stvar je to organizacije društva.
    Ako nam stišću vladu, pa ne mogu nas. Ja biram od koga ću uzet kredit ili, ako sam osviješten, neću uzet. Nije bila luda ona od Eric-a Cantona-e da se dignu svi depoziti iz banaka.
    Kad bi mi barem dali da mi plaća ide na ruke. Jer, pobogu, pa zašto preko banke!!!??? Doprinosi i porezi se tako i onako mogu plaćati i bez uplata na bankovne račune. Ako je država preslaba da se odupre financijskim i interesnim lobijima, pa neka odgovornost disperzira na nas male i mi ćemo donijeti odluke o odjebu svega onog što nam ne treba!
    Di će OVI sve nas pohvatat i pritisnut?
    Pa majmuni ni nemaju pimpeke he he he!!!!!! www.youtube.com/watch?v=tnnKRV9nODA

    avatar

    06.09.2011. (21:26)    -   -   -   -  

učitavam...