Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (27)

Marketing


  • geomir

    Ža mi je ča se ja nisan siti ovega tvoga principa!!! :-(((((((

    avatar

    19.06.2011. (21:53)    -   -   -   -  

  • alexxl

    Kapu ti skidam!

    avatar

    19.06.2011. (22:50)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Babl, svaka ti dala

    avatar

    20.06.2011. (08:05)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    isprani mozgovi koji su uvjereni da djeci čine dobro ispirući im mozak.
    papci bi se na tvoj princip digli na stražnja kopita.
    no to već znaš.
    živio!

    avatar

    20.06.2011. (08:21)    -   -   -   -  

  • Headless Horseman

    opa.

    hvala geomiru na linku koji mi je poslao u vezi ovog napisa.

    da se razumijemo, pedofiliji se ne nalazi izvor, kako pišeš, "u (...) javnim religijskim obredima ni biti izložena nikakvom organiziranom vjerskom podučavanju."

    moja saznanja su da ni jedna poznata religija na svijetu ne dozvoljava pedofiliju, a kamo li da je propagira - neke je kažnjavaju izopćenjem (svećenici pedofili su izopćeni (ex comunnio) iz Katoličke Crkve primjerice, i samo ih Papa može odriješiti (ispovijediti)), neke smrću ili sakaćenjem (neka tumačenja islama).

    postavio bih protutezu:

    babl, hoćeš li ti svoje dijete naučiti hrvatski jezik prije nego njegova "mentalna slika svijeta i skala vrijednosti" se formira tako da on odluči biti englez i psuje rođenog oca i majku što ga nisu rodili i odgojili kao engleza nego kao, eto, Hrvata, k tome i katolika (Bože sačuvaj).

    ili, zašto bi ga silio da jede hranu koju ne voli, npr. juhu od mrkve, ili rajčica, ili ciklu, ili mrkvu kao takvu, ili juhu uopće i izvanredno? zašto mu ne bi davao samo pizzu i krumpiriće s tonom majoneze i kečapa, a sve obilato zalijevao hektolitrima coca-cole, a može i vina.
    kad odraste i sazrije mentalno i skala vrijednosti mu se zdravo formira, onda nek sam bira hoće li biti vegan, vegetarijanac, umjereni mesojed, mesojed ili abnormalni mesožder.

    nek' dijete bira što voli.

    zašto bismo odabir ograničili samo na religijsku formaciju?
    nek' bira i hoće li ići u školu, i ako da, koju.

    sve je stvar izbora.

    avatar

    20.06.2011. (13:34)    -   -   -   -  

  • babl

    Horsemane, niti jedna religija ne podupire pedofiliju? Kažeš to vrlo samouvjereno, kao da izričeš nedvojbenu činjenicu. Niti jedna jedina? Znaš li to sasvim sigurno ili iz nekih nejasnih razloga misliš da bi moralo biti tako? Što misliš bi li se 850 milijuna hinduista suglasilo s tobom ili stotine milijuna iz onih islamskih zemlja u kojima mlade na vjenčanjima imaju od osam do dvanaest godina? U pravu si, nema ondje pedofilije obzirom da se djevojke smatraju zrelima za udaju od desete godine nadalje. Nema iznimaka? Zamisli kako bi te pripadnici plemena Sambia s Papue gledali kao čudo da im tako nešto kažeš!

    Da se razumijemo, izvor, sjeme pedofilije nije u nijednoj religiji ili crkvi, sekti ili kultu, ali da u nekima pedofilija nalazi plodno tlo i sigurno utočište imamo više nego dovoljno primjera, a moglo bi ih se nabrajati do beskraja.

    Kad već potežeš protutezu, pobrini se da ona to zaista i bude. Protuargument može biti protuargument samo ako je sam po sebi argument, a bez toga da je argument ne može biti protiv ničega.

    Ja svoje dijete nisam učio hrvatski, niti ga je itko učio. Sam se naučio. Mi smo govorili, a on je progovorio. Dapače, proveo sam velik dio djetinjstva u Daruvaru i Bjelovaru, pa slabo i često s mukom razlikujem Č i Ć, no moj sin ih razlikuje besprijekorno. Ja ga to sigurno ne da nisam naučio nego ni nisam mogao naučiti. Nadalje, naučio je i engleski da ga nitko nije učio, sam samcat, igrajući kompjutorske igre, prateći crtane filmove na satelitskoj televiziji bez prijevoda i igrajući se s vršnjakom, prvim susjedom čiji je materinji jezik engleski, tako da je u trenu kada su ga u školi počeli podučavati engleskom već vrlo solidno vladao njegovim osnovama, te je s radošću to prihvatio. I ne znaš što još! Drugi njegov dobar prijatelj i on su odlučili učiti francuski, pa kako u toj nakani ne vidim ništa loše, poslali smo ih prošle godine na ljetnu školu stranih jezika, a ove godine će ići ponovo.

