Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • John Doe

    Nadam se samo da su se to okupili pravi biciklisti a ne "biciklisti". Pri tome mislim na one divljake koji se bjesomučno natjeravaju po nogostupima i zbog kojih me je sve više strah kada izlazim iz haustora. Nedavno me je jedan takav baš pošteno zakačio po ramenu, došavši mi s leđa, da sam skoro pao. A stvorio se"niotuda", nije ga se uopće moglo vidjeti kada sam provirio iz haustora.
    Zbog takvih su mi "biciklisti" na prvom mjestu od stvari koje mrzim u ZG, čak ispred onih takozvanih grafitera koji šaraju po pročeljima.

    avatar

    04.07.2011. (11:33)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    John, moram ti reći da je jučerašnja runda po centru prošla bez i jednog incidenta tako da mislim da su se skupili zaista pravi biciklisti.

    Ja se biciklom, na žalost, vozim tek povremeno i posljednjih desetak godina nisam imao niti jedan incident niti sa biciklistima niti sa pješacima (sa vozačima je uvijek bilo bliskih susreta, na sreću bez posljedica s obje strane) tako da moram reći da dosta rijetko viđam obijesne bicikliste - najčešće su to tinejdžeri u okolici igrališta i parkova.

    Ono što je kod bicikliranja po gradu najveći problem (i to je jedna od stvari na koje biciklističke udruge stalno skreću pažnju) je to što je biciklističkih staza malo, a u svim ulicama gdje ih nema je uloga biciklista potpuno nejasna. S jedne strane ih se, potpuno razumljivo, želi maknuti sa pločnika (već mi se dešavalo da me policajnci u centru grada upozoravaju da se ne smijem voziti po pločniku), a sa druge strane nisu željeni niti na cesti (već mi se dešavalo da me policajnci u centru grada upozoravaju da se ne smijem voziti po kolniku). Dakle, nit mi/nam je mjesto na pločniku nit na kolniku ... ja se velikom većinom vozim po kolniku (osim po najprometnijim cestama koje obično imaju dovoljno širok pločnik i za pješake i za bicikliste), no potpuno razumijem one koji nisu tako spretni i odvažni za cestu pa se voze po pločnicima ... takvi obično ne jure vratolomno, ali su svojim neiskustvom ipak često uzroci nezgodnih susreta sa pješacima. :o/

    Stoga, bilo bi mi drago kad bi u gradu bilo čim više biciklističkih staza, spuštenih rubnjaka (u centru je to uglavnom već OK, ali izvan centra ih još puno nedostaje ...), smislenih i promišljenih ruta, putokaza ... (hoće li se recimo možda kad pojaviti biciklistička karta grada sa ucrtanim preporučenim smjerovima i ulicama za bicikliste?)

    Eto, drago mi je da si načeo ovu uvijek aktualnu temu!

    avatar

    04.07.2011. (13:39)    -   -   -   -  

  • M.H.S.

    Zanimljivi post i lijepe slike. I sama sam ljubitelj bicikla, a ovdje u Karlsruhea imamo hvala Bogu mnooogo lijepih biciklističkih staza, što usred grada, a još više onih koji vode u prirodu naokolo... Srdačan pozdrav.

    avatar

    05.07.2011. (21:52)    -   -   -   -  

  • Veky

    Zakon je jasan... trebaš voziti po kolniku (osim gdje je zabranjen promet biciklistima, npr. u Savskoj kod SCa, ili pak gdje imaš biciklističku stazu). Gdje te to pobogu policajac tjerao s kolnika?!

    Biciklistička karta Zagreba postoji (i tek na njoj se vidi koliko je stanje katastrofalno:), ja je imam. Izdao Večernji list i udruga Bicikl.

    avatar

    06.07.2011. (05:32)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    kaleidoskop: Da, u germanskom je svijeti biciklist kralj, oduševljavao sam se kakve su sve zahvate gradovi radili (recimo Beč) kako bi biciklistima olakšali život: podvožnjaci, mostovi, velike kružne rampe ...

    veky: radilo se o savskoj. Još uvijek postoji u nekim ulicama znak zabrane za bicikle (mislim da se uglavnom radi o ulicama sa tramvajskim prometom te o zelenom valu (koji je u međuvremenu dobio staze). Moram nabaviti tu kartu, baš me zanima - javit ću se udruzi! Hvala ti na ovoj informaciji!

    avatar

    06.07.2011. (09:39)    -   -   -   -  

  • biciklist

    Nema ništa nejasno u ulozi biciklista u prometu, zakon o sigurnosti u prometu je vrlo jasan, bicikli se smiju voziti isključivo po označenim biciklističkim stazama odnosno po cesti tamo gdje ne postoje biciklističke staze(uz napomenu da je zabranjeno kretati se cestom ako postoji biciklistička staza), također trebaš imati svu rasvjetu(koja radi), također u slučaju smanjene vidljivosti ili noćne vožnje dužan si nositi reflektirajuči prsluk.

    Idući put ako te policajac tjera sa ceste(a nema biciklističke staze po kojoj bi se mogao voziti), smiješ zatražiti broj njegove značke i prijaviti ga, jer taj isti policajac vjerojatno ne kažnjava pješake koji se prešetavaju po biciklističkim stazama(pješak na biciklističku stazu smije stati isključivo ako mora preči preko nje i i pri tome mora postupiti jednako kao i prilikom prelaženja ceste van obilježenih pješačkih prelaza), vozače koji svoje aute parkiraju na biciklističkim stazama, vozače motora koji se motorima voze biciklističkim stazama itd.

    avatar

    06.07.2011. (12:37)    -   -   -   -  

  • Jezičar

    .
    .
    "…kakve su sve zahvate gradovi radili (recimo Beč) kako bi biciklistima olakšali život"

    Ne samo biciklistima, nego općenito LJUDIMA, za razliku od Zagreba gdje je sve podređeno limenim kutijama.
    Svaki prelaz s jednog gradskoprometnog sredstva na drugo (npr. s podzemne željeznice na autobus) u Beču napravljen je tako da nema potrebe za izlaskom iz pješačke zone. U Zagrebu su takvi primjeri rijetki.
    .
    .

    avatar

    08.07.2011. (22:59)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    biciklist, hvala ti na pojašnjenju!
    Meni osobno nije bed voziti se po cesti bilo gdje, no ljudima koji nisu osobito spretni i iskusni nedostaju staze jer se na cesti osjećaju nesigurno ... i tako dosta ljudi uopće odustaje od bicikla ili ga vozi samo u "enklavama" tipa Jarun, nasip, Maksimir ... šteta!

    Jezičar, pun pogodak! Riječ je o prilagodbi ljudima!
    Usput, proveo sam pred dva dana čitav dan biciklom u Grazu i provezao se po otprilike četvrtini njihovih glavnih biciklističkih ruta po gradu (dakle, ne označenih staza, njih ima enormno puno, nego glavnih prometnih pravaca specijalno označenih i prilagođenih za bicikliste) - e, to je biciklistički raj na zemlji! Tekst i fotke u postu očekujte za nekoliko dana kad ih sredim i napišem tekst!

    avatar

    09.07.2011. (08:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...