Komentari

parliament.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • Bugenvilija

    Ne zznam što mi bi da isčitam cijeli post, a Štulića uopće ne volim...
    mada nakon ove litanije dobivam želju zaista preslušati neke albume ponovo, čisto da vidim mislim li o njima isto što i ti...
    možda odmak godina donese neko novo viđenje stvari.
    LP

    avatar

    28.03.2011. (12:43)    -   -   -   -  

  • aparatczyk

    E, frajeru, koji post. Taman fino sjeo za utorak ujutro.
    Sad kad to ovako posložiš, vidi se da je kod Johnnya postojalo postepeno gašenje. Ni sam više ne slušam Azru, iako je volim čuti pa i zapjevati na pijankama i zagrljenkama. Azra je važan dio zagrebačkog urbanog mita, povijesti jednog prljavog i bazično dosadnog grada u sedamdesetima i osamdesetima, kojeg je ipak jedna umjerena rock gerila probudila iz dosadnosti. Zvuk koji je Azra proizvodila primordijalan je, jednostavan i žestok, a Johnnyevi stihovi su dobra pučka poezija na kraju dvadesetog stoljeća. Glazbeno nije bio osobito napredan, vokalno je arlaukao (kao što je to dobro rekao pok. Glavan) ali je iričajem pogađao u duh vremena.
    I bolje da ga nema, njegovo je vrijeme prošlo. Cijenim njegovu odluku da se povuče iz javnosti, tako se osigurao od "šibanja mrtvog konja" i inflacije vlastite legende. Pisao sam to već jednom davno kada sam pisao o J. D. Salingeru, autor koji osjeti da više nema što reči, bolje mu je da se makne nego da prodaje uvijek istu priču. Zato je i za Johnnya bolje da se ne vraća, ovako mu je dobro.

    avatar

    29.03.2011. (09:12)    -   -   -   -  

  • hocemocenzuru

    Iskren i zanimjliv post. Cestitam!
    Iza Azre su ostala tri antologijska albuma (Azra, Suncana strana ulice, Filigranski plocnici) i vjerojatno najbolji koncert album ikada u ex-Yu (Ravno do dna) i bar 40-ak antologiskih pjesama.
    E pa sto / Sloboda je po meni najbolja YU singlica.
    I mene su znali nervirati fanovi Azre, koji su tekstove Azre nerijetko pogresno tumacili i tretirali ga kao mesiju, sto on nikada nije pokusavao biti.
    Drago mi je da Stulic nije nikada napravio reunion Azre, bar je ostao principijelan (kao sto nema i vazeci pasoš, vec staru jugoslovenski), i zato ga jos vise cijenim. Mogao je uzeti gomilu para da je to napravio.
    Sloboda nije bozje sjeme pa da ti ga neko da...

    avatar

    29.03.2011. (10:34)    -   -   -   -  

  • Patrick

    Da, aparatczyk je u pravu, Azra je bila dio odrastanja tih generacija i na mene je ostavila jednak trag kao i Alan Ford, koji mi je dao uvide u stvaran život, a opet na zabavanm sarkastičan način. Drago mi je da više ne sviraju ni Azra ni Štulić, jer on se sposro onim istupima, kad je preko noći shvatio da je Srbin, Mislim da se umjetnik treba držati svojeg zanata, kao i Kostelić i Ćervar, Cro cop, a ne srati o politici u koju se ne razumije, pogotovo nakon što je uništio mozak svim mogućim opijatima. Jonny je svoje viđenje politike i života doslovno nacrtao kroz svoje textove, kao i Nele iz Zabranjenog Pušenja i svaki, ali baš svaki drugi istup im je samo naštetio, trebali su šutjeti i pustiti textove da govore umijesto njih. Polako se kroz odrastanje, a sad imam 38 godiina, sve više prisjećam i divim iskrenosti i istinitosti njihovih proročanskih stihova, tako da kad ih čujem kako seru o politici, brzo okrenem program da si ne blatim legende. Balašević je šutio pa je ostao živuća legenda.
    Svi ostali, pogotovo Parni Valjak, ne spadaju u ovu priču, to su samo blijede kopije i šund bandovi za brzu prodaju romantike i zaradu, ekipa koja je uzela gitare kako bi nešto poševila, a budući nije postojala scena, kopiranjem stranih hitova su se probili....