    Reklo bi se da o odgoju djece znaš minimalno, više onako ex cathedra, iz knjiga i po pričanju. Nitko moje dijete nikada nije silio da jede. Hvala Bogu, reklo bi se, majka je imala dovoljno majčinog mlijeka i samo mu je stavljala grudi na dohvat kad je pokazivao znakove da bi jeo i jeo je sam, bez nagovaranja i prisiljavanja. Kad je ponarastao nikada ga nismo prisiljavali da jede sve što je na stolu niti da pojede do kraja išta što je stavio na tanjur, a imamo tu sreću da je obično imao između čega birati.

    I, zamisli, prije tri godine smo se preselili i postavilo se pitanje u koju će školu dijete nastaviti ići, pa smo s njim obišli nekoliko škola, raspitali se o njima, prodiskutirali sve s njim jer smo ocijenili da je dovoljno zreo da o tome odluči i postupili smo onako kako je on izabrao.

    Nažalost, nije sve stvar samo izbora nego i realnih mogućnosti.

    Tvoja realna mogućnost, kada si se već odlučio potrošiti vrijeme na poduži komentar, bila je da se bolje potrudiš, ali - eto! - mislio si da je ovoliko dovoljno. Nemoj me rastužiti da ti mogućnosti nisu bolje.

    Kad sam se ja već potrudio za ovoliko razjašnjavnje, molim te, usliši mi želju i reci mi, po tvom sudu, na osnovu svega što sam iznio o odgoju svog djeteta - da li odgajam sina kao dobrog Hrvata?

    avatar

    20.06.2011. (17:59)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    eh napokon te mogu čitati i vidjeti komentare...jer neko vrijeme nisam mogla pa sam i odustala...bježala su slova sa strane..pa ovo pa ono..no eto
    da, slažem se, oduševljena sam...tvojim propitivanjem...jer neki dan sam u društvu potegnula upravo tu temu..da bi me gledali ko da sam opala..od nekud..dakle ,hvala..kaj smo valjda nesvjesno dotakli..istu kozmičku svijest:)))

    avatar

    20.06.2011. (18:20)    -   -   -   -  

  • geomir

    Ispadoh provodađija!! :-)))

    Sad ću samo pratit,...neću se mišat!!

    avatar

    20.06.2011. (23:44)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Bravo @Konjaniče na odgovoru ovim ispranim mozgovima od mudrosti skupljane tisućljećima i zapisane u Bibliji. Oni imaju mudrost seksualne revolucije i pentagramskog socijalnog koncepta, pa tako se skučeno, kao vagina, predstavljaju svojim mišljenjima.

    avatar

    20.06.2011. (23:47)    -   -   -   -  

  • Herostrat

    Babl, jel' se tako odgajaju djeca - da ih se pusti gledati satelit i igrati kompjuterske igre po vasceli dan? A? Jel' to odgoj? I sad imaš alibi da si ti zaslužan za njihovo znanje ...recimo...engleskog jezika? Cccc.... A sve vrijeme, umjesto da si ih prepustio sebi samima, mogao sim im usaditi temelje vjerske poduke... ;))

    avatar

    21.06.2011. (07:46)    -   -   -   -  

  • velečasni

    Pametnom čovjeku je strašno kad ga budala hvali, a smiješno je kad bezglavog bodri netko opterećen vaginama tko ne zna tko mu glavu nosi! Inače, vjeronauk u školama je opasan presedan. U skladu s njim trebali bismo uvesti u osnovne škole automate za cigarete i kondome, dozvoliti klinčadiji da gaze autima prolaznike na cestama kao da su svi djeca tajkuna, pojiti ih alkoholom i voditi na strip-tease u noćne klubove, te ponovo uvesti marksistički odgoj u škole. Gdje bi nas doveo taj razulareni teror slobode osim u robovanje svim porocima!

