Komentari

igniss.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • pero u šaci

    Kako ne kužiš razliku? ''Kavalir'' je - prenosi Potok s jezičnog portala - onaj tko će biti galantan i uglađen prema damama. I to je to. Definicija se iscrpljuje na tome. Dok ako bi to bio sinonim za ovo što se dogodilo na Titanicu, proizlazilo bi da bi svatko tko je kavalir postupio na isti način, sam potonuvši da se spase žene i djeca.
    A što ne proizlazi.
    Jedan kavalir može biti - uz to što je kavalir - još i vitez na opisani način; drugi pak može biti običan fićfirić, često s jedinom kalkulacijom da stavi ženu u horizontalu, a kad je drama postupit će poput Georgea iz linka LoveToRead. Shvaćaš? Riječ ''kavalirstvo'' podrazumijeva galantnost u smislu pridržavanja vrata ili kaputa, ne odmah i sve ovo drugo.
    Naravno, i ne isključuje odmah.
    Neki od muškaraca koji su potonuli na Titanicu bili su i kavaliri i vitezovi; neki su bili samo kavaliri; neki su bili vitezovi iako inače nisu nikakvi kavaliri; a neki - zacijelo je bilo i takvih - ni jedno ni drugo.
    Sasvim je znači moguće da veliki kavalir bude nula od viteza (samo kao primjer: lik uglađene pizde Billyja Zanea iz Cameronovog filma) i obratno - a poanta je da te dvije vrline nisu sinonimi.

    avatar

    26.08.2011. (12:58)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Ovaj tip kavalirstva je odnosan na muško-ženski svijet i to mi je jasno. Dobro bi ga
    bilo primijeniti u ruralnijim sredinama, kao i tamo gdje žene rade po poljima (tvornica
    hvala Bogu nema). Pade mi na pamet kako bi neke oblike kavalirstva bilo nužno unijeti
    među vladajuće, ono da mrvu promisle kakav gadljiv odnos i pogled imaju "odozgo-nadolje".
    Bolje da ne pričam dalje, mogla bih ovako vremešna poželjeti nekoga viteza a ja sam
    ipak izdanak onog mrklog socijalističkog mraka. Pozdrav:))))

    avatar

    26.08.2011. (12:59)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    E, još nešto... kažeš, ''društvo gdje snažni tiraniziraju slabe'' - pa kud ti je trebalo čak do Afganistana ili Sudana potegnuti?
    Hrvatska, anyone?
    Ili bolje, kreni obratno: nađi neko društvo u kojem nije tako...

    I još nešto: Erected by the women of America'' - ha ha, odlično! U tome je cijela poanta - ženama se diže na prizore muškog kavalirstva/viteštva - i štoviše, na ništa im se valjda ne diže tako čvrsto i tvrdo kao na to. Što onda nas muškiće motivira da činimo kavalirska/viteška djela zbog kojih će im se tako dizati na nas - jer mi patimo od toga da se i njima k'o malo diže na nas s istom pomamom kao što se nama diže na njih - and the rest is history, tako je nastao svijet.

    I na kraju: ne misliš valjda ozbiljno sve ovo o tome kako je doista nastupilo doba jednakosti - em pravne em da su valjda i one biološke razlike preko noći izbrisane? - i da nema danas drugog kavalirstva izvan onoga koje je ''legalizirano u obavezu'' i da nema tome shodno više nikakve ni potrebe za kavalirstvom i da je realno što mu je (kao) održan pogreb i trla baba lan?

    avatar

    26.08.2011. (13:12)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Ne znam kako se ova diskusija razdvojila na kavalirstvo i viteštvo, jer je viteštstvo vrlo širok pojam, a kavalirstvo nešto što je iz viteštva poteklo. Križari i razni ekonomski-motivirani ratovi koji su recimo zaslužni za svakakve pokolje i izgladnjivanje i paljenje Damiette, Konstantinopola i sl. spadaju u široku lepezu viteštva, ali nitko normalan ne bi rekao da je u tome bilo nečeg kavalirskog. Dapače, moglo bi se reći da je kavalirstvo poteklo iz toga da se stvori moralni kod među dotada prilično kavalirskim vitezovima, a zatim je postalo opći društveni kod.
    Stoga viteštvo !=! spašavanje žena i djece. Razdvajanje kavalirstva u fikcijske pojmove kavalirstvo+viteštvo je zamagljivanje povijesno dobro definiranog pojma. A iza držanja kaputa i ustupanja mjesta u čamcu uistinu postoji velika razlika, ali to je razlika intenziteta, ne kategorije.

