Komentari

matejuska.blog.hr

Dodaj komentar (27)

Marketing


 • morska sol

  Baš si me nasmijala :-). Zapamtit ću onu rečenicu iz priručnika za europcki seks: "Nisi ispunio uvjete!", to će mi sigurno dobro doći :-).

  avatar

  10.04.2011. (12:10)    -   -   -   -  

 • marchelina

  morska.sol - narafski, ne pušćaj nase prije ispunjenja svih uvjeta! :))

  avatar

  10.04.2011. (12:12)    -   -   -   -  

 • fra gavun

  "A šta je ovo u stvari"...A si primjetila da svi političari nonšalantno drže ruku u žepu i onda
  postavi to pitanje!:)

  avatar

  10.04.2011. (12:20)    -   -   -   -  

 • Psihic

  He he... Predobro :)))

  avatar

  10.04.2011. (12:20)    -   -   -   -  

 • sewen

  Genijalno!

  avatar

  10.04.2011. (12:42)    -   -   -   -  

 • geomir

  Je, je!! jarboli su sveta stvar!!
  Dok stojidu inpijo!!! :-))))

  avatar

  10.04.2011. (12:45)    -   -   -   -  

 • pero u šaci

  No, da, riva je jedna od rijetkih stvari za koje znamo da se ne slažemo. Prema ''tehnobetonu'' si previše stroga, a ja se pitam koliko je od te ujdurme koja se dolje digla samo zbog toga što se to nešto zove ''tehnobeton''. Što je ljudima prva pomisao kad čuju taj naziv: ah, to je sigurno nešto bezdušno i antipoetično. Ali mudrost počinje upravo tamo gdje se svoju prvu pomisao ne uzima zdravo za gotovo, automatski, bezrerervno. Zašto su te ploče bezdušnije i manje poetične od asfalta prijašnjeg? Što je trebalo staviti? Kamen nije primjeren opsegu korištenja za koji je riva predviđena, a sve ostalo zvuči premalo duševno i premalo ''dalmatinski'' kao popločenje jedne Splitske Rive, srca Dalmacije. Ali to je banaliziranje i stereotip. Naprotiv, projekt je baš jako uspio, ploče u tom rasteru su sjele kao kec na desetku, dio s vegetacijom je izuzetno lijep i funkcionalan, urbana oprema je vrhunski dizajn... Druga je stvar što su se dogodila tri gruba odstupanja od projekta, koja jesu objektivno nagrde: 1) posađena je pogrešna, potpuno promašena vegetacija; 2) gradska uprava inzistirala na uniformiranim štekatima; 3) ''vješala''-''jarboli'', koji su naknadno, u izvedbi, predimeonzinirani (upirati prstom sad ne sjećam se više da li u statičare ili u odgovorne za nabavu, no sigurno ne u arhitekte, koji su to bitno drugačije zamislili - kao i obično, arhitekt je zadnji kojega se pita kada se izvodi ono što je zamislio).

  avatar

  10.04.2011. (14:34)    -   -   -   -  

 • kantuni mašte

  uobicajeno odlican tekst. ako smo po icem posebni, jesmo po ovoj ustrajnosti, da ma koliko nas se gazi, mi se uvik mozemo dobro zajebavat... sve damo ,dispet ni neprijateju... hihihii...

  @pero u saci ( p.s. nego jel ovi pero pritajeni tajni agentz? tehnoploce, vegetacija,jarboli na vitru titru.... bogati...nisam ni znala kako nam je riva lipa...)

  avatar

  10.04.2011. (15:11)    -   -   -   -  

 • filozof

  sricon san zatvorija sva poglavlja:))))...mmm da...