    avatar

    21.06.2011. (08:37)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Bezglavi konjušaru, odmah sam uočio jedan kratki spoj u tvojoj logici, samo sam dao Bablu prednost da ti odgovara, a sad bih ga nadopunio. Naime, tvoj bezglavi pokušaj sarkazma invalidan je i zato što je apsurdno sravnjivati na istu razinu bazične stvari kao što su jezik ili hrana i partikularni, arbitrarni, fakultativni ideološki imaginarij određene neobične sekte, pa onda mistificirati tu razliku: koristiti prirodnu neophodnost, obaveznost i neminovnost prvoga kao argument za ovo drugo, sasvim proizvoljnu i artificijelnu kerefeku.

    avatar

    21.06.2011. (08:48)    -   -   -   -  

  • duhovna BLOG misao

    http://blog.vecernji.hr/don-kacunko/2011/06/20/hoce-li-hrvatska-legalizira ti-nastranost/comment-page-3/#comments

    avatar

    21.06.2011. (11:54)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    da Ti Alexx ne skida kapu, ja bi se dal na stripanje Tebe. i fakat.... ali - nije li licemjerje baš spiritus movens svakog os nas, time i društva...? /recimo, oraški su Muslimančići iz udžbenika za ozbać učili do prije par ljeta, kako se vatrogasci na požar zovu tek ako molitva ta-i-ta ne u pali... Ne znam tko bi koga imao tužiti za nečinjenje.... tagda... e, druga frka kreće, ako su roditelji mišancija religijskih porijekala.... kako sad...?! ...
    p.s.
    dožem Ti prijevod, i goril bum pod džennetskim hurijama pakla, aj nou...

    avatar

    21.06.2011. (22:09)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    isto se može reći i za školu, država, crkva, ista stvar, bitan je princip prisile

    avatar

    22.06.2011. (07:21)    -   -   -   -  

  • Headless Horseman

    @babl: Horsemane, niti jedna religija ne podupire pedofiliju? Kažeš to vrlo samouvjereno, kao da izričeš nedvojbenu činjenicu. Niti jedna jedina? Znaš li to sasvim sigurno ili iz nekih nejasnih razloga misliš da bi moralo biti tako? Što misliš bi li se 850 milijuna hinduista suglasilo s tobom ili stotine milijuna iz onih islamskih zemlja u kojima mlade na vjenčanjima imaju od osam do dvanaest godina? U pravu si, nema ondje pedofilije obzirom da se djevojke smatraju zrelima za udaju od desete godine nadalje. Nema iznimaka? Zamisli kako bi te pripadnici plemena Sambia s Papue gledali kao čudo da im tako nešto kažeš!

    da mi je znati gdje si pronašao sambiu s papue. meni je to argument kao da te ja uvjeravam u nešto jer mi je to rekla mare skakina jučer u seoskoj zadruzi.
    riječ je o kršćanstvu, islamu, hinduizmu i judaizmu. budizam je više filozofija, ali i o tome je riječ. nisam mislio posebno na neka animistička vjerovanja i slično.
    najkonkretnije, mislio sam na milijardu i 200 milijuna katolika.

    @babl: Da se razumijemo, izvor, sjeme pedofilije nije u nijednoj religiji ili crkvi, sekti ili kultu, ali da u nekima pedofilija nalazi plodno tlo i sigurno utočište imamo više nego dovoljno primjera, a moglo bi ih se nabrajati do beskraja.

    možeš tako reći da pedofilija nalazi tlo i u odgojno obrazovnim ("škola je prvo odgoj, onda obrazovanje" znao je moj razrednjik govoriti) ustanovama tipa: dječji vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti (dodiplomski, diplomski i postdiplomski) i potom zaključiti kako bi "se moglo zakonom ograničiti da djeca – recimo do šesnaest godina – ne smiju sudjelovati u nikakvim javnim školskim obredima ni biti izložena nikakvom organiziranom školskom podučavanju."

