Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (29)

Marketing


  • Wall

    iako zvuči kao vic ili barem gorka šala, gore navedena razlika između osobe godine i zabranjene/progonjene osobe je ogromna, ali kroz šalu savršeno detektirana... o Facebook vrijednosti u milijardama dolara...stvar je jednostavna. Taj genijalni patent, ali i savršeni alat u funkciji, ima ogromnu komercijalnu, vojnu, militantnu, totalitarističku, policijsku, marketinšku, prodajnu itd. vrijednost, nemjerljivu u milijardama.... Koji to drugi proizvod, patent ima stotine milijuna obnevidjelih korisnika koji se dobrovoljno i rado predaju u ruke svim gore navedenim polugama moći, vlasti, kontrole, Svijeta korporacija....? Što god od privatnih, pa i povjerljivih, opasnih, iskoristivih, isplativih itd informacija postoji na svijetu- FB ih je lijepo umotao, s mašnicom, u jedan paket i već ga nudi, prodaje svima koji žele vlast, moć, kupce i gutače poruka, ideja, trendova, itd...FB je velika oranica na kojoj istovremeno rade i kopaju trgovci, prodavači, špijuni, političari... neprocjenjivo je i neiscrpno rudno bogatstvo Facebooka, a budalasti FB dragovoljci marljivo, vrijedno danju-noću dodaju svoje nove, najnovije privatne informacije, povezuju možebitne izgubljene končiće, daju na uvide genealogije,veze,slike djece i rodbine, podatke o bolestima, sklonostima, fetifšima, opsesijama...pa to je neprocjenjivo blago, ti budalasti korisnici, koji sa žarom leže na tom virtualnom kauču i sipaju sve više, sve žešće-srećom FB software i moćni serveri sve to stignu pohraniti, procesirati, isporučiti.......kupcima tih informacija.

    avatar

    19.01.2011. (12:56)    -   -   -   -  

  • alexxl

    Baš sam se pital,....................i morem sam zahvaliti Wall-u, Thx.
    Mene su drugi najebali da otvorim profil i otvorila ga ja, no,.........
    sad, jel sam ja telac, ili drugi debili, ne znam.
    Ja uopće ne kužim za kaj suži taj FB.
    Vjerojatno sam ja debos, a ostali pametni. Neg bude tak.

    avatar

    19.01.2011. (13:11)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Wall: hvala ti; razmišljao sam stidljivo u tom smjeru, ali ti si to beskompromisno iznio na vidjelo.

    avatar

    19.01.2011. (13:15)    -   -   -   -  

  • alexxl

    Ahhhh napokon nađoh.
    Baš sam neki dan gledal.
    Evo, kaj je FB
    Pozdrav profo

    avatar

    19.01.2011. (13:52)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    Assange nam primjeruje kakvi bi trebali biti, a Zuckerberg nas razgolićuje kakvi uistinu jesmo.
    s obzirom na prirodu ljudskog roda, Assange je taj koji kratkotrajno nadahnjuje, a Zuckerberg nažalost nepovratno mijenja. tko izaziva više divljenja? prvi. no tko će ostaviti veći trag? ovaj drugi. hoće li ta spoznaja nepravednosti pokolebati neke buduće pravednike? tu već zakoračujemo u područje nade, koje je nematerijalno i nemjerljivo pitanje osobne duhovnosti i vjere. na tom krhkom, no opet snažnom, ufanju ovaj svijet o(p)staje...

    nisam FB korisnik.

    avatar

    19.01.2011. (13:53)    -   -   -   -  

  • Neverin

    jesi li ikad bio na ispitivanju u policijskoj postaji? e pa to kod Facebooka više nije potrebno, sam daješ infomracije o sebi, sa kim se družiš, čim se baviš. Vjerujem da jednog dana neće više biti ni telefonskih anketa pošto će ljudi svojevoljno sve odgovarati na facebooku, odličan način da daješ informacije o sebi a da se nad tobom ne mora koristiti niti nekakva sila. Da jest pametno, jest, da je perverzno jest, jer se koristi ljudskim slabostima da pojedianc misli da druge zanimaju pojedinosti o njemu. Krajnost te slabosti je kada o sebi ideš pisati članak u Wkipediji :)