  avatar

  10.04.2011. (15:28)    -   -   -   -  

 • marchelina

  # fra gavun - morat ću ubuduće obratit pažnju :))
  # Psihic - ej pa di si ti? :)
  # sewen - ti si pjesnik,uvik pretjeruješ :))
  # geomir - daštasu :)
  # pero u šaci - dopustit ćeš da ja u ovom gradu živim, i da sam miljun puta pokušala uvažiti sve tvoje i navode tj. argumente ostalih koji nalaze da projekt uopće nije bio loš, trudeći se vidjeti barem tračak ljepote. Zasad, bez uspjeha. Ali poštujem tvoj stav :)
  # kantuni maste - hvala, ne znan za druge, ja se zajebajen i sa samom sobon, pa mi ostali dođu ka kolateralna žrtva moje nezgodne navade :))
  # filozof - hahahaha, lumenu jedan :)))

  avatar

  10.04.2011. (16:05)    -   -   -   -  

 • greentea

  e, ova tema mi skroz paše da se malo opustim i uživam sa strane iz slavonije. uživam i smijem se zagrebačkim, splitskim i dubrovačkim promašajima i tješim se da mi tako šta nemamo, a ako i imamo neki mali problemčič, barem nismo svjetska turistička atrakcija, pa to stranci ne vide. naši najveći promašaji su pobjegli natrag u svoj rodni kraj, a vama se sanader može samo vrati - tako da mi vas splićana dodatno žao i suosjećam. možeš ti sad reć da ovamo nema takvih promašaja, jer nitko ništa ni ne radi -i to ti je istina. iako, sad sam se baš sjetila -ne znam računa li se u konkurenciju ova naša nekidan otvorena portanova s devet kino dvorana...kad se uzme u obzir da su do sad u osijeku postojala dva kina koja oba ne rade nikako, propadaju, nema publike. da mi je vidit ko će napunit ovih 9! jedva čekam da vidim. ako to nije promašaj, ne znam šta jeste.....al nema turista. znači i dalje vodite:)))))

  avatar

  10.04.2011. (16:11)    -   -   -   -  

 • marchelina

  greentea - Split uvik vodi, o čemu god da je riječ, hehe :)))

  avatar

  10.04.2011. (16:13)    -   -   -   -  

 • pero u šaci

  Greentea, otvorena je Portanova, a sad i Avenue Mall, oba unutar mjesec dana na obilaznici na 3 minute jedan od drugog, kao shopping twins što uzrokuju zbunjenost psa kojem s dvije strane pokazuju dvije kobasice. Istovremeno, centar grada u potpunosti propada, odumire, zatvorena je gradska kavana, Esseker zjapi kao kuća duhova, gradnja Promenade obustavljena, lokali na korzu se prazne jer svi sele kao zakupci na obilaznicu. Za proces deurbanizacije ovdje opisan Osijek je odnedavno još bolji primjer od zagrebačkog.

  avatar

  10.04.2011. (16:56)    -   -   -   -  

 • ToxFox

  Inače se ne mišam "starosjediocima" na blog tj. komentare,ali za Rivu se moram umišat. jedino šta je na onim jarbolima bilo super je onda kad su na njih zalipili "SJECI OVDJE" ... ali ništa od tog, nismo mi te sriće ... i moram ti reć da mi nedostaju oni furešti šta leže ispod palme na travi,rukasaci pored njih, u rukama knjiga, a okolo ono šareno cviće... sad mi je zbog teknobetona Riva više nalik kakvom trgovačkom centru i da nije mora i neba i zraka od soli, imala bih osjećaj da se prešetavam po jokerima i citicentrovimavan .... duhovit post,hvala :)

  avatar

  10.04.2011. (18:28)    -   -   -   -  

 • happywedding

  meni isto nije bilo jasno što je ono na rivi...ali kažu da su najveći umjetnici za života bili neshvaćeni...pa vidjet ćemo...nisu ni parižani bili u početku oduševljeni tornjem...

