Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • NF

    Nietzsche je nažalost neuspješno pokušao objasniti Kanta, pa zašto neuspješno, ovo je kantovsko stoljeće, a Camus i Sloterdijk su ukazali na neke Nietzscheove nedostatke, dugo je zahvaljujući razini svojih kritičara Nietzsche ostao nedodirljiv ;)

    avatar

    02.03.2011. (09:35)    -   -   -   -  

  • Wall

    posvuda oko nas zlostavljani psi na kratkom lancu...koji grizu prvu ruku na dohvat zuba, najčešće osloboditeljsku i sućutnu... empatija i suosjećanje se, kao vrhunsko dobro djelo, mora i hoće kazniti.

    avatar

    02.03.2011. (09:52)    -   -   -   -  

  • Neverin

    kako tako kratak post? moral zaglupljuje ljude i drži ih podložnima, ja bi ponekad radije pričao o etici koliko mi se sama riječ "moral" zgadila

    avatar

    02.03.2011. (12:23)    -   -   -   -  

  • grinch

    sviđa mi se naslov i asocijacija na ''čokoladu''.. podsjetilo me na (da nastavimo u filmsko-televizijskom tonu):

    ''Little boxes on the hillside, Little boxes made of ticky tacky
    Little boxes on the hillside, little boxes all the same
    There's a green one and a pink one and a blue one and a yellow one
    And they're all made out of ticky tacky and they all look just the same.

    And the people in the houses all went to the university
    Where they were put in boxes and they came out all the same,
    And there's doctors and there's lawyers, and business executives
    And they're all made out of ticky tacky and they all look just the same. ''

    + na niz srodnih moviesa: ''stepfordske supruge'', ''pleasantville'', ''trumanov šou'' i maj fejvorit ''american beauty''..

    avatar

    02.03.2011. (12:51)    -   -   -   -  

  • grinch

    e i zaboravila se pohvalit.. učo najt upisao ocjenu :) bio je to lijep dan. četvrtak.
    ps. sjetila sam se još jednog detaljčića na tvoj spomen freuda.. u 3.semestru smo radili stan/ kuću za poznatu ličnost po vlastitom izboru. ono tipa vlatku pokos, mamu, tatu (moglo se i to), slobodnog umjetnika (a i to se moglo).. e a moja poznata ličnost je bio freud :D ne znam uopće kojom asocijacijom sam do njega došla.

    sve ovo skupa naravno nema nikakve veze s ničim. al eto.

    avatar

    02.03.2011. (14:21)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    NF - Dosta si toga nanizao, moj analitički živac mora to prvo rasparcelirati. Nisam siguran na što misliš pod ''kantovsko stoljeće''. Jel' 21.? Na koji način neko stoljeće može biti npr. Kantovo i ako i da, čime ta eventualna činjenica ide u prilog tezi da ga je Nietzsche neuspješno objasnio? Što ne znači da kažem da ga je uspješno. Nije mi, naime, poznato da je Nietzsche uopće poduzimao iole sustavnije objašnjavanje Kanta. Tu i tamo se referirao u nekoj stvari na neki fragment iz Kanta. Možemo razgovarati o konkretnim primjerima referiranja, kao ovaj gore. U tom pak uopće nije potrebno se fiksirati na Kanta ili ga nešto posebno ispravno objasniti, pošto je u pitanju drevna puritanska etika zasluge, koju nije Kant izmislio (Kant ju se samo preuzeo pa najčišće teorijski formulirao); Nietzsche u Kantu napada samu tu drevnu etiku - i po mom sudu više nego uspješno. Sloterdijk je o Nietzscheu napisao studiju ''Mislilac na pozornici'' koju upravo držim u ruci, koju sam davno čitao, ali gotovo sam siguran da unutra nema ništa od ukazivanja na nedostatke. Trebao bi mi navesti preciznije koordinate što si imao na umu. U Kritici ciničkog uma ima jedno mjesto gdje se Sloterdijk osvrne kako neokinik Nietzsche diogenovskom gestom prevrednovanja vrijednosti ipak ne bi trebao od kiničke ''ne-volje za moć'' činiti ''volju za moć''. Ali i da bi se tako govorilo, trebalo bi prvo staviti pod povećalo ''volju za moć'', odnosno na što se točno misli pod moć. Ono na što se odnosi ničeanska volja za tim sigurno nije isto što i ono na što se odnosi Diogenova ne-volja. Ali sad smo već otišli kojekuda s teme. O razlici između Camusevog i Nietzscheovog pogleda na život, smisao i filozofiju sam pisao i jednom se to nadam ovdje i objaviti, pa se ne bih izletao.

    avatar

    02.03.2011. (21:50)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    WALL - slika govori više od 746 riječi (toliko ih je u postu)
    NEVERIN - kratak? e takve ne pišem, promaklo ti je ovo (1) u naslovu :D
    GRINČ - fasada idile (cd na kojem sam si složio kompilaciju starog bluesa i folka među kojima je i Little boxes u izvedbi Petea Seegera je jedan od samo dva koja već drugu godinu zaredom ne vadim iz playera u autu) (jel' to znači da si se sad uče najta riješila i iz ispita i iz projektiranja? - o divna, o draga, o slatka slobodo, a? čestitam ;)) (e da, i živo me zanima čime se odlikuje kuća koja pogoduje baš za doktora Freuda, trebaš mi to jednom pokazati :))
    MALA PLAVA -
    Kad je bilo zguza
    nije bilo suza
    Kad je bilo sprijeda
    slađe bilo od meda

    avatar

    02.03.2011. (22:13)    -   -   -   -  

  • grinch

    not. nisam iz ispita :( nemoj kvarit veselje

    avatar

    02.03.2011. (22:21)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    GRINČ - kasno je da izbrišem, već si pročitala - hoće li ti se vratit barem dio veselja ako kažem da će to biti vrlo unpleasant sat vremena... ali zato kad prođe, nije sporno da će ocjena biti u indeksu i da uču više nikada nećeš morati gledati?

    avatar

    02.03.2011. (22:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...