Komentari

haleluja.blog.hr

Dodaj komentar (44)

Marketing


  • samostan

    ah, opet s ambona.....
    priznajem dobre sačiniš Uvodne riječi, ali tek su uvod u promišljanje i primjenjivanje u život.

    Pusti Abrahama, što ti kažeš, imaš li žive vjere? Jesi li kušan? Imaš li sumnji? Koliko si puta pripustio se Gospodinu? Svjedoči Božje djelovanje da se malodušni ohrabre i obrate. Jak.2,17 “Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u sebi. ”

    Evo ni riječi nisi izustio poništiti moju tvrdnju -da izreći Ime Isusovo nije dokaz spasenja!
    Kako možeš ne vjerovati da si spašen, ne braniti snagu Imena Isusovog,
    ne svjedočiti ZA NJEGA, kada si kušan..? kako?...

    O današnjem izlaganju opet te pitam,
    kada znaš da su putovi Gospodnji na djelu? Jer ja to ne prepoznajem u svom životu dok ne završi koračanje!
    Zar Gospodin daje samo po željama našim jer smo usklađeni sa željama njegovim, ili Gospodin daje i nama nepoznato, bolno, trapljenje, mučnine, kušnje, užase...?!! Kad činimo najbolje u svom životu, ne čini li nam se ikada (meni često) da i najbolji naši čini nisu ugodno, dostojno i dobro djelo u Gospodinu!!? Kako tada reći činim Volju Njegovu?
    Kako se usuditi reći: činim Volju Njegovu, kada putovi Gospodnji nisu naši puti!!? Zar ja da znam putove njegove? .................................

    Propovjed koju si iznjeo je mljeko za novorođenčad,
    opet ti kažem možeš ti bolje. Ne znam zašto vjerujem da je za tebe tvrda hrana a ti nikako da se skineš sa dude. Neću više inzistirat na razgovoru, vidim da mi ne ide.

    Bog s nama

    p.s. ISUS jeste spasenje!
    Jedino slatko i savršeno, potpuno i Bogu ugodno a nama ljudima korisno Ime Spasonosno!!
    Blago onima koji povjeruju Imenu ovom, Riječi Imena ovog, Ljubavi Imena Isusovog!!
    BOG S NAMA gluhima, sljepima, tromima i zlima, svima otvori Rajska vrata!!!

    avatar

    23.02.2011. (09:22)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    o simpaticna, zbunjujuca, draga, i priznajem, ponekad mi cak i na trenutke pomalo iritantna prijateljice! ;)

    tako mi je drago kada mi nesto napises, ali ponekad tako tesko uspjevam izaci na kraj sa pronicanjem sto mi zapravo zelis poruciti. tko zna, mozda u tome uopce i ne uspjevam?

    ne zamjeri mi ove rijeci, molim te! nije mi namjera vrijedjati, vec naprotiv, govoriti otvoreno, prosta i iskrena srca, s namjerom da te privucem, a niposto ne da te odbijem!

    gle, drago je meni sto si tu, ali ponekad te zaista ne uspijevam dobro shvatiti. stoga ponekad pitam, a ponekad i presutim da te ne bih nehotice pitanjima provocirao.

    jer, ocito je da govorimo razlicitim jezicima srca, zar ne?

    i gle, nase misli i izricaj jedva da se doticu u nekim tockama pa na kraju nase druzenje na ovom blogu precesto izgleda kao razgovor dvoje stranaca.

    ne, ne smatram da je ista pogresno u nama, jendostavno smo drugaciji, razliciti i zato nam je potrebno mnogo paznje i mudrosti u ophodjenju da bismo se najzad, ako Bog da, uspjeli upoznati toliko da jedno drugo mozemo ispravno razumjeti.

    eto, tek sad mogu odgovarati na ono sto si mi porucila. nadam se da ovim sto sam napisao nisam uvrijedio ni povrijedio? jer, zao bi mi bilo, zaista zao, ako jesam.

    potpuno se slazem sa tvojim zapazanjem kako ne treba govoriti samo o principima i Bozjim istinama, nego ih treba provoditi u zivot te o tome govoriti. da, tako je!

    no, vjerojatno nikada nisam jasno rekao, jer nisam smatrao da bi nekome bilo bitno, kako tekstovi na ovom blogu vec dugo nisu uopce pisani za blog. oni nastaju kao predlosci za izlaganja na sastancima jedne od Boga odabrane male grupe Djece Bozje.

    zbog toga se u njima ne nalazi sve sto bismo mozda u njima zeljeli citati. naime, u samom se izlaganju kaze mnogo vise, ali je to "vise" prilagodjeno onima koji slusaju. tu je rijec o konretnim ljudima, konkretnim potrebama, konkretnom duhovnom uzrastu te konkretnom iskustvu hodanja s Gospodinom. razumjet ces, vjerujem, da taj dio ostaje unutar "cetiri zida" i nije mu mjesto na blogu.

    za mene osobno, ovaj blog vec dugo nije mjesto mojega otvaranja svijetu, vise mi sluzi kao neka vrsta duhovne arhive kroz koju se kasnije mogu "vratiti u prolsost" i sagledati kako je teklo moje odrastanje u vjeri...

    upravo zato, u pravu si kada kazes kako su ova promisljanja o Poslanici "...tek uvod u promišljanje i primjenjivanje u život." no, o tome sto nije napisano mi sada, ako zelimo, mozemo razgovarati privatno ili javno, vec prema zeljama i potrebama!

    ima jos nesto jako zanimljivo u tvom komentaru, neka jako, jako dobra pitanja na koja bih ti zelio kako treba odgovoriti. dopusti mi, molim te, da najprije uhvatim malo vremena kako bih te misli mogao sto jasnije i tocnije uobliciti. nastavak, dakle, slijedi uskoro.

    avatar

    23.02.2011. (11:24)    -   -   -   -  

  • ksenija

    samostan-jesi li čula za luisu piccarreti?

    avatar

    23.02.2011. (19:44)    -   -   -   -  

  • samostan

    ne draga, nisam čula za nju (inače sam slaba sa imenima ;)
    ali sam odmah prosurfala po činjenice :)
    no iako me nikad ne tangiraju (impresioniraju) čuda i vanredne pojave,
    slušam što ću osjetiti kao poruku. I da, upravo sam došla do rasprave sa samom sobom o pronicanju Volje Božje. Stoga zahvaljujem.
    Jesi li ti upućena bolje u njene spise? Tvoje impresije?

