Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • barba

    temperatura raste, ali ne zbog povecane potrosnje ugljena. u biti najvise raste u Europi, a gotovo zanemariv je porast temperature u Sj. Americi.
    nije sve bas crno-bijelo.

    avatar

    06.07.2011. (22:19)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić - staro

    @Barba: Podaci koje daješ, da temperatura "najviše raste u Europi" potpuno odudaraju od svega što ja znam, a bavim se time dugo, što sam našao u u izvještajim IPCC itd.. Uvjeren sam da možeš navesti znastvene izvore za svoje tvrdnje, jer očito si stručnjak, pa će mi biti drago nešto naučiti.

    avatar

    07.07.2011. (09:37)    -   -   -   -  

  • jelen

    Idemo opet- znači temperatura rasla li ili padala ne može se povezati sa izgaranjem nekakvih goriva od strane čovjeka. Nema znanstvenog konsenzusa oko toga. Ima konsenzusa oko ubiranja "poreza na co2" kao jednog od krunskih postignuća Elite. Dok smo bili mali padale su kisele kiše, onda su prestale jer su navodno odsumporili plinove. Onda to nije bilo dovoljno jer kad jednom riješiš problem nema više profita u tome. Co2 mora negdje izlaziti dokle god se odvija neko sagorijevanje, ako sve druge plinove eliminiramo co2 ne možemo u procesu sagorijevanja, upravo zato taj co2 je i izabran kao dragocjena prilika za zaradu i obmanu od strane Elite.

    avatar

    07.07.2011. (10:07)    -   -   -   -  

  • barba

    evo ga:
    http://www.sciencemag.org/content/early/2011/05/04/science.1204531.abst ract
    temperatura raste najvise u subarktickom i umjerenom pojasu i tako s prosjecno podize globalna temperatura dok u suptropskom i ekvatorijalonm pojasu takve oscilacije nisu zabiljezene.

    avatar

    07.07.2011. (13:23)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić - staro

    @barba: Dao si pogrešan link, jer ovdje uoće nije riječ o tome

    Climate Trends and Global Crop Production Since 1980

    Efforts to anticipate how climate change will affect future food availability can benefit from understanding the impacts of changes to date. Here, we show that in the cropping regions and growing seasons of most countries, with the important exception of the United States, temperature trends for 1980–2008 exceeded one standard deviation of historic year-to-year variability. Models that link yields of the four largest commodity crops to weather indicate that global maize and wheat production declined by 3.8% and 5.5%, respectively, compared to a counterfactual without climate trends. For soybeans and rice, winners and losers largely balanced out. Climate trends were large enough in some countries to offset a significant portion of the increases in average yields that arose from technology, CO2 fertilization, and other factors.

    avatar

    07.07.2011. (13:51)    -   -   -   -  

  • barba

    pogledaj figure malo pa onda donosi zakljucke.

    avatar

    07.07.2011. (15:33)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić - staro

    @barba: kakve figure? Nemam ja što donositi zaključke - pročitao sam Abstract, to su zaključci autora, nigdje se ne spominje "usput rećeno, zaključili smo da su izvještaji IPCC pogrešni", zaključili smo da su podaci o kretanjima klime koje posljednjih pola stoljeća daje Svjetska meteorološka organizacija pogrešni...
    Osim toga, u prvom postu spominješ Europu, koja je mali djelić svijeta, u drugom pak cijeli "subartički i umjereni pojas". Kažeš da "suptropskom i ekvatorijalnom pojasu takve oscijalcije nisu zabilježene", pretpostavljam da zapravo ne misliš na "oscilacije" nego na trend rasta, međutim - jesu, prema izvještajima koji su mi poznati, od WMO.

    avatar

    07.07.2011. (16:21)    -   -   -   -  

  • barba

    ukratko, ako pogledas figuru 1A onda ces vidjeti linearan trend rasta po regijama.
    To sto autor kaze nije Tora sa Sinaja, ni Kuran iz Djibrila, ni Biblija Sv. Jerolima pa da se tome treba slijepo vjerovati. Postoji nesto sto se zove kriticko misljenje koje nazalost je zatomljeno u obrazovnom sustavu RH.
    Ako hoces o necemu raspravljati, onda donosi svoje zakljucke, a ne zakljucke autora.

    Drugo IPCC je izgubio dosta kredibiliteta nakon sto su im procurili podaci sa sveucilista East Anglia i jedino sto je u stvari tocno je da imamo trend rasta, ali koji nije jednak po regijama (kontinentima) i temperaturnim pojasevima. To sto temperatura raste direktno utjece na proizvodnju kultura kojima se ljudi hrane, dakle na cijenu hrane i cijenu opstanka ljudske vrste.

    avatar

    07.07.2011. (16:31)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    IPCC naravno nije ništa izgubio na kredibilitetu, afera koju spominješ je lažna, a ideja da bismo svako za sebe trebali doositi zaključke je smiješna, ti to svojim laičkim primjedbama i potvrđuješ. Bacio si pogled na jednu "figuru" u jednom članku koji se bavi utjecajem globalnog zagrijavanja na urod i izvukao zaključke koje čak ni autori članka nisu izvukli. Godina 2010. bila je jedna od tri najtoplije u povijesti, zajedno sa 1998. i 2005. (male razlike u okviru greške mjerenja), desetljeće 2001-2010. je za 0,5 stupnjeva toplije od prosjeka prethodna tri desetljeća itd., jednostavno, znanstvenici se slažu da je tu kljuan ljudski utjecaj, riječ je o nekoliko tisuća znanstvenika u svijetu koji se time bave, ako netko tvrdi daoni lažu, trebalo bi dati PUNO bolje dokaze od nekoliko rečenica iz e-mailova iskinutih iz konteksta.

    avatar

    14.07.2011. (16:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...