    avatar

    19.01.2011. (14:30)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    wall je to fino opisao :). nesto od toga sto assange radi i nije lose. je da su objavljene neke americke svinjarije iz iraqa i slicno.... samo postoji jedan problem: assange te wikileaks lako mogu postati oruzje u necijim rukama odnosno on marioneta bez da to primjeti. preko njega moze krenuti odredjeni mobbing osoba, tvrtki, zemalja....you name it. tko moze biti dovoljno pametan pa odrediti sto je dobro objaviti a sto ne? jer ako se krene objavljivati sve odreda, sve i svacije tajne, na najboljem smo putu do nereda. velikog nereda i kaosa. do anarhije. a to bas i ne obecava sjajnu buducnost svima nama. barem se meni tako cini, nekog reda barem malo mora biti.

    avatar

    19.01.2011. (16:33)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    ni meni distinkcija nije sasvim jasna, no ja sam nezadrživo puna predrasuda spram Facebooka i ne volim ga...

    avatar

    19.01.2011. (16:41)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Prošli tjedan sam na trećem programu radija slušao u četiri nastavka ogled o Google-u kao kompaniji koja također vrijedi milijarde. Uz funkciju za koju je prvotno izmišljen, dostava informacija, sve više dolazi u prvi plan prikupljanje informacija o korisnicima. Vjerojatno mu zbog toga i raste cijena. Dakle nije samo FB taj koji prodaje "slobodne" ljude u "roblje".
    Nakon odslušane serije u tišini, oko pola noći, skovah "mudroslov":

    Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

    avatar

    19.01.2011. (18:45)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    da nije tragično, bilo bi smiješno...

    avatar

    19.01.2011. (19:54)    -   -   -   -  

  • mumoje

    Alex, Neverin, Profesor i Modesti, Crvena bratija na okupu, komunjare u srcu i dusi uvijek spremni da poseru kapitalizam i zazovu duh nekih proslih vremena . Nadam se samo da ce afera sa jugo udbasima u Njemackoj zadati i nasoj Crvenoj bratiji samarcinu sramote jos goru nego je ovaj gore vas idol, zadao kapitalizmu. Ono sto je on otkrio nije nista prema ovome sto se sad otkriva za Tileta i lijevu bratiju.

    avatar

    20.01.2011. (01:53)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ mumoje: Prije nekoliko godina radio sam u jednoj srednjoj školi kojoj je "na čelu" bila ravnateljica. U prvom susretu neobično ljubazna, odavala je dojam profinjene sredovječne dame. Tome – izrazitoj ljubaznosti – vjerojatno je pridonijela i okolnost da je škola hitno trebala čovjeka moje struke. Ali, avaj!, kao i toliko puta prije toga, iznova sam se uvjerio da vanjština i maniri mogu ljuto prevariti. Ubrzo sam primijetio da je kolektiv iznadprosječno posvađan, da vlada atmosfera nepovjerenja, međusobnog ogovaranja, nekakvih mutnih zakulisnih igara… A toliko psihologije znam da sam mogao zaključiti kako osnovni ton nekoj grupi daje osoba koja je vodi. Osim toga, kad god bih se, stjecajem okolnosti, našao u blizini te (vizualno) uglađene gospođe, čuo bih nešto poput: »…onaj idiot iz ministarstva, onaj kreten iz poglavarstva, onaj imbecil iz sindikata…« itd., itsl. Što sam drugo mogao pomisliti nego da, iza mojih leđa, tako može govoriti/govori i o meni? I stvarno, ubrzo sam saznao da me stavila u ekstremno lijevu ladicu (a bilo je to devedesetih, vrijeme govora na Rivi, kad takva kvalifikacija i nije bilo posve bezopasna), što me je nemalo iznenadilo, jer s Partijom nikad nisam imao veze, uredno sam kao dječak ministrirao, pjevao u crkvenom zboru, recitirao župniku pjesmice za rođendan i čak bio izabran da jednom prigodom samom presvijetlom kardinalu Kuhariću izgovorim riječi dobrodošlice (»Dobrodošli zaštitniče Krista, crkve svete…«). Obitelj mi je bila apolitična, a do tada, do tog trenutka kad me ravnateljica smjestila na ekstremno lijevu stranu političkog spektra, negdje u lijevu frakciju Šuvarovog SRP-a, već sam bio zreo čovjek, posve nezavisnih stavova, slobodni mislilac, kritičan duh, čitao sam paralelno Hrvatsku Ljevicu, Glasnik Srca Isusova i Marijina, Feral i Glas Koncila, Globus, Vijenac i Zarez, List mladih Mi i Arkzin, Hrvatsko slovo da i ne spominjem… Do tada sam već bio apsolvirao klasike dijamata, glavne crkvene Oce, prošao osnovne budističke spise, iščitao Voltairea, Nietzschea i Wittgensteina…, i mislio – kao što i danas mislim – svojom glavom. Kako bilo, u njezinim sam očima, do danas mi nije jasno zbog čega, postao crveni. Ona je, dakako, bila nedvosmisleno na "pravoj strani", premda sam kasnije saznao da je do ’91. imala partijsku knjižicu… Tako to ide.

