Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (42)

Marketing


 • aparatschik

  Svaka čast, pohvala za trud.
  Kao bizaran detalj spomenuo bih da je vrlo kratko, jedno mjesec dana, na nekoj lokaciji postojalo i kino "Mario" kojeg je otvorio Mario Mihaljević, ali je ubrzo propalo kao i većina njegovih projekata.
  Svojevremeno sam i sam posvetio ovoj tematici nekoliko postova.

  avatar

  05.01.2011. (09:19)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  aparatschik, hvala ti na komentaru, sasvim sam zaboravio na taj detalj!
  (kino "Mario" je djelovalo u prostoru Centra za kulturu Maksimir tj. bivšem kinu "Otokar Keršovani"!)

  avatar

  05.01.2011. (09:41)    -   -   -   -  

 • CeeDee

  Fale mi kina...fali mi spoznaja da ako hoću mogu nedjeljom u 10 ujutro gledati s cigićima 'opa-cupa u krevetu...fali mi sjedenje u mezaninu i pušenje za vrijeme filma...fali mi 0,3 konjak i kava za vrijeme filma...pasmtr i 3Du i smrdljivim kokicama s putrom od GMO kukuruza...hebo vas napredak :)

  btw. sad nakon Globusa te očekujem u idućem Red Carpetu :)

  avatar

  05.01.2011. (09:58)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  CeeDee: Je, imala su šarma ta pajzl-kina u predgrađu ... ćevapi prije, kokice za vrijeme predstave, piva nakon. Sad je odlazak u kino kao nekakav "lifestyle" događaj ... ali šteta što se podrazumijeva da svi žele imati baš taj "lifestyle". Možda je vrijeme da se otvori neko retro-trash kino sa projekcijama nezaboravnih filmova trash tipa? ;o)

  A za Red Carpet ... hahahaha ... možda prije u Dokumentarnom programu? Sjećam se nekadašnje serije iz 70-tih "S kamerom po svijetu" - možda "S kamerom po Zagrebu"?

  avatar

  05.01.2011. (10:22)    -   -   -   -  

 • CeeDee

  Da je to tako moj Vanja (da ti završiš u dokumentarnom a ne u Red Carpetu) onda bi postojala i non-celebrity kina u 'rvata...a nismo jednom vidjeli kako to ide u nas...tako da moj savjet jest...stay underground my friend...ionako je net majka za ove "popularne" samodostatne medije poput telke...ne daj se :)

  avatar

  05.01.2011. (11:00)    -   -   -   -  

 • agramerka

  wow! wow!!!!
  koji trud, koji super post! bila sam u sigurno 12ak starih kina, npr Apolo (mislim da je bio s jednim "L", nisam ziher) mi je bio česta destinacija, ali Kinoteka je definitivno kino mog djetinjstva :)
  na svakoj matineji me je bilo, mislim da je karta u to doba koštala 5 para (2. pol. 80-ih) i kad vidim ovo vraćeno crkvi, jeza me hvata!
  i za neka kina mi je tako žao što ih više fizički nema, Zagreb, Jadran...tužno!

  inače, pohvala i za izložbu u knjižnici Prečko, slučajno naletjela neki dan!

  avatar

  05.01.2011. (11:23)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  CeeDee, već se vrte neke priče u kojima ću se, nadam se, povezati sa nekim ljudima s te alternativne scene ... no, o detaljima kad se to i ostvari. ;o)
  A ova epizoda sa "Globusom" mi je OK sve dok ne dira u moje principe rada i života ...

  agramerka: Ovo u knjižnici Prečko je tek dio osriginalne izložbe (za čitavu nisu imali mjesta), od 10.01. će biti najveći dio pokazan u knjižnici "Podsused" pa će se tamo moći pogledati.

  avatar

  05.01.2011. (12:35)    -   -   -   -  

 • Bitter

  Baš me rastužuje kaj je sve to propalo, ko mala sam često visila s frendicama po mojim kvartovskim, Uraniji i Studiju. Srce mi se para kad vidim na kaj to liči, pogotovo ovo u Konzumovom vlasništvu, grrrrr.
  Današnji CZK Maksimir bio mi je poznat kao nekadašnje kino Mario (sad vidim da je to bio vrlo kratak period, ali tu sam informaciju nekako memorirala), i prolazila sam kraj njega gotovo svaki dan 8 godina svog života.
  Primjetila sam da Grič funkcionira kao noćni klub, (tj, Klub Kino Grič), vidim da ni na netu niš ne piše za predstave...:/ bilo bi tužno da i to propadne...
  Ovi multipleksi mi jednostavno nemaju duše...:(

  avatar

  05.01.2011. (13:47)    -   -   -   -  

 • agramerka

  vanja, sramota me reći, ali u podsusedu nikad bila nisam :)
  ali mogla bih otići pogledati tu izložbu!

