Komentari

blackmarket.blog.hr

Dodaj komentar (50)

Marketing


  • dylanami.

    prvo nešto off-topic. inače nikad ne čitam komentare iznad prije no što napišem svoj, ali pogled mi je pao na dininom komentaru i načinu na koji komentira i moram samo reći kako mi je super to jer se zapravo vidi preko tuđih komentara tko će ti iskreno komentirati, a tko će ti samo popuniti još jedan box u komentarima. dakle, dina je iskrena. *thumbs up*
    ti si me pridobila sa šnicl facom, ahahahaha, još uvijek se trgam na to:D. ali idemo sad na tvoj post;

    drago mi je što si nam dala malo bliži uvid u likove. azra mi djeluje dosta smirena osoba, dosljedna svojim mislima i odlukama. osobe koje mogu pisati i završiti ono što su počele su po meni vrijedne divljenja pa makar to što su napisali bilo najveće smeće. strpljenje je divna vrlina i zato nekako cijenim azru. ja, nažalost, nemam strpljenja i još dan danas žalim za nezavršenim pričama (a imale su dobar početak).
    florence je hvala bogu napokon očitala bukvicu svom bratu (i, ako smijem primjetiti, ima izvrstan ukus za odjeću). pretpostavljam kako će ovo ubojstvo kojem je jonah svjedok imati možda neku poveznicu s nečime u budućnosti ? mooožda, vidjet ćemo. :D
    i moram ti reći i možda će biti bolesno, ali osjećam neku kemiju između florence i jonaha. ZNAM da sam bolesna, ali ili si predobro opisala povezanost blizanaca ili sam jednostavno bila i ostala poremećena osoba kojoj je to super kad se braća zaljube. *anime geek* a znam da to nije toliko super. ali super je. :D

    i javljam za novo ! ;)

    avatar

    03.10.2011. (02:54)    -   -   -   -  

  • dylanami.

    i, hahaha, slobodno makni upitnik kraj tene, tena sam ja, oui oui :D.

    p.s. vidi se da si uživala u pisanju ovog posta i trebala bi biti proud. to sam ti još htjela reći. noć-noć !

    avatar

    03.10.2011. (03:09)    -   -   -   -  

  • Bianca

    Uživala sam, i te kako.

    (Piše li se to skupa ili odvojeno? Oh well.)

    Sada ću ukratko napisati svoje ne baš tako dubokoumne dojmove o priči iako sam umorna ko pas od proklete gimnazije.
    A tek je četvrti tjedan.

    Azra mi je draga. Htjela bih pročitati njenu/njene knjigu/knjige. Iskreno, isprva sam pomislila da je ovo u kurzivu neko sjećanje ili nešto, Azrino da budem precizna, s Jonahom da budem još malo preciznija. Ne znam zašto, ali ih shipam. Brynn mi se čini ko ili lezbijka ili bi. Jednostavno imam takav dojam, don't judge me. Ali 'Sjene i prah', daaaj, podjeća me na moje 'Only breath and shadow." Što bi dolazilo od izreke nekog-tamo-lika "A human is nothing but breath and shadow." I čekam, čekam da Camu daš neku malkice veću ulogu, nadam se da ću dočekati.
    Sporedni tajanstveni likovi su moj tip.
    Što je, začudo, i u stvarnom životu istina. *ne da joj se objašnjavat kako ovo sporedni može bit u stvarnom životu, amo samo reč da imam jako... čudnu prijateljicu*

    avatar

    03.10.2011. (16:05)    -   -   -   -  

  • Bianca

    Ajme jesi i ti nisam mislila to da me podsjeća na moje kao negativno, nego mi se sviđa kao detalj. Jer taj citat obožavam. Ionako ne možeš to kopirat od mene jer, kao što sam rekla, to je iz citata, nije moje. :)

    avatar

    03.10.2011. (18:02)    -   -   -   -  

  • dylanami.