    Inače, ti živiš u Kanadi?

    avatar

    20.01.2011. (10:16)    -   -   -   -  

  • mumoje

    Ne, ha ha , koristim IP deflektor pa ti se evo javljam iz USA a bio sam i u Spanjolskoj nemadugo. Kaj ces, udba sve prati pa se moramo skrivati. Sto se tice tvoje profesorice pa imala je zena pravo to sto je imala sama partijsku knjizicu nema veze (it takes one to know one). Nanjusila te a i mi smo te nanjusili na ovom blogu. Mozes ti citati sta i koga hoces ali iz tebe nedvosmisleno prokulja ono sto ne mozes sakriti. To ti je kao kad jedes biranu hranu, recimo dimoljenog lososa i kavijar. Seres opet ko i prije, ne? Mislim to sto ti je input svestran ne moze sakriti tvoj output kao ni ostale tvoje bratije sa bloga. Crveno ostaje crveno taman se zamotalo u plavo. Kuzis.

    avatar

    20.01.2011. (12:43)    -   -   -   -  

  • Wall

    mogu samo reći da je komunizam ideal kojem stremim i koji bih želio u zemlji...da je samoupravni socijalizam bio dobar put, da je Jugoslavija izdržala kraj osamdesetih; da su skandinavske zemlje, možda i Australija, Kanada... na dobrom putu prema komunizmu... a da mumije raznih fela drže sebe, pa i sve oko njih, u truleži...

    avatar

    20.01.2011. (13:06)    -   -   -   -  

  • barba

    na facebooku vlada autocenzura, a neki hoce wikileaks cenzurirati

    avatar

    20.01.2011. (13:18)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    mogu biti samo počašćena društvom u koje me mumoje smješta, pa i epitetima kojima nas časti, s obzirom iz čijih usta dolaze. slijedeći kršćansku misao o bratstvu i sestrinstvu - brate/sestro zahvaljujem.

    avatar

    20.01.2011. (13:59)    -   -   -   -  

  • j.

