Komentari

nelinagustirna.blog.hr

Dodaj komentar (30)

Marketing


  • dalmacija moja inspiracij

    svak na svoj naći more doprinit da organska pojoprivreda saživi...sve naveden ideje su za pohvalu...kod nas ovod u Dalmaciji je strava...možda tvoji unuci uspiju da promine rad lobista...čitaj lupeža...u Saboru tih istih koji nas guraju onamo di ne želimo bit, komercija je uvatila maha i tribat če puno truda da taki organsko-ekološki pristup saživi i kod nas...volija bi da san falija...osobno se trudin da mi sve oko kuće buge ekološki ali, ne mogu se sam borit kontra agro lobija...ali onako egoistički napisano mojima i meni je OK... ali to nije poanta ove priće... dalmacija moja inspiracija

    avatar

    22.11.2010. (23:22)    -   -   -   -  

  • Mare Prekobrojna

    Uvijek me oduševiš svojim pozitivnim mislima, porukama, temama...Cila si mi pozitiva :-)

    avatar

    23.11.2010. (07:51)    -   -   -   -  

  • primakka

    više-manje svi imamo (ili bi lako mogli kupiti, umjesto nepotrebnih trica i krpica iz supermarketa) neki svoj mali neobrađeni vrt. kojega bi mogli obrađivati za sebe i barem još jednog prijatelja. ili prodaju. to što za apsolutno biološku hranu trebaju biti zadovoljeni mnogi uvjeti (dovoljna udaljenost od gmo uzgajanih površina itd.) nije toliko bitno koliko sam početak takvog obrađivanja. ne triba puno, samo osviještenost i dobra volja, a postiže se puno.
    ako ne ove godine, svakako krećem u vrtlarenje dogodine.:-))

    avatar

    23.11.2010. (08:20)    -   -   -   -  

  • duliba

    Nekad, pred jedno 10 god dok je bio živ moj svekar imali smo svašta u vrtu, a mi smo ga posle zanemarili i samo je trava i voćke. Mislim da ćemo opet jedan dio vrta posadit povrće...
    Bravo za ovaj post !!!!!

    avatar

    23.11.2010. (11:06)    -   -   -   -  

  • piskaralo Tixi

    Jutro! Nisam gledala, no nastojat ću uloviti emisiju. A kad Đelo bira, izbor je bez greške. I uvijek mi drago čuti: izabrao Đelo Hadžiselimović.
    Ideje iz emisija su za svaku pohvalu, a na nama je da svatko od nas napravi svoj mali korak.
    Između kuće i stana, izabrala bih kuću, jer znam kako je i na malom komadu zemlje moguće uzgojiti toliko toga, a opet taman toliko koliko ti treba, a o tome upravo govori mudri kolibrić.
    Znam i sama kako na balkonu uzgajam začinsko bilje, ne uspije uvijek onako kako bih ja to željela, no ne gubim nadu niti volju. Balkon nije vrt, a opet ih tih nekoliko biljčica bilja je mali korak, a mene neizmjerno veseli svaki novi listić.
    Nisam ljubitelj vrtnih patuljaka, no ovi su me tvoji oduševili. Umjesto patuljka, ja imam bubamaru, za sreću.

    avatar

    23.11.2010. (12:35)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Dalmatinac - Općenito bi trebalo poraditi na osvješćivanju pojedinaca. Nažalost, zbog sveopće krize, poljoprivrednici se odlučuju na brži, lakši i isplativiji način, bar tako izgleda na prvi pogled. Ovi francusku vrtovi su osmišljeni kao male parcele i postigli su odličan uspjeh, ali s druge strane i dalje buja masovna poljoprivredna proizvodnja koja koristi kemikalije u zaštiti bilja. Svatko pojedinačno u svom vrtu (ako ga ima) može primjenjivati org.-ekološki uzgoj, ali kao što si isam zaključio - poanta je da to zaživi na puno širem polju, da na tržnici bude više štandova sa org.uzgojenom hranom, a ne kao sad da imamo tek 1-2 štanda i to ne svaki dan.
    I naravno, da su cijene pristupačne običnom čovjeku. Nisu svi u mogućnosti imati svoj vrt i uzgajati, a org. uzgojeno povrće trebalo bi biti dostupno svima, a ne samo onima koji to mogu sebi priuštiti.
    Prekobrojna - A baš si naletila na pozitivan post, jer onaj prethodni nije baš bio obojan pozitivom. A tako je i u životu, malo suza, malo smija. :-))
    primakka - Dobre ideje treba realizirati, jedino tako možemo očekivati poboljšanje u svom življenju. :-) Svakako ću ti doć pomoć okopat vrtal ili bar zalit. :-)
    duliba - Činjenica je da su naši stariji puno više bili posvećeni radu u vrtu, a kad oni odu-i vrtovi pomalo umiru. Moja mama je najsretnija i najzdravija kad radi u vrtu (a inače je sve boli, svaka košćica)-njen špinat, brokula, bob, blitva su najslađi obrok na stolu.
    Zapravo je najmanji problem posijati i posaditi nešto u vrtu. Treba to održavati i dovesti do trenutka kad se ubere zdravi plod.:-)))
    Tixi - Tako je. Nije potreban velik komad zemlje da bi se uzgajalo, ali je potrebno biti stalno prisutan, jer sve posađeno traži brigu i pažnju ako želimo uživati u plodovima. :-))
    Vrtni patuljci su stanovnici u vrtu moje prijateljice koja se posvetila org.uzgoju otkad je nasljedila kuću i zemlju na selu. :-)) Redovno odvajam org.otpad za njeno kompostište.