    @babl: Kad već potežeš protutezu, pobrini se da ona to zaista i bude. Protuargument može biti protuargument samo ako je sam po sebi argument, a bez toga da je argument ne može biti protiv ničega.

    onda ćemo je nazvat mojim protupitanjem.
    ne namjeravam tumačiti hegelov dijalektički trokorak na koji me povlačiš već ti ukazati na jednu šepavu analogiju (na kraju krajeva, "svaka usporedba šepa") u kojoj ti pojašnjavam da je religiozni odgoj neodvojiv od života. ili ćeš dijete poučavati religiji ili nećeš. binom uvijek postoji.
    s time da prava pouka i odgoj djeteta mora biti kao pravi vojskovođa koji ne kaže vojsci: "naprijed drugovi", nego: "za mnom braćo". pokazivati primjerom, a ne riječima.

    ti nećeš ići u crkvu niti dijete slati na vjersku pouku, ali ako ono zatraži nakon nekog vremena neka pojašnjenja u vezi vjere, što ćeš mu reći? da je prepametan da bi se bavio glupostima, ili da ode i pita to isto pitanje vjeroučitelja one vjere čije ga pitanje zanima?

    avatar

    23.06.2011. (09:47)    -   -   -   -  

  • geomir

    Rekoh, da se neću mišat, ali prsti me previše svrbe!! :-)))

    @H-a, H-a , minoriziraš pleme "Sambia s Papue", a previđaš da je @babl na drugu stranu vage
    stavio religije koje i ti spominješ, s tim da stavljaš naglasak na skupinu koja je brojčano TRI puta MANJA .
    Nemoj sada i ti kao Tuđman, da je bolje imati par rasnih konja nego krdo stoke sitnog zuba!! :-)))

    Moja poanta se ne temelji na tom argumentu već na samom sadržaju svih tih religija!!

    Nešto se zamisli, u to se VJERUJE, i nitko nema pojma što je to.
    Sami sljedbenici (vjernici) govore da je to nešto NESPOZNATLJIVO, neopisivo.
    Sve "činjenice" kojima se pritom barata su također NEDOKAZIVE!
    Samo se govori: U ono doba... ovaj je rekao ovo, onaj je rekao ono!!!???
    Pisani "dokumenti" su također fabrikati pisani od tko zna koga i kada.
    Dokazano, i najveći autoritet tvoje vjere priznao, da u tim papirima ima stvari koje ne odgovaraju materijalnim istinama!!
    Zatim, tih i takvih papira ima više vrsta, a koriste se samo oni koji se uklapaju u priču.
    Drugi su odbačeni iako imaju istu težinu kao i prvi, ...... nikakvu!!

    I onda se u diskusiju kreće s pozicije da su te priče istinite, da je to tako i nikako drukčije!!

    Dakle nemam ništa protiv tih priča, ako ih upražnjavaju /don Blogu se kosa diže na ovu rič!!) odrasli punoljetni ljudi za svoj gušt.
    Maloljetnim, nezrelim osobama, stvarno, ne bi trebalo naturati nešto nespoznatljivo!

    Ipak, pravo kažeš:

    "....prava pouka i odgoj djeteta mora biti kao pravi vojskovođa koji ne kaže vojsci: "naprijed drugovi",
    nego: "za mnom braćo". pokazivati primjerom, a ne riječima."


    Upravo ovako i nikako drukčije!!

    Samo je pitanje koje primjere pokazivati djeci???

    Odnosno što nerealne, nedokazive, nespoznatljive i sve tako nekako, priče,
    imaju sa REALNIM životom, i pokazivanjem primjerom???

    Biti istinoljubiv, altruista, pošten, dobar, ne pušiti, .... itd u tom smislu, bi trebalo pokazivati primjerom,
    i kakvu to ima vezu sa prije spomenutim pričama?

    Sve te nabrojane karakteristike su LJUDSKE, i nisu isključivo vlasništvo tvoje grupe!!
    Rekli smo, tvoja grupa je manji dio ljudskog roda!"!

    avatar

    23.06.2011. (12:52)    -   -   -   -  

  • babl

    Horsemane, kad govoriš, pazi što govoriš. Kad kažeš „ni jedna poznata religija na svijetu ne dozvoljava pedofiliju“ onda to obuhvaća sve religije svijeta, ne isključuje niti jednu, a kamoli sve one kojima pripadnici čine gotovo većinu svjetskih vjernika. Ne možeš govoriti jedno, misliti drugo, vjerovati da si rekao treće i očekivati da te bilo tko razumije na četvrti način. Tako ozbiljni ljudi ne razgovaraju. Kad kažeš „najkonkretnije, mislio sam na milijardu i 200 milijuna katolika“, tu nije „riječ… o kršćanstvu, islamu, hinduizmu i judaizmu“, a svi nabrojani još nisu sve svjetske religije, a kamoli još svi snažni kultovi i mnogoljudne sekte. Moram te upozoriti da Zemlja nije ravna ploča kojoj je Hrvatska na sredini, okružena katoličkim zemljama, koliko god bi to nekome bilo drago, niti je Zemlja centar svemira, a Hrvati-katolici njena okosnica, koliko god tko bio uvjeren da je tako.

