Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (77)

Marketing


  • Neverin

    nemam pojma o čemu je točno riječ ali što se mene tiče možeš slobodno dati i zadarsku nadbiskupiju za koju mi se činid a je još direktno pod vatikanom

    avatar

    31.07.2011. (12:18)    -   -   -   -  

  • geomir

    Slika Pape je baš adekvatna, iako ona dva srednja prsta nije savio do kraja!!! :-)))

    avatar

    31.07.2011. (15:22)    -   -   -   -  

  • Defton

    Papa Benedikt XVI. nije suspendirao nikoga, a kamoli porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana zbog nekog zemljišnog spora u Istri oko vlasništva nad bivšim benediktinskim samostanom u Dajli. Skandalozan je, međutim, način na koji je spor predstavljen hrvatskoj javnosti, a posebno je skandalozan napad na Benedikta XVI., kao otimatelja hrvatske zemlje kako bi je darovao Talijanima. Isto je tako neshvatljivo razno tumačenje pozadine slučaja, posebno insinuacije da je papa nasjeo na pritiske talijanskih desničara...

    I pomalo je čudno kazati da je papa učinio nešto nažao Hrvatskoj “samo nakon dva mjeseca” od njegova posjeta Zagrebu. Spor oko zgrade i zemljišta u Dajli koje je bilo u vlasništvu benediktinaca iz mjesta Praglije pokraj Padove traje već godinama. U Vatikanu je osnovana u studenome 2008. i posebna komisija u sastavu kardinal Josip Bozanić, španjolski kardinal Santos Abril y Castello (koji je bio nuncijem u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani i dobro poznaje prilike na tim prostorima) i kardinal Urbano Navarrete. Komisija je u studenome 2010. zaključila posao i izvijestila papu. Da ne ulazimo u daleku povijest, spomenimo da je zemljište u 19. stoljeću grof Francesco Grisoni poklonio benediktincima iz Praglije. Oni su tu djelovali sve do dolaska komunističke Jugoslavije koja je oduzela crkvenu imovinu.

    Hrvatska je crkvenu imovinu trebala vratiti ili platiti odštetu bivšim vlasnicima. Na stranu to što Hrvatska još nije isplatila talijanskoj državi više od 60 milijuna dolara odštete za imovinu oduzetu Talijanima na istarsko-dalmatinskom prostoru na osnovi Rimskih sporazuma iz 1985., ali je i pitanje ulazi li i crkvena imovina u te sporazume ili se ona rješava na osnovi hrvatsko-vatikanskih ugovora. Italija je platila 1,7 milijardi lira benediktincima iz Praglije, što se može smatrati akontacijom na vrijednost nekretnine oduzete im u Istri. No, komu bi trebalo vratiti imovinu? Dakako, benediktincima, bez obzira na to što su oni talijanski. Oduzeta imovina mora se vratiti bivšim vlasnicima bez obzira na to koje su oni nacionalnosti. To nalaže hrvatski zakon. Dakle, manipulirati riječima da se hrvatska zemlja daje Talijanima nema nikakvoga smisla, jer nema nikakve zakonske osnove za takvo što.

    Nekretnine bivšeg samostana u Dajli nisu bile u vlasništvu neke hrvatske pravne ili fizičke osobe, već u vlasništvu benediktinaca iz Praglije. Njima bi i na osnovi hrvatsko-vatikanskih sporazuma trebala biti vraćena ili obeštećena imovina. Očito je i hrvatski sud presudio na takav način, jer je i imenovan bilježnik u Puli, Denis Krajcar, koji bi trebao provesti taj prelazak. Čin prelaska imovinskog vlasništva kod bilježnika je s jedne strane trebao potpisati porečki biskup Ivan Milovan, a s druge predstavnik benediktinaca iz Praglije.

