Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Bergaz

    Stvarno zanimljiv prikaz - osim čudnovatog označavanja smjerova linija privukla me ovdje i procjena trajanja vožnje između pojedinih "terminala". Ne tako davno su takvu, ali shematiziranu naljepnicu imali "stari" tramvaji nalijepljenu na upravljačkoj tabli pa sam se znao "navirivati" preko vozačeve ruke kad mi je bila frka s vremenom. (Hm, imaju li ju još i sada?)...
    Primijećujem i da je "posljednja stanica" Šoštarićeva, iako označena kao #17, zapravo zaobiđena u kreiranju linija odnosno "napuštena". Imam neko sjećanje da je ta spojnica pruge prema Langovom trgu još neko vrijeme, i poslije ukidanja upravljanja s obje strane kola, bila ukopana u kocke... Ili samo vizualiziram neku staru razglednicu?
    _

    avatar

    11.02.2011. (09:50)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Opa, ima tu još koješta za analizirati. Na primjer napomenu: "Zadnji vlakovi polaze s Jelačićevog trga u svim smjerovima 45 min. prije redarstvenog sata".
    Iz ne znam kojeg razloga je taj, tada za NDH vjerojatno suvisao običaj, protegnut i godinama kasnije.
    Do "ne tako davno" su se posljednji tramvaji ("u svim smjerovima") gomilali na tadašnjem Trgu Republike oko pola dvanaest navečer i nakon što su otišli (s "posljednjim onima" koji su željeli doći doma u pristojno vrijeme) u prometu su bile samo vrlo prorijeđene noćne linije.
    _

    avatar

    11.02.2011. (10:26)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    GP, i meni je zapeo za oko taj redarstveni sat!
    Vjerojatno je to gomilanje na Trgu bilo posljedica razmišljanja da navečer valjda ljudi budu u centru i onda se (nakon druge smjene posla, večernjeg izlaska, zadnje kino predstave ...) vraćaju kući na periferiju.
    One naljepnice sa udaljenostima se i ja sjećam, no nisam je vidio već dugo ... sad tramvajci imaju i onaj uređaj koji "servisira" stajališne semafore, a na njemu piše i udaljenost do slijedeće stanice pa valjda i svih drugih na trasi linije (ne gledam baš često vozačima preko ramena pa ne znam koliko on može manipulirati sa tim uređajima).

    avatar

    11.02.2011. (10:38)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Mislim da je i poslije II: svjetskog rata bilo takvo označavanje brojeva tramvaja, po cilju :-)).
    Moram pitati nekog malo starijeg :-)).

    avatar

    11.02.2011. (23:59)    -   -   -   -  

  • john doe

    Mali dodatak! I u novim tramvajima sam primijetio "red vožnje" - koliko se sjećam na jednom povećem papiru. Kako se često vozim jedanaesticom, pogledao sam koliko traje vožnja "s kraja na kraj" - ispalo je oko 55 minuta, što me je začudilo. No stvarno, Črnomerec i Dubec su podaleko!

    avatar

    23.02.2011. (18:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...