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, ŠNICL BOND FACA AHAHAHAHAHAHAHAHAHAH !!!! PA UBIT ĆEŠ ME !

    hahahaha, jojjj. tenks na sviđanju imena, sviđam i ja tvoje !
    stella konjinooooooo

    avatar

    03.10.2011. (18:02)    -   -   -   -  

  • dylanami.

    p.s. ako nabaciš incest u priču, podići ću ti spomenik. ali, naravno, moraš to dobro i odigrati, teehehehe.

    avatar

    03.10.2011. (18:03)    -   -   -   -  

  • dylanami.

    ništa od spomenika s tvojom šnicl facom.

    avatar

    03.10.2011. (18:12)    -   -   -   -  

  • k

    baš se zgodan čini taj jonah :) mali sajko, but who isn't? ^^

    moj ti je naslov ustvari citat iz the sound and the fury, da, znam,
    trebala sam naznačiti, ali lijena sam i ne volim to raditi. :)

    okej.mrzim te. a gdje su to svirali? ja sam u posljednje vrijeme
    apsolutno zaljubljena u farisa i...i... ne znam, pre kul je. < 3

    a good old shane, samo je postao malo too sick, tako da mi
    često puta zna biti neugodno dok ga gledam :)

    a da, dobro si mi rekla, ja sam malo glupa :)

    avatar

    04.10.2011. (19:43)    -   -   -   -  

  • Laura

    Baš se vidi da si uživala. Poglavlje je tečno i lijepo i..glatko. Ne znam kako da to drugačije opišem.

    hm. Jonah ima čudne načine razmišljanja,moram priznati. Pokušati ubiti sestru,pa.. ne mogu to razumjeti.
    Azra je spisateljica *odupire se porivu da napiše piskinja* i to je jako lijepo. Me gusta.
    Leo je sexfriend. I to mi se sviđa,jako. U početku je i Tomo to trebao biti, ali promijenih mu ulogu, samo malo :)

    Svjedok ubojstva? Ajme. Sad te molim da prestaneš biti lazy ass (Da,baš) i da brzo napišeš sljedeće. Osim ako nas ne planiraš još više zbuniti. Onda ostani lazy ass.

    ljubim.

    P.S. Bogu hvala da mrziš Andreu.

    avatar

    05.10.2011. (15:38)    -   -   -   -  

  • k

    ou. u to vrijeme ih još ni nisam počela slušati :)

    ma, nema na čemu :)

    avatar

    05.10.2011. (19:32)    -   -   -   -  

  • Seven

    Inače se moram više pomučiti, ali drago mi što si pokleknula. :)

    Dakle, doista dugo poglavlje, tako da ću ovoga puta sintezu napisati na kraju, a sada idem dio po dio.

    Napisala sam ti u komentaru na između nas, kako mi nedostaje uzročno-posljedična veza između načina na koji Jonah razmišlja i njegovog neuspjelog pokušaja ubojstva vlastite sestre blizanke. I iskreno, očekivala sam zrnce patologije u njegovom objašnjenju, tako da me konverzacija njega i Florence zapanjila, ali nije iznenadila. Već si na petom dijelu, ali Jonah mi je još previše mutan da bih donosila sudove o njegovoj osobnosti, no u svakom slučaju moram reći kako se njegovi problemi čine iznimno duboki. Ne samo zbog evidentne manjkavosti u njegovom objašnjenju (koja, u konačnici, možda i nije manjkavost, no u svakom je slučaju neočekivana vrsta priznanja), nego i zbog fusnota u prijašnjima poglavljima što se njegovog karaktera tiče.
    Njihovo dijaloško suočavanje me oduševilo. Pošlo ti je za rukom prikazati sve emocije, kao i raspravu samu po sebi, na toliko ljudski način, bez ikakvog uplitanja dramatike i svojevrsnog filmskog senzacionalizma. Čitav prvi dio si pažljivo i subverzivo umotala u same emocije, tako da iz pukih rečenica čitatelj može razumijeti psihička stanja likova. Lijepo učinjeno.
    U vezi zagušljivog prostora, kao i uživanja u hladnom zraku, previše sam subjektivna, tako da samo mogu reći da sam očarana.