  avatar

  10.04.2011. (18:30)    -   -   -   -  

 • greentea

  he, pero, pero, ja živim u blizini centra osijeka, nema potreba da mi drugi pišu što mi se događa u gradu. ali, kao što rekoh nemamo turiste, pa nitko ni ne pita " a šta je to, u stvari?"....stoga, opet je split u vodstvu. onih par autobusa amera što ljeti kod nas navrate prođu kroz stari dio grada-tvrđu, svi vole starine....centar je davno mrtav, ali zato je noću promenada puna alkohola i droge....život je sve "ljepši". ma, nema veze -split vodi:))))))))))

  avatar

  10.04.2011. (18:57)    -   -   -   -  

 • Sredovječni udovac

  Valjda ti pregovori za "ulazak" ne traju koliko i ovi za ulazak u EU, a i valjda je barem malo manje poglavlja

  avatar

  10.04.2011. (20:11)    -   -   -   -  

 • kamena

  muke ti irudove, di živi ovi pero u šaci, i kad je zadnji put bija na spliskoj rivi, ma još bi mu i oprostila vegetaciju koje nima, ali da kamen nije primjeren, uimeocaisinaiduhasvetogaamen i aleluja, Split se rodija od kamena, cila nan Dalmacija obučena u kamen... ma šta on ovo ustvari govori, borami ako ga ja vragu kus razumin... a da nije on pa s Marsa :)))))))
  hahaha, marchi, odlično ti je pitanje, i ja bi mogla gori, doli rivon, po sto puti ponavjat, ma šta je ovo ustvari? :))))))))

  avatar

  10.04.2011. (22:40)    -   -   -   -  

 • Foto Natječaj

  a nisam bila u Splitu tako davno, da tu vašu novotarijastu rivu nisam ni vidjela.
  Pa neću ni komentirati, iako ti vjerujem na riječ :))

  avatar

  10.04.2011. (23:49)    -   -   -   -  

 • catwoman

  Eee, a baš san tu došla pitat te ća bi ti rekla za tu europcku uniju, virovala ti meni oli ne. Onaj tvoj post di si umrla, činija mi se ka da sigurno misliš da ćeš u raj posli smrt, pa san se pitala ća bi ti mislila o tem, eunijskom obećanon raju. I vidim ovdi - sve si već lipo napisala.

  p.s. oprosti ako san kaj falila na tvom dijalektu, ovo su mi prve takve riči.

  Jako si impresivna spisateljica, naprosto povučeš čovjeka potpuno u svoj svijet. :-)

  avatar

  11.04.2011. (04:06)    -   -   -   -  

 • pero u šaci

  Bog s tobom, Kamena kućice na škoju s kupom kanalicom, prozorima s kamenim okvirima i zelenim drvenim škurama i konzolicama pod kratkim žljebovima. Vidi, uopće me ne čudi da nisi ništa razumjela (ali si svejedno dozvolivši otresti se na ono što ne razumiješ), s obzirom da se vidi kako jedva da si i čitala. Bez čitanja ne ide. Pokušaj jednom, možda uspiješ! Obrati pritom pozornost: pošto mi je, naravno, poznato, kako se ''Split rodija od kamena, cila nan Dalmacija obučena u kamen'' - upravo to i kažem: da bi Riva bila prepoznatljivo ''dalmatinska'', simbolički reprezentirala svoje ''dalmatinstvo'', morala bi biti od kamena, jedino bi kamen bio simbolički primjeren. Slušaj kako kažem isto što i ti: ''sve ostalo zvuči premalo duševno i premalo 'dalmatinski' kao popločenje jedne Splitske Rive, srca Dalmacije''. A, jel vidiš, točno to kažem: kamen i jedino kamen bi zadovoljavao. Međutim, što! Kamen ne zadovoljava po jednoj drugoj osnovi, naime funkcionalnoj. Očito se moram ponavljati: ''Kamen nije primjeren opsegu korištenja za koji je riva predviđena''. Pomastio sam ti ključan drugi dio rečenice koji daje smisao prvom. Kamen je, kažem, neprimjeren ne simbolički, nego po tehničkim zahtjevima onoga za što je Riva namijenjena da se na njoj sve događa. Nije Riva Stradun, drugačije se koristi. Da si se malo uputila, znala bi da se javne prostore tog opsega namjene nikada ne popločava kamenom, jer jednostavno svojstvima materijala ne odgovara. Što misliš zašto je i prije na tom mjestu bio asfalt, a ne kamen?
  Za vegetaciju također nisi baš čitala: nisam rekao da je nema, nego da je posađena kriva.
  Još ću ti reći da bi se iznenadila kad bi znala koliko sam vremena proveo na Rivi. Nisam se tako davno odselio, a nju i drevne Dioklecijanove odaje poznajem bolje od tebe, s obzirom da stjecajem okolnosti poznajem svaki kamen.

