to je nešto strašno. jebe se njima. čak je manji problem što je naša birokracija prekobrojna, daleko veći problem je to što je neefikasna. Kombinacija zakona koji i kakvi se donose, kadrovska politika i zapošljavanje po partijskoj knjižici/barba Luki/ šjor Ivi, itd. te nesposobnost upravljanja državom i njenim aparatom.
12.11.2010. (23:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U Zagrebu komisija za ispitivanje minimalno-tehničkih uvjeta izlazi na teren vrlo brzo. Obično jednom do dva puta na tjedan. Odjel za gospodarstvo i Bajs nema baš ništa s time. Ne vidim zašto bi bilo tko bilo gdje "nebrojeno puta hodočastio do birokracije" kad je propisani zakonski rok 15 dana do izdavanja rješenja i nakon toga lokal može (i mora ako ima urednu dokumentaciju) početi s radom. I nitko s izlaskom komisije nema problema jer obično pregledavaju više prostora odjednom. To je obična rutina i lako se provjeri. Lijepi pozdrav:-)
13.11.2010. (00:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@gavun, a što je najače od tih malih i srednjih obrtnika država živi.. ali ovdje se ponaša ko kamikaza. Umjesto da ti omoguči sve samo kako bi radio i zarađivao i plaćao porez oni ti otežavaju na svakom koraku.
@svinjce, to je zato jer oni valjda ne moraju ispunjavati nikakvu nor, plaća kapne radili ili ne radili svoj posao. Kako ide ono "oprostite što dišem neću nikad više samo mi pomozite, u moru formulara bez malenoga dara jako teško prolazim"
@cistiliste, uspjevaju svaki put iznenaditi sa hiperealnim rješenjima
@geomir, misliš na kvarneru? :)
@luki, nemam pojma, možda ispod nekog kamena, bo
@omladinka, evo jedan članak. Zakona se u našoj državi ljudi pa ni birokracija ne pridržava ili ga se bolesno pridržava, ovisi da li će stradati zdrav razum. Moj prijatelj je čekao uporabnu dozvolu godinu dana, ima sreće da mu tip nije naplaćivao najamninu mjesta jer bisad već bio u dugovima sa nula zaradom samo hvala ovim sposobama.
@annabelle, ma ako po ovoj državi ne hodaš sa upitnikom nad glavom onda nisi normalan :)
@alex, ma mora da se ministar Bajs nahranio pizza i pizza pa mu dozlogrdilo pa je sad na sendvičima
13.11.2010. (07:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Neverin.Članak koji dodatno šalješ govori o kategorizaciji ugostiteljskih objekata (a to uključuje i njihovo radno vrijeme pa i različite porezne obaveze). Ne možeš se kategorizirati npr. kao caffe bar, a onda u tom prostoru služiti ručkove ili ga pretvoriti u noćni klub koji radi do 4 ujutro. Probaj u Engleskoj točiti alkohol u lokalu koji za to nema dozvolu.
Ali, čak nije o tome riječ u tvom prvobitnom tekstu i nema nikakva problema ako nisi spreman prihvatiti jednostavnui argumentaciju. Ti pišeš da je tvoj prijatelj "...nebrojeno puta nanovo hodočastio kod birokracije da vidi kad će zaduženi ljudi za to izaći na teren da vide lokal i da mu daju dozvolu ....i koju su mu rekli - zar vam je hitno?" što je nemoguće i mislim da naprosto površno pišeš o nečemu s čime nisi upoznat. Tvoj je prijatelj imao svu potrebnu dokumentaciju i čekao je komisiju za utvrdjivanje minimalno-tehničkih godinu dana da izadje na teren, iako je zakonski rok 15 dana do izdavanja rješenja? Jesam li te dobro razumjela?
Komisija za utvrdjivanje MTU trenutačno izlazi na lokaciju ako utvrdi da je predana dokumentacija uredna (a riječ je svega nekoliko dokumenata kao ugovor o najmu ili vlasništvu prostora, dokumneti o stručnoj spremi voditelja, atestu struje i sl). Na tisuće raznih lokala, obrta ili agencija (npr. turističkih) se tako otvara širom Hrvatske. Lijepi pozdrav.
13.11.2010. (10:09)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@omladinka, ja znam samo da je moj prijatelj ogorčen sa time koliko su spori i kako je za sve trebalo godinu dana. Znači oni još nisu izašli na teren, oni su sad najavili da će tek doći. Vlasnik tog lokala koji daje mojem prijatelju u najam se dogovorio da ne mora plaćati dok ne otvori pizzu cut. Zamisli šta bi bilo da je drugačije i da je morao plaćati... čisti rashodi bogte. Ako si otvorio fast food koji je zapravo pizza cut i pizza je glavno jelo koje se tamo proizvodi i dostavlja na adrese kako se to može nazvati sendivčem?
ja jesam površan u smislu da nemam pojma točno o dokumentaciji ali nisu li oni površni kojima je to posao a treba im godinu dana da se izredaju dozvole i da naprave 500 metara od njihovog sjedišta do lokala?