    @dvocvijete, divno :)
    ove sam riječi prihvatila kao rijetko od mene prihvaćene komplimente :)
    osobito priznanje o iritantnosti :) ;)
    i prihvaćanje deklarirane rimokatolkinje kao sestre,prijatelja,sugovornika,
    što nije bio slučaj od prije. Ovaj me pomak i rast u Ljubavi raduje! Vrlo.
    Samo tako nastavi, vidiš da se strani jezici lako uče :) :) :)
    Moje duboke isprike!
    Uistinu sve vidim kroz svoje oči te važem svojim aršinom,
    nisam razmišljala o tvom blogu kao studijskoj arhivi predavanja i ništa osobnog,
    jer ja ne znam za drugačiju Vjeru osim osobne,
    mislim, ne razumijem teoretsku već prakticiranu Vjeru.

    Jedva čekam nastavak...

    avatar

    24.02.2011. (14:28)    -   -   -   -  

  • samostan

    i još sitnica,
    svi moji upisi i razmišljanja uvijek su, uvijek samo meni samoj namjenjena,
    postavljam li pitanje ili odgovaram, u biti potaknuta sugovornikom i komunikacijom
    pokušavam nešto novo naučiti, neko moje dvoumljenje razlučiti!
    Dakle nema skrivenih namjera ni poruka brate. :) ne boj se ;)

    avatar

    24.02.2011. (14:39)    -   -   -   -  

  • ksenija

    nisam,ali sam baš nešto "mislila u sebi,ljutila se na sebe.." pa stiže to ime,sasvim slučajno.malo prosurfala ,ali ništa značajno. pročitat ću opširnije.mislila sam možda ti znaš! slažem se oko vanrednih pojava i čuda.moram priznati da i mene više fasciniraju svakodnevna čuda.

    avatar

    24.02.2011. (15:16)    -   -   -   -  

  • ksenija

    pitala sam se šta radim na ovom blogu? i dobila odgovor.možda bih sad mogla postaviti i pitanje zašto?ali ne volim pitanja.jedino što ponovo i ponovo i uvijek iznova čujem je ljubav.i to je sva moja želja,vjera,nada...sve.sada se smiješim u sebi kada gledam dvocvijeta koji me vidi kao malo neuko sladunjavo stvorenje.:) nadam se da me je kako kaže vidio! pozdravljam te i ostavljam u dobrim rukama.

    avatar

    24.02.2011. (16:49)    -   -   -   -  

  • breeze

    Neka te Bog blagoslovi da radiš onako kako si napisao (ti si pisao ?) u ovom tekstu, jer Dvocvijete : "vjera ako nema djela, mrtva je u sebi." "Jer, ono što je u našem srcu, to govore naša djela !" Amen !

    avatar

    25.02.2011. (10:44)    -   -   -   -  

  • ksenija

    evo svratila k tebi,a ti šutiš?pa šta je?bila sam jos na nekim blogovima i srce mi se para kad vidim kako mladi ljudi pravduju u ime božje.osuđuju sve i sva.koji grozan izbor.ja bih se uvijek odlučila rađe reći ne znam i dati žednom vode,utješiti jadnoga.ne znam!taj bog ,isus koji je ljubav kako može biti tako ne prepoznat upravo od kršćana?pomalo gubim volju uopće razgovarati jer svi trube pred sobom i gaze čovijeka u njegovim jadovima.nije li nas on svojim poslanjem učio prvenstveno o ljubavi.nije li rekao ljubi bližnjeg svog kao sebe samog.sada zvuči ljubi bližnjeg svog koji misli kao ti,koji je kršćanin,kojem se sviđaš...

    avatar

    11.03.2011. (16:40)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    draga ksenija,

    ja sam posljednju recenicu tvojeg zadnjeg javljanja shvatio kao da se time oprastas od nas. odmah da kazem, drago mi je sto si (opet) tu. :)

    zanimljivo je to sto kazes o mnogima koji "pravduju u ime božje" i ".osuđuju sve i sva". medjutim, ne mogu to ispravno komentirati ako ne znam o cemu se tocno radi.

    dozvoliti cu, ipak, sebi nekoliko 'na glas' promisljenih recenica o tome, ali ne kao odgovor tebi, nego za razmisljanje svima koji ovo citaju. molim te, dakle, da naredne recenice ne iscitavas sa osobnog stajalista jer pisuci ih nisam mislio na tebe nego opcenito na svijet u kojemu zivimo!

