Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • pametni zub

    hm, autorova interpretacija kao da romanu oduzima dobar komad poetike. svejedno, tema i razdoblje koje roman obrađuje krajnje su zanimljivi. sjećam se Kavafisove pjesme o smrti mladog kršćanina kojeg roditelji odbijaju sahraniti po kršćanskom obredu pa njegovi prijatelji to čine potajno

    avatar

    18.02.2011. (07:47)    -   -   -   -  

  • j.

    ... a na tu temu preporučam i Amenabarov film "Agora" (2009); ne mogu ne sjetiti se one Nietzscheove da je ludilo kod pojedinaca iznimka, ali u masi pravilo...

    avatar

    18.02.2011. (10:30)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    kao da se može povući paralela i s Rushdiem...

    avatar

    18.02.2011. (11:13)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Hvala na osvrtu. Naslov sam unio u popis knjiga za čitanje.

    avatar

    18.02.2011. (12:02)    -   -   -   -  

  • Neverin

    odlična recenzija. Baš si me podsjetio da je Julijan Apostat bio zabrinut širenjem kršćanstva sa karirativnom pomoći pa je i on odredio da pognai moraju činiti isto. Što se tiče kršćanskih optužbi može im se odgovoriti samo da su napise o Hipatijinom ubojstvu napisao poštovana povijesničar kršćanstva: Sokrate Scolatico (nemam pojma kako ide to ime na hrvatskom). Poanta knjige je logična.... Pretpostavljam, iz osobnog iskustva, da će ti se javiti netko tko će reći "a koliko je ateizam ubojstva prouzročio?"

    avatar

    18.02.2011. (15:57)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: birajući "obradu povijesti" dobar pisac može mnogo toga reći o sadašnjosti. A čitateljem se uvijek manipulira.

    avatar

    18.02.2011. (20:02)    -   -   -   -  

  • Poganin

    Teško i turbulentno vrijeme je to bilo, kao i svaki civilizacijski prijelaz…antički svijet potonuo je pod teretom vlastite težine i nisu ga mogle spasiti ni takve veličine kao što je bila Hipatija i izuzetan car-filozof Julijan ( pogrdno nazvan apostata, premda je on uvijek govorio da se ne smatra otpadnikom, već su otpadnici oni „što napustiše vječne bogove poradi judejskog mrtvaca“ )

    Mislim da se danas nalazimo na sličnom raskrižju; moderni svijet se raspada zahvaćen stihijom vlastite ludosti, dok je duhovni misterij krščanstva odavno napustio svoja institucionalna utjelovljenja i došlo je vrijeme za novu religijsko-kulturološku formu.

    Kako će ta forma izgledati i kakvi će biti obrisi novoga svijeta, teško je reći…

    Možda naši forumaši imaju razmišljanja na tu temu…

    avatar

    18.02.2011. (21:18)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    ''Da se na pitanju je li Isus iz Nazareta uistinu Bog ili je ipak samo – izniman, doduše – čovjek mogu zaraditi lijepe pare, vidjeli smo na primjeru Da Vincijevog koda Dana Browna, a prije njega solidne novce su okrenuli Henry Lincoln, Michael Baigent i Richard Leigh, autori kontroverzne knjige Sveta krv, sveti gral.''
    U Fetišu pečata pisao sam o mentalnom obrascu koji porijeklo rečenog uzima kao kriterij istinitosti i kredibilnosti, a duhovni život prebacuje iz čovjeka u vanjski objekt, sveti gral, relikviju (posvećenu pečatom koji jamči porijeklo).
    Neizreciva jalovost i, rekao bih, stupidnost tih ''raskrinkavanja'' kao Brownovih je sadržana u tome što produžuju s istim mentalnim obrascem - koji se, umjesto da sluša duh onoga što se govori, pita jedino je li pečat vjerodostojan. Od Boga ili ne od Boga?
    Brown ne dekonstruira sadržaj religije koju raskrinkava, nego ju tobože hvata na djelu u falsificiranju pečata koji jamči da joj se može vjerovati.
    P.S. Prepoznao sam kao srodno nešto od jednog tumačenja dolje u onome kako si opisao demona Azazela.