    avatar

    23.11.2010. (13:36)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    Sve ovisi o čovjeku...od Đele do one brazilske da je priroda bila prije a bit će i poslije čovjeka.
    Kako Mare reče, "Cila si mi pozitiva"! :))

    avatar

    23.11.2010. (15:26)    -   -   -   -  

  • katrida

    .......sjajan post gustirna .. kopirala sam ga u jedan komentar na našem portalu jer je vezan temom, da ga pročitaju i moji sumještani...

    avatar

    23.11.2010. (18:25)    -   -   -   -  

  • čitač bez bloga

    Đelo uvijek zna svojim izborom privući pažnju. Što mi vrijedi eko uzgoj i zdrav vrt, ako moja susjeda šprica sve što stigne, od njezinog korova i trave dijeli nas samo žičana ograda. Ja travu uz ogradu čupam rukom danima, a ona u pet minuta sve sa svoje strane dobro zašprica otrovom. I što da radim, bojim se za svoje tuje, par puta sam pristojno pripomenula o otrovima i nikakve koristi. Srećom, ne vidimo se često.

    avatar

    23.11.2010. (18:44)    -   -   -   -  

  • buba

    E, Nela moja lipo ti ovo napisa, a znaš i sama da će vrlo mali broj nas išta učiniti po tom pitanju i to ne zato što ne volimo ili smo lini ( a ima i toga ), nego naprosto zato što živimo drugim načinom života. A vrta sa organski uzgojenim povrćem u gradu...hm, nisam baš sigurna u to, a isto to na selu nije izvedivo ako susjed ne radi ka i ti. U svakom slučaju sviđa mi se odgovor kolibrića...

    avatar

    23.11.2010. (21:07)    -   -   -   -  

  • gustirna

    nazačelju - "Prijateljicu" sa sirkovom kosom nije teško otkriti, bar ne nama koji smo se družili i još se družimo s njom. :-) TV programi dosta utječu na sve nas, posebno na djecu, a to se nažalost uvelike koristi u neke sasvim druge svrhe koje nisu usmjerene na razvoj ekološke svijesti i miroljubivosti kod djece.
    fra gavun - Gledam danas kako je more s olujnim jugom izbacilo smeće u pelješke uvale Trsteno, Žuljane i pomislih - počelo je, more izbacuje i vraća sve šta se u njega ubaci. Žao mi onih kornjača i dupina što nastradoše. :-(
    katrida - Vidim da me reklamiraš na mašogradskom portalu. Neka, ako će to poslužit da se nekome otvore oči. :-)
    čitač bez bloga - U pravu si. Tu ne možeš ništa učiniti, osim porazgovarati sa susjedom, objasniti joj koliko je i za nju i njenu familiju štetno koristiti otrovne pesticide. Neki ljudi uopće nisu svjesni štetnosti, misle da se to na njih ne odnosi, ili vjeruju kako su sebe dobro zaštitili, a za druge ih nije briga. Nisu svjesni da ono što se događa drugima, događa se i njima.
    buba - Ovaj prethodni odgovor nadovezuje se i na tvoj komentar. Je, znam i sama, ali poanta je u tome da to saznanje nije odvratilo ove ljude da nešto naprave. Oni su uspjeli, znači da nije nemoguće. Naravno, svatko mora poći od samog sebe i učiniti onoliko koliko može, ako to želi. :-)

    avatar

    23.11.2010. (21:13)    -   -   -   -  

  • čiovka

    Na komadiću zemlje šta imamo trenutno su samo vočke i ne koristimo nikakve otrove. Vidi se po onim životinjicama šta ih stalno lovan aparatom. :-))
    Ali u planu je jedan mali vrtlić. :-))

    avatar

    23.11.2010. (22:10)    -   -   -   -  

  • katrida

    ..... tvoje postove smatram fenomenalnim pa ih zato prebacim na naš portal jer, stvarno, ako otvori oči bar jednom čoviku - dobitak je za sve nas....pozdrav..

