Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • Bojan

    malo je offtopic, ali me muči jedna stvar, koja je razlika između između brigade i pukovnije ?
    u WW2 na području Jugoslavije su partizani imali brigate kao jedinice koje su činile diviziju, dok su Nijemci i Talijani imali pukovnije kao sastavnice divizije, nije mi jasno razlika,zbog čega dolazi do promjene ustroja i da li je to povezano sa gerilskim načinom ratovanja kakvog su vodili partizani ?
    zahvaljujem na odgovoru

    avatar

    17.05.2011. (09:01)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Brigada je viša taktička, odnosno najviša taktička postrojba i u svom sastavu, ustroju ponekad može imati i pukovniju, ili više pukovnija.

    Naime, ustroj brigade kreće se od dvije do pet manevarskih bojni, te gotovo cijeli niz postrojbi za potporu. Ponekad se za brigadu u vojnoj terminologiji rabio naziv ojačana pukovnija.

    Jednostavno napisano, brigada je nešto jača (snaga oružja) i brojčano veća (broj vojnika) od pukovnije, a u svom ustroju može imati neku istorodnu pukovniju za potporu (logističku, topničku …)

    Oznaka za brigadu u taktičkom znakovlju je (x), a za pukovniju (III). Brigadom zapovijeda brigadni general ili brigadir, a pukovnijom brigadir ili pukovnik, pa se i po tomu razlikuje od pukovnije.

    Inače, partizanske brigade koje ti spominješ imale su sasvim drugačiju namjenu, ustroj i zadaće od brigada regularne vojske. Te partizanske brigade ustrojene su s temeljnom namjenom da zamjene gerilske (partizanske) odrede koji su se vezali za određen teritorij, te partizanske brigade bile su prelazak na kvalitetniju organizaciju vođenja borbe, jer su one bile lako pokretljive (bez teškog naoružanja) i izuzetno povoljne za prenošenje iskre gerile na druga tadašnja okupirana područja.

    Moraš biti oprezan s terminologijom brigada (postoje i vatrogasne brigade, u Kini još uvijek ima radnih brigada, tvorničkih brigada, poljoprivrednih …) Nadalje, regimenta je pukovnija, eskadron je bojna, divizijun je bojna, a sve se to može pronaći u brigadi, a sve to opet zavisi od namjene brigade: konjanička, pješačka, gardijska, oklopna, zračna, padobranska, brodska …

    avatar

    17.05.2011. (16:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...