Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • pivac

    Odlično, odlično, odlično!
    Nisam znao da je nizozemska kraljevska obitelj iz Nassaua, mislio sam da je samo dio plemstva bio Nassau (npr. čuveni vojni teoretičar Maurice)...
    Hvala i za odgovor o bitci kod Pakozda, znao sam da je Carska vojska bila u Lombardiji, ali nisam znao kako i kada se dio nje reorganizira - ukratko, ne poznajem uopće dovoljno dobro planove i strategije iz tog razdoblja.
    Pavičić daje prikaz iz hrvatske perspektive, bez da ide u nekakvu dublju analizu - mene je najviše zanimalo što se vojnički htjelo, a što se uspjelo - i sa jedne i sa druge strane. Uglavnom, koliko sam shvatio, vrlo pojednostavljeno; hrvatska i carska vojska u samoj bitci pokušava jurišanjem (topova nemaju) otjerati Mađare (prema Budimpešti, zauzeti Budimpeštu i slomiti ustanak kao krajnji cilj, pretpostavljam), Mađare koji pak imaju fino topništvo uz čiju potporu se mogu braniti koliko hoće dok nekoordinirani Jelačić i Kempen zapravo opipavaju puls Mađarima. Kada su ga opipali i vidjeli da nemaju šanse dogovaraju primirje.
    Lijep pozdrav i nemoj se previše zamarati sa ovim mojim pisanjem jer vidim da si sada u nekom drugom "filmu", samo me ispravi ako sam nešto grdno pogriješio.

    avatar

    16.05.2011. (17:23)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Nema nikakve sumnje, u toj bitci Mađari u zapisali vojničku pobjedu, ali je nisu iskoristili vojnički već samo za propagandu i podizanje bojnog ćudoređa.

    Da je Kempen bio malo manje 'napuhan' i ljubomoran na Jelačića, te poslušao njegov plan, tko zna kako bi se bitka završila! Naime, Jelačić je inzistirao da se uništi, odnosno napadne najjači dio mađarske obrane (desno krilo), a tek potom središte obrane. No, Kempen je požurio i u svojoj brzopletosti naletio na 'tvrd orah' mađarskog desnog krila sam. Jelačić mu je pokušao olakšati napadom na središte, ali tako to ne ide i nije išlo.

    Naravno, o mađarskim spletkama i politici tadašnjeg Beča nije ni potrebito govoriti. Na žalost Jelačić je ispao 'naivan', jer je bio 'čisti vojnik' i slušao je zapovijedi, pa makar one bile i skroz krive i loše.

    avatar

    17.05.2011. (16:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...