    avatar

    24.11.2010. (08:33)    -   -   -   -  

  • mina

    zaista si ovu temu odlično obradila :))
    već duže vrijeme razmišljam o nekom malom vrtu. mislim čak i da bi bilo možda i moguće nekako organizirati vrijeme potrebno za brigu o vrtu.. iako gradski život je ponekad prilično brz i konfuzan

    avatar

    24.11.2010. (10:31)    -   -   -   -  

  • dordora2

    prekrasan post (a kakv bi ti uopće i mogla napraviti?!) za sve nas koji nismo gledali emisiju lijepo je kod tebe naći tu toplu kap razuma, koja kod suvremenog čovjeka nedostaje... ipak ima nade, vidi se, i ja vjerujem da će čovjek shvatiti da mora naći načina za sve ono što je pokvario da to dovede opet u sklad i red...
    bušin...(:-)=(-:)

    avatar

    24.11.2010. (15:00)    -   -   -   -  

  • gustirna

    čiovka - Jasno, životinjice su najbolji pokazatelj zdravog okoliša. :-))
    katrida - Samo ti pejstaj sve šta misliš da je korisno širit dalje. :-))
    mina - Gradski život je bezličan, bar kad je priroda u pitanju, ali uz malo volje i mogućnosti sve se može. :-))
    dordora - Shvaća, ali na kapaljku i vrlo sporo. :-)
    fizikalac - Dobrodošao, :-) Lijepo što si me posjetio da ovdje nastavimo dijalog o aroniji.
    Ali čim stignem objavit ću slike koje imam. Nije baš neki urod, ali pošto je sadnica tek posađena na proljeće, mene je jako obradovalo što sam već ovo ljeto mogla okusiti plodove.
    Nadam se da će se održati i da će dogodine biti bolji urod. Bar za malu teglicu marmelade. :-)
    Još prije 3-4 godine sam tražila po enciklopediji šta je to aronija, a kad sam ovog proljeća ugledala sadnice na prodaju - morala sam kupit jednu i posadit je. Višani se čudom čude šta je to, a ja guštam. :-))
    Od lažnih ekologa i njihovih proizvoda teško se zaštitit. Nažalost i sramotu što je to tako. :-(

    avatar

    24.11.2010. (21:40)    -   -   -   -  

  • starosjedilac

    slažem se da čovjek čak i manjim promjenama svojih životnih navika može znatno utjecati na stanje u okolišu, no da bi se to omasovilo i održalo, trebat će se mijenjati i ekonomski model u kojem će biti moguće živjeti od proizvodnje zdrave hrane, od racionalnog korištenja obnovljivih prirodnih resursa i gdje će općenito biti stimulirano racionalno ponašanje u svim segmentima ljudskog života :-)

    avatar

    25.11.2010. (08:40)    -   -   -   -  

  • kamena

    Đelo je zakon, i nastojim gledati takve emisije kad stignem :)... a koliko god nam priroda sve češće viče DOSTA, čoviku izgleda nikako da dođe do mozga :(
    i slažem se s ovim što kaže starosjedilac, čovik može nešto sam, svojom upornošću i tvrdoglavošću, ali bez podrške cijelog društva, sve je to malo...

    avatar

    25.11.2010. (09:10)    -   -   -   -  

  • saraja azra

    post je odličan i sama volim odabano od Đele, al ti si ovdje vrlo vješto napisala i opisala
    ocjena ...izvrstan 5 da sam vlasnik nekih novina tebe bih odmah pitala da radiš za mene, nema ih mnogo na blogu koje bi ali tebe sigurno DA
    pozdrav

    avatar

    25.11.2010. (11:17)    -   -   -   -  

  • gustirna

    starosjedilac - Jasno, treblo bi mijenjati i cjelokupni ekonomski model, raditi na obučavanju i promjeni svijesti društva u tom smjeru. Naravno da je sve puno opsežnije ako razmišljamo globalno za cijelo društvo. Jučer i danas su bile nove epizode Tvoraca promjene koje pokazuju kako entuzijazam i poduzetnost pojedinaca mogu mijenjati svijet počevši od zajednice u kojoj žive - Chile, Bangladeš, Japan, USA, Kambođa, Indija, Canada daju nevjerovatne primjere kako udruženi pojedinci rade i uspjevaju nešto postići na ekonomskom, ekološkom i socijalnom polju, bez da se mijenja ekonomski model cijele te države. Ljudi su čuda napravili. Zadivljena sam tim entuzijazmom gdje profit nije osnovni cilj, već humanost i samoodrživ razvoj. Predugo je da prepričavam primjere, emisije su zaista vrijedne gledanja. :-)
    kamena kućica - U odgovru @starosjediocu je i odgovor na tvoj komentar. Činjenica je da se radi o Don Kihotima novog doba - borba protiv vjetrenjača uvijek je bila aktualna tema koja je uglavnom osuđivana na propast, ovi ljudi dokazuju da to ne mora uvijek biti tako. :-)
    saraja Azra - Ima ih još koji me u to uvjeravaju, ali ja se baš ne osjećam tako. Svakako, hvala ti što tako misliš. :-)

