,nepoznatizagreb.blog.hr" /> <font color=#CC0000>"Vlak za Čulinec, Trnavu, Maksimir, Zagreb Glavni Kolodvor polazi sa perona 3 ! Ponavljam ..."</font> - Nepoznati Zagreb - Blog.hr - komentari na post

Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • j.

  Gledam ove fotke i pitam se što jednu davnu golu Dabčevu prozu danas čini poezijom? Neće li naši potomci nad ovim slikama prepoznavati izgubljene, otuđene i shrvane ljude, topovsko meso liberalizma, unesrećeni svijet prošlosti okružen koprenom postojanja, tako nevidljivom onome kome se To dešava, a glavnom metom onoga tko u to daleko i prohujalo vrijeme gleda iz nekog svog, nepojmljivog i nezamislivog svijeta? Pogledaj te slušalice, vrećice, torbe i ruksake, u njima su neki neslušljivi narodnjaci, odore zaštitara, udžbenici prometnih ili hotelijerskih škola, petparačko kozmetičko bljedilo, povijesni škart i suvišnost.
  Oni koje evakuiraju negdje na Mars za stotinjak godina nesumnjivo će za ovo reći: ciklus "Skitnice bivanjem"!:)))
  Inače se sa ovog kolodvora najupečatljivije sjećam jedne maglene i hladne jeseni prije nekih dvadesetak godina; iz kruga tadašnjeg obližnjeg prehrambenog diva čula se očajnička rika prasaca pred klanje garnirana glavoboljnim smradom Badelove octene smjese. Prema istoku valjale su se kolone mrtvih domobrana a uz kolodvor nicao je kičasti hotel nekog pretvorbenog majstora. Radije se vraćam na one fotke Divjače makar u njoj nabasao na Komaričin duh preživjela kerestinečkog bjegunca. Jer, ono što nesumnjivo povezuje likove s Dabčevih crno-bijelih elegija i ovih tvojih poema uspavanih prijepodneva jest taj divlji sjaj na ljudskim licima: bježati, bježati, bježati!

  avatar

  19.04.2011. (20:59)    -   -   -   -  

 • ZlicaOdOpaka

  Čekati i uživati na suncu :-)).

  avatar

  19.04.2011. (21:19)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  J, hvala ti na tvome komentaru, vidim da te uz to mjesto vežu teške i tmurne uspomene ...
  No, iskreno, ne čini mi se da nitko od ovih ljudi sa fotki ne bježi. Čini mi se da su zauzeti svojim mislima i planovima - posjet dečku, odlazak na posao, piva s prijateljem ...

  Istina je, nisu baš neka vesela vremena ... no, život je onakav kakvim si ga svatko od nas složi ... tako da oni koji žele vidjeti svjetlo ga zaista i vide, usprkos svim mračnjacima ovog svijeta koji ga iz tko zna kojih razloga žele zaviti u pomrčinu. Pa makar se i nalazili na željezničkoj stanici Sesvete.

  avatar

  19.04.2011. (21:22)    -   -   -   -  

 • j.

  Da, vječita priča o polupunoj i polupraznoj čaši...
  Meni je pak važno da me (tvoje) fotke inspiriraju kao dokument vremena. Jer, tome fotke i služe: da bi se vrijedan dio sadašnjosti brižno pospremio kao zlatna rezerva za budućnost. Ili...?

  avatar

  20.04.2011. (10:08)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Upavo tako, j, fotke tome baš i služe (i moje i sve druge), da (p)ostanu dokument vremena, pomoć za tumačenje vremena u kojem su nastale i u kojem ih se gleda, kao podsjećanje na događaje, ljude, osjećaje ... sve što je oko nas se mijenja, neki detalji nestaju, drugi se pojavljuju, a zgodno je imati ih zabilježene, upravo zbog ovoga što smo ti i ja naveli.

  Drago mi je što si u prvome komentaru ispričao/ispričala svoju priču vezanu uz ove fotke, jer je i ta tvoja priča jedan od dokumenata ovog vremena, jedan od detalja koji čine sadašnjicu Zagreba.

  avatar

  20.04.2011. (10:52)    -   -   -   -  

 • carla

  ...povukao me naslov tvoga posta pa sam svratila do tebe, prvi put, malo prošetala zagrebom i okolicom u tvojim postovima...lijepo mi je tu i doći ću opet...lijepi pozdrav i hvala na ovoj virtualnoj šetnji :)))

  avatar

  21.04.2011. (16:22)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Bok, Carla, nadam se da ćeš navratiti na još koju šetnju "Nepoznatim Zagrebom"!

  avatar

  21.04.2011. (22:40)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...