Komentari

dugave1.blog.hr

Dodaj komentar (0)

Marketing


  • promatram, razmišljam

    Skrait ću koliko mogu ...

    Wovoka, sin vrača Taviba iz plemena Paiuta iz Nevade je za vrijeme pomrčine sunca 1888. godine imao viziju i počeo propovjedati.Tako je nastala Religion Plesa duhova. Tvrdio je da će Zemlja ukoro nestati i uskoro se ponovno pojaviti gdje će jedini ljudi biti Indijanci i nijhovi preci koji će ponovno oživjeti i nastaviti živjeti vječno bez bolesti i ozljeda.
    Da bi se san ostvario i Indijanci su morali živjeti časno i složno te odbaciti način života bijelaca, naročito alkohol. Potrebne su bile jutanje meditacije, molitve i naročito ples kroz koji se dolazi do raja s morem zelene trave i krdima velikih bizona.
    Kicking Bear, Miniconjou Teton Lakota, je uskoro došao u Nevadu da bi vidio kakva je to religija. Zajedno sa Short Bullom, isto Miniconjou vračem, dao je novu interpretaciju vizije. Dok se Wovoka zalagao za miroljubivost, njih dvojica su odlučili eliminirati bijelce. Posebne košulje za Ples duhova su im trebale poslužiti kao neka vrsta pancirki koje su bile neprobojne za metke.
    Ameri su se uskoro uzbunili zbog događanja u rezervatima i u prosincu 1890. godine stiže vojska pod zapovjedništvom generala Nelson Milesa u rezervate Pine Ridge i Rosebud u Južnoj Dakoti.
    Kad je došla vojska Short Bull i Kicking Bear vode svoje sljedbenike na sjeverozapad rezervata Pine Ridge i šalju glasnika Biku koji sjedi u Sjevernu Dakotu.
    15.-tog prosinca ga uhićuju pripadnici Lakota indijanske policije i u metežu ga ubiju.
    General Miles naređuje uhićenje Big Foota koji je već otišao u Pine Ridge. Miles šalje 7. konjičku pod vodstvom majora Whitsidea da ih nađu. Nalaze ih 50 km istočno od Pine Ridga. Indijanci nisu pružali otpor, a poglavica Big Foot je ležao u kolima sa teškom upalom pluća. Vojska naređuje Indijancima da presele logor 7 km dalje, kraj Wounded Knee Creeka. Pukovnik James Forsyth preuzima zapovjedništva i zapovjeda da sa 4 Hotchkiss topa okruže kamp.
    Vojnika je oko 500, a Indijanaca 350 od čega je 120 žena i djece.
    Sljedećeg jutra 29. prosinca 1890., vojska ulazi u logor razoružati Indijance Vrač Yellow Bird zagovara otpor, tvrđeći da će ih zaštititi košulje za Ples duhova. Jedan vojnik pokušava razoružati Indijanca po imenu Black Coyote i počinje masakr. Kada su Indijanci potrčali u zaklon, vojska se uklanja i s ona 4 mitraljeza kreće ubijati. Povjest kaže kako je za manje od sat vremena najmanje 150 Indijanaca je ubijeno i oko 50 ranjeno. Među prvima je ubijen poglavica Big Foot. Američka vojska je imala 25 ubijenih i 39 ranjenih. Pukovnik Forsyth je kasnije optužen za masakr, ali i oslobođen po uobičajenom američkom običaju.
    I tako, pomalo osvajanjem teritorija, "rasla" demokracija u Americi.
    Nemaju više koga pokoravati na "svom" teritoriju i kreću u ratove po svijetu.
    I tako, od tada se obilježava dan 29. prosinac 1890. godine ...

    avatar

    29.12.2010. (19:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...