    Vidim na što misliš s Hrvatskom i slažem se. Iskreno ću reći da OBOŽAVAM srati po Hrvatskoj i našoj gluposti, tiraniji, pljački, korupciji i nacizmu, i jedva čekam emigrirati. Ali objektivno gledano, spadamo u zapadne, razvijene zemlje. Na svijetu ima puno gorih mjesta od nas, počevši od "srednje-razvijenih" tipa Bolivija i Tajland, pa do mjesta gdje je sve išlo kvragu poput Afganistana, Burme, i Obale bjelokosti.

    @Malo ti malo ja: " izdanak onog mrklog socijalističkog mraka." AHAHAHAHHA! No unatoč ironiji, kavalirstvo tada ipak nije bilo toliko izgubljeno kao danas.

    avatar

    26.08.2011. (13:31)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Pojam kavalirstva je možda i potekao izvorno iz pojma viteštva, ali danas nosi konotacije koje su bitno različite od onih iza potonjeg; razlika koja se nikako ne može svesti samo na pitanje intenziteta.
    Naveo sam ti primjer Uglađene Pizde iz Cameronovog filma (glumi B.Zane). Te dvije komponente - da je uglađen, i da je pizda - u njemu supostoje, pri čemu uglađenost u sebi obuhvaća i kavalirstvo, a svojstvo da je pizda je pak međusobno isključivo s osobinom viteštva. Dakle, dok je nemoguće u isto vrijeme biti vitez i pizda (to bi bio oksimoron), sasvim je dobro uspio biti u isto vrijeme kavalir i pizda.
    Kavalirstvo i viteštvo dijele taj zajednički nazivnik izlaženja u susret slabijima (ženama, poglavito). Čini se da te taj zajednički nazivnik zbunjuje. Ali kao što je već Potok istaknuo, motivacije mogu biti drastično različite, što mijenja smisao cijele stvari, i što čini da se jedno i drugo ne razlikuje samo u intenzitetu, nego - još jednom - smislom cijele stvari.

    A ovo za Hrvatsku i Sudan - naravno da ipak nismo ista liga, ali htio sam ti skrenuti pozornost da je svugdje i uvijek, otkad je svijeta i vijeka, važio zakon da snažni tiraniziraju slabe, pa je deplasirano izdvojiti dva primjera, kao da bi bilo i zemalja u kojima ne bi vrijedio.
    Da, u Sudanu i Afganistanu se događa da snažni tiraniziraju slabe.
    Točno isto se događa i u Švedskoj i Norveškoj.
    To je univerzalni mehanizam ljudskog udruživanja.

    avatar

    26.08.2011. (13:49)    -   -   -   -  

  • Lule

    Mislim da je istina što pero u šaci govori, barem za moderno doba.
    Danas bilo tko moze glumiti kavalira, radi svojih sebičnih motiva, malo tko jer je tako odgojen. Biti vitez danas po meni je omogućiti normalan život svojim bližnjima, žrtvovati se za njih u ovom trulom svijetu, borit se za pravdu i kad su svi oko tebe korumpirani, a pogotovo onda kad te svi gaze.
    Bit vitez danas je ostaviti trag poštenja iza sebe.

    avatar

    26.08.2011. (15:25)    -   -   -   -  

  • Potok42

    Kavalirstvo svoje današnje općeprihvaćeno jezično-značenjsko objašnjenje, u mnogočemu duguje ehu trubadurske poezije koja je njegovala "kult dame, najčešće se trubadur obraća svojoj nedostižnoj gospi, slavi njezinu ljepotu, ali i duhovne vrline, krepost i moral." Naravno da su svojim nastupima na provansalskim dvorovima, tamburajući o "nedostižnoj gospi", hrpe trubadurskih skitnica uspaljeno maštali o tome da je gospa zapravo dostižna. To javno, lirsko veličanje kreposti i morala naročito udanih velikašica, kroz minula stoljeća (O Radiloviću!) pretvorilo se u duhovnu žaoku koja se odgojem zabada u duhovno tkivo pristojnih maminih sinova i koja se svakotoliko aktivira, naročito pred objektima žudnje. A, oni, kao i oni nepristojni, maštaju, ponavljam, o svim mogućim (galantnim) sredstvima i načinima da gospe odvuku u krevet (dio namještaja pogodan za horizonatalne igre bez granica).