    Milijardu i 200 milijuna katolika? Zar ih je toliko? Vjerujem ti na riječ. No kako ti budiste svrstavaš u filozofiju, a ne religiju (a teško da je ikoji budist pripadnik neke druge religije), pa ako tome pribrojimo taoiste (moguće također samo sljedbenike filozofije), te deklarirane ateiste, ispada da je ateista na svijetu više nego katolika! Mene to ne zanima odviše, pa ostavljam tebi da provjeriš, jedino se pitam kakva je gruba drskost potrebna da se manjinski svjetonazor upravo na osnovu broja pripadnika proglašava kao mjera svega ostaloga.

    Religija plemena Sambia s Paupe poznata je stvar iz etnoloških i antropoloških knjiga, a ako ti je ta literatura strana možeš naći prvu površnu informaciju i preko Googlea. Ja sam za njih prvi put čuo od Vere Stein Erlich na Filozofskom fakultetu. Vera St. Erlich u povijesti antropologije stoji u ravnini s Margaret Mead, premda je u svijetu manje poznata, kvaliteta i značaj su im otprilike izjednačeni, te ono što je ona podučavala nikako ne može imati istu težinu kao ono što priča Mare Skakina u seoskoj zadruzi. Ako je ono što je podučavala Vera St. Erlich na Filozofskom fakultetu i ono što priča Mare Skakina u seoskoj zadruzi za tebe jednaki argument - imaš veliki problem iako ga nisi svjestan.

    Horsemane, naravno da bih mogao reći da pedofilija nalazi plodno tlo u svim vrstama odgojno-obrazovnih ustanova od vrtića do fakulteta (kad se na fakultet upiše netko poput Inoslava Beškera koji je krenuvši u školu odmah počeo pohađati četvrti razred). Dapače, javni prijevoz je još gori, ako ne i najgori! Zamisli samo kad se natiskaju mladi i staro, taru jedno o drugoga, smrde i znoje... Kakav izazov za pedofile i perverznjake svih vrsta! Moglo bi se reći svašta, pitanje je jedino koliko je to utemeljeno ili smisleno. Nitko još nije selektirao putnike javnog prijevoza po kriteriju da li su spremni obavezati se na neprirodan i seksualno izopačen stil života, da li radni vijek provode u seksualnom osujećenju, frustrirajućem okruženju i prijetvornosti. Nije slučajno da nitko još nije tužio upravu nijednog poduzeća javnog prijevoza u svijetu zbog pedofilskih pokušaja prilaženja u vozilima javnog prijevoza. (Govorim napamet jer za takav slučaj ne znam niti mi je zamisliv, premda nemam stvarni uvid, te je uvijek moguće da se neka budala ili mutljaroš i na to odlučio.) Isto tako nije poznat niti jedan slučaj da je neko poduzeće za javni prijevoz unisono stalo u obranu ijednog svog službenika optuženog za pedofiliju ili zataškavalo slučaja u kojem je pedofilija sudski dokazana. Kao što vidiš, može se reći svašta, ali suvislo se može pričati samo nešto.

    Horsemane, benevolentno zanemarimo da li je bila riječ o protutezi, protuargumentu ili tek protupitanju. Potpuno sam suglasan s tobom da je pokazivanje primjerom najdjelotvornija poluga odgoja. No „ili ćeš dijete poučavati religiji ili nećeš“ nije neizbježni binom. Postoji i treća mogućnost - podučavati dijete religijama. Umjesto religioznog zaglupljivanja bilo kojom religijom razjašnjenje o svim religijama. Umjesto vjerskog odgoja religijska kultura. Rezultat je očit: uvjeren sam da bi se moj mali od četrnaest godina mogao nositi u raspravi o teološkim pitanjima sa svih nekoliko stotina učenika njegove škole koji marljivo idu na vjeronauk, sa svakim posebno i svima zajedno, a prema ovome što si do sada izložio sklon sam vjerovati da ni tebi ne bi bilo lako.