    avatar

    19.02.2011. (00:09)    -   -   -   -  

  • odmak

    Sve su to knjige koje nam daju misliti i nisu samo zato da se zarade novci i dobiju nagrade, nego su uistinu vrlo često proizvod krvi, znoja ,i suza.
    Uvijek se čudim Crkvi što na književnost reagira kao u srednjem vijeku, a i ranije, a Bog i bogme i u prošlom vijeku, (nacizam- nije od toga imun ni komunizam koji je brisao ljude knjige. Napr. Zamjatin sa naučno fantastičnim romanom 'Mi' koji je napisan prije Orvelove '84') kad su se knjige koje nisu bile po volji, spaljivale.
    Crkva je kroz povijest, još od prvih kršćanskih zajednica, a nakon smrti Krista od pokreta, istina vjerskog, postajala priznata vjera sa svim ustanovama koje usto idu pa je kroz razna sastajanje od kojih najveću vrijednost i važnost imaju Crkveni sabori ili Koncili (Sinode), njih 21 pokušavala vjeru u Boga svesti upravo u Božje okvire. Okvire vjere u trojedinog Boga, Oca, sina i duha svetoga. -
    Turbulentno vrijeme.
    Nastavlja se sve do dana današnjeg.
    Sve se to odvijalo na prostorima rimskog carstva.
    Kršćanstvo je krenulo iz Judeje pa preko prostora današnje Turske (gdje ga skoro više nema- vodi se kao privatna crkva) pa Grčke, Rima i sjeverne Afrike još uvijek u vlasništvu Rimljana.
    Da ne duljim jasno je da se naslanjalo na filozofiju Grka .
    Lijepo si napravio recenziju romana, ali o svemu tome napisane su knjige i knjige i još nije kraj. Sve se preispituje i to i unutar Crkve. Čak i Biblijski tekstovi nisu više nedodirljivi. Nije nedodirljiv ni Stari, a ni Novi zavjet. I to u smislu da je puno toga pogrešno shvaćeno. A, onda treba razumjeti da je sve do prosvjetiteljstva bilo nezamislivo ne vjerovanje u Boga. S tim se uvjerenjem svaka rasprava započinjala.
    Tek sa prosvjetiteljstvom (iluminacijom) počinje sumnja u autoritete; papa je rekao, sv Augustin je rekao itd.
    Crkvi se nije bilo lako s tim suočiti. Ne branim ih, ali pogledajmo današnje vrijeme. Koliko izama u prošlom i današnjem stoljeću, a vrijeme hvata samog sebe za rep i još uvijek postoje ljudi koji ne vide vlastite greške ( s bilo koje strane dolazili)
    Malo sam zastranila, ali Crkva danas priznaje svoje pogreške. Spora je kao i ostali svijet, samo nitko ne čita ozbiljne povijesne knjige, pa su romani prilagođeni današnjim čitaćima zanimljiviji i brže dopru do naših (nabrušenih, ne bez raloga) osjećaja i razmišljanja.

    avatar

    20.02.2011. (12:17)    -   -   -   -  

  • Vidjeti viđeno

    @ odmak
    mene samo zanima: dobro a kako je to Crkva reagirala na knjizevnost nekad, a kako danas? Mislim zanima me, jer mozda zivim u zabludi - pa molim konkretan odgovor...

    Hvala...

    avatar

    20.02.2011. (14:00)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: upravo sam dovršio čitanje romana još jednog egipatskog autora, Al Aswanyja, Zgrada Jaqubian. Jedan je od ponajboljih i najčitanijih suvremenih arapskih pisaca. Spominjem ga u kontekstu tvog komentara o "pometanju ispred vlastitih vrata". Naime, kad je riječ o oslikavanju (geneze) islamizma, o prikazu brutalnosti režima, o opisivanju korumpiranosti političara spram kojih su ovi naši obični kokošari, itd., pisac ne samo da pomeće pred vlastitim pragom, nego sam ostao zatečen beskompromisnim naturalizmom scena silovanja pendrekom u policijskoj stanici, verističkim opisom vjerskog licemjerja iskombiniranog s kupovanjem izbornih rezultata, otvorenim mafijaškim reketarenjem vladajuće stranke, da spomenem samo ponešto. A sve to i kao vrhunska literatura. Volio bih da i mi imamo kojeg takvog pisca.