    Od srca me nasmijala usporedba Assangea sa duhovnom ostavštinom Steve Krajačića. Vjerojatno za WikiLeaks nije čulo onoliko ljudi koliko je čulo za šum morske vode u Nazorovoj.
    Da, sudbinom ove države (kao i svake druge) vlada neka interesna grupa, pa – ma zvala se ona udbaši, kosovci ili nekako treće. Ali, što nekoga iz Amerike ili Španjolske tjera da se bavi ovim našim maglama i zavadama, nije mi baš jasno ako čovjeka koji je objavio tekst kao što je onaj pod http://gosponprofesor.blog.hr/2009/01/1625809479/vjeruj-vjeruj-vjeruj-ali- ne-pretjeruj.html (opet mi ne šljakaju ti linkovi, suncežarko).
    trpa u istu ladicu s prethodno navedenima. Ili je ipak moj problem što, predočujući si lik našeg čovjeka u Španjolskoj primjerice nikako ne mogu ispred očiju odagnati sliku jednog Kamova. Sva sreća da taj Janko Polić nema baš nikakvih konotacija iz legendarnog i tragičnog derbija koji se ovdje odigravao četrdesetih i čiji se repovi vuku sve do danas, dok mi, koji bi malo i živjeli, nastojimo izvući noge iz te ljepljive i žitke mase.
    Zvati ovu djecu (koja bi malo uživala plodove svoga rada a da im pri tome ne otmu nijednu od posljednje tri kune koje su im ostale) udbašima nekako mi se čini neumjesnim, dapače - prestrogim. Evo, primjerice, moja malenkost. Nikad član SK, nepatvoreni, izvorni domobran iz devedesetiprve (kad me diglo žena molila Majku Božju, nedavno mi veli, za dvije stvari: da mene ne ubiju te da ja nikog ne moram ubit, evo joj se ostvarilo), štono bi se reklo, je li, Rvat i građanin od glave do pete (a ne neki tamo čovjek i komunista). Prosim lepo, kistihand, ne ulazim u to di ste vi, gospon Fulir, bili kad je grmilo. To je privatna stvar. Ajmo dalje o meni, što bi reko onaj tip sa Batmanom sa reklame. Otac dvoje djece. Mog didu premlatilo ko vola u kupusu kad je tridesetiosme glasao za Vladka, a ćaću mi tjeralo da noći u marici sedamdesete kad je Brežnjev šetao po Trgu, pa me nikad nisu učili mržnji nego mi govorili: j... politiku, uči i radi, struka je važna, tak buš bil najbolji Hrvat. Pročito između engleskih, tae-kwon-doa, vjeronauka, glazbenih škola a bogme i putujući na arbeit sve Vukušiće, Nikoliće, Jurčeviće, Lojkiće, pa onda još Bilandžiće, Goldsteine, Tuđmane, Hudeliste (a i još štošta drugog što na sreću nema veze s ovim nabrojanim). Pa mi ta priča o komunizmu na jednoj a kapitalizmu na drugoj strani vonja po onoj «divide et impera». Zato mi se čini da je Assangeov put raskrinkavanja svačijeg monopola na informacije početak nečega na kraju čega vidim slabašno ali neugasivo svjetlo. Sedamnaestogodišnju kći učim napamet Matoševu «1909.» imajući pri tome pred očima nezaboravnu Vidovićevu recitaciju, moleći je da se tih stihova sjeti svaki put kad ode kod ovog drugog stričeka LiceKnjige, te kad joj tamo Oni kažu da nije važno ništa do li u se, na se i poda se. Jer – ako ne znaš odakle si, onda si niotkud.
    Još, da ne zaboravim, hvala na dopuštenju da se anonimno komentira, za koje dopuštenje uvijek postoji razloga da se ukine. U mojem slučaju ne krijem ništa jer ni nemam što kriti od svoje gole stražnjice, nego (što Dido reče u svojim memoarima između opisa ofanzive na Drinu a prije bjekstva u Slovačku, koje sam isto pročitao, koja sam ja faca, a?) nijesam drugo do li lijen otvorit blog. Pa ovako, kad me uvati, nadrljam štošta da jedva sam pročitam.
    Kako mi uvijek kaskamo za svima, a tko nam je kriv, moramo tek sada ući u stado gdje su svi normalni ušli već odavna eda bi se poslije iz njega čupali kako znamo. Al nije sad gore nego je bilo devete ili nedajbože dvajstdevete, pa evo svi smo digli kredite vozajući se od nemila do nedraga po novim cestama od malla do malla, a niko nas u banke nije puškom tjeral, kaj ne? Pa kako se ovaj narod znao snaći devedsesetiprve, devedsetpete, dvijetisućite, snaći će se dvijeijedanaeste. A kako mi nedavno reče domaćin, potpisujem te riječi: «održala nas je kultura, a kaj drugo». Pa da, čitajte, učite, žeđajte ljudi za znanjem, kad za nekaj čujete prevrnite to ne iz dva niti iz pet nego iz deset izvora, a to je ono kaj nam stric Julien daje. Preokrenut će se režimi, države, unije ali vam znanje niko nikad ne bu ukral, vjerujte. Jer – što je ključno pitanje današnjice - zašto bi trenutačnu cijenu noćnih lončića u Indiji znao samo gospon Domaćinski?