  avatar

  11.04.2011. (08:24)    -   -   -   -  

 • kamena

  lipi moj pero u šaci, tebi svaka čast, i ništa kontra tebe osobno, ali nisi me u ništa uvjerija... vidin ja da ti pričaš sa stajališta struke, ako se ne varan arhitekta si, a ja ti pričan srcen i zdravin očima, jer tu živin cili život... ka prvo moran reć', da ti ja najvolin kad mi struka reče da ništa ne razumin, e onda znan koji vitar puše, i moja odvjetnica isto misli da ja ništa ne razumin, jer kaže, to van je treća godina prava, pa, ako te zanima, pročitaj malo šta mi rade... šta se tiče čitanja, ne znam baš 'ko od nas ne čita dobro, TI si reka' da je vegatacija kriva, a ja te opet pitan kad si zadnji put bija na rivi, jer JA kažen da vegetacije uopće nema... šta se tiče tehnobetona, mogu ti ga uslikat' razbivenoga, već, pa me ti i dalje uvjeravaj da je tvrđi i jači od kamena... ukratko, cijenim tvoje stručno mišljenje, ali ja osobno mislim da su nam rivu unakazili, i još nam to debelo naplatili... stoj mi dobro

  avatar

  11.04.2011. (11:34)    -   -   -   -  

 • pero u šaci

  Kamena kućice, u redu je da dometneš što vlastitim očima vidiš, ali je to nešto sasvim drugo od onoga što si prvotno prigovorila. Mogli bismo o tehničkim svojstvima materijala, pa si možda u pravu ti, a možda ja, ali u onome zašto sam ti se odlučio odgovoriti na prvi komentar radilo se naprosto o tome da si mi - valjda uslijed previše letimičnog čitanja - stavljala riječi u usta (dakle, da sam kamen proglasio neprimjerenim po drugoj osnovi nego što doista jesam). Pošto ne volim biti falsificiran, na to sam reagirao. Nadam se da smo to sad raščistili, ako jesmo, drago mi je, stoj i ti meni dobro. To je sve na čemu inzistiram, da mi se ne stavlja riječi u usta; da o svojstvima materijala imaš drugo mišljenje nemam ti namjeru braniti.

  avatar

  11.04.2011. (13:07)    -   -   -   -  

 • kamena

  pero u šaci, naravski da je sve u redu, prijateji bili, prijateji i ostali, a još bi ti meni moga po prijatejskoj liniji i kućicu na škoju projektirat, ako uspijen dobit papire :))))))) ma, šalin se, iako nikad se ne zna... samo da još objasnin, nisan te čitala samo letimično, i svatila san ja od početka po kojoj osnovi, po tebi, kamen nije primjeren, ali san ti, kao dokaz da tako ne mislin, rekla da se Split rodija od kamena, i još traje, i trajat će ohoho, a znamo da je proša ni manje ni više nego 1700 godišć... s druge strane, ne znan, ti reci, koliko jemamo ovi tehnobeton, i već je počeja pucat... dakle, nisan ti stavjala riči u usta, niti te falsificirala, na isto smo mislili, samo različito...

  avatar

  11.04.2011. (17:16)    -   -   -   -  

 • A jesam kokoš !

  KOLIKO JE UKUPNO TIH VJEŠALA ? Ima li ih dovoljno, ili ih treba još izgradit ?
  Ti arhitekti su pravi futuristi, znali su oni da se uvijek treba graditi sa svrhom.

  avatar

  11.04.2011. (20:15)    -   -   -   -  

učitavam...