    Pošto je Milovan odbio potpisati taj čin, papa je, na osnovi nadležnosti koje ima, imenovao Castella kao potpisnika dokumenta u ime porečko-pulske biskupije. Ne oduzima papa ničiju zemlju i ne suspendira nikoga, već na osnovi crkvenih zakona imenuje osobu koja će u ime jedne biskupije potpisati dokument koji ne želi potpisati mjesni biskup. U pismu od 16. srpnja ove godine papa piše kako “sa žaljenjem” prima informaciju da Milovan ne potpisuje i odbija potpisati dokument. Na koncu i pitanje je li u interesu Crkve zadržati samostan i zemljište ili ga prodati da bi ga se pretvorilo u golfište. Tko brani čije interese?

    http://www.vecernji.hr/kolumne/ne-oduzima-papa-niciju-zemlju-ne-s uspendira-nikoga-samo-imenuje-potpisnika-dokumenta-kolumna-315067

    avatar

    31.07.2011. (15:36)    -   -   -   -  

  • Defton

    I još jedan komentar mog facebook prijatelja..

    A u čijem su vlasništvo sve te novine koje su se raspisale o "zabrinutosti za hrvatski suverenitet" - zbog crkvene imovine?! E moj narode, na što vas naivne hvataju... U Vjerovanju mi katolici molimo: "Vjerujem u JEDNU, svetu katoličku i apostolsku Crkvu!" Nema "naše" i "njihove", Crkva je jedna - i baš to njenim neprijateljima najviše smeta!

    avatar

    31.07.2011. (15:37)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Defton: hvala na pojašnjenjima. Ono što mi nije jasno, zašto je Milovan "odbio potpisati taj čin".

    avatar

    31.07.2011. (15:44)    -   -   -   -  

  • Defton

    @G.Profesore
    Nisu ni meni stvari jasne i to mnoge, ali u što sam siguran je daVatikan ne radi gluposti kada su ovakve stvari u pitanju. Mislim da tu stoji jedna drugačija pozadina i tko zna čime je izazvana ovakva reakcija.
    Čitajući vaše bloge, kako ovaj tako i onaj na večernjem smatram vas sposobnim da iza ovoga medijskog napuhavanja i narušavanja slike Pape, možete razabrati što je su kupe a što špade, kako se kaže....
    Pozdrav.

    avatar

    31.07.2011. (18:15)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Prosvjedovat, a Bozanića gađat paradajzima. Dok je bio susret europskih biskupa u Zagrebu, onda je sve pozdravio "Dobro došli u Zagabriu". Zagreb nikada neće biti Zagabria! Talijanskim fašistima nedati ni pedalj Istre!

    avatar

    31.07.2011. (20:03)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Nisam siguran, ali ako se dobro sjećam, spomenutih 60 mil. dolara leži deponiranih na računu u švici. Bivša juga je deponirala taj novac temeljem ugovora koji se ovdje spominje a Italija ga nikad nije podigla. Slušao sam prof. Bilanđića o tom pitanju i on zasigurno sve točno zna o tome. Treba njega pitati...:))))

    avatar

    31.07.2011. (20:21)    -   -   -   -  

  • j.

    Makar se s njim i ne slagao u cijelosti (a zapravo, kao i većina, nisam do kraja upućen u stvari) držim da bi, kada bismo u većini stvari u tzv. "javnom prostoru" diskutirali argumentirano, ad rem, kako to čini gorepotpisani Defton, već davno bili na zelenoj grani.
    p.s. Čini se da je to pitanje jednako onoj priči o adresi "Zrinjevac 1" u Zagrebu. Jer, ako ćemo biti legitimisti, moramo poštovati volju onog gospona grofa, nemamo kud. Inače, čini mi se da je na Zrinjevcu 1 prvo živio neki Hans. Pa mu sve otišlo na bubanj, pa stan povoljno stekao na dražbi neki David. Njega sredinom prošlog stoljeća odvelo u posavsku močvaru, pa je tamo kraće boravio neki Ante. Ot'ralo Antu, stigao Jovo. Jovu iselilo, ušao Stipe... A sve pokriveno uredbama, zakonima, presudama i ugovorima... Sve po pe-esu!

    avatar

    31.07.2011. (21:09)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Defton: ma da, sposoban sam, Jutarnji je u ekstazi...:) Nego, katkad se naprosto zezam, možda malo bedasto, ali eto...