    Što se drugog dijela tiče, navest ću ti dva citata koji su me oduševili. Kroz njih tvoj talent zrači u tolikoj mjeri da ne želim uopće razmišljati o tome da ovo poglavlje gotovo da nije bilo objavljeno.
    "Gromoglasan pljesak započne no Florence se ne pridruži besmislenom udaranju dlan o dlan. Ali bila je izričito ponosna na Azru i bilo joj je drago zbog nje."
    Prelijep način da ocrtaš Florencino viđenje predstavljanja knjige, no i sreću zbog prijateljičinog uspjeha.
    "Dva dana do obilježavanja njezinog rođenja (i njezine smrti, pomisli ona)..."
    Neopisivo mi se sviđa ovako diskretna referenca na tijek radnje između Jonaha i Florence. Preko pet riječi u zagradi ocrtala si njezin emotivni krah, bez trunke patetike. Ovakvim se stvarima divim.
    Način uvlačenja Brynn u radnju vrlo je intrigantan, tako da preskačem pohvalu dijaloga između nje i Florence, i odmah prelazim na predzadnji dio.

    Zbunjujuće mijenjanje radnje, odnosno, micanje fokusa s Florence (što je, usput budi rečeno, zanimljivo čitati, naročito s obzirom na to da pišeš u trećem licu) na Jonaha, koji, odjednom se čini, nema samo problema sa sestrom, već i privatnih, onih sa strane. Detalj, koji mi je prelijep u ovom dijelu, jest onaj koji ukazuje Florence da, bez obzira na probleme između nje i brata, nema potpuni uvid u njegovu situaciju i probleme s kojima se mora nositi. Promptno si ga prebacila iz uloge negativce u ulogu žrtve, i premda i dalje nosi ulogu negativca, on više nije samo to. Učinila si ga krvavim ispod kože i pridala mu ljudske dimenzije, što obožavam pročitati.

    Završetak je divan, emotivan, te osjenčan pozitivnošću, bez obzira na tešku energiju koja ih okružuje. Razgovaraju, ne zaboravljajući na prošlost, ali uzimajući u obzir i sadašnjost. Uz to, zatvaraš post ponovnim spominjanjem takozvane 'parne kupelji' stana i nekako zaokružuješ poglavlje. Zadivljeno se smiješim.

    Ono što još jednom pohvaljujem jest promjena tijeka radnje, no uz to i vizualni, odnosno deskriptivni, aspekt poglavlja (i dalje imaš onu hipnotičku sposobnost što se toga tiče), a dijaloški pogotovo. Uz to, neopisivo mi se sviđa portretiranje likova i njihov razmještaj u radnji. Sve su manje i manje plošni, sada već govore svojim glasovima i čine sebi svojstvene radnje. Produbljuješ ih i time zaslužuješ ovacije.

    Imam prigovor što se tiče gramatike. U obraćanju nekome potreban je zarez - umjesto "Od čega Jonahe?" trebalo bi "Od čega, Jonahe?"; 'obadvoje' je nepravilno, alternativa je oboje, oba, obje (ovisno o rodu). K tome, nekako mi se čini da bi, umjesto podebljalog fonta jednak naglasak ostvarila kurzivom. Sitnice koje pomalo naruše užitak čitanja - no sa i bez njih, apsolutno sam oduševljena pročitanim.

    Svaka čast, draga.

    avatar

    06.10.2011. (13:37)    -   -   -   -  

  • Seven

    Velika pohvala zbog spremnosti na konstruktivnu kritiku.
    Sviđaju mi se preinake. :)

    I pogrešno si me shvatila, meni se ludo dopao spoj 'parne kupelji' i 'zimskog zraka'. I sama se ponašam kao Florence što se toga tiče.

    Nema na čemu, draga, uvijek.

    Grlim jače. ;)

    avatar

    06.10.2011. (17:36)    -   -   -   -  

  • Miris marelica

    Natjerat ću se pročitati i komentirati što prije mogu. Žao mi je što svima koji pišete mogu trenutno samo dati obećanje, no fakultet je jedno grozno, naporno čudovište.

    avatar

    09.10.2011. (00:28)    -   -   -   -  

  • Magdalyn.