    @ Vidjeti viđeno: pa možeš li ti reći kako je Crkva reagirala na književnost/filozofiju itd. nekad (a kako sad)? Isto molim konkretan odgovor... :)

    @ pero: da, jasno mi je zašto si se prepoznao. :) U principu i sam težim tome, samo bih rekao da sam "podmukliji" :))) od tebe.... Postoji i jedna služba u Crkvi (više bi nam mogao reći @ Vidjeti viđeno), "đavolji odvjetnik", koja mi se uvijek činila zanimljivom...

    avatar

    20.02.2011. (15:37)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ pero: ...hm, uz ogradu, nije mi namjera "podrivati vjeru kao takvu"; no, nastojati oko razobličavanja "proturječjâ i nasilja što se, u ime Istine – a najčešće zapravo poradi prizemnih ovosvjetovnih ciljeva – provodi nad ljudskim duhom", to svakako da.

    avatar

    20.02.2011. (16:24)    -   -   -   -  

  • j.

    @gp, na "volio bih da i mi imamo kojeg takvog pisca", ja bih totalno nestručno, ako treba provokativno i s neba pa u rebra upitao: a Brešan? Nije verizam i naturalizam, evo čitam "Pukotine", ali je dobro. Ma šta dobro. "Stari" je "puka" zadnjih godina, piše kao lud, želi valjda sve to proživljeno iskustvo preliti u mlađe da ne čine iste gluposti ("Pošast" npr.).
    Ili kak je Krleža rekao "sve sam ja to napisao, ali nitko ne čita" (dobro, čast iznimkama, ti zgutaš neku romančinu u dva dana, pa nam to onda ovdje predstaviš, svaka čast, meni za tak nešto treba pola godišnjeg.
    Problem je možda u tome kaj se "tamo" (Aswani, Ziedan) nešto događa, vidim ja da si to ti išao onako, bumo rekli studiozno, a tu se eventualno nešto smota samo u knjigama i novinama :)))
    "Iz principa" se ne bih uključio u gornju diskusiju koja je svakako na razini (recimo, svaka čast Peri na onim tezama o fetišima), ali mi miriše na plesanje oko vatre na temu "naši i vaši". Zločini, kadrovi, izbori, ideje. Ne postoje naši i vaši. Postoje samo dobri i loši. Ljudi, knjige, životi. Ili, bolje rečeno, dobri i oni koji su mogli biti dobri, a nisu.
    p.s. Kad sam se iz velegrada u doba drugog jednoumlja preselio u ovaj malograd, odoh napraviti dokumente na policiju. Osobna, prometna, vozačka, putovnica... Pruža mi teta i zadnju tu kartu i veli mi onako svisoka, s podsmijehom: "Sad ste naši." A ja joj s punim uvažavanjem institucije vlasti smrtno ozbiljno odvratih: "Nisam ja vaš, nego ste vi njihovi."

    avatar

    20.02.2011. (18:38)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ j.: nisam baš u toku s Brešanom, ono, prolistam, informiram se... Da, kao da hoće rekapitulirati zadnjih pedeset-šezdeset godina, da se zna što je bilo zaista. Zadnje sam čitao roman Država Božja 2053. To je projekcija hrvatskog društva u kojem vlast preuzima Hrvatska kršćansko-socijalna stranka. "Splet okolnosti - a zapravo prikriveni, pomno razrađeni pučistički scenarij - dovodi do ukidanja višestranačke demokracije, do prekida odnosa s ostatkom Europe i ne uvijek suptilne primjene totalitarnih metoda. Osnivaju se Zavodi za mentalnu higijenu, u kojima se genetskim inženjeringom buntovnike pretvara u poslušnike. Bez potvrda o nazočnosti misama ništa se ne može, ni produljiti osobnu iskaznicu. Crkveni Ured za čistoću vjere pali knjige i u školama Darwina zamjenjuje biblijskom Genezom. Kazališta se zatvaraju, rock'n'roll je zabranjen, suknje sežu do gležnjeva, ljudi nestaju." Tako Brešan. Treba čitati Brešana. Treba čitati.

    avatar

    20.02.2011. (19:08)    -   -   -   -  

  • j.

    Evala, šjor profešur! Živi bili!