  e da, sad se sjetih, bi li kino klub zagreb kod džamije isto možda pripadao u ovu priču?

  avatar

  05.01.2011. (15:00)    -   -   -   -  

 • babl

  Svaka čast na obavljenom poslu!

  avatar

  05.01.2011. (17:59)    -   -   -   -  

 • ZlicaOdOpaka

  Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh :-)).
  Markanje iz škole i odlazak u Mosor, poslije Partizan pa smo kasnije hrabro odlazili u Balkan i Zagreb :-)).
  Umjesto predavanje, film u 1 u Studentskom.
  Avanturski odlasci na Mad Maxove u Kustošiju :-)).

  A kad smo umjesto na nekom strava i užas filmu, u Kosmaju završile na švedskom (dokumentarnom :-)) ) nas 4 jedine žene/djevojke u kinu :-)))))))))))))))))))))))))))))))).

  avatar

  05.01.2011. (22:12)    -   -   -   -  

 • kostica1

  Šta se tiče onoga namjena? kod kina Mosor. Ono je sada društveni centar Mosor, to znam jer živim jedno 50 metara od njega, a i bili smo na nekakvoj izložbi tamo.

  avatar

  05.01.2011. (22:17)    -   -   -   -  

 • Jezičar

  .
  .
  Dopune:
  Pedesetih godina: Trg Republike. Ekran je bio na fasadi zgrade Kluba književnika.
  1970: (jedno)ljetno kino u Varšavskoj, preko puta osnovne škole.
  .
  .

  avatar

  06.01.2011. (00:39)    -   -   -   -  

 • aparatczyk

  Možda mi se čini, ali što je s kinom Galženica? To mi je ime uvijek nekako zapadalo za oko u novinama, iako nikad nisam skužio gdje je to.
  Ako ćemo već o pamtljivim kino predstavama onda bih spomenuo da sam svojevremeno kao srednjoškolac umjesto na Puccinijev "La Boheme", pretplatu HNK, odjezdio u Apolo na "Sluge slasti". Bilo je zanimljivo.

  avatar

  06.01.2011. (01:19)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Hejhej, koje bogatstvo komentara!
  Hvala vam svima!

  Evo par brzometnih odgovora:
  Jezičar: Hvala na napomeni o ljetnim kinima, ubacit ću to u tekst za nekoliko dana!
  aparatczyk: Kino "Galženica" se nalazilo u V. Gorici, bio sam u njemu nekoliko puta u 80-tima, sasvim ugodno manje kino. No, kako sam se sad ograničio samo na uže područje grada (bez Gorice, Zaprešića, Samobora, Dugog Sela), onda sam ispustio njihova kina.
  Kostica1: da, u tabeli i piše da je bivše kino "Mosor" sada prostor za udruge (ili udrugu?).
  Zlice, da, matineje u SC-u su bile legendarne, koji komentari! A sjećam se i svog prvog odlaska na neki "švedski dokumentarni" u kino "Studio", film se zvao "ABC od ljubavi do seksa" i bio je kvaziedukativni čušpajz svega i svačega, bilo bi to zanimljivo ponovo vidjeti.

  avatar

  06.01.2011. (10:10)    -   -   -   -  

 • purger

  Kino Central prodano je Kerumu, sto je super-sramota. Navodno su Zagrebacke mazoretkinje trazile taj prostor za treninge posto se potepaju od nemila do nedraga, ali su ih otkantali i to prodali Kerumu. A sto ce ovaj sa time... valjda nece ducan otvorit tamo. No, svakako nece tamo biti kino ili neka dvorana za opcu drustvenu korist.

  avatar

  06.01.2011. (18:19)    -   -   -   -  

 • sekasmith

  Bravo! Fenomenalno. I puno truda, čovječe ovo zaslužuje nagradu (ne znam koju, ovak buš za nagradu dobil samo naše čestitke i simpatije). Sve bi prošlo, ali kad sam vidla Kinoteku, Jadran i Mošicu, skor sam pukla. Pa Studencki centar, čovječe, tam smo išli 7 puta zaredom gledati "Kosu". Pijača (onda je pijača bila Nara i Coca Cola, u staklenoj flaši, 2 dcl, a kak nismo imali love, tak smo maltretirali tih 2 dcl sa tri slamčice, naravno niko nije ni popil, puhali smo da onom drugom zgadimo). A studentske matineje (5 nekih novčanih jedinica, dinari, a komentara da se zahlikneš od smeha - ko rano rani zemlja je okrugla i tako). Hvala, ovo je zbiljam famozno.

  avatar

  06.01.2011. (19:12)    -   -   -   -  

 • Neno

  Vanja bok iz daleke i hladne Kanade!

