čudi me da nisi informirana o soji....soja se u Kini nije koristila kao prehrambena namirnica do otkrića raznih tehnika fermentacije, čime su prva jela na bazi soje bili soja umak, tj. soja sos, natto i tempeh.
Soja je namirnica koja, ako se jede nefermentirana može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, od kojih su neki čak i nepovratni poput smanjenja volumena mozga i njegovog ubrzanog starenja – to je pokazala studija na osam tisuća muškaraca koji su redovito jeli tofu. Među ostalim bolestima koje su povezane sa sojom nalazimo – oslabljen imuno sustav, pms, endometriozu, reproduktivne probleme kod muškaraca i žena, alergije, znatno viši rizik oboljenja od srčanih bolesti te raka, probleme sa štitnjačom, pothranjenost, poremećaje pozornosti, gubitak libida i demenciju. Najviše su ugroženi vegetarijanci i vegani koji baziraju prehranu na soji, kao i žene srednje dobi koje uzimaju veće količine soje zbog olakšanja simptoma menopauze. Da, istina, jedan od izoflavona soje, genistein, dokazano usporava rast kancerogenih stanica, ali podjednako usporava rast, tj. razdvajanje i zdravih stanica u tijelu slabeći ih smanjenim dovodom prijeko potrebnog kisika čime se iznova potiče rast kancerogenih stanica. Itd. itd.
No, ne treba pretjerivati ni s frementiranim sojinim proizvodima; miso, natto, tempeh i soja umak u malim količinama jačaju crijevnu mikrofloru potpomažući probavu i apsorpciju nutrijenata iz hrane, čime podižu imunitet; u Japanu ili Kini se dnevno ne pojede više od cca 28 grama fermentirane soje.
27.05.2011. (15:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sve sam to već čula, nefermentiranu ne jedem, a ovo ostalo nije dokazano, tj. ima jako puno studija koja i hvale i kude soju pa treba uzeti svoju mjeru te je jako bitno da nije gmo.
07.06.2011. (11:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
praktikum
SOJU ni pod razno!!!!! kao prvo nije naša domaća namirnica, kao drugo eventualno fermenirana soja dolazi u obzir, nikakva mlijeka i tsl.
25.05.2011. (18:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Indijanka vegetarijanka
mislim da mnogi imaju nepravedan odnos prema soji, da je loša, što nije istina, baarem za mene. opsim toga, sada se već udomaćila na poljima
26.05.2011. (09:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
praktikum
čudi me da nisi informirana o soji....soja se u Kini nije koristila kao prehrambena namirnica do otkrića raznih tehnika fermentacije, čime su prva jela na bazi soje bili soja umak, tj. soja sos, natto i tempeh.
Soja je namirnica koja, ako se jede nefermentirana može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, od kojih su neki čak i nepovratni poput smanjenja volumena mozga i njegovog ubrzanog starenja – to je pokazala studija na osam tisuća muškaraca koji su redovito jeli tofu. Među ostalim bolestima koje su povezane sa sojom nalazimo – oslabljen imuno sustav, pms, endometriozu, reproduktivne probleme kod muškaraca i žena, alergije, znatno viši rizik oboljenja od srčanih bolesti te raka, probleme sa štitnjačom, pothranjenost, poremećaje pozornosti, gubitak libida i demenciju. Najviše su ugroženi vegetarijanci i vegani koji baziraju prehranu na soji, kao i žene srednje dobi koje uzimaju veće količine soje zbog olakšanja simptoma menopauze. Da, istina, jedan od izoflavona soje, genistein, dokazano usporava rast kancerogenih stanica, ali podjednako usporava rast, tj. razdvajanje i zdravih stanica u tijelu slabeći ih smanjenim dovodom prijeko potrebnog kisika čime se iznova potiče rast kancerogenih stanica.
Itd. itd.
No, ne treba pretjerivati ni s frementiranim sojinim proizvodima; miso, natto, tempeh i soja umak u malim količinama jačaju crijevnu mikrofloru potpomažući probavu i apsorpciju nutrijenata iz hrane, čime podižu imunitet; u Japanu ili Kini se dnevno ne pojede više od cca 28 grama fermentirane soje.
27.05.2011. (15:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Indijanka vegetarijanka
sve sam to već čula, nefermentiranu ne jedem, a ovo ostalo nije dokazano, tj. ima jako puno studija koja i hvale i kude soju pa treba uzeti svoju mjeru te je jako bitno da nije gmo.
07.06.2011. (11:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...