    avatar

    20.02.2011. (19:20)    -   -   -   -  

  • Vidjeti viđeno

    @ gospon profesor
    hm... bilo bi bolje da je brešan napisao nešto na temu islama...
    Mislim, razmišljam malo i gledam stvarnost oko sebe - bar ovu europsku gdje se sada nalazim... Onda svratim ovdje pa me ubodu pojedine misli koje tu pronađem... pa se borim - i opet padnem i dam se uvesti u ove igrice.
    Nije mi jasno čemu svijet toliko navaljuje na tu Crkvu. Što se uopće misli kad se kaže Crkva... u biti znam što mislite vi kad pišete. Crkva je za vas institucija koja ispire ljudima mozak i koja prodaje maglu.... bavi se ničim a na svemu tome gradi svoje bogatstvo... Lijepo bi sve to bilo... ali je na žalost sve to tako relativno ili parcijalno... Mislim nemojte me krivo shvatiti - svjestan sam da je crkva koju vi kritizirate puno toga pogriješila... Ali zar je zaista takvo zlo? Nisu li gore stvari od vjere i od kršćanstva one ideologije kroz kroje smo prošli... pa i ova demokracija koju imamo nije ništa bolja.
    No, uglavnom, vi se borite protiv Crkve kao institucije - a ja kao clan ne vidim cemu sve to??? Jel vi znate da Crkva nije samo institucija. Štoviše Drugi Vatikanski koncil u svom dokumentu Lumen Gentium ispred hijerarhije stavlja narod božji.... Ne znam.. oprostite ali svaki pokušaj diskreditiranja Crkve mi djeluje smiješan... jer u biti vi na taj način pravite od ljudi budale a ne od neke institucije. Jer bez ljudi ne bi bilo ni Crkve... Tko čini crvku??? Probajte pročitat bar nešto što ima veze s teologijom ili dokumentima crkve...
    Evo vam možda i korisnog poticaja: Za mene najveći "kritičari" su bili Luter i Nietzche, a znate zašto? Jer su ti ljudi završili teologiju, i ti ljudi su znali što i zašto kažu... jedino je poslije došlo do problema što su ih neki iskoristili u svoju korist pa iz toga napravili neke svoje ideologije. Ovdje poglavito mislim na Nietzchea - odnosno njegovu sestru koja ga je prerađivala i hranila nacizam time... ah...
    I na kraju... kako rekoh gledam europsku stvarnost. Muslimana je sve više. I nemojte me krivo shvatiti - nemam zaista ništa protiv njih. Vjerujemo u jednog Boga.... Nego, njih će biti sve više (čak bi se usudio reći i Bogu hvala). A s njima nema takvih kritika kako radite prema katolicima. Zna se dobro kako oni postupaju... Ništa ne predvidjam... nego se samo pitam - kamo će nas to budućnost dovesti? Hoće li katolici nestati, a muslimani preuzeti... sve je moguće... no ipak šteta da ne možemo toliko živjeti da to vidimo. a kad budemo u vječnosti baš će nam biti svejedno.

    avatar

    20.02.2011. (21:30)    -   -   -   -  

  • odmak

    Vidjeti viđeno,
    Konstantin je naredio i ovo: “. . . ako se itko nađe da skriva knjige koje je napisao Arije, i odmah ih ne iznese i spali, kazna za to će biti smrt”
    Njegov primjer su slijedili svi kršćanski vladari poslije njega, stotine godina koje su slijedile. Hramovi svih suparničkih religija su brutalno i sistematski uništavani, svetinje kidane i činjena najgora "svetogrđa". Uskoro se carskim organima pridružuju i svećenici i redovnici, posebno kada je bila riječ o takozvanim hereticima.
    Oko 363.-364., kršćanski imperator Jovian, naređuje spaljivanje 'poganske' biblioteke u Antiohiji. [1]
    Nastavljajući trend započet u Bibliji, oko 372., kršćanski car Valens (378), kao dio progona heretika, opet naređuje spaljivanje ne-kršćanskih knjiga u Antiohiji. (glavni cilj su bile knjige o čaranju i magiji, ali najviše spaljenih knjiga bilo je uglavnom iz područja umjetnosti i prava). Bojeći se cara, mnoge provincije istočnog carstva spaljivale su svoje knjižnice da izbjegnu njegov gnjev.[2]
    Možda najveći pojedinačni gubitak u klasičnom svijetu bilo je razaranje Aleksandrijske biblioteke. U jedno vrijeme preko 700.000 knjiga, od beletristike do povijesti i filozofije.
    Nije bilo velikih knjižnica koje su kršćani poštedjeli. Do petog stoljeća, mnogi grčko-rimski gradovi su imali knjižnice sa preko 100.000 knjiga. Sve su ih uništili kršćani. Papa Grgur Veliki (540-604) bio je odgovoran za uništenje zadnje kolekcije starijih rimskih djela u gradu. [3]
    Kada su križari osvojili Tripoli 1109., osim klanja poraženih Muslimana, uništili su i Banu Ammar biblioteku, u to vrijeme najznačajniju muslimansku biblioteku na svijetu! Oko 100.000 knjiga tada naprednih muslimanskih nauka bačeno je u vatru. U pljački Konstantinopolisa 1204., zapadni križari su uništili zadnje preživjele kopije klasičnih europskih djela (pa ih imamo sačuvane jedino kod muslimana). [4]
    Inkvizicija je bila jednako odana uništavanju knjiga kao i tamanjenju heretika. Na samo jednom "auto de fe" ("činu vjere") u Salamanki, krajem 15. st., spaljeno je oko 16.000 knjiga.