    Ja opet kasnim i opet ne mogu sve stici, još sam se prehladila tako da mi je više mrsko i sjediti pred racunarom dok balim i slinim, sve se bojim da ce i na njega preci pa mi nece raditi :D

    Hahah, tako i ja kupujem, korice moraju biti lijepe. Tko god je rekao 'Ne sudi knjizi po koricama' se grdno prevario :D

    I da samo znaš kako si me opradovala sa novim postom, baš sam bila digla ruke od tebe i posta :D Samo eto što nisam stigla ranije, ali barem sada imam vremena da ti lijepo procitam i prokomentarišem.

    Wow objašnjenje je nekako cudno, iako imam osjecaj da je to nekako povezano sa tim necim natprirodnim ili cim vec. Ne mogu smisliti da postoji neko drugo objašnjenje pored onog da je Johan sociopata :)

    Da samo znaš kako mi je cudno citati ime Azra medu svim stranim imenima, nekako mi je krajnje cudno. A sada kako citam o pisanju knjiga ii citanju, tako se i meni cita :)

    I iz nekog razloga ova mi je Azrina prijteljica skroz čudna, simpatična, ali čudna. Tko bi izašao da traži osobu s kojom si se trebao upoznati. Ono ja bih samo slegla ramenima i nastavila šta sam već radila :)

    Oukej sada me je stvarno zaintersovala šta se to desilo. Ono ne možeš mi to uraditi, izbaciti pola razgovora :D Hoću da znam šta se dešava :puppy eyes:

    Jest da moram priznati da mi se krajnje sviđa atmosfera. Nekako čudna i tako mi se sviđa. I stvarno se divim Folorence ako je mogla tako dugo ostati u malim cipelama, ne znam da bih ja mogla. Ikako.

    Vjerovatno je bolje što ne znam što se dešava, znaš uzbuđenje čitanja i to, ali opet... želim da znam da šta se dešava. Ne može to tako :D

    I tako mi je drago što si uspjela napisati post.

    Hugs :D

    avatar

    09.10.2011. (12:54)    -   -   -   -  

  • Frances.

    Ajme i Isuse, potpuno si u pravu, uopće ti nisam javila! :O *šamara se*
    Ne znam uopće što mi bi, pogubljena sam sva od dana kad su mi predavanja počela. :S

    Svidio mi se način na koji si na početku posta iznijela jednu malu dodatnu Florencinu karakterizaciju. Iako se ne bih složila s njom da je sveoko nas fizika. Da citiram svog profesora filozofije na faksu, "nitko se dosad još nije ubio zbog broja satelita koji kruže oko Jupitera". :D
    No sviđa mi se što je Florence takva, iskače iz kalupa i rekla bih da poprilično dobro brani svoje stavove.

    I još jednom moram iznijeti svoje oduševljenje načinom na koji osmišljavaš i prikazuješ dijaloge. Vrlo su...tečna, da tako kažem. Razgovori jednostavno klize i, iako ih baš ne bih mogla nazvati najtipičnijim temama o kojima bi ljudi za kavama pričali, dijelomi zbog načina na koji slažeš riječi, opet mogu sve te izgovorene rečenice smjestiti u nekakve birceve i vizualizirati ljude i njihove pokrete usnama dok izgovaraju te riječi. To mi se najviše sviđa kod tebe.

    Što se same radnje tiče, ako uzmem u obzir da je ubojstvo u pitanju, ono kojemu je Jonah svjedok, rekla bih da je po mojim nekim standardima Florence preblago reagirala, a i da se Jonah ponaša kao da mu je sasvim svejedno, odnosno kao da se ništa nije dogodilo. To mi je jedina, neću reći zamjerka, ali onda barem nekakav minus, jer eto, ja bih popizdila na sva zvona. :D
    No, opet držiš taj nekakav balans između same radnje, odnosa i informacija koje nam želiš odati i upućujem ti svaku pohvalu na račun toga. :)

    I još jednom se ispričavam zbog nedostatka komentara, javljanja i svega, obećajem da ću ubuduće biti pažljivija.

    avatar

    09.10.2011. (14:09)    -   -   -   -  

  • Laura

    Tomo je nešto kao Ian, samo s crnim očima. i kraćom kosom. I jaaako je hot. :D
    *pita se je li normalna ako misli za svoje nepostojeće likove da su hot* *shvaća da je je baš briga.*

    Baah.

