Gledal sam danas prilog o uzgoju Lavande. Kak dobivaju u kućanstvima to ulje? Jel to ono kao pečenje rakije, ili nekaj posebnog? Ajde pliz u par rečenica!
02.07.2011. (19:59)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@alexxl: Drago mi je da ti se... sviđa. :) Lavandino ulje se dobiva destilacijom uz pomoć vodene pare. To se radi kada je tvar koju se izvlači osjetljiva na povišenu temperaturu. Smjesu koju treba razdvojiti blago se zagrije, a zatim ju se propuhuje vrućom parom koja odnosi hlapljive uljaste tvari prema kondenzatoru. Imaš ovdje skicu kako se to izvodi na laboratorijskoj skali. U tvornicama naravno ide uz kotlove i velike cijevi. U kućnoj radinosti mogu se manje količine dobiti na ovaj način. Produkti su redovno voda i ulje. Može doći i do njihovog djelomičnog emulziranja, zbog čega se u smjesu doda sol koja poveća polarnost vode i izbaci nepolarno ulje iz emulzije. To su osnove koje funkcioniraju, a sad kako točno rade s lavandom, ne znam.
02.07.2011. (21:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
Ništ ne kužim, ali znam da si car!!!
Gledal sam danas prilog o uzgoju Lavande.
Kak dobivaju u kućanstvima to ulje?
Jel to ono kao pečenje rakije, ili nekaj posebnog?
Ajde pliz u par rečenica!
02.07.2011. (19:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sadako's apprentice
@alexxl: Drago mi je da ti se... sviđa. :)
Lavandino ulje se dobiva destilacijom uz pomoć vodene pare. To se radi kada je tvar koju se izvlači osjetljiva na povišenu temperaturu. Smjesu koju treba razdvojiti blago se zagrije, a zatim ju se propuhuje vrućom parom koja odnosi hlapljive uljaste tvari prema kondenzatoru. Imaš ovdje skicu kako se to izvodi na laboratorijskoj skali. U tvornicama naravno ide uz kotlove i velike cijevi.
U kućnoj radinosti mogu se manje količine dobiti na ovaj način.
Produkti su redovno voda i ulje. Može doći i do njihovog djelomičnog emulziranja, zbog čega se u smjesu doda sol koja poveća polarnost vode i izbaci nepolarno ulje iz emulzije.
To su osnove koje funkcioniraju, a sad kako točno rade s lavandom, ne znam.
02.07.2011. (21:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
metalurzi
Zanimljivo. :)
03.07.2011. (20:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...