    Španjolska inkvizicija je imala i svoj Indeks zabranjenih knjiga. Izdan je 1551. i neprekidno je rastao kako je rasla i literatura koju su oni krstili heretičkom. Osim užasnog gubitka nevinih života, drugi glavni učinak inkvizicije je bio potpuno ukidanje intelektualne raznolikosti. Kako je jedan španjolski suvremenik u progonstvu napisao : "Naša zemlja je postala ... barbarska; tamo nitko ne može napisati ništa kulturno a da ga se ne osumnjiči za herezu, grijeh i židovstvo. Tako je svima učenima u zemlji silom nametnuta tišina." Sljedećih nekoliko stoljeća, dok se ostatak Europe polako budio pod utjecajem Prosvjetiteljstva,

    Treba li još?

    Od Kopernika, Gordana Bruna Libera do Galilea, a da na govorim o današnjim glupostima Harrya Pottera i drugih.

    Crkva sve to priznaje. Tu je njena veličina. Zašto si ti papskiji od pape?

    avatar

    20.02.2011. (21:30)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Vidjeti viđeno - Bog s tobom, Nietzsche ti nije završio teologiju, nego klasičnu filologiju (i s 24 godine dobio katedru na sveučilištu u Baselu) - a od teologije je odustao nakon prvog semestra

    avatar

    20.02.2011. (21:57)    -   -   -   -  

  • Vidjeti viđeno

    je imaš pravo... nije nietzsche završio teologiju... moja greška... omaklo se u žaru izražaja... nisam htio namjerno obmanjivati javnost :-) stoga se iskreno ispričavam na pogrešci.
    Njegov otac je umro u mukama - a bio je svećenik, onda je mladić završio internat - gdje je ipak imao vjerski odgoj i potom upisao teologiju kako bi postao svećenik... no brzo odustao :-)
    eto primjedba prihvaćena... al je po meni osobno poznavao jako dobro stvari... i osobno mislim da je ipak bio vjernik - doduše vrlo osebujan... al za mene pozitivan lik i ima moj respect. A ovi poslije njega koji grade na njemu - njih ne šljivim toliko.

    avatar

    20.02.2011. (22:15)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Vidjeti viđeno: dragi fra, ja se za Crkvu ne bojim; za autentičnu, Kristovu, vođenu Duhom Svetim Crkvu (koju ni vrata paklena neće nadvladati). Niti moje kritičke opaske mogu toj Crkvi naškoditi, niti se, uostalom, na tu Crkvu odnose. Da se pak ne bi trebalo govoriti o tome što su sve neki članovi naroda Božjega napravili, kako su sve zlorabili riječi zapisane u Svetom pismu, kako su sve manipulirali itd. it sl., s time se ne slažem niti mislim da je to za Crkvu štetno. Dapače. Mislim da je za Crkvu loše kad se stvari pomeću pod tepih, kad se pokušava opravdati ono što se opravdati ne može, kad se opravdane kritike proglašavaju napadima, mislim da je za Crkvu loše kad se priječi postavljati pitanja i preispitivati Crkvenu povijest. Što nije u redu s ovakvim mojim stavom?