    Ostavljam poljubce. I ...i ja sam lazy ass. ne da mi se pretipkati veliko finale poglavlja.

    avatar

    09.10.2011. (20:46)    -   -   -   -  

  • Laura

    Novo ! :D

    avatar

    13.10.2011. (19:23)    -   -   -   -  

  • Bianca

    Znam da nema veze s vezom, ali znaš li gdje su komentari kod Zwei? Nisam joj još javila za post ni ništa, mora da je zbog ovog bannera ili što je već dole od bloghaer-a.

    avatar

    18.10.2011. (17:56)    -   -   -   -  

  • Bianca

    Hvala ti :**

    avatar

    21.10.2011. (14:25)    -   -   -   -  

  • Laura

    Hm. I dalje će biti tako divno,ja se nadam! :*
    I da, počašćena sam tim što je nešto što sam napisala u nečijoj bilježnici citata.
    Poljubci.

    avatar

    22.10.2011. (13:48)    -   -   -   -  

  • Laura

    Dammit, girl, svaki put kad dodem na tvoj blog pomislim da sam nešto fulala.
    Hvala ti najljepša. Željno isčekujem novo! :)< 3

    avatar

    28.10.2011. (20:56)    -   -   -   -  

  • Avangarda

    Hmm, nagovarala sam samu sebe da li da ovo pročitam sada ili možda ujutro kad budem odmornija, ali ipak nisam mogla čekati :D. I da, ovo je baš dugaaačak post, ali nema veze.
    Sve je određeno na neki način brojem, sve ima svoj slijed (iako sama pomisao na brojeve točnije matematiku i fiziku... naježim se od toga xD). Florence i njezin brat su zaista u lošim odnosima. S njezine strane je to i opravdano (možda?!); Jonah se čini kao osoba željna nečeg novog, drukčijeg pri tome ni ne razmišljajući što iz toga može proizaći jer tada na pameti ima samo kako zadovoljiti svoj ego pa s tim ujedno postaje sebičan i arogantan. Florence je očito dosta takvog ponašanja i pokušava s njim biti na distanci.
    Najgori je osjećaj samoće, ne znaš što bi, gdje bi... a uz to naviru ti glupe misli kojih se jedva čekaš otarasiti; ona je bila zaokupljena svojim rođendanom oko kojeg sam stekla dojam da ju živcira i predstavlja problem (možda malo gruba riječ). Florence čim čuje ime svog brata to jest kad netko ga spomene samo odmah misli "što li je sad učinio?", ona zaista ne vjeruje dovoljno u njega. Ali kao da je u zadnjem dijelu posta njezina ljutnja isparila, naravno kakav god da je on je i uvijek će biti njezin brat. Ipak neki osjećaji jači su i od nas samih.

    P.S. hvala na komentaru. Ne znam jesam li sve obuhvatila u ovom svom komentaru, ali tako je kad ja čitam kasno... nestrpljiva sam :/
    Laku noć.

    :)

    avatar

    29.10.2011. (01:37)    -   -   -   -  

  • Seven

    Uh. Opet moram cimati za novu objavu? :)

    avatar

    29.10.2011. (23:04)    -   -   -   -  

  • dylanami.

    novo ! :) i dizajn - savršen !

    avatar

    02.11.2011. (19:31)    -   -   -   -  

  • dylanami.

    to ih sama prerađuješ ? izvrsni su, vidim da kao i ja stalno mijenjaš dizajnove. :D volim da su mi jednostavni, ali ne mogu naći nijedan koji bi bio baš... ono. ako ih sama radiš prema skinovima i ako ćeš biti voljna i imati vremena, jesi li za neki dizajn da napraviš za tenu blesavu ? *_*

    (dok se jednog dana ne sjetim sama naučiti sređivati dizajnove)

    avatar

    02.11.2011. (20:22)    -   -   -   -  

učitavam...