Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • mushin munen

    fascinatan je tvoj blog : )

    jesi čuo za priču koja se navodi u knjizi Webstera G. Tarpleya
    "Protiv oligarhije,Venecija i Britanci" da je ruski car 60-ih godina 19. st.
    poslao svoju flotu u ameriku da pomogne lincolnu ako bude trebalo

    avatar

    19.02.2011. (22:39)    -   -   -   -  

  • ludlud

    Oho! Dobrodošao nazad! Evo nama opet poslastice od štiva, mljac! :)))))

    avatar

    20.02.2011. (01:01)    -   -   -   -  

  • Neverin

    draža mi je gerila kao način ratovanja, ti džentlemenski ratovi su mi dozlabogi glupi jer vojnik u prvoj linii stoji sa ispučenim prsima i nudi ih kao metu protivniku sa suprotne strane dok im generali zapovjedaju kao da igraju šah... ja bi odmah dezertirao iz takvog glupog načina za umiranje :) ali smatram da su mi te bitke zaista zanimljive, nisam se mogao odvojiti od Napoleona Total War-a

    avatar

    20.02.2011. (13:21)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Knjigu Webstera G. Tarpleya za sada još nisam nabavio, a niti sam je pročitao, jer izgledala mi je kao knjiga koja opisuje političke manipulacije, prljavu špijunažu, a taj žanr baš mi i nije privlačan. Ja više volim stare prašnjave knjige i knjige koje se bave bitkama gledano s vojničke strane, nikako ne od strane politike, mada je to jako teško moguće razdvojiti, ali ipak je moguće.

    Što pak se tiće ' džentlemenskih ratova' to je zapravo takva taktika, taktika linijskih složaja koja je danas skroz nezamisliva. Dakle, imamo kohorte, falange, manipule, kare, viteške formacije, horde, taktike lakog konjaništva, linijske složaje, rovovske (pozicijske) taktike i još mnogo mnogo toga, ne treba ih mješati i ne treba ih uopće uzimati kao pogrešne, jer sve su one zapravo proizvod svog vremenskog doba u kojem vlada i prevladava određena taktika.

    Dakako, najbolje bi ipak bilo da niti jedna od njih nikada nije ni bila izmišljena, rabljena, jer sve su ipak na kraju samo podsjetnik nerazumljive ljudske prirode u kojoj čovjek želi uništiti drugoga čovjeka, strašno!

    Današnje pak taktike uveliko nadmašuju strahote onih najdaljih u povjesti, jer što je linijski složaj u usporedbi s današnjom strojnicom, ili što je pozicijski rat u usporedbi današnjih zrakoplova koji navođeni infracrvenim i raznim laserskim zrakama mogu pogoditi i uništiti bilo koju točku na bojišnici, ali nažalost i duboko iza bojišnice, među nesretnim civilima koji se doista nikada ne bi trebali naći u nikakvim bitkama, ali to je zastrašujuća divota bitke, bitke koju je izmislio čovjek kako bi uništio samoga sebe, jer nitko se drugi u životinjskom svijetu ne tuče poradi vlastitog uništenja kao čovjek.

    avatar

    20.02.2011. (15:31)    -   -   -   -  

  • Neverin

    mene ti taj džentlmenski rat podsjeća na hoplitsko ratovanje, znaš da su grci se među sobom borili u linijama sa kopljima a za barbare nisu koristili takav način borbe..

    avatar

    20.02.2011. (19:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...