    ---

    mnogi danas uistinu napadaju i pljuju po neistomisljenicima sa samo jednom svrhom - da uzdignu sami sebe i da sebi podignu cijenu u ocima svojih citatelja. takvi su, a da toga nisu ni svjesni, najcesce produzena ruka sotone koiji cini sve da diskreditira krscane i krscanstvo.

    vjerujem da cemo se lako suglasiti da upravo takvi pojedinci koji sami sebe nazivaju krscanima, ali nemaju ocitovano svjedocanstvo zajednistva sa Duhom Svetim dovode krscansku vjeru na los glas.

    s druge strane stoje oni koji ni cemu ne prigovaraju, prema svemu su tolerantni, sve uvazavaju, iskazuju svima postovanje - kako onima koji sve to zasluzju, tako i onima kojima tako iskazivanje casti niposto ne prilici.

    to je druga, jednako pogubna krajnost.

    naime, uvazavajuci sve i povladjujuci svima ne cinimo opet nista dobro. time svodimo krscanstvo na skupinu slatkorjecivih mlakonja koji se skladnjaju pred zlom i grijehom, umjesto da ih osudjuju i bore se protiv njih.

    takvi dakle, takodjer ne proslavljaju Boga svojim zivljenjem, nego, odricuci se njegove sile i svetosti u ime nekih humanistickih i Bogu posve stranih ideala, zapravo svijetu svjedoce plosnu i krnju sliku Svemoguceg Boga.

    sto je dakle ispravo? zlatna sredina?
    ne, ne i opet ne!

    krscanstvo nije aritmetika i nikakve duhovne kalkulacije ne dolaze u obzir!

    ispravno krscansko zivljenje ne ovisi o nasim emocijama niti o nasim zeljama, pa ni o nasim stavovima temeljenim na manjkavom ljudskom razumjevanju Boga i milosti.

    zivjeti autenticno krscanstvo znaci prihvatiti Bozje istine, onako kako ih je Bog dao po svojoj Rijeci, stajati cvrsto u vjeri na njima i suprotstavljati se grijehu i svijetu u svemu - ali ne po tijelu i na ljudski, tjelesan nacin, vec u Duhu i po Bozjoj nepromjenljivoj i svetoj Rijeci.

    biti, dakle, Krscanin znaci zakloniti se pod autoritet Boga i kazivati svijetu ono sto Bog kaze, a ne ono sto covijek naucava.

    tko s ovim ima problem, (jos) ne zna sto krscanstvo uistinu jest.

    avatar

    16.03.2011. (10:50)    -   -   -   -  

  • ksenija

    kada bi isključili emocije(ili dilo koji aspekt čovijeka-može biti i razum) onda čovijekov sud ne bi bio vjerodostojan.svaki od ljudi pa tako i ja tumačimo riječ na sebi svojstven način.nprLjubi bližnjeg svog kao sebe samoga. sad se ovdje postavlja pitanje tko je bližnji moj?pa ja tu vidim sve ljude osim tipa one koji drugima štete-pedofili,silovatelji,lopovi...i onda krene problem !ateisti,homoseksualci,budisti...reći ćemo osuđujemo grijeh,ali ne griješnika...meni nije grijeh što se netko rodio homo jer to je isto kao da se rodio slijep, ja ga zato ne osuđujem.ateista -nije dobio dar vjere...mogla bih unedogled.ono što se neprestano događa jest da se osuđuje ljude pod krinkom osude grijeha.to rade kršćan prilično često(dio njih).meni se tu totalno izruguje zapovijed i ne mogu shvatiti ljude koji u ime Ljubavi progone druge ljude.nije nam dato da sudimo.umorna sam od SUDACA ,PRAVEDNIKA.oni vide samo jednu perspektivu,a to je njihova.definitivno najgore mi je što misle pa stoga i rade u ime božje,a ne kuže da zapravo rade u ime svoje.bog kojeg ja poznajem je čišta ljubav.pa nismo li svi griješnici.zašto mislimo da su naši grijesi manji od grijeha svojih bližnjih.mene osuđuju (dio kršćana) zbog mojih stavova prema čovijeku,ali ne mogu protiv zapovijed koja mi je u srcu.znam da me ni ti nečeš razumijeti.ne shvaćam ljude koji vjeruju zato da bi zadobili korist za sebe...život vječni...ja vjerujem jer vidim ljubav smislenu,predivnu za sve ljude.

    avatar

    18.03.2011. (09:06)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    draga ksenija,

    ovo je prava ljubav prema tebi, rijec tvrda ali istinita, na blagoslov,a ne na prokletstvo::

    znaj kako ja zaista nemam nista protiv tebe, ali imam protiv ludosti koju ispovijedas, jer ona tebe vodi u smrt i vjecno odvojenje od Boga.

    od sladunjavih i jeftinih emotivnih rijeci koje tvojim usima tako gode, ali ne izgradjuju, nema uistinu nikakve koristi. ma sto god mi mislili u svojim glavama to nece promjeniti Boga niti ono sto na sto nas je pozvao kako bismo se mogli spasiti.

    nije vazno sto ti tvrdis da poznajes boga - tvoje rijeci odaju da ga jos uvijek nisi upoznala.

    no, cini se da ipak jesi upoznala nesto, ali taj duh kojega smatras bogom nije od Boga nego je dosao iz samog pakla da te zavede i unisti.

    uopce nema dileme o tome sto sam kazao. ti svemu pristupas emotivno, ali emocije nisu krscanstvo. tvoje pisanje jasno to pokazjje i svjedoci da nisi krscanka, jer ne priznajes i ne slijedis Boga Biblije.

    nazalost, to znaci da zbog toga ni sva divna Biblijska obecanja za tebe (jos) ne vrijede .

    zbog toga mozes biti sigurna da ti jalova new ageovska religioznost nece donjeti ni spasenje, ni oprostenje grijeha, ni pomirenje sa stvarnim, zivim Bogom.

