Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


 • DenMla

  ...predmnijevajući držim da je gledesvezno treća s točkom najortografnija.
  No zarez međutim praktičnije bi bilo da je prvo Požarinje, a onda stočkani Rimljanin :o)

  avatar

  13.08.2011. (15:32)    -   -   -   -  

 • _____________

  cini se da je prva zg ulica koja je u svom imenu imala rimsku brojku bila ulica 23.X.1847., kako se svojevremeno zvala danasnja cirilometodska i bivsa gospodska, a bila je nazvana u cast datuma kada je sabor na zasjedanju u tamosnjoj starogradskoj vijecnici hrvatski proglasio sluzenim jezikom. tako je sjajno ime sjajno obiljezilo autenticnu povijesnu lokaciju. ulica je imenovana, cini se, 1917., a sadasnje je ime dobila obljetnicarske 1935.
  kasnije smo dobili trg 29.X.1918. (rooseveltov (btw, nakon izgradnje postojala je ideja da se nazove trgom kralja zvonimira)), no datum je potom preseljen na gornji grad gdje postoji i danas (drzava SHS proglasena je u saboru). tako su neke neke gradske ulice cesto vrlo promisljeno i logicno markirale prostor, odnosno biljezile povijest.
  danas to nije slucaj pa tako npr. planirano imenovanje "datumske" obale 8. maja/svibnja osim sto ce biti zabiljezeno slovima (umjesto rimskom brojkom kako nalaze zagrebacka tradicija, a da se pritom i doprinosi usustavljenju nomenklature), tu se obalu - umjesto na autenticnu lokaciju na kojoj su partizani stvarno i simbolicki usli u grad - locira na obalu s koje su grad tek gledali.
  ps. na uglu pozarinja i gornjeg bukovca, na ogradi bivse birtije, nalazi se zanimljivi spomenik.

  avatar

  14.08.2011. (13:55)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Hej, baš ti je dobra obrada ove teme! Hvala ti na doprinosu!

  Što se tiče spomenika na ćošku kod bivše birtije, spomenuo sam ga i objavio fotku u postu pod naslovom "Zagreb dog ga još nije ni bilo".
  Kaj se tiče birca, nekad je to bila jedina birtija na vrlo širokom potezu, sve do Maksimira, a zvala se "Kod strica" - lokalna ekipa je tamo sjedila na pivi i drmala jedan starinski fliper. A u ranim 70-tima je na njihovom lešnatom parkiralištu bila polazna točka školskih izleta i mi sa Čreta smo tada bili privilegirani u odnosu na ostatak razreda- inače smo hodali 20-30 minuta do škole, no tada je ostatak razreda hodao isto toliko do polazišta.
  Birtija je već dugo zatvorena, a na parkiralištu je sagrađen Volkswagen auto servis ...

  avatar

  14.08.2011. (16:44)    -   -   -   -  

 • Jezičar

  Uopće nema dileme; da bi se izbjegli nesporazumi u pisanju adresa ispravna je ova najnovija varijanta.

  avatar

  14.08.2011. (23:25)    -   -   -   -  

 • _____________

  bila je jos jedna lokalna birtija na oboju, a zvala se "pij malo ali..".

  avatar

  15.08.2011. (11:49)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Joj, otkad nisam čuo to ime, potpuno sam zaboravio na taj birc!!!
  Baš ću pogledati što je sada tamo, tom ulicom vrlo rijetko prolazim i pojma nemam što je sad u tom prostoru (birca već dugo nema, ako se ne varam).

  avatar

  16.08.2011. (08:52)    -   -   -   -  

 • _____________

  to je bila stvarno dobro ime;) a sad je tam frizer. inace, u istoj ulici (tocno preko puta IV. bukovackog ogranka) nalazila se jedna osobitost - okrugla kuca. bila je zuta, jednokatnica i s ravnim krovom, a srusena je negdje ne prijelazu stoljeca za potrebe gradnje nove koja sad tam stoji. navodno ju je bio izgradio neki avijaticar. dakle, planiceva kuca F. na gornjem prekrizju nije (bila) jedina zagrebacka okrugla kuca.

  avatar

  16.08.2011. (12:08)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  A ja sam se sjetio kako smo mi nekada zvali taj famozni "pij malo, ali ...?" biec - zvali smo ga "Upitnik!
  BTW, IV bukovački ogranak je (bila) odlična ulica za sjurit se biciklom ili zimi sanjkama - obje strane na brijegu, a sredina u rupi.!

  avatar

  16.08.2011. (20:04)    -   -   -   -  

 • ZlicaOdOpaka

  Unatrag 20 god postoje i redni rimski brojevi, po našem pravopisu. Tako da na starijim tablama nema točke :-)).

  avatar

  26.08.2011. (16:42)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...