    avatar

    31.07.2011. (22:18)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    Ne bi se htjela upuštati u neke rasprave jer ne vidim u tome poantu, +to što Defton kaže je sasvim korektno, on je samo promijenio potpisnika sporazuma no ono što mene osobno zanima je li sporazum ili nije bio otvoren za izbor(jer u mom shvaćanju sporazumi su nešto što se dogovara) ili je samo trebao biti potpisan, dakle da se tome protivio netko drugi taj drugi bi bio zamijenjen nekim trećim? Sve je to potpisano konkordatom, koji smo eto potpisali na način da su zgrade i zemljište vlasništvo crkve, a o konkordatu sam čini mi se rekla sve već što mislim

    avatar

    01.08.2011. (13:03)    -   -   -   -  

  • crna kraljica

    Nekako mi se čini da u svemu vidimo veliku zavjeru
    protiv katoličke crkve u Hrvata, razlozi su vjerujem daleko dublji,
    a leže upravo u nemaru na našim prostorima, bilo da se radi o jugi ili danas nam
    Našoj lijepoj.....Ništa ne znamo napraviti kako treba pa zato i
    plaćamo danak svojeg nemara.....Nadam se dobrom riješenju, te da će svi
    biti zadovoljni....C.K

    avatar

    01.08.2011. (22:03)    -   -   -   -  

  • bilja

    život damo, a trst .. kako ono ide..?
    " navijam" za milovana jel simpatičan i jel je rekal - ne.

    ajde nek i siroti novinari imaju šta pisat. fakt je dosadnjikavo.

    avatar

    02.08.2011. (16:35)    -   -   -   -  

  • Igniss

    To mi se čini kao problem tih iz italije, a ne cijele crkve, i šteta je da se uvlači papu u to. Mi smo sve svoje s Vatikanom riješili (istina, ponekad ne idealno, ali riješili smo). Ako ovdje naša Crkva radi nešto krivo, to je gotovo zanemarivo u usporedbi sa štetom koju je napravila u zadnjih 20 godina, tako da se ne brinem.

    avatar

    02.08.2011. (16:41)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    @profesore - da maestralno?!
    Govorim, prepoznat ćeš, o tvom komentaru na aktualni post Pere Panonskog. (Moram ovdje - srećom je ista tema - pošto sam tamo cenzuriran od strane domaćina, nakon što sam zadnji put nazvao stvari pravim imenom, tj. njega pacijentom.)
    Zar doista? Ni pet ni šest nego ''maestralno''?
    Ne misliš, profesore, na primjer, da je rečenica ''Hrvatska je imala potporu u Domovinskom ratu od strane Rimokatoličke crkve jedino i zbog toga što je Ivan Pavao II bio Slaven i Poljak'' greatest shit samo takav - čisti koncentrat rasizma, poznatog PP-ovog rasističkog mentalnog sklopa?
    Ili ovo: ''Talijani koji dominiraju kurijom i slični različiti homoseksualci u haljama koji se nazivaju visoki crveni prelati, a vole novac, muško meso i luksuz, takvi nisu prijatelji Hrvatske.'' Što je sad pak to? Kako je to maestralna misao? Kad je očito da se radi o potpuno pacerskom brkanju svih pojmova, logičkom bankrotu, misaonom diletantizmu big time.
    Čudim ti se, profa - zar je moguće da nekome intelektualno izbrušenom kao ti promaknu čak tako gruba ogrješenja o najelementarniji intelektualni nivo, skroz-naskroz tupava?

    avatar

    03.08.2011. (11:51)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Pročitah u današnjem 'JL' na tu temu komentar Inoslava Beškera. Na tragu je mišljenju Maštruka. Kako Bešker prezentira stvari ni Vlada, ni Kosorica, ni Josipović a bogami ni Hrvati nemaju se što buniti. Stvar je čista ako se prihvati princip da netko može imati vlast nad tlom, zemljom. To što se osobno s takvim 'pravom' ne slažem ništa ne mijenja na stvari. Kako bi rekao ex-predsjednik Mesić: 'lege artis'.