    Ne trebam čekati neko vrijeme, već do sada kad god me je moj mali išta pitao odgovorio sam mu upravo ono što znam i mislim, i o politici i o smrti i o spolnosti, pa tako i o religijama, eventualno samo pojednostavljeno tako da može shvatiti. Ne naturam mu nikakve stavove, podučavam ga činjenicama, gdje i kako pronaći činjenice, kako ih provjeriti i pravilno protumačiti, učim ga da bude dorastao bilo čemu što će kroz život iskrsnuti.

    No propustio si odgovoriti na pitanje koje sam ti pristojno postavio na kraju mog prvog javljanja tebi, i dok mi ne odgovoriš na to pitanje nemam namjeru dalje s tobom raspravljati.

    avatar

    23.06.2011. (19:28)    -   -   -   -  

  • Headless Horseman

    @babl: Ja svoje dijete nisam učio hrvatski, niti ga je itko učio. Sam se naučio. Mi smo govorili, a on je progovorio.

    pojasnio sam malo iznad: mene moji roditelji nisu učili hrvatski jezik niti vjeronauk, sam sam se naučio. i u znanju daleko nadišao roditelje. engleski sam naučio preko pjesama američkih pjesnika davea mustainea i jamesa hetfielda, engleskih terence butlera i johna osbournea. majka je molila i govorila hrvatski, ja sam upijao (da, zadojen sam vjerom)

    @babl: Drugi njegov dobar prijatelj i on su odlučili učiti francuski, pa kako u toj nakani ne vidim ništa loše, poslali smo ih prošle godine na ljetnu školu stranih jezika, a ove godine će ići ponovo.

    odakle sad ovo?
    zar sam nešto protiv učenja jezika govorio?

    @babl: Kad je ponarastao nikada ga nismo prisiljavali da jede sve što je na stolu niti da pojede do kraja išta što je stavio na tanjur, a imamo tu sreću da je obično imao između čega birati.

    jedan od 4 % u svijetu.
    smatram da odgajate razmaženo dijete; ili će ga netko tući, ili će sam tući druge (ne mogu se oteti dojmu) kada mu se jednom uskrati izbor (namjerno ili nenamjerno; šef na poslu ili žena – pa će završiti kao michael douglas u filmu „falling down“)

    avatar

    23.06.2011. (21:46)    -   -   -   -  

  • Headless Horseman

    @babl: I, zamisli, prije tri godine smo se preselili i postavilo se pitanje u koju će školu dijete nastaviti ići, pa smo s njim obišli nekoliko škola, raspitali se o njima, prodiskutirali sve s njim jer smo ocijenili da je dovoljno zreo da o tome odluči i postupili smo onako kako je on izabrao.

    jao, jao, argumenta. vi ste ocijenili da je dovoljno zreo? što bi bilo da je odabrao nešto što se vama ne sviđa? (pretpostavimo da vam se ne bi svidjelo da je prekinuo srednjoškolsko obrazovanje i odlučio živjeti na vašoj grbači) onda ne bi bio dovoljno zreo?

    uzgred budi rečeno (da, volim arhaizme): i ja sam birao svoje obrazovanje, a roditelji su mogli nijemo promatrati.

    @babl: Nažalost, nije sve stvar samo izbora nego i realnih mogućnosti.

    u ovom se slažemo. i sve bi bilo u redu da nisi napravio prijelaz prema drugom načinu komunikacije, na nižim granama napisavši…

    @babl: Tvoja realna mogućnost, kada si se već odlučio potrošiti vrijeme na poduži komentar, bila je da se bolje potrudiš, ali - eto! - mislio si da je ovoliko dovoljno. Nemoj me rastužiti da ti mogućnosti nisu bolje.

    moja realna mogućnost je prvenstveno moja, a ne tvoja pa me ne prosuđuj niti uspoređuj sa sobom i ako mi se učini (ili „pričini“) da je čovjek pametan s kojim komuniciram (Bože sačuvaj da sam ja mjerilo, govorim o osobnoj mogućnosti biranja s kim ću se priopćavati) onda mi nije problem uložiti malo više truda u dopisivanje. tako i u ovom slučaju.

    @babl: Kad sam se ja već potrudio za ovoliko razjašnjavnje, molim te, usliši mi želju i reci mi, po tvom sudu, na osnovu svega što sam iznio o odgoju svog djeteta - da li odgajam sina kao dobrog Hrvata?

    ne.

    treba li ti objašnjenje?