  Ovaj puta si napravil pun pogodak! Ovaj blog u vezi sa kinima. Strasna stvar. Svida mi se do neba… kol’ko je to samo nostalgije. Kroz tvoje slike, moja sjecanja su me vratila u davne sezdesete godine, kad sam stalno « visio » po kinima… u centru grada, jer sam tamo zivio.

  U tvome blogu mi fali tvoje misljenje, zakaj su danas sva ta kina vumrla. Kaj se dogodilo u zadnjih 20-tak godina. Drugdje u svijetu nije tak. Na primjer ovdje u Kanadi, ali i Americi, kina dobro posluju, iako svi imaju big screen TV, DVDs kod kuce… Doduse upad u kino ovih dana kosta $15 po osobi, plus kokice i Coke, pa si ti misli. Nis vise nije jeftino. Ovaj Internet ubija filmsku industriju, jer se vecina filmova moze « skinuti » besplatno sa Interneta.

  Ja bum ovaj tvog blog postavil na moje stranice (www.zkahlina.ca) jer mislim da zavreduje paznju svih zagrepcana, iako nemremo nis promijeniti.
  Lijepi pozdrav ! Zdenko.

  avatar

  06.01.2011. (21:04)    -   -   -   -  

 • Biserka

  Ljetna pozornica u Dubravkinom putu je bila kino od negdje 1950. do sredine 1960. Čestiam.

  avatar

  06.01.2011. (21:32)    -   -   -   -  

 • zoe

  nisam ja puno išla u kina, al' sad kad si stavio fotke ... vidim da sam voljela te odlaske u kina, kokice u dvorani i obavezna kremšnita poslije... sjetila sam se, i nešt' me stislo...
  to je za sad prva i jedina stvar zbog koje me steglo u grlu otkako sam otišla iz Zagreba;
  baš me iznenadilo... od svega iz metropole mene rastužile kinodvorane ?? i to one kojih više, ustvari, nema...

  avatar

  06.01.2011. (23:58)    -   -   -   -  

 • Zvrk

  Moje kino je bilo 'Triglav' .

  avatar

  07.01.2011. (00:26)    -   -   -   -  

 • Jezičar

  .
  .
  Biserka:
  Ljetna pozornica na Dubravkinom putu je bila kino od negdje 1950. do sredine šezdesetih.


  A poslije pauze od nekoliko godina, dočekala je jednosezonsku reanimaciju početkom sedamdesetih; mislim da je to bilo 1972.
  .
  .

  avatar

  07.01.2011. (07:10)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Zoe, možda te nije steglo u grlu radi kina, već kremšnite? ;o)
  Vidiš, i ja sam imao taj običaj, bilo da sam išao u kino sa starcima (možda tek nekoliko puta) ili pak sam sa društvom, kremšnita je bila gotovo obavezan dio "izleta"!
  A najčešće sam išao (obzirom da sam odrastao u Maksimiru) u kina "Partizan", "Studio", rjeđe u "Mosor" ... i nakon toga kremšnita u slastičarni kod Jordanovca. Ili, ako sam bio ipak u centru, onda u samoposlužnoj restauraciji "Mosor", tamo gdje je sad banka na Trgu (početak Jurišićeve)
  Hvala ti, Zoe, što si se javila!

  Biserka, iz slijedećeg mog posta je vidljivo da je ljetno kino "Tuškanac" otvoreno 1954. ... no, sjeća li se netko kad je točno zatvoreno, koje godine?

  avatar

  07.01.2011. (08:03)    -   -   -   -  

 • dotepenec

  Ja, iako sam dotepenec u Zagreb, sam obišao respektabilan broj kina koja više ne postoje ili ne posluju u svojstvu kina.Obišao sam sva kina koja su radila 90-tih godina od Dubrave do Podsuseda.Moram priznati da mi je žao što više nije kao nekad jer je imalo to svoje čari otići u grad malo se proskitati i poslije se ugrijati u kinu uz kokice i dragu u zagrgljaju. I sad idem dosta često u kino. Mislim da se filmoi i snimaju za kina a ne za tv. Film u kinu je dožljivjaj a doma je to čisto "informiranje".

  avatar

  07.01.2011. (15:25)    -   -   -   -  

 • dotepenec

  Ispravak - u zagrljaju

  avatar

  07.01.2011. (15:27)    -   -   -   -  

učitavam...