    avatar

    20.02.2011. (23:01)    -   -   -   -  

  • Vidjeti viđeno

    gospon profesor,
    nemojte me krivo shvatiti... protiv zdrave konstruktivne kritike nemam niš' protiv. Dapače...
    Al moram isto tako reći da sam već umoran - ja osobno. Jel imate uopće pojma koliko ljudi i na koliko načina sjedi Crkvi za vratom? Prije svega tu su razne ideologije koje žele diskreditirati Crkvu, onda su tu i razni znanstvenici koji sa svojim iznašašćima lupaju Crkvi po glavi... i neda mi se nabrajati dalje a bilo bi ih još...Recimo da mi ove dvije kategorije najviše "idu na jetru".
    Svi su pametni kad treba kritizirati i pljuvati, a gotovo nitko od tih istih da bi išta predložio ili dao bar neki ton nade da bi se nešto dobro moglo napraviti ili šta ja znam... To mene najviše muči. Svi su pametni, a na kraju svi ispadaju glupi. Tako nema nikakvog napretka.
    Meni ne djeluje da je crkva zatvorena i da ne želi dijalog, ne vidim da crkva želi zlo čovjeku... Ako ćemo o znanosti i ako ćemo o Giordanu Bruni, Koperniku i Galileu... Ivan Pavao II se ispričao.. naravno to nije dovoljno... ali što je mogao više učiniti... Teško je razumijeti neke od poteza onih prije nas... ni ja ne razumijem mnogo toga... Ali zato živim danas, a danas ne vidim baš da je crkva toliko zla i da je udarila neku posebnu cenzuru na Harya Pottera... Mislim šta bi trebala - priznati neke gluparije o vješticama i čarobnjacima - molim vas lijepo. Uostalom sve je dostupno na tržištu i svatko se od nas može hraniti čim se hoće pa i Haryem Potterom. A crkva ima pravo reći ono što misli o dotičnim. Uostalom i sam sam fratar i živim u samostanu i još mi nitko nikad nije rekao da postoji neka knjiga koju ni pod koju cijenu ne smijem pročitati. Tako da sam čitao i Narnijske kronike u samostanu, eto.
    Isto tako želio bih naglasiti da su mnogi redovnici gubili svoj vid prepisivajući knjige ručno i uređujući knjižnice.... Iako je bilo mnogo nesretnih slučajeva (naređenih paleža i ostalih sranja) ipak se velik dio sačuvao do danas...
    Pa eto toliko o tome koliko je crkva učinila zla. (malo mi je srce zakucalo brže pa se ispričavam)

    avatar

    20.02.2011. (23:28)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Vv: hajde, bit će sve u redu... :)

    avatar

    21.02.2011. (12:26)    -   -   -   -  

  • odmak

    .Vidjeti viđeno,
    potpisujem gospodina profesora.
    Žao mi je što te tako napadamo, ali trebaš čuti i ono što te institucija neće upozoriti. (Iako upozorava sve više, samo treba slušati)
    Nitko se neće moći dugo skrivati unutar visokih obrambenih zidova institucije.
    Koliko ja znam Crkva je, ovakva, kakva danas jest, i sama svjesna da gubi u očima vjernika. Mijenja se, ali sporo. Jasno mi je da se ne smije prilagođavati toliko da izgubi ono zašto tu jest, ali ipak.. Nažalost onaj zamah koji je dobila poslije drugog vatikanskog koncila pomalo se izgubio. Nažalost najviše baš kod nas.
    Mlad si i još učiš.Ne boj se kritika. Kako ono ide : tek kad vidiš gredu u svom oku moći ćeš kritizirati i druge. ( Znam da je: Ne vidiš gredu u svom oku, a ... itd).
    Svi se mi uključujući i Crkvu trebamo vratiti Isusovim riječima. A on, sam je rekao, nije došao da nas uljulja u lažni mir, nego da iz nas izvuče maksimum.

    avatar

    21.02.2011. (12:46)    -   -   -   -  

  • Vidjeti viđeno

    @ odmak

    "Žao mi je što te tako napadamo, ali trebaš čuti i ono što te institucija neće upozoriti. (Iako upozorava sve više, samo treba slušati)
    Nitko se neće moći dugo skrivati unutar visokih obrambenih zidova institucije. "

    oprosti mi ali nesto gluplje odavno nisam cuo... mislim nemoj me krivo shvatiti ali ne mislim da si ti glupa ili nesto slicno... nego jednostavno nema smisla sto govoris.
    Prvo - nitko mene ne traba zaliti... to sto ja kazem ne kazem da bi zadobio simpatije ili zaljenje... zato hvala svima al nije potrebno.
    Drugo - a na sto bi to mene Institucija trebala upozoriti??? Ajd me opet prosvijetli molim te.... I o kakvom je to skrivacu rijec... jer mozda sam u igri a da to ni ne znam... daj ajde... molim te... kako rekoh nemas me sto zaliti - daj od sebe najbolje sto imas...

    avatar

    21.02.2011. (13:22)    -   -   -   -  

  • odmak

    Vidjeti viđeno,
    ide u krivo. Ne znam o kakvom se skrivaću radi, ali sad je tako i dosta.

    avatar

    21.02.2011. (15:17)    -   -   -   -  

učitavam...