    avatar

    29.03.2011. (10:35)    -   -   -   -  

  • Sredovječni udovac

    Ja sam ga isto preslusao ponovo kad ga je kcer pocela slusati. Azru sam rado slusao, bio sam fan u smislu da sam kupio ploce, isao na koncerte, ali zadnje nisam ni kupio, smatrao sam da je skrenuo i prije odlaska u Nizozemsku. Danas vidim da ima dosta dobrih pjesama koje volim "u njihovoj nesavrsenosti". Ne bih otisao ponovo slusati ga na koncertu. Rekao je svoje i dobro je sto ne pokusava vise. Koncerti na kojima starci sviraju svoje stare pjesme su otuzni, a nove i da ih ima, sumnjam da bi bile zanimljive. Tko zna

    avatar

    29.03.2011. (11:35)    -   -   -   -  

  • Gost1516

    @Patrick

    O Neletu...

    U "njegovo" vrijeme sam mislio drugacije, ali sada mislim da je on bio uglavnom lice Pusenja. Ideje, tekstovi, poruka - to je ipak vecinom Sejina zasluga.

    avatar

    29.03.2011. (13:15)    -   -   -   -  

  • Milijunas

    Primjetio sam i ja nedavno te neke "nove" zvukove u Azrinim pjesmama. Prije sam ih slusao na losem gramofonu ili u raskalasenoj atmosferi. Igrom sudbine zivio sam u Sigetu, vozio se busom 43, a i sada sam relativno blizu Johnnyu. U autu mi se nalazi kompletna diskografija iako slusam (kao i parliament) samo prvih nekoliko pravih Azrinih albuma.
    Ara mi je ostala kao konekcija sa Zagrebom i vlastitim odrastanjem.
    Punk's not dead. ;)

    avatar

    29.03.2011. (14:44)    -   -   -   -  

  • prirodna kozmetika

    lijep blog, predobar...navrati do mene

    avatar

    29.03.2011. (15:08)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    razumijem ovo da su ti u vezi Johnnyja išli na živce njegovi fanovi. Fanovi su čudna bića, često se više zaljepe za sam predmet svog obožavanja nego što zaista poznaju njegovo djelo. Fanovi su vrlo slični (općenito gledano) navijačima i to je razlog što sebe nikad ne bih smatrao nečijim "fanom".
    Zanimljiva je stvar da si nakon 20-ak godina godina skupljanja prašine na Azrinim pločama, nakon skidanja prašine ponovo našao svježinu u pjesmama. To ipak nešto govori o njima/njemu. Štulić je svoj trag svakako ostavio, a taj trag pronalaze nove i nove generacije. Osnova njegove veličine, za mene, je njegov bunt, kojeg je uobličio na izniman način. Evo i mog posta na tu temu - Veličina zvana Johnny Štulić. pozdrav

    avatar

    30.03.2011. (07:48)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    inače đoni je najviše pogodio upravo odlaskom, napravio je određenu mističnu komponentu, i ostavio djelo najbolje što je moglo biti i pustio ga da radi svoj posao...točnije znao je kad se treba maknuti, što je stvar koju mnogi ne znaju pa pod stare dane kvare svoje djelo i bivaju smiješni, inače ja spadam u cajka generaciju tako da baš nisam bila in u osnovnoj i srednjoj školi:D

    avatar

    30.03.2011. (10:40)    -   -   -   -  

  • uragan

    U jesen '81 bio sam na onih 7 fantastičnih koncerata Azre. Tada sam bio na početku (13 g.) puberteta, lupila me je glazba i manijakalno sam trošio siromašni džeparac (skupljajući ga naravno, bio gladan) na ondašnje ploče (Paraf, Pankrti, prve faze P.Valjka i P.Kazališta, Clash,AC/DC, Black Sabbath, Stooges, MC5, Ramones (nabavio izvana), Whoovci, naravno Azra itd.itd.). Naravno, dve ploče dotad izašle sam pribavio, slušao ih i sjećam se da sam potpuno (pozitivno) poludio. Bio sam fasciniran Đžonijevim, u svakom pogledu, hiperprodukcijom (skladanje velikog opusa pjesama, vježba, održavanje furioznih koncerata itd.itd.). Đžoni je po horoskopu Ovan, a njih krasi upornost, dosljednost, iskrenost, zaljubljivost i naravno neke negativne osobine. Imajući navedeno u vidu, u potpunosti razumijem da jednom kada je otišao, više ga nema. Danas kada sa ove vremenske distance se prisjećam na sve te okolnosti i još dodavši vrlo blisko poznanstvo supruge sa jednom profesoricom (nekoć po prijateljstvu usko u Džonijevom krugu); potpuno su mi jasni Džonijevi obrisi djelovanja. Sve što je imao za reći rekao je-za ploču prvijenac Valter iz Parafa tako i, sudim, Džoni na furiozne prve četiri ploče. Po mom mišljenju, sve dalje-nije imalo smisla. Masa pionira punka/novovalne scene je djelovala, sudim, upravo na takav način. I zato su postali i ostali veliki. Danas, nikako ne bih u slučaju nekog reuniona, na njihovim koncertima uživao kao nekoć. Gledao bi ih i slušao sa sjetom kao što sam prisustvovao koncertima orig.postave Stoogesa 2007.g. i Parafa, Termita i ostalih 2008.g.....Nije to više to- rekao bih s nostalgijom...i žalim današnje klince što uopće ne znaju šta je pravi rock n roll...imali smo privilegiju biti u pravo vrijeme na pravom mjestu...