    ali, sve to ipak moze biti tvoje ako pazljivo iscitas Bibliju i uvjeris se da si i ti, poput svih drugih ljudi, od Boga ljubljena gresnica koju On, Bog Biblije, poziva da se pokaje za svoje grijehe i prihvati Spasitelja u svoj zivot.

    tek tada ces bastiniti sve ono sto jednom Bozjem Djetetu pripada i imati onaj mir u srcu za kojim tako ocajnicki ceznes!

    sve sto ti imam reci je: odreci se ispraznosti i prihvati mir s Bogom po Gospodinu Isusu Kristu koje je "put, istina i zivot", "jedino ime pod kojim nam se spasiti".

    neka ti Nebo bude milostivo!

    avatar

    18.03.2011. (12:37)    -   -   -   -  

  • samostan

    @ksenija
    u pravu si kad kažeš Bog je svugdje i sve je po Ljubavi stvoreno,
    taj nas Bog uzdržava i proviđa za nas
    i sama je Ljubav beskrajna!
    Istina je i kad kažeš da dvocvijet ne čuje kroz slatkorječivost tvojih usta
    slatke riječi što u biti žeđaju
    svedočanstva kršćanskog,
    svedočanstva Radosne Vijesti da bi joj povjerovala toliko da bi joj se predala.

    Toliko je i istina
    da se dvocvijet s razlogom isčuđuje tebi
    koja tražiš od čovjeka ono što bi trebala tražiti iz prve ruke, Od Boga,
    jer kaže sveto pismo: "proklet čovjek koji se u čovjeka pouzdaje"
    jer nalikuješ
    prežednjelom sljepcu nasred proplanka što čuje odjeke žubora svježeg planinskog potoka....

    zar ne ;)
    (znam, jer se sjećam zvuka dok sam i sama očajavala)
    Ne boj se, nije dalek ni stranac, samo se pouzdaj u Isusa a on će već naći načina kako da te vrati u ovčinjak :) a ti nastavi kucati, ovaj put na vrata stana zvanog Biblija, jer je stan Savršen

    Bog s nama

    avatar

    18.03.2011. (15:57)    -   -   -   -  

  • ksenija

    samostan-znam da ne treba očekivati od ljudi...ali često me pogađa ta njihova bešćutnost.ti si jedan od rijetkih primjera koji, čini mi se ,uopće razumije o čemu pričam.zapravo me pogađa ta ljudska okrutnost iz razloga što je obavijena i zamotana čistim imenom(ali i inače).

    mislim da jedni drugima trebamo davati ono što si ti meni dala danas kada mi je trebalo.utjehu.pogodila si točno gdje si trebala.očekivala sam od ljudi.po tome te ja prepoznajem.po duhu koji je u tebi:daješ razumijevanje,suosjećanje...pa hvala ti.

    avatar

    18.03.2011. (18:11)    -   -   -   -  

  • samostan

    anđele, sama si rekla, ako ima dobra u ičemu, od Duha je Gospodnjeg. Njemu Hvala.

    farizejštine je uvijek bilo i bit će,
    i najžalosnije je što se isti ne prepoznaju takvima, dapače u svojoj "veličanstvenoj" vjerskoj oholosti još se njome diče.

    i naravno da te to smeta
    i naravno da to boli,
    ali evo
    tko je svjestan svoje griješnosti
    nikada neće drugome prići s ambona Pismoznanca ili Farizeja.

    Pouzdajmo se stoga uvijek u Boga
    samo u Boga,
    ljude voljeti takve kakvi jesu,
    a sebe i njih
    kao što je Krist ljubio nas!!

    Uz sutrašnji blagdan sv. Josipa poočima Isusovog
    bio ti na blagoslov nadahnuća i utjehe

    Bog s nama

    avatar

    18.03.2011. (20:28)    -   -   -   -  

  • ksenija

    dvocvijet-znam da nemaš ništa protiv mene.pokušat ću ti dočarati taj kako se tebi čini ne sklad razuma i emocija kod mene.nemam pojma zašto svoje intimne stvari iznosim baš na ovom blogu,ali eto.blago tebi što možeš osuditi!uvijek polazim od sebe,možda to nije ok.kako bi mi bilo lako da mogu osuditi,ali ne mogu protiv sebe ....pokušavala sam puno godina...hehe,ali nisam uspjela.naravno da razlikujem dobro i zlo.navela sam u prošlom komentaru što smatram zlim.ali u tim ljudima vidim sebe,svoje dijete...koji god im nastavak dodala.izrazito snažno osjećam da NEMAM PRAVO suditi.naravno da nisam za poticanje i ne odobravam grijeh,ali SVI SMO GRIJEŠNICI.PONEKAD NAM SE MOŽDA ČINI DA SU NAŠI GRIJESI "MANJI"...ALI NISU.meni je ne bitno jesam li nejace ili zreo čovijek...ali moja logika je ovakva.ne mogu suditi,ne mislim da sam bolja od ijednoga..zapravo ne treba mi to.samostan je jako dobro uočila moju grešku.tražila sam razumijevanje od ljudi,htjela sam nasloniti glavu...znam da je ovo virtuala,ali ona me vidi.ona je slična onome što je u mom razumu i srcu.ja ne osjećam da sam pravedna,bolja,razumnija...ja mogu zagrliti,ohrabriti,pomoći...a ostavljam da sudi pravedniji od mene.to je moja logika.i da imam neopisivu količinu ljubavi u sebi i stalno se dolijeva i prelijeva...ni protiv toga ne mogu....vjerujem da ti je lakše nego meni jer kad sam sudila mislila sam da znam....sad znam da nisam znala.ta ljubav me je zapravo pomaknula iz tog neprestanog vrčenja u krugu moje "pravednosti" i u zamjenu dala još ljubavi.dok ovo pišem malo mi se smije,malo plače.sigurno zvučim kao da sam šiznula...heh
    teško je riječima ispričati.ako misliš da je ovo što pišem od nekog zlog duha,moja obmana,krivo uvjerenje...ja tu ne mogu ništa...ali šaljem ti jedan veliki osmijeh i znam da koliko god misliš da sam na krivom putu ipak razumiješ...i znam da ćeš mi opet pisati tvrdom riječju za moje dobro...radujem se tome:)

    avatar

    19.03.2011. (13:19)    -   -   -   -  

  • ksenija

    nr razumijem zašto me osuđuješ i ne razumijem gdje sam ja ukinula božju riječ?zato što ne sudim?

