Komentari

protivnasilja.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • happywedding

    hm, moji su radili a ja i brat smo išli u školu...nakon škole smo već od sedme godine ostajali sami do povratka roditelja...ne znam, meni to nije bila trauma...

    avatar

    17.02.2011. (19:26)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    odmah u prvoj rečenici netočnost...

    zakon predviđa da se bez nadzora odraslih ne smije ostavljati dijete mlađe od 6 godina..

    što se tiče ovih famoznih 10.. mislim da je to pretjerivanje... dijete može biti dovoljno socijalizirano da sa 8-9 ostaje po par sati samo doma i da pri tome uživa u toj samoći - osjeća se dobro u koži samostalnog i "odraslog", a s 10 je to već mali čovjek dovoljno sposoban prirediti si doručak, spremiti svoj krevet, napraviti zadaću, igrati se, gledati TV, čitati, podgrijati ručak i skloniti za sobom tanjur sa stola, situširati se, obući se, isključiti grijanje, zaključati kući za sebe,a da pri tome ne napravi neku strašnu p******u i da se ne osjeća istraumatizirano.

    provjereno

    p.s. kakav crni deterdžent i lijekovi?

    avatar

    17.02.2011. (23:50)    -   -   -   -  

  • Marina kuharica

    zonice pa to i pise u tekstu: "Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić podsjeća da, prema Obiteljskom zakonu, roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe."
    ista je situacija u austriji.
    mislim da je clanak, iako pomalo neprecizan, prije svega upucen ljudima koji upravo predskolsku djecu pa i one od recimo 3 godine ostavljaju samima. i tu je bilo slucajeva da je recimo baka hitno morala ici nekud a mama se jos nije vratila i ostavila djecu od 4 i 2 (tako nekako) same. i zapalili kucu u roku keks. niti jedno nije prezivjelo. jucer je bilo u novinama da je neki decko isto tako zapalio kucu, bez zrtava.
    mislim da doista ovisi od djeteta do djeteta. meni ne bi na kraj pameti bilo ostaviti kci od 3,5 godine samu dok mog skoro 9-godisnjaka mogu. on si zna pripremiti obrok i sve nabrojano ali sa sigurnoscu tvrdim da ima i njegovih vrsnjaka koji ne bi smjeli ostati sami. djevojcice su i inace zrelije i odgovornije pa za njih u toj dobi nikako nema problema :).

    avatar

    18.02.2011. (09:55)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    pa ok.. naravno da nitko normalan neće ostavljati djecu mlađu od 5 godina ni pol sata same (to je grijeh, jer se oni zaista osjećaju napušteni i izgubljeni, te su spremni na svakojaka čudesa).
    ja samo znam da je moj sin bio puno nesamostalnije biće dok je vrijeme do i od škole , pa do kraja mgo radnog vremena, provodio kod bake..

    kad je ova otišla na tri mjeseca u inozemstvo, dijete se preporodilo. uživa u svojoj samostalnosti i ja ne mogu vjerovati koliko smo ga, zahvaljujući njezinom uvijek aktivnom baka-servisu, potcijenili.

    također, naravno da ima djece koja s 10 nisu dovoljno socijalizirana, ali tu je u pitanje nešto drugo,a ne kronološka dob koja bi bila nedovoljna za samostalnost i vrijeme provedeno bez nazočnosti drugih

    avatar

    18.02.2011. (10:05)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    To isključivo varira od djeteta i djeteta ali i od odgoja samog. mog najstarijeg sam ostavljala
    od 5 i bio je vrlo ozbiljan i odgovoran. sa blizancima mi to ni sad ne pada na pamet,
    jednostavnbo nisu sretni kad su sami, čak i kad idem smeće hititi.

    avatar

    21.02.2011. (09:55)    -   -   -   -  

  • [ ~Anonymous~ ]

    Glupost!
    Djete mora biti malo i samostalno ja sam već u svojoj 5 godini bila sama doma, starci odu radit, brat i sestra u školu...
    Ja sjednem pred tv gledam crtice kasnije sa psom u dvoriste.
    Susjedi su uvijek bili tu ak nesto zatreba

    avatar

    22.02.2011. (23:01)    -   -   -   -  

  • littlegarden

    Sestra i ja smo ostajale same već od prvog osnovne, a brata ne daj Bože ostaviti samog u tim godinama! Neke stvari ovise i o djetetu samom.

    avatar

    25.02.2011. (11:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...