Komentari

webreporter.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • semper_contra

    Ako ćemo biti precizni: i nije udario na isto mjesto već u isti vrh. Ako je taj vrh još bio i dio gromobranske instalacije onda je to sasvim normalno. No nez obzira na moje mudrolije, snimka je dojmljiva.
    Usput: kako tumačiš logiku poslovice "neće grom u koprive".

    avatar

    14.04.2011. (20:52)    -   -   -   -  

  • WebReporter

    teško je tumačiti poslovice. bar meni jer ih obično shvaćam prilično doslovno, a na toj su razini u pitanju dosta banalne, ako ne i smiješne 'tvrdnje', tipâ 'bolje da propadne selo nego običaj'. oook... a ako propadne selo tko će se više sjećati običaja?
    a od nekih stranjskih su mi dosta lude njemačke poslovice, od kojih neke zvuče kao da ih je smišljao napušeni harms (što se iz ove udaljensoti za švabe ne bi reklo). jedna od najdažih kaže da je 'preko brda dalje nego pješice' :-)

    avatar

    14.04.2011. (21:53)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Oprosti, bila je to tek mala šala. I sam sam se dugo vrijeme pitao kakve veze ima grom i koprive. A onda sam saznao pravi smisao, ne sjećam se više na koji način. Naime ovako izrečena poslovica nije potpuna. Ona u cijelosti glasi: "Neće grom u koprive kada je JABLAN u blizini!" Sad je sve logično, zar ne? I doslovnom i u prenesenom smislu.

    Inače na temu groma imam još jednu neobičnu priču koja također govori o odstupanju od te poslovice.
    Upoznao sam svojevremeno jednog od stručnjaka koji su projektirali instalaciju gromobrana za TV toranj na Avali. Prema proračunu u krugu 300 m od tornja svi su objekti trebali biti potpuno sigurni od udara munje. Nakon što je toranj izgrađen i opremljen gromobranom po projektu, prvo veliko grmljavinsko nevrijeme imalo je za posljedicu da je munja udarila u jednu prizemnicu neposredno uz toranj, a NI JEDNA munja nije pogodila toranj. Je li se to i dalje događalo nemam informacije.

    avatar

    14.04.2011. (22:30)    -   -   -   -  

  • WebReporter

    ludo... a što se tiče munja te gromova općenito, nedavno sam se baš jako iznenedio kad sam na nekom od 'znanstvenih' kanala gledao emisiju o tome kako ni dan danas zapravo ne znamo točno kako nastaje elektricitet za munju... nisam očekivao da nismo 'proniknuli' u sve tajne elementarne prirode

    avatar

    15.04.2011. (09:00)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...