    avatar

    26.08.2011. (15:28)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Igniss, nisam rekla da plaćaju 1% samo crkvenim organizacijama - to mogu biti i nevladine udruge (npr. Zeleni i sl.)...Dakle, sami biraju - ali, da - nekome moraju platiti..
    Prevario si se za vjeru u Češkoj..:))) Pozdrav, Luki+Goldie

    avatar

    26.08.2011. (15:44)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    trubadurska umjetnost podoknice:

    Tvoj se prozor, ljepoto čista
    Između ruža krije i blista
    Dal na balkon izać bi htjela
    Ta spavaćica vaša bijela

    Ah, ne ima, ne ima, ne ima takvog zvuka
    Ko kad sarce kuka
    Ah, zar još nešto tako lupne (dooong)
    Ko kad sarce – pukne

    Već sedma noć je suvišnog truda
    Jer moja draga pravi se luda
    Al sad već straha i stida nesta
    U vašoj postelji dajte mi mjesta
    (dijelu namještaja pogodnom za horizontalne igre bez granica)

    avatar

    26.08.2011. (15:45)    -   -   -   -  

  • Potok42

    Pero u šaci Arsen je za mene, uz Igora Mandića i Đonija, živući genije. Dvojica su iz Šibenika. More, suce, daleki horizoniti... jesu li to uvjeti?

    avatar

    26.08.2011. (15:55)    -   -   -   -  

  • Dokoličar

    Mislim da je danas teže pronaći damu u nevolji.

    avatar

    26.08.2011. (17:32)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Ja u originalnom tekstu nisam spomenuo viteštvo niti jednom i čudi me zašto je uvedeno u raspravu. Viteštvo je društvena tvorevina koja se ne bavi odnosom prema ženama i nastala je 4 stoljeća prije kavalirstva. Ako ima pravila, to su pravila o službi gospodaru, vojnoj spremnosti i ratovanju (uzimanju zatvorenika i otkupnini). Pogotovo ne kaže ništa o općenitom altruizmu ni o žrtvovanju za slabe, ni o ženama. Viteštvo bez kavalirstva je prvenstveno vojnički pojam, i za njega se ne može predvidjeti hoće li osvojeno selo poštedjeti ili silovati ništa više nego što se može predvidjeti za odred običnih vojnika.

    (Naziva li se danas dobar čovjek vitezom, herojem ili ratnikom svijetla nije relevantno za temu - većina ljudi će omogućiti normalan život svojim bližnjima, ergo danas smo svi vitezovi.)

    Morate se odlučiti. Ili je kavalirstvo izraslo iz viteštva, i nastavilo biti relevantno jer je odnos viteza i običnog čovjeka (3 pretpostavke) bio u mnogo čemu sličan odnosu muškarca i žene sve do modernog doba, ili je viteštvo zapravo samo čest sinonim za kavalirstvo koje je nastalo odvojeno i s vremenom se s njim pomiješalo (google pretraga za kavalirstvo/viteštvo + žene će pokazati isto). Kavalirstvo je moralo od nekud doći, a sumnjam da je to bilo iz strategije parenja - najviše zato što žene u to doba ionako nisu baš imale izbora.

    To što netko glumi kavalira u nadi da će dobiti seks (molim vas dosta "horizontalnih igara", pa nemamo 15 godina) nimalo ne ruši pretpostavke kavalirstva, isto kao što ni svećenik koji glumi da vjeruje u Boga ne ruši pretpostavke kršćanstva.

    avatar

    26.08.2011. (18:32)    -   -   -   -  

  • Potok42

    Igniss, pa nemamo ni 150. godina da bi zaboravili "prvog pokretača" tj. primordijalnost ljudskih motiva.