    Ako nekoga zanima detaljnije moj stav o privatnom vlasništvu nad tlom neka pogleda post vezan uz jedan od pamfleta (br.8) kojim nas Vlada želi uvjeriti da je ulazak Hrvatske u EU za nju najbolja stvar koja joj se desila u njezinoj povijesti.

    avatar

    03.08.2011. (17:43)    -   -   -   -  

  • odmak

    Bit ću kratka. Pravno je u redu, ali nije moralno.

    avatar

    03.08.2011. (18:23)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ pero u šaci: :)))) ma ne, ne, posve krivo shvaćeno! Maestralno u stilu, "nema pičke ako ne ideš na papu". Dakle, nešto tako originalno pa još od strane žestokog nacionalista i vjernika još nisam imao prilike čuti... Ono, zacenio sam se... :))) O stavovima PP-a imam svoje mišljenje, dakako. Već odavno. :)

    avatar

    03.08.2011. (21:58)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @pero u šaci
    Svoje psihološke boleštine projiciraš na mene,ma da ne bi. Ako se nećeš redovno liječiti, nećeš se na meni ispucavat.
    @gospon profesor
    Ja žestoki nacionalist? Glupost.
    Sad me živo zanima to mišljenje.

    avatar

    04.08.2011. (15:19)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Pero Panonski: pa, žešći si od mene :)) Inače, ne znam kakav si privatno, ali tvoji tekstovi (koje ne pratim redovito) odaju nagli, brzopleti, svađalački karakter; svako toliko iznenadi me neobična žestina kojom se obaraš na pojedince, institucije i pojave koje ti se ne sviđaju. To kako si, primjerice, pisao u zadnjem postu o papi, Crkvi i mladeži na Trgu... izazvalo je moju posve spontanu reakciju: glasan smijeh.

    avatar

    04.08.2011. (16:02)    -   -   -   -  

  • 2

    pero panonski
    šta te boli briga !
    nek cvrkuću i prof. i iskomleksirani u šaci.

    avatar

    04.08.2011. (21:09)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Pero Panonski, to da si ''pacijent'' sam ti ovako malo od milja tepao. Ali zapravo, evo priznajem, ne treba ići tako daleko. Occhamova britva. Objašnjenje je puno jednostavnije, i već sam ga dao u gornjem komentaru: nije to kod tebe pitanje ''boleštine'', nego čisto kalibra. U tvojoj glavi vlada oseka logike i masovni kratki spojevi, to je sve; brkaš pojmove naveliko; nemaš metode, talenta ni discipline; misaoni dometi su ti izrazito, čudesno skromni; pun si plitke tendencioznosti i ideologije; nedovoljno si emancipiran od idées reçues sredine u kojoj si ponikao. Pred Bogom u Crkvi se još kako tako držiš, ali u odnosu spram Hrvatske se već potpuno ne znaš ponašati, Ona te izbacuje iz ravnoteže i goni na glupost, ni zrnca spasonosne hladnoće, strogosti, distance kad dođe do na primjer Nje. A tako se ipak ne može ozbiljno kritički misliti. Nije sad, dakle, da si ti neki frajer od formata, suveren i nepotkupljiv, pa samo eto malo kao ''razbolio'' se, nego je tvoj problem naprosto to što si po prirođenom ti kapacitetu džepni format. Iznadprosječno limitiran.

    avatar

    04.08.2011. (22:52)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ 2: :)) ma daj, kao da Peri Panonskom treba tvoja podrška!

    avatar

    04.08.2011. (23:24)    -   -   -   -  

  • 2

    prof.
    pusti ti to. nek se nađe. .:)
    ipak, točno je da je momak svoj na svom pa nije valda glup da bu ovisil o mojem ili šakićevom komentarčiću.
    jel vidiš kak se šakati intelektsnubić, ovaj... kompleksić, nasukal na panonsog. valda mu se sviđa.

    avatar

    04.08.2011. (23:58)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @gospon profesor
    Zato volim prosvjetare, većina ipak dobro čita ljude. Meni je blog risanka, na ono što si u životu obvezno jezik pregrizem, to napišem bez ustručavanja na blogu. Svi se prave fini, svi lažu, lažem u zivotu i ja nešto sitno, onako iz pristojnosti i jer se mora, ali na blogu baš neću, mjesto da kočim, stisnem gas.Tko hoće promišljenost i umjerenost, neka mi plati!

    @2
    Svejedno, hvala na potpori. :)

    @pero u šaci
    Zijev.

    avatar

    05.08.2011. (01:10)    -   -   -   -  

učitavam...