    Ovo je savez kojim ću se svezati s njima
    nakon ovih dana
    Gospodin govori:
    Zakone ću svoje staviti u njihova srca
    i upisati ih u dušu njihovu.
    I grijeha se njihovih i bezakonja njihovih
    neću više spominjati.

    avatar

    20.03.2011. (10:15)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    draga ksenija,

    moguce je uistinu svasta vjerovati i u to biti 'ufuran' do te mjere da nista drugo covjek vise niti cuje, niti vidi. takav nista ne prima, pa ni kada od samog Boga dolazi, a kako li ce onda od ljudi?

    postoje i oni drugi koji ustrajno i strpljivo tragaju za istinom nastojeci se nekako provuci kroz svu silu medjusobno kontradiktornih tvrdnji mnogih koji za sebe tvrde da znaju i da su bas oni u pravu.

    mene zanima u koju ti skupinu pripadas? jos uvijek se usudjujem nadati - u ovu drugu.

    jer za prve je uzalud ista vise reci, dok za druge jos ima nade - ne zato sto bi im neki covjek mogao pomoci, nego zato sto Bog koji ih ljubi, stalno iznova pred njih izvodi svoju Djecu da im u svakoj prilici svjedoce kako bi najzad i oni do istine dosli.

    kako dakle, znati sto jest, a sto nije istina kada svi tvrde da bas oni poznaju istinu?

    Biblija, Bozja Rijec nas uci da nismo prepusteni sami sebi. imamo, naime, pomocnika s neba poslana da nas "uvede u svu istinu". govorim, dakako, o Duhu Bozjem kojega je Gospodin Isus obecao poslati k nama cim se on vrati u Nebo.

    i zbilja, Gospodin je uzasao, a Duh njegov sisao na ovaj svijet da nam bude i ucitelj i tjesitelj i branitelj i vodic i pomocnik, te da nam svjedoci ono sto nam Gospodin Isus porucuje.

    mnogi, nazalost, danas 'svojataju' Duha Bozjega i tvrde da ga imaju i da ih vodi, ali njihove izjave bivaju cesto kontradiktorne, pa lako uvidjamo da nije uvijek svatko ono za sto se izdaje ili za sto ga mi smatramo.

    no, nesumnjivo, neki imaju Duha Svetoga u svom zivotu! to su oni uistinu nanovorodjeni, od Duha i vode, u cijem zivotu unatoc njihovoj nesavrsenosti, s lakocom mozemo prepoznati djela i plodove Duha.

    pitanje koje vjerojatno najvise zbunjuje jest: kako znati? ili bolje: kako primiti Duha Svetoga u svoj zivot da nas vodi?

    ako ocekujes odgovor od mene, ili bilo kojeg covjeka, na dobrom si putu da zavrsis u nekom krivovjerju ili zabuni 'proklet tko se uzda u covjeka' kaze Biblija, i kao i uvijek, i po ovom je pitanju u pravu.

    kaze Biblija jos mnogo toga doobroga i korisnoga na nas zivot poput:
    "Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se." (Lk,11.10)

    ne treba, dakle, ostajati u nedoumici, nego valja uzeti Bibliju u ruke i prionuti dugom, ali divnom poslu iscitavanja njezinih stranica. tada, ako zaista trazimo od Boga da nam pokaze istinu, ne moramo strahovati da nam taj isti, ljubeci Bog, ciju vjecnu, svetu i nepogresivu Rijec citamo, nece odgovoriti!

    citaj, dakle, Bibliju, draga ksenija i ne brini se tjeskobno kako ces znati. odbaci sve predrasude i stavove koje imas i dozvoli da ti Rijec Boga zivoga izravno govori u srce. tek tada ce Duh Bozji biti onaj koji ce svojim svijetlom razumijevanja otkriti tvom duhu stvarno znacenje nekih do tada nerazumljivih biblijskih stihova. da, ako mu dopustis, On ce te uvesti u istinu kako je i obecao!

    sada tek mogu preci na ono sto si me pitala.

    ne,ne i opet ne! ja te ne osudjujem, nego te prosudjujem po Rijeci Bozjoj. osudjivati je, doduse, zabranjeno i grijeh je, ali je prosudjivanje dozvoljeno, cak stovise, na prosudjivanje smo i pozvani!