    Na tvoju tezu da je kavalirstvo moralo odnekud doći odnosno i svi ostali oblici ljudske svijesti i ponašanja "isporučujem" ti odgovor koji je dao Marx u Kritici političke ekonomije: NE ODREĐUJE SVIJEST LJUDI NJIHOVO BIĆE, VEĆ OBRNUTO, NJIHOVO DRUŠTVENO BIĆE ODREĐUJE NJIHOVU SVIJEST.

    avatar

    26.08.2011. (19:04)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Ah oprosti, nisam mislio da imam nešto protiv spominjanja seksa kao glavnog motivatora ljudskog djelovanja. Pa cijeli moj blog se bazira na tome. Mislio sam samo na odabir izraza, jer mi "horizontalna igra" djeluje cheesy i napisati, a kamoli izgovoriti. Samo recimo seks (ili razmnožavanje, ako je kontekst isti) i bit će mi puno draže :)

    avatar

    26.08.2011. (19:24)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Ako nekome odlučim odgovoriti, uvijek to činim na njegovo blogu - kao što istu ljubaznost i dobijem od drugih blogera - osim onih koji svima odgovaraju samo na svom blogu....
    Dakle, prvo: podaci iz 2001. - zaboravi, stahovito se puno toga promijenilo....Drugo, kakav bih ja istraživač bila, kada bih uzela u obzir samo jedna izvor?! Rekla bi moja mentorica - no, no, no ...:))))) Koristim se najnovijim izvorima, direktno iz istraživačkih politoloških centara iz Češke (imam jako puno kolega tamo, pa mi šalju zanimljive materijale i pomažu) - tako da - iskustvo tada postaje drugačije, brojke potpuno drugačije od navedenih s Tvoje strane....
    Osim toga, u Slovačkoj sam - doma, u Češkoj stalno na seminarima i u kontaktima - Češko veleposlanstvo . Tako da - polaziš od krivih postavki, makar s najboljom namjerom, vjerujem....
    Iskustvo prve ruke, jezika i komunikacije s ljudima - govori nešto posve drugo...
    Pozdrav, Luki+Goldie

    avatar

    26.08.2011. (21:43)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Sjeti se izjašnjavanja o vjeri i broju katolika u Hrvata! :))))
    Najbolje je bilo kada sam za magisterij čitala jedno - pa neću pretjerati - šezdesetak knjiga - a svaka knjiga imala je svoja istraživanja, broje i statistiku - pa Ti vidi! :)))) Tada doista moraš paziti što češ iz svega zaključiti - jer, svako istraživanje temelji se na drugačijim temeljima i parametrima...No, stop sada..:))) Pozdrav, L+G

    avatar

    26.08.2011. (21:50)    -   -   -   -  

  • lady flower

    Ovaj spomenik govori sve

    avatar

    26.08.2011. (21:58)    -   -   -   -  

  • NF

    ha, da si vidio jučer guranja pri ulasku u vlak popodne, sve manje muško-ženske razlike ;)

    avatar

    27.08.2011. (11:46)    -   -   -   -  

  • Sredovječni udovac

    Krajem osamdesetih sam u Madarskoj iz vlaka vidio zenu koja gura vagon (malo nizbrdo, ali ipak). Bila je obucena u radnicki kombinezon, kaciga na glavi, siroki kozni pojas... Jednakost na djelu. Nadam se da ju kada dode kuci ceka njen kavalir, da ce joj ponijeti vrecice, otvoriti vrata... Mozda kavalirstvo ima korijene cak u evoluciji, mozda ima slicnosti s pticjim ili bilo kojim drugim plesom muzjaka oko zenke, ali danas kad smo razumna bica, stvar je u onome 'jaci" i "slabiji" spol i postovanju. Mozda je gospoda koja gura vagon fizicki jaca od svog muza, ali je svejedno zasluzila kavalirstvo kao i svaka zena, jer je zena, usto zena koja radi tezak posao.

