Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Bojan

    zamolio bi za malo pojašnjenje, kolona grofa Donopa je prikazana sa poljskom zastavam, a do sada je uvijek pisalo da su Hessianci Nijecmi (Prusi), je li se radi možda o Hessianci iz dijela Poljske pod kontrolom Pruske ili nešto drugo ?

    avatar

    12.05.2011. (23:12)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Hvala na postavljenom pitanju, moj Bojane! Rado ću ti odgovoriti, ali iskreno se nadam da ovo pitanje nije provokativno kao ono kod bana Jelačića, je li tako?

    Idemo redom. Mogao si me pitati i o francuskoj zastavi, koju sam također tu postavio i to u dvije inačice, (žuti kraljevski ljiljani na bijeloj podlozi, ili bijeli ljiljani na plavoj podlozi), zašto te ta zastava nije podsjetila na zastavu BiH?

    Valjda zato što simbolika cvijeta (ljiljan, lavander) ili stručni naziv – 'Ixiolirion tataricum eng. Lavender lily, lukovičasta trajnica iz obitelji Amaryldaceae pojavljuje se i na drugim zastavama, zar ne?

    Nadalje, mogao si me pitati i gdje je nestao s britanske zastave, koja je tu također u društvu s 'hessianskom', onaj 'crveni dio' koji simbolizira Sjevernu Irsku, te zašto sam stavio povijesnu zastavu (Originalni Union Flag iz 1606), a ne sadašnju službenu zastavu (Current Union Flag iz 1801)? Zar nisam napisao da su se tijekom Američkog rata za nezavisnost pod Britanskom zastavom borili i Irci?

    Da prijeđem i na pitanje. Ne, nije to poljska zastava, (mada joj nalikuje) to su nacionalne boje Hessena (Nijemaca, odnosno njemačkih vojnika-plaćenika hessianaca koji su se tijekom Američkog rata za nezavisnost od Britanske krune borili kao plaćenici pod zastavom Britanije, točnije njih 19 000), dakako, moglo je biti i prvo crveno polje, ali onda bi opet ta zastava nalikovala zastavi Indonezije, zar ne?!

    Baš kao i s hrvatskim grbom, je li prvo bijelo, ili crveno polje?! Za povijest nebitno, jer se tijekom povijesti pojavljuju razne inačice grbova i zastava, ali kada se ističu ta znamenja službeno onda je to itekako bitno i važno!!!

    Ja ovdje pišem o 'bitkama kroz povijest, već desetak puta sam se izjasnio da ponekad 'ubacujem' i svoja promišljanja i vlastitu 'slobodnu kreaciju' ustroja, redova, izgleda, oružja … Svi koji čitaju ovo 'moje lutanje kroz povijesne bitke' moraju biti pripravni i na neke moje vlastite uratke, kao npr. ta zastava 'hessianaca'.

    Povijesne činjenice su povijesne činjenice i one kao takve ostaju, dakle, kada napišem da je nešto originalno onda to takvo i objavim (u slijedećim natpisima objavit ću i povijesnu zastavu Hessena, mada je ona već vidljiva na slikama koje prikazuju te njemačke plaćenike u borbi).

    Ovaj puta namjera je bila prikazati kolonu Hessena drugom bojom i drugom zastavom različitom od britanske, a i lakše mi je bilo nacrtati takvu nego original Heese, a vidjet ćeš uskoro i zašto.

    Nadam se da sam odgovorio i da si me razumio što sam želio i kanio napisati, prikazati i učiniti.

    avatar

    13.05.2011. (11:46)    -   -   -   -  

  • Bojan

    bez brige, apsolutno se slažem sa time da treba objaviti originalne zastave iz toga vremena, ljudima druge polovice 18. st. je neki grb/zastava značio jedno, a nama u 21. st. znači nešto sasvim, zato sam postavio pitanje da bi riješio nesporazume

    avatar

    15.05.2011. (21:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...