    avatar

    25.11.2010. (11:44)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Emisija odlična, tvoj post krasan ... a mi prepuni s***nja koji ne žele radit. Znam iz prve ruke, ima zemlju, ima motiku a ima i pomoć financijsku al' neće, oće radit u "struci" i tako 15 godina ne radi ništa i pojeo je svu ušteđevinu a sad mogu zube na policu. I on, i žena, i djeca.

    avatar

    25.11.2010. (14:55)    -   -   -   -  

  • luki 2

    NNa žalost, udaljavanje od prirode sve je veće; a znaš ono - koliko se godina taložilo, toliko će godina trebati za čišćenje :((((( Ne pazimo, ne brinemo....:((((( Igramo se - no, do kada....
    Hvala Ti na lijepom koemntaru kod mene; slažem se uvijek "osvježi" kada se čovjek bar u mislima vrati u srednjoškolske dane.....
    Pusa, pozdrav od Luki+Goldie

    avatar

    25.11.2010. (20:37)    -   -   -   -  

  • geomir

    Bravo, ka i obično!!!
    Sve ti potpisujen!! .-)))

    avatar

    26.11.2010. (09:09)    -   -   -   -  

  • boco san

    Jutrić Gustirna
    od svih nas !!!!!!!-))))))))
    Volim Đelu pogledati , njegov izbor je upučen ljudima
    da nauče, istraže i prihvate s više poštovanja sve ono što
    nas okružuje .

    Žalosti me globalno uništavanje ove naše zemlje
    bez imalo savjesti od moćnika, koji misle samo na zaradu
    Ekologija uf što ih briga za to , rasipanje kojekakvih pesticida itd

    No svjest treba tražiti, svatko... od nas... posebice.

    Imam mali komadić vrta ..svoj raj ..na kojem raste naranča
    mandarinka limun , žalfije matičnjak origano gospina trava
    menta dvije vrste , lavanda , ružmarin i još puno toga.

    Sve raste i buja svaka biljčica ima njegu a meni donosi mnogo veselja.
    Moji ljubimci uživaju od Rofija i Kornija i onih pikavaca.
    Ljeti je najljepše kad loza zagrli veliku površinu radeći hlad
    a o plodovima da ne govorim ..plodovi truda , pažnje , nježnosti ,
    pjevušenju kao da je svaki groz
    jedan lijepi čovjek dobre duše.
    Potreban je samo komadić zemlje svakome od nas tada bi se više vidjela
    naša narav kroz bilje i životinje.

    Kad bih odabirala ,živjela bih na selu , sve ono što volim
    nicalo bi iz zemlje . Volim raditi i ništa mi ne bi bilo teško.

    Volim prirodu tu najljepšu ljepoticu kojoj ne treba nikakva pomada
    da bi bila lijepa
    onakva je kakva je prirodna u raskoši svake travke na putu ,
    vakog grmića , rijeke potoka jezera planine ...znaš dobro što ti želim reći
    Prizor kojeg priroda nudi ne može namrštiti lice , tu nema ljutnje, zloće farizeja
    tu postoji mir utopljen u našim očima kojeg svaki dobronamjernik može ponjeti sobom .
    Poput tebe ni kod nas raskoši ne nedostaje u nečem što ne košta ništa
    samo traži naše vrijeme , laganu šetnju i to je to.
    Šetnja životom ne bi smijela biti naporna , a izazovi kušnje koje stoje pred nama ..
    treba otkriti , suočiti se i s više poštovanja gledati na sve oko sebe
    čak i onu travku koja nam je na putu ne smijemo isuviše stisnuti...da može rasti svoj život i njezinih stanovnika.
    Još bih ja ali znam u dubini duše da razumiješ svaku moju rić.

    avatar

    26.11.2010. (09:12)    -   -   -   -  

  • gustirna

    ljelja - Je, ima i toga. I to dosta,nažalost.
    geomir - Još najboje da ne biš! :-))
    ježurka - Ne samo da razumin, već i osjećam sve šta si napisala.
    Hvala ti što si navratila. :-)))

    avatar

    26.11.2010. (12:43)    -   -   -   -  

učitavam...