    "Naravan čovjek ne prima što je od Duha Božjega; njemu je to ludost i ne može spoznati jer po Duhu valja prosuđivati. " (1.Kor.2:14)

    druga stvar, veoma vazna za ovo sto pisem je razmotriti motive onoga s kim razgovaramo. vjerujem da si ozbiljno mislila kada si napisala kako znas da nemam nista protiv tebe, pa te dakle pozivam da prosudis da li je sve ovo sto ti pisem i sto sam ti do sada pisao bilo usmjereno da bih se uzdigao ja ili Gospodin? jesam li te to ja nagovarao da posto-poto prigrlis moje stavove ili te citavo vrijeme pozivam da dodjes Isusu Kristu Gospodinu nasemu?

    promisli dobro, jer Rijec kaze i ovo:

    "Tko sam od sebe govori, svoju slavu traži, a tko traži slavu onoga koji ga posla, taj je istinit i nema u njemu nepravednosti." (Iv.7:128)

    nije mi ni najmanje stalo da me smatras ni dobrim, ni pravednim, ni mudrim - osim ako ce se kroz to uzvelicati Bog zbog svojeg silnog djela milosrđa, pravednosti i ljubavi!

    ono do cega mi jeste stalo je da tvoja dusa ne propadne! nisi li znala, da kada se jedna dusa spasi, da se citavo Nebo raduje?

    ne, spasenje nije niposto jeftina stvar zato sto je ponudjeno svakome!

    ono je uistinu svakome ponudjeno, ali ga nazalost mnogi ipak nece zadobiti jer nisu spremni odustati od svoje vlastite pravednosti da bi se zagrnuli onom stvarnom, Bozjom pravednoscu, koja jedina ima vrijednost i cijenu na Nebu!

    ne kaze li Rijec upravo:
    "Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. " (Mt.7:13)

    (nastavljam u drugom odgovoru, ovdje vise ne stane)

    avatar

    20.03.2011. (14:41)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    (nastavak iz prethodnog komentara)

    gle, kada kazem da valja odustati od svoje vlastite pravednosti, zelim naglasiti jednu temeljnu Bozju istinu: nije vazno sto ti i ja mislimo o necemu, nego je jedino vazno i obavezujuce pred Bogom ono sto je On sam nama rekao i od nas zatrazio. stoga u onaj dan, kada se jednom nadjemo pred Sucem, nece vrijediti izgovor "ali ja sam mislio/la.." nego ce se od nas traziti racun za nase odluke djela i misli...

    mi se svi nadamo da ce u onaj dan, istupiti Gospodin Isus pred nas i kazati "dobri i vjerni slugo, uđi u počinak Oca mojega", no mnogi će u taj dan umjesto ovih, čuti druge riječi: "'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!' (Mt.7:23)

    jedna je jako vazna stvar vezana uz spasenje. Pismo, naime, jasno kaze da se nece spasiti oni koji budu neposlusni Rijeci Bozjoj! (1.Pt.2:8)

    stoga je od kljucne vaznosti da dobro poznajemo sto Rijec Bozja (Biblija) naucava i da razumijemo kako Biblija nije tek neka obicna knjiga iz koje mozemo uzeti ono sto nam se svidja, a zanemariti ono sto nam se ne svidja i s cime se ne slazemo!

    Biblija je savrsena Rijec Boga zivoga i ako ju ne prihvacamo kao takvu, rezemo sebi granu na kojoj sjedimo. ne cudi stoga sto je upravo Biblija danas na meti svih neprijatelja Svijetla koji ju pod svaku cijenu zele prikazati netocnom, zastarjelom, pogresnom ili cak suvisnom i tako presjeci sam korjen krscanstva!

    no za autenticnost Biblije svjedoci sam Bog i tko god je iskrena srca krenuo u istrazivanje Biblije s namjerom da dokuci Istinu, vrlo brzo je morao priznati da ocekivanih kontradiktornosti i netocnosti u njoj nema, nego samo nerazumjevanja, neznanja i povrsnoti onih koji ju povrsno tumace. ali, to je vec neka druga prica...

    za kraj, postavio bih ti nekoliko pitanja na koja ne moras meni odgovoriti, ali bi odgovor na njih mogao nesto kazati tebi:

    a) vjerujes li da je Biblija Božja Riječ, nadahnuta Svetim Duhom, nepogrješiva, vjerodostojna i vrhovni autoritet u svim pitanjima vjere i življenja?

    b) vjerujes li u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga?

    c) vjerujes li u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu i jedini je posrednik između Boga Oca i ljudi. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja?

    d) vjerujes li u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina; koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima; koji je u Crkvi i danas djelatan te ispunjava i oprema za pravedno i sveto življenje one koji vjeruju u Isusa Krista?

    e) vjerujes li u jednu svetu sveopću i apostolsku Crkvu koju čine svi koji su po Isusu Kristu nanovorođeni i Duhom Svetim obnovljeni?

    f) vjerujes li u jedno krštenje za oproštenje grijeha i iščekujes li uskrsnuće mrtvih i život budućega vijeka.?

    avatar

    20.03.2011. (15:20)    -   -   -   -  

  • ksenija

    upravo o tome se i radi.čitam ja dugi niz godina.međutim čini mi se da kada ti ja čitamo istu zapovijed ne tumačimo je jednako.jer onaj tko je meni brat tebi nije i kad kažem da ne sudim ,odnosno da sam kroz godine taj dio sebe izgubila-pa nije mi se to dogodilo jer sam vjerovala u sebe.zapravo sam ja ne bitna.uporno tvrdiš da sam ovakva i onakva.nikada nisam niti jednom riječju sebe veličala i smatrala da duh prebiva u meni.iskreno tako ne promišljam o sebi.što se tiče samostan nju prepoznajem,zapravo sam je prepoznala prije nego li sam izravno s njom pričala čitajući vaše komentare.pod uvijetom da sam ja krivovjerna i postavim stvar ovako.slušala sam vas oboje.nju sam prepoznala.što ne znači da oboje nemate ljubav, ono što bog od vas treba ovdje.tako je i s riječima koje mi govoriš.govoriš s autoritetom kao da si ti taj koji ima moć obezvrjeđujući ono što govori drugi.potpuno si uvjeren da bulancam...znam.samo me ne vidiš kao i one koje nazivam braćom.ponašaš se prema meni kao prema dojenčetu.tvoje razumijevanje riječi je bolje od moga.?(zašto to uvijek misliš)i nikada nisam ni tvrdila da je problem u Riječi nego u onom tko tumači.i tu uvijek iznova...iznova,iznova... zašto jednostavno ne možeš utješiti, a tražila sam te.zašto ti vidiš što je on tražio od nas a ja ne?ne možemo se uvijek i u svakoj situaciji kad nam to paše ogrnuti milošću,a kad paše tražiti grijeh u drugome.a radimo to.dato nam je da živimo s ljudima na zemlji ili nije?

