Komentari

homo-sapiens-ludens.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Defton

    Koliko krivih tumačenja Evanđelja i sv. Pisma na jednom mjestu.... no, nisu sva kriva... Želim ti put ka Istini.. ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=W8RMvmrheE0

    Ne bojte se! Štoviše, širom otvorite vrata Kristu. Otvorite Njegovoj spasiteljskoj vlasti granice država, gospodarske i političke sustave, široka područja kulture, uljudbe, razvitka. Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo On to zna! (blaženi Ivan Pavao II., papa)

    avatar

    01.05.2011. (11:48)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Pozdrav u Kristu, sestro u Kristu,

    Vrlo lijep post koji možda otvara mogućnost prepirke između protestanata i katolika, u tom smjeru je napisan i razumijem kad @defton piše u svome komentaru, ali ja ću to pokušati pogledati sa pozitivnije strane.

    Primjer kako sam ja čitao i zašto sam ovo zaključio a i @Defton

    Piše se o vjeri koja spašava, za koju nisu važna djela, vjerojatno se implicirajući na katolike. Ja već pripremio citat iz Svetog Pisma koji kaže Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djela mrtva. Jak 2, 26

    Kad dole niže nalazim da pišeš

    Ne piše li negdje u Bibliji da je vjera bez djela mrtva?
    Da, u Jakovu 2,20:

    Ne pokazuje li to da je spasenje moguće po vjeri i dobrim djelima?
    Ne, taj stih kaže da čovjek koji tvrdi da ima vjeru a nema dobrih djela pokazuje kako nikada nije bio uistinu spašen. Takva vrst vjere nikada nije nikoga spasila.

    Koja vrst vjere spašava?
    Ona koja nije sam na našim usnama već u srcu, a očituje se novim životom punim dobrih djela.


    Da dalje ne citiram ja to shvaćam da ako netko poznaje katolički nauk zna da to nije napad na njega, čak se tu slažemo, vjera bez djela je nikakva vjera, a djela bez vjere su uglavnom gluma tipa svjetskih celebritiya koji svoju savjest nerrijetko peru raznim humanitarnim donacijama od svog suviška, a često samo zato da se pokažu da su bolji od neke njihove konurencije da bi nahranili svoj ego i taštinu, bez sluha za istinske potrebe najpotrebitijih.

    S tim da bih ovdje stavio jednu opasku sa kojom se nadam se možete složiti da što je u čovjekovu srcu najbolje zna Bog a ne mi stoga mi ni ne možemo suditi niti odrediti nekome da nije spašen ili u raju. U tom smislu kada netko čini dobro djelo nije na nama da ga sudimo već da podržimo dobra djela.

    avatar

    01.05.2011. (17:11)    -   -   -   -  

  • Sidney.Lupin

    @Voyager, točno, nije na nama da sudimo ako netko čini dobro djelo.
    Ovdje nema mojih napada na katoličku vjeru, samo sam prepisala iz Temeljne istine kršćanstva od Jean Gibson. Te sam namjerno izostavila svoj komentar, da me nebi napadali da iznosim neka kriva tumačenja u kojima napadam određene ljude.
    Ostavljam ovo.... Ne moram ja misliti kao i ostali ljudi, svaka je osoba za sebe individualna, takve nas je Gospodin stvorio....
    Pozdrav u Kristu

    avatar

    01.05.2011. (18:48)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ Sidney

    točno je da nema napada zato sam i napisao o pozitivnim stranama onome što nam je zajedničko vidiš kako smo se složili ;)
    Ali reagirao sam jer je defton napisao o krivom tumačenju citata i rekao sam da ima temelja u njegovoj izjavi, zato sam dao ovaj primjer jer se dosta piše kako vjera spašava a ne djela da bi o ovome o djelima malo bilo napisano ali dovoljno da se shvati da smo svi mi u Kristu. Važno je kako će mo shvatiuti ono što piše. Možda je sporno za nas katolike sljdeći citat

    Nisam li spasen sudjelovanjem u Gospodnjoj Veceri, euharistiji?
    Ne, Gospodnja Vecera namijenjena je onima koji su nanovo rodjeni u Isusu Kristu.


    Ovdje autor nije naveo nikakav citat iz Svetog Pisma, pa bi mogli mi navoditi citate koji govore o Isusu Kristu u Euharistiji i citate koji govore tko jede od ovoga imat će život vječni.
    Ali pošto ne daje citate i autor se očito slaže da je Euharistija put ka Kristu, za one koji su nanovo rođeni, one koji su Kristovi. I tu se zaista možemo složiti sa ovom tvrdnjom ako znamo da se netko čak i pričešćuje pristupa Svetoj Pričesti a ne vjeruje u prisustvo Isusovo u Euharistiji.
    Tijelo Kristovo je namijenjeno vjernicima koji su gladni Krista svjesni svoje grešnosti i koji nanovo rođeni kako to vole definirati protestanti žive kršćanski bez teškoga grijeha, koji znaju da primaju živoga Isusa. U njemu dobijamo snagu Kristovu kao i prvi kršćani koji su umirali mučeničkom smrću sretni susretu sa Kristom ;)
    Svako ostalo primanje Tijela Kristova je svetogrđe. Dakle ako se netko pričesti ne znači da će sigurno u raj, isto kao što znači da svatklo tko je kršten da ide u raj. Isto tako kod ispovijedi čovjek može lagati i u srcu se ne kajati, onda je to svetogrđe. Kao što sam napisao i kao što smo se složili čovjekovo srce najbolje pozna Bog i nije na nama da sudimo ;)

    avatar

    01.05.2011. (22:27)    -   -   -   -  

  • Sidney.Lupin

    @Voyager, da.... Nisam te napadala gornjim komentarom, dobro je da se slažemo u tim stvarima. Slažem se sa ovim što si napisao.
    Božji blagoslov
    Btw, ja nisam protestant

    avatar

    02.05.2011. (18:47)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Znam da nisi napadala, nego je tekst iz protestanske literature, pa sam samo ukazao kako se može pozitivno razmišljati i gledati čak i kad ne izgleda tako, trebamo ekumenizam graditi na onome što nam je zajedničko, a temelj nam je u Isusu Kristu.
    U tekstu ima teza o kojima bi se dalo raspravljati, ali mene intrigira ova tvoja izjava da nisi protestant, jer sam čini mi se negdje pročitao i da nisi katolkinja, vjeriojatno ćeš se definirati kao kršćanka, jel želiš se izjasniti kojoj denominaciji pripadaš. Ja znam da si Kristova i da svjedočiš vjeru ovdje na netu.

    LP i BB

    avatar

    02.05.2011. (22:40)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...