    avatar

    30.03.2011. (14:05)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    i inače, makar mi je azra zakon:) o hiperprodukciji na temelju inspiracije izvana bi se dalo razgovarati:) o prljavcima recimo po tom pitanju ne želim razgovarati jer kako god s eokrenem izviri mi pjesma koju su pokrali od nekog:)

    avatar

    31.03.2011. (11:50)    -   -   -   -  

  • uragan

    vidi se da je, pretpostavljam mlada dama, doista živjela mnogo kasnije od vremena žarišta (kako sama kaže pripadnica cajka generacije). Naime, rani radovi prljavaca (za razliku od kasnije komercijalizacije banda) su prepuni punk žestine npr.Moj je otac bio u ratu, U mojoj općini problema nema, legendarna Sretno dijete, Some boys itd.itd.) . Upravo ta mladenačka sirovost, a i cijelo njihovo okruženje (Dubrava-u ono doba zaista siromačko predgrađe u pravom smislu riječi) skreću pažnju na njih. Uopće nema laganih pjesama (sentiša), i ti rani radovi su bili zaista upečatljivi u svakom smislu. Tko je pratio prljavce otpočetka, složit će se sa mnom.

    avatar

    31.03.2011. (13:35)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Đoni, vrati se - Jajo nas jebe
    a može i ova: prljavci igraju prljavo

    avatar

    31.03.2011. (16:38)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    oke oćemo malo o prljavcima:)? ovo recimo...i pjevate sa mnom:Bye, bye
    Kažem svima
    Bye, bye
    Kažem prijateljima
    Bye, bye
    Mašem svima
    Ja živim u vlakovima, ili recimo jedan sentiš:) Cooper pjeva ovo ami pjevamo kako:)? ma kog me boga za tebe pitajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, e sad mlada dama je istina bog godina proizvodnje daleko iza blato/zvečka i ta furka no međutim:D vjerujem da tim prvim radovima prljavaca još samo nismo ušli u trag:) pokrali su sv ei svakog, posebno straitse i u2, a i ponešto se springsteena nađe:) i ista mlada dama koja je recimo računarske struke zampu plaća danak na cd/dvd/usb/hdd i takve stvari jer oni bez bilo kakve opravdanje sumnje nas proglašavaju lopovima jer kao ja ne mogu te medije koristiti za gle čuda programe ili nešto tome slično nego kradem glazbu od jasno prljavaca:) da bi jajo dobio svoja "autorska prava" i truth be told:D mladoj dami je pun penis kojeg nema takvih velikih autora :) dakle jasno nam je svima da sam 86 piškila u pelene a ne bila na koncertu prljavaca no međutim, to ih ne čini ništa manjim lopovima:)

    avatar

    31.03.2011. (23:58)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    @Joanna - ma ajde, pa šta te boli kita što ju nemaš da te boli

    avatar

    01.04.2011. (01:06)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    ne kužim ja te vaše externe genitalije...mene boli samo centar u mozgu za logiku od život aovdje:))

    avatar

    01.04.2011. (10:12)    -   -   -   -  

  • uragan

    gužva na poslu...riba, ostavi br.mbtla ili daj neki drugi prijedlog kako da stupimo u kontakt pa da ti prepržim rane radove prljavaca...inače sa tvojim razmišljanjem se uglavnom slažem..direktno ćemo to

    avatar

    01.04.2011. (10:43)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    hahahha imaš mail na blogu, ali ne moraš pržit ništa, sve ja to imam, cajka generacija znači da sam rođena u tom vremenu u kojem jesam ne da slušam cajke i nedaj bože ostatak šunda:D

    avatar

    01.04.2011. (11:05)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...