    avatar

    20.03.2011. (16:59)    -   -   -   -  

  • samostan

    Što znači pravednost veća od pravednosti pismoznanaca?
    Nakon upute da nije došao ukinuti Zakon već ga ispuniti Isus kaže :

    u Mateju 5,20 "Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. "

    (izričito govori o učiteljima i poznavateljima svetih spisa)!!
    Ako to usporedimo s malenima kojima je dano (spoznanje)
    nasuprot "velikima"...

    Postoji li makar razumska sumnja u osobnu "veličinu" znanja i ispunjavanja pisma, osobito nakon Objavljivanja Evanđelja Isusovog!?

    avatar

    20.03.2011. (18:11)    -   -   -   -  

  • samostan

    drugi kamen spoticanja o sola scriptura
    je vražje citiranje svetopisamskih, Božjih Riječi, u osobne svrhe prijetvare ( Matej 4 )

    daklem, čitati svatko
    ali tumačiti smije samo Crkva, to je i moje mišljenje!

    avatar

    20.03.2011. (18:16)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    draga ksenija,

    problem je, kazes, u tumacenju? da, tako je!

    jer, ocito je da razliciti ljudi razlicito tumace iste rijeci iz Biblije. ti kazes da citas, ali iz onoga sto pises jasno je da ne razumijes ono sto citas, tj.da iz toga izvlacis pogresne zakljucke. da je to uistinu tako, pokazju mnoge tvoje tvrdnje koje su u izrazitoj opreci sa Rijeci Bozjom. stoga, ako se zbog necega osjecas sudjena, ne sudim ti ja nego te sudi Rijec Boga zivoga kojoj si se svojim rijecima i stavovima suprotstavila...

    drugo, jos jednom o emocijama i emocionalnom tumacenju. kada se tumaci Rijec, osjecajima tu nema mjesta - oni samo mogu donijeti nevolju i zbrku. pogledaj malo evandjelja: Isus se nikada nije ravnao emocijama u svojim postupcima, cak ni onda kada bi se sazalio nad nekim! to ne znaci da nije ljubio, jer jest ljubio vise nego sto je ijedan covijek ikada ikoga ljubio, ali njegovi osjecaji nisu upravljali njegovim postupcima. njegovi su postupci uvijek bili usmjereni da vrsi ono sto mu Otac kaze, a to je uvijek i u svemu bilo: pravedno, sveto i istinito. zato kada Isus kaze npr. "pusti mrtve da pokapaju svoje mrtve" to nije bescutnost, niti je emotivna reakcija, nego je to jasan iskaz date duhovne stvarnosti.

    no, o duhovnim stvarnostima moze razgovarati i prosudjivati samo duhovna osoba, a duhovna osoba nije ona koja puno zna ili lijepo govori, nego ona koja ima Duha Bozjeg u sebi. istinski duhovna osoba je: a) nanovorodjena b) ispunjena Duhom c) sveta i d) u bliskom odnosu s Bogom. a tko nije nanovorodjen od Duha i vode i u kome Duh Bozji ne prebiva, nije kadar razumjeti niti tumaciti Rijec Bozju, bas kao sto sama Rijec jasno kaze:

    "Naravan čovjek ne prima što je od Duha Božjega; njemu je to ludost i ne može spoznati jer po Duhu valja prosuđivati." (1.Kor.2:14)

    prigovaras mi i da se smatram boljim od tebe i to je smjesno. ne radi se o tome, niti ista znaci "biti bolji" ili "gori". medjutim, ne mogu a da se ne zapitam, da li bi tako o meni prosudjivala kada bi znala da ispred mojeg imena stoji titula, npr. "velecasni", "svecenik", "pastor", "don", "djakon", "fra", "dr.teologije" ili slicno? jer jedna od njih uistinu jeste ispred mojeg imena, ali ona nije vazna niti zbilja ista znaci za tvoje spasenje...

    jer, ja uistinu nisam vazan!

    jedini autoritet kojim ti se obracam i koji stoji iza mojih rijeci nije moj, nego onoga tko me je pozvao! tako, ako se ne slazes sa mojim rijecima, to uopce nije bitna stvar, ali ako se ne slazes sa rijecima Onoga tko ih je izrekao i dao da se zapisu u Bibliji, e onda vec imas problem. stoga svaku tvrdnju koju sam izrekao sagledaj u svijetlu Bozje Rijeci, pa ako je suprotna njoj, slobodno zanemari i odbaci, ali ako nije - savjetujem ti da budes jako oprezna sto ces uraditi s njom jer - nije svejedno!

    pitas me i jos jednu vaznu stvar: "zašto jednostavno ne možeš utješiti, a tražila sam te?".

    draga ksenija, bilo je vrijeme kada sam ti i tako govorio, sjecas se? no, postoji vrijeme kada trebamo utjehu i kada ona na nas djeluje iscjeljujuce. no, postoji i vrijeme kada utjeha samo hrani nas osjecaj samovaznosti i jacajuci nasu zabludu prijeci nas da cujemo Bozji glas upravo u onoj situaciji koju je Bog suvereno dopustio da dodje u nas zivot kako bi nas necemu poucila i tako priblizila Njemu. reci mi, tko sam ja da ti ispraznostima skakljam usi dok drhtim od straha gledajuci kako hodas po ivici ponora?

