Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Neverin

    pa ako je spasio vojsku onda to nije poraz ili ja to gledam očima drugog svijetskog rata gdje teritorij i nije toliko važan koliko spasiti jedinice od uništavanja...

    avatar

    28.03.2011. (15:09)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    da, ljudski je spasiti vojsku, ali nije vojnički povući se bez borbe. General St. Clair zapravo je postupio sukladno zapovjedima svoga nadređenoga generala Schuylera, pa ga je poradi toga sud i oslobodio krivnje, a general Schuyler je kažnjen na sudu oduzimanjem funkcije zapovjedanja.

    No, ovo se mora gledati malo šire (prema generalu Washingtonu cijelo je vrijeme vođena potiha zavjera ostalih kontinentalnih generala). Utvrda fort Ticonderoga mogla se braniti bez problema duže vrijeme (imala je izuzetno povoljan obrambeni položaj, branitelji-vojnici bili su voljni boriti se i braniti utvrdu, a imala je i mogućnost uzmaka preko mosta prema utvrđenim položajima na uzvisini Indenpedence).

    Zapovjednici u vojsci dužni su izvršavati zapovjedi makar im ponekad one i ne izgledaju baš idealne, zapovjednik na najvišem položaju ipak vidi najviše, najdalje i donosi odluke koje svi trebaju poštivati i izvršavati ih.

    General St. Clair imao je zadaću braniti utvrdu, on zadaću nije izvršio, prema tomu čin predaje utvrde bez borbe doista je ravan izdaji i to je itekako težak vojnički poraz.

    avatar

    28.03.2011. (19:23)    -   -   -   -  

  • Lijepo za procitati

    Super blog! Samo tako nastavi! I malo ovaj tekst si poriktaj! :)

    avatar

    01.04.2011. (16:50)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    ? što da porihtam? tekstovi su moji i originalni, napisani na samo meni svojstven i prepoznatljiv način. Svatko ih može i smije nadopuniti, ali ovakvi kakvi jesu ostaju zauvijek ovdje.

    avatar

    03.04.2011. (15:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...