    avatar

    20.01.2011. (17:56)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Nisam gledala film, a nemam ni profil na FB-u, ali rekla bih da je njegova vrijednost u onim silnim informacijama koje se na njemu neprestance umnažaju, a koje su neizrecivo blago i daju se odlično prodati.

    avatar

    20.01.2011. (19:04)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    wall je sve rekao..

    avatar

    20.01.2011. (19:09)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ mumoje: :)) iz tvog blendera nitko ne izlazi u jednom komadu ;) Kako bilo, predajem se. Ti si u pravu, prokužio si me, svaka čast na dobrom njuhu. Ja zapravo cijelo vrijeme glumim da mi svjetonazor nije jednopartijsko jednoumlje. Budući da si me raskrinkao, više nemaš razloga dolaziti ovamo. Ja blogove shvaćam kao privatne prostore drugih ljudi u kojima se osjećam kao gost pa mi, premda sam boljševički divljak, ne pada na pamet vrijeđati njihove autore kao što ti činiš. Tako mi, jer sam isključiv (što ti nisi, blago tebi) i narcisoidan, ne preostaje drugo nego da te brišem pod kojim god se nadimkom pojavio/pojavila. Kapiraš?

    avatar

    20.01.2011. (19:16)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @gospon profesor, iz nekog iskustva smatram da ni ne trebaš odgovarat, samo preskočiš dalje i odgovoriš komentatoru koji je dovoljno civiliziran. Retorika crno, crveno je već dojadila i bogu i vragu.. tko ju još koristi živi negdje u doba hladnog rata a informacije su im zastarjele i niš ne dobivaš ako procesuiraš to što kažu. Drago mi je što sam smješten uz walla, modesti, alexa i tebe i nimalo se ne bunim :)

    avatar

    20.01.2011. (19:28)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ neverin: ma, to je ta moja crta, nastojim koliko mogu pojasniti... no, katkad doista ne ide. ironija je u tome što su me svojedobno žestoko napadali tzv. ljevičari, ateisti itd. kad sam napisao post Ateistički talibani...

    avatar

    20.01.2011. (20:12)    -   -   -   -  

  • Izgubljena na Istoku ...

    Odlicno! :D
    Potpuno sam svijesna tamne strane facebooka, ali kao korisnik moram priznati da ima takodjer jako lijepih stvari u facebooku. Stvari koje su nam danas najkorisnije su takodjer i najvece zlo (recimo google maps npr.)

    avatar

    21.01.2011. (04:26)    -   -   -   -  

  • Wall

    ne volim svrstavanja, niti sam sebe guram u neke ladice, ali ovdje sam u opasnosti da ispadnem tolerantan, s ekvidistancom autora/gosponprofesora, a nedajboževraže, i domobrana.... sve to nisam, pa kako me autor lijepo podsjetio svojeg prijašnjeg posta-evo, ja bih se svrstao, prosim lepo: ja sam ljevičar po uvjerenju (nisam pripadnik stanaka); komunizam smatram divnom utopijom; ateist sam i vjerojatno blizu autorovoj kategoriji 'ateističkog talibana'... rado priznajem da bih sve svećestvo, svih religija bih ograničio i prisilo na zavjet siromaštva i potpunu posvjećenost isključivo duhovnom poučavanju; svim crkvama, organiziranim religijama, s RKC i Vatikanom na čelu, bih oduzeo svu imovinu, ukinuo milijunske apanaže (zavjet siromaštva), te u sve škole, na svim stupnjevima obrazovanja uveo obavezni predmet- proučavanje SVIH svjetskih religija; djeci i učenicima omogućio bih (dapače, proglasio obaveznim) studijske posjete/šk.ekskurzije/maturalce po sakralnim objektima ovdje i inozemstvu, s posebnim osvrtom na (po meni jedino vrijedno nauka)- povijesnu baštinu i umjetnička blaga koje bogomolje imaju, ali bez ideoloških i vjerskih uskogrudnosti... otprilike povijest umjetnosti i religijska kultura u jednom predmetu...da, mogao bih potpasti pod ovu autorovu (također vjerski netolerantnu i isključivu) definiciju 'talibanskih' ateista... gosponprofesor, unatoč blagom diskursu i građanskom 'fulir' štihu, također iskazuje zapadnjački pogrdan diskurs prema islamu i njegovim vjernicima -taliban na arapskom znači 'učenik', 'student'... to, što je termin američka propagandna mašinerija upotrijebila kao sinonim za militante, to je odvratna imperijalistička smicalica kojoj i blagonakloni vjeruju, a kako neće "novi križari Zapada" (pijuni, svjesni i nesvjesni, u agresivnoj, osvajačkoj, ratnohuškačkoj poziciji tzv. liberalnog i tobože laičkog Zapada.