    kratka napomena za kraj vise je odgovor drugima nego tebi.

    mnogi se olako odvazuju nazivati se bracom i sestrama, no takvu je tvrdnju neophodno dokazati prije nego li se prihvati kao istinita. jer to niposto nije mala stvar!

    ako je tko u Kristu, novo je stvorenje i subastinik Bozji: nitko nije brat ili sestra u Kristu tko nije nanovorodjen i u kome ne zivi Duh Sveti! a istinitost takve tvrdnje ne potvrdjuje se vlastitim izjavama nego plodovima Duha koji moraju biti vidljivi ako je netko zaista Dijete Bozje.

    i ovdje je svakoj raspravi kraj. briga me tko sebe naziva Bozjim, moja braca i sestre su oni i samo oni koji su opecaceni Svetim Duhom Bozjim tj oni za koje Bog svjedoci da su njegovi.

    avatar

    20.03.2011. (23:12)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    @samostan

    problem tumacenja je uvijek ovisan o tome tko tumaci. jer kada god tumaci covijek, ljudsko je i tumacenje. zato i imamo hrpe teologija koje se medjusobno "sudaraju", jer mnogi tumace kako im to odgovara i treba. izuzetak nije ni crkva kojoj pripadas. tvrdnja da samo RKC ima pravo tumacenja ne samo da je posve biblijski neutemeljena, nego joj je i izravno protivna.

    jedini vlastan tumaciti Rijec nije niti jedan covijek i niti jedna crkva (jer i crkvu tvore pogresivi ljudi), nego je Rijec vlasan tumaciti samo i jedino Duh Bozji koji nam je i obecan.

    a kada Duh Bozji tumaci, tumaci kome On hoce, a ne kome neka crkva propisuje. po tome je valjda Duh najveci antimonopolist koji postoji :) jer, sjetimo se, Duh Bozji poslan je svima koji su Kristovi da ih uvede u svu istinu. rijec je Gospodnja.

    avatar

    20.03.2011. (23:27)    -   -   -   -  

  • samostan

    da Duh Sveti
    ali "moja" Crkva je Kristova i Duh Sveti je U Njoj i Taj duh tumači i tom duhu vjerujem.
    To nije ljudsko tumačenje-jednoga, već pomazanje, apostolsko predanje, nasljedovanje...biti ti, ja ili ma tko se kako zvao i titule imao, dr., mr. :) ;) i druge, su svjetovne titule, samoprozvani pozivi i privatno prorokovanje privatnih zajednica koje se žele zvati crkvama ne daje im i apostolsku vjerodostojnost od iskona....;) Svećenik moje crkve govori u pogledu Crkvenih dogmi (nepromjenjivih Istina o Vjeri) u neprekinutom nizu i ta Crkva je meni UZDANJE da ja neću krivo svatiti RIJEČ ko pojedinac nakon 2000 godina od događanja Evanđelja i još tisuće godina židovskog nasljeđa. Izabranici Božji su smjeli učiti narod oduvijek, i bili su UČITELJ i PISMOZNANAC i SVEĆENIČKI RED. (i iako ih Isus kritizira, kaže narodu-slušajte ih ali ne činite kao oni)

    Nasljeđe je kamen temeljac, tko se odcijepi taj je šizmatik pa i da sačuva dijelove istine, nema Istinu Vjere u sebi koja mora biti vjerodostojna, koja mora krenuti od izvora, koja počinje od Abrahama oca vjernih, raste Zakonom kroz izabrani narod, nasljeduje očeve i baštini Sinovstvo u Kristu, koji izabra svoje učenike (nisu sami sebe izabrali i postavili za nasljedovatelje) i koji zajedno dočekuju objavu Uskrsloga koji u izabranike udahnjuje na pedesetnicu Duha SVOGA i šalje ih u svijet navještati Radosnu Vijest spasenja!!
    Taj dan pedesetnice je dan Rođenja Moje Crkve.
    Moje ljudski griješne ali Bogom Svete Crkve.

    (A ti huliš protiv Duha Svetoga bez straha Božjega da ti se hula na Duha neće od samog Isusa oprostiti! -ako kažeš nije Crkva moja po svetom Duhu; ili ćeš možda reći DA Duh je Sveti u Crkvi Rimokatoličkoj :) Bogu fala :)!)

    I ja ne moram vjerovati niti jednom svećeniku, ne moram preispitivati njegovu vjeru, njegov život, njegove grijehe, propuste, ne moram čekati plodove Duha po kojem će on imati vjerodostojnost tumačenja, ne moram ni slušati ni gledati.čovjeka, već imam Zajedništvo ispovjeđene Vjere u Crkvi koja jasno daje Hranu Boga Živoga u svakoj crkvi i po svakom svećeniku- jednako, isto, opće, neprekinuto i neprivatizirano. Ako čovjek i zastrani, ne skreće zbog toga Crkva Vjernih.

    Nikada se moja Crkva nije odrekla Kristovog nauka, kamena Uzglavnoga, niti je navješćivala krnje Vjerske Istine na propast duša.
    Ali priznajem kao dionik nje, da je tisuće puta izdala Isusa i njegov nauk ne provodeći u život što naučava, dapače sramotne i užasne propuste, djela, misli i riječi ljudske kojima se okaljala.
    Moj grijeh, oprosti mi Bože grijehe moje.

    Bog s nama

    avatar

    21.03.2011. (08:52)    -   -   -   -  

učitavam...