    ________

    p.s. danas sam ti odgovorio (napisao) sve ovo (iznad ove kratke crte); nisam propustio komentirati, ali kako ovi napisi na blogu "trpe" samo 5000 znakova, nije mi htjelo odmah sve prikazati. a kad sam ga podijelio u dva dijela, onda mi nije odmah htjelo "postati" ovaj tekst.

    avatar

    23.06.2011. (21:46)    -   -   -   -  

  • babl

    H.H.-u,
    da, upravo obrazloženje me zanima.

    avatar

    23.06.2011. (22:02)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Meni su moji roditelji dali slobodan izbor (oko neke 12 godine mog života) da odaberem hoću li ili neću ići u Crkvu. Oni naravno nisu vjernici. Ja sam onda tamo redovito odlazila pa sam oko 18 godine prestala.

    Moja djeca isto imaju taj izbor s moje strane, i odlaze. Doduše moja djeca imaju otprilike 8 godina i nije mi ih drago same puštat tamo.
    Međutim, došlo je dotle da ako žele bit društveno prihvaćene da moraju da idu tamo gdje im idu svi vršnjaci ili će biti izopćene iz društva.

    avatar

    25.06.2011. (09:07)    -   -   -   -  

  • Headless Horseman

    @babl: H.H.-u,
    da, upravo obrazloženje me zanima.


    ma babl, odakle da ja znam odgajaš li ti sina kao dobrog hrvata ili ne?

    i što je to "dobar Hrvat" kao sintagma uopće?

    na provokativno pitanje, dao sam ti provokativan odgovor.
    svatko ima svoj način odgajanja, a ja sam uvjeren (iz tvojih napisa) da nisi nikakav zlostavljač male djece (a ni velike) i da sasvim sigurno svom sinu (svojoj djeci) želiš najbolje.
    koje je to "najbolje", to je tvoja stvar.

    zajamčeno ljudskim pravima.

    @Danica Cvorovic: Moja djeca isto imaju taj izbor s moje strane, i odlaze. Doduše moja djeca imaju otprilike 8 godina i nije mi ih drago same puštat tamo.

    puštati same u crkvu, ili puštati same, kao takve, bilo gdje?

    @Danica Cvorovic: Međutim, došlo je dotle da ako žele bit društveno prihvaćene da moraju da idu tamo gdje im idu svi vršnjaci ili će biti izopćene iz društva.

    kako ste onda vi uspjeli plivati protiv struje?

    zar je vama bilo lakše ne ići u crkvu prije nego li je njima danas?

    avatar

    25.06.2011. (21:43)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Headless,

    Djecu puštam samu čak da idu i na prosvjede, zaposlila sam ih u firmi na puno radno vrijeme, prose po trgu itd... Smatram se jako nebrižnom majkom, čudim se kako mi centar za socijalni rad nije već uzeo djecu. Ali to ne mijenja ovu činjenicu:

    Mene je don Bobo pristojno ispipao po ramenima i vratu na vjeronauku kad sam imala 14 godina. To se dogodilo tako da sam sjela na mjesto jedne druge "učenice" koja je taj dan bila odsutna. Vjeronauk bi se sastojao od toga da don Bobo ugasi svjetla i onda pusti projekciju na zidu o biblijskim događajima. Dok je trajala projekcija on se češkao s onom stvari o moj vrat. Nakon toga nisam više sjedila na tom mjestu, tada mi se to nije svidjelo jer mi je izgledalo neprilično za moje godine, te sam to smatrala napadom.

    A mama i tata mi nikad nisu bili komunisti, tako da za njegovo djelovanje nema nikakvog opravdanja.

    avatar

    26.06.2011. (10:48)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Svi su se primali u pionire što nije isključivalo djecu koja su išla u Crkvu, isto ko što danas sva djeca odlaze na školski vjeronauk što ne isključuje djecu ateiste, budiste...

    Ako povlačiš tu paralelu da li je teško danas ne odlazit u crkvu s vremenima prije, logički bi bilo ispravnije pitanje: Da li se nekoć koje dijete odbilo primit u pionire?
    nego
    Koliko je nekoć dijete imalo prepreka za odlazit u Crkvu.

    Ja ne znam za nijedan slučaj da se netko odbio primit u pionire.

    Cmok!

    avatar

    26.06.2011. (11:25)    -   -   -   -  

učitavam...