    avatar

    21.01.2011. (12:31)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Profina, recimo tako, razmjena mišljenja s ovim (wall, ne zamjeri) talibanom mumojem mi je upalila jednu skromnu lampicu u glavi, koja mi se iz nekog razloga do sada nije palila.
    Kao što vidimo, i kao što znamo, profa je čovjek od izvjesnog formata, tu su nataloženi Nietzsche s Wittgensteinom i uopće decenije aktivnog širenja obzora, čovjek koji zbori s glavom i repom, napokon smireno, lucidno, s odgodom zaključka, prošireno i produbljeno. Uglavnom, dosta sad, shvatili smo... jer profa, ne hvalim te za tvoje zadovoljstvo nego radi razvoja te misli što mi se javila, a koja se tiče usporedbe s mr. mumojem. Što znamo o anonimnom niku mumoju. Ne puno. Samo toliko da se nalazi negdje na američkom kontinentu te da se sramoti izgovaranjem strašnih besmislica, kao i da je ton koji iz njega izbija (primijetimo: kao savršen profin antipod) ton iracionalne histerije. Iz toga ne možemo bogznašto zaključiti, no jednu stvar ipak možemo sa sigurnošću: bez daljnjega se ne radi o čovjeku u kojem bi bile nataložene decenije aktivnog širenja obzora + Nietzsche s Wittgensteinom; izvan je svake sumnje da se umjesto toga radi o nekom čovcu više onako džepnog formata, očito vrlo plitkom, koji ne može otvoriti usta, a da ne lupa same gluposti. I također minimalne ili ispodminimalne sposobnosti da prati i razumije argumentaciju u dijalogu, kao i izvlači konzekvence iz argumentiranog
    Rezimirajmo: razlika između profe i mumoja razlika je naprosto u rangu. Jer na kraju se zapravo sve na to svodi: to su dvije osobe dramatično različitih formata, kalibara, kapaciteta... Tu sam temu već u nekom postu i načeo: ako su konj i konj među sobom ravnopravni, ljudi su sve samo ne jednaki jedan drugome, i tu se čak teško može uopće govoriti o pripadanju istoj vrsti: manja će, npr. biti razlika mumoja i konja nego između mumoja i profe.
    Došlo mi je da se zapitam: nema li mumojeva prozivajuća bezobraština (po sistemu napad je najbolja obrana) svrhu upravo u tome da sakrije tu malu, kratku činjenicu nesumjerljivosti ranga... da on s konjem pripada. Jer ako se rasprava premjesti na teren ideološkog klatna, kao ja sam zdrav desni, a ti si bolestan crveni, prestaje biti riječ o dva različita uzrasta (čovjeku i patuljku) i sve ispadne kao da se radi samo o dva sukobljena ali ravnopravna stava.
    U pitanje je stvaranje privida ravnopravnosti, kao tobože uopće nije riječ o tome da je jedan naprosto razborit a drugi naprosto glup, nego se kao samo politički razilazimo.

    avatar

    21.01.2011. (14:21)    -   -   -   -  

učitavam...