    avatar

    27.08.2011. (12:18)    -   -   -   -  

  • Nike

    Pročitala sam oba dijela s guštom.
    Lijep presjek kavalirstva nekad i sad (ako ga danas uopće ima).
    Slažem se da žene uvelike doprinose njegovom izumiranju, iako se pravi kavaliri ni u današnje, "moderno" vrijeme ne bi trebali dati smesti nego raditi po svome. Mnoge žene koje znam se smiju ako neka ispriča da joj je XY otvorio vrata, pridržao kaput (iako se u takvim stvarima bonton miješa s kavalirstvom jer nekako bi bilo pristojno svim damama pomoći u nevolji, a ne samo damama za kojima pati vitez. Primjerice kad žena nosi teške kofere i pokušava ući u tramvaj, ne vidim da se ijedan frajer ponudi pomoći, nego svi samo gledaju pa ako žena zatetura, smiju se. Možda je digresija, ali ne razumijem kad se ljudi smiju tuđem padu..) Da se vratim na temu, žene se dakle često ismijavaju frajerima koji se trude iskazati divljenje na staromodan način, odmah su sumnjivi ako bi nekoj poljubili ruku (meni je to simpa gesta, ali shvaćam da brdo šarlatana koriste te neke "cake" i da je danas blesavo na sred ceste da ti netko ljubi ruku. Iako, ako bi nekoga poznavala jako dobro, ne bi mi bilo bed.

    Razmišljam sada kako bi bilo divno da postoje kavaliri gore opisanih osobina. Ne mislim da bi iskazivanje divljenja (iskrenog), znakovi pažnje i brige umanjili moju ravnopravnost i samosvijest. Bilo bi puno zanimljivije i intrigantnije da postoje vitezi koji su uspješni, sigurni u sebe, pošteni, dobri, plemeniti, hrabri. Ah... ali kako i ove osobine izumiru, ne čudi me što su i vitezovi izumrli.
    Čast (pre)rijetkim iznimkama. Živjeli posljednji kavaliri, ma gdje bili!

    avatar

    27.08.2011. (13:08)    -   -   -   -  

  • blade777

    Kavalirstvo je normalan i prirodan čin normalnih i prirodnih muškaraca.
    Neprirodno je stanje kada muškarac nije kavalir u situacijama gdje to uistinu može biti.

    Više je situacija gdje je, zbog trke s vremenom, budnost odsutna, a zbog takvog stanja određeni muškarci nisu postupili kavalirski.

    Brzina življenja i utrka s vremenom, čini nas manje prirodnima, manje kavalirima i manje ljudima..

    avatar

    28.08.2011. (09:21)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Zanimljiva tema, prvo sam pročitala ovaj drugi dio, a onda sam zavirila i u prvi. Nakon svega zapravo i ne znam što bih dodala, lijepo je objašnjeno. Moje je mišljenje da kavalirstvo ipak nije izumrlo i da, prema onim nekim stavkama koje si naveo, nije proturječno ravnopravnosti muškaraca i žena, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da ponašati se kavalirski prema nekome ne znači da je taj netko nužno slabiji i da onda onaj jači dominira; riječ je samo o poštovanju, a poštovanje, naklonost, uvažavanje i općenito - kavalirština nije nešto što isključivo muškarci iskazuju prema ženama, smatram da se i žene u mnogim situacijama mogu sa sličnom naklonošću odnositi prema muškarcima. To su neke fine nijanse u međusobnom odnosu. Slažem se s tvojim zaključkom iz prethodnog posta: Ovoj temi pristupam s podvojenim osjećajima. Odgojen sam, kao i većina ljudi, tako da barem poznajem ako ne već prakticiram kavalirstvo. Biti ljubazan prema drugima i instinktivno očekivati isto mi dolazi prirodno. Mislim da je tu negdje i odgovor kako sačuvati kavalirstvo - treba ga poznavati, treba odgajati za kavalirstvo, a onaj tko se zna kavalirski ponašati - učinit će tako prema drugoj osobi koja to i zaslužuje. I dobiti isto zauzvrat. :-)

    avatar

    28.08.2011. (09:51)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Čitajući sve ove lijepe i pozitivne komentare, svejedno mi se po glavi povlači zaključak: sada smo svi kavaliri.

    Novi post: Veze na daljinu

    avatar

    28.08.2011. (12:33)    -   -   -   -  

  • sekasmith

    Odlično odrađeno, čak i onaj dio koji je meni baš "sjeo", da ne dužim, znaš da ne znam prestat pisat, a druge je isprovociral, idem na ono Veze na daljinu, imamo u blizini nešto aktualno.
    A bateled dobre su ti teme, nema se kaj reČi.

    avatar

    11.09.2011. (20:21)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Hvala :)

    avatar

    12.09.2011. (10:18)    -   -   -   -  

učitavam...