Ja ću se raspitat kod ovog frenda kako bi ti znao bolje odgovorit, jel to okej?
13.11.2010. (14:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ne priznam pizzu, to je talijansko. treba otvorit nešto rvacko, sa rvackim proizvodima! npr chevape. :-) ako otvori, javi di je to i dal valja nakon Palaha :-)
13.11.2010. (17:46)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@nestašna, mislim da nije čuo i ne znam kako će mu uspjeti :) jel se može podmazivati sa sendivičima, šta ti misliš?
@slave, to je kafkijanski :)
@mamish, tamo ti je na cesti za kozalu nakon tržnice tako da će opskrbljivati cjeli centar i onaj dio koji maslina ne želi pokrivat. Aj javit ću ti broj...
13.11.2010. (20:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ja sam gladan, nakon sve ove priče... i Trojedinom Bogu hvala ne muče me takva pitanja, ali u inat, ta birokracija mi pojede prostor za življenje. Ovaj novi bog kapitalizam me ne voli....
13.11.2010. (23:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
hvala, ali kako je netko rekao, stvarnost je uvijek maštovitija od fikcije. sve je kriv Kafka, on je genijalno opisao, dočarao i definirao taj apsurd o kojemu i ti pišeš i time mu je dopustio da prevlada u socijalnoj stvarnosti.
14.11.2010. (08:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kroz isto vrijeme, uz prvi koji mu ide zadovoljavajuće, moj je prijatelj otvorio dva nova obrta, i oba su već propala, tj. zatvorena su, naravno, uz gubitke. E sada, da nisu bili tako brzi sa dozvolama, on bi još bio samo na onom prvom i sa minimalnim gubicima iz ta druga dva. Tko zna što je zapravo sreća.
14.11.2010. (16:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ja sam za da bude detaljno isprovjeravano i bla bla,. ipak će se u lokalu prodavati hrana, ali ovo što oni rade je to da ništa ne rade i boli ih ona stvar jel tvoj prijatelj plaća najam iako nije otvorio ili ne plaća.. bole ih brige , mogu kako hoće i to je to. ne znam kako to već nismo svi skupa shvatili, zakoni su tu radi njih i da bi mogli što bolje i suptilnije ukrasti, a ne da bi običan puk mogao zaraditi.
jojj. ://
14.11.2010. (17:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zapravo ja imam iste upitnike oko dokumentacije i otvaranja lokala kao i omladinka.. a pizza mi je već toliko isfurano nemaštovita da priželjkujem da netko konačno pokaže malo kreativnosti pokraj toliko mogučnosti. u svakom slučaju sretno s otvaranjem sendvič bara :)
15.11.2010. (11:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Jednom će mi se desiti da kad budem prolazila gradom, naletim na natpis 'sendvičerija Žblj'. Tad ću znati da nisam pijana, i da to stvarno tamo piše, zahvaljujući ovom postu xD
Ma zezam se. Glad iz mene govori xD
15.11.2010. (15:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fra gavun
Ma što reći na ovo...mrak mi na oči padne od te njihove indolentnosti i korumpiranost.:(((
12.11.2010. (22:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
svinjce
to je nešto strašno.
jebe se njima.
čak je manji problem što je naša birokracija prekobrojna, daleko veći problem je to što je neefikasna.
Kombinacija zakona koji i kakvi se donose, kadrovska politika i zapošljavanje po partijskoj knjižici/barba Luki/ šjor Ivi, itd. te nesposobnost upravljanja državom i njenim aparatom.
12.11.2010. (23:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
cistiliste
kaj stvarno??? i to su zakomplicirali?...oooo bože...
12.11.2010. (23:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
geomir
I to još vi u Istri!!???
12.11.2010. (23:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki 2
Da zdra razum...Gdje toga još ima, dragi Neverin!? :((((( Pozdrav od Luki+Goldie
13.11.2010. (00:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
omladinka
U Zagrebu komisija za ispitivanje minimalno-tehničkih uvjeta izlazi na teren vrlo brzo. Obično jednom do dva puta na tjedan. Odjel za gospodarstvo i Bajs nema baš ništa s time. Ne vidim zašto bi bilo tko bilo gdje "nebrojeno puta hodočastio do birokracije" kad je propisani zakonski rok 15 dana do izdavanja rješenja i nakon toga lokal može (i mora ako ima urednu dokumentaciju) početi s radom. I nitko s izlaskom komisije nema problema jer obično pregledavaju više prostora odjednom. To je obična rutina i lako se provjeri.
Lijepi pozdrav:-)
13.11.2010. (00:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
Ak misli peći ovakve pizze, ja bi mu zabranil.
Ma mislim, pa daj pogle, veze nema sa pizzom.
Najobičniji topli sendvić.
Zna država kak izgleda pizza.
13.11.2010. (07:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@gavun, a što je najače od tih malih i srednjih obrtnika država živi.. ali ovdje se ponaša ko kamikaza. Umjesto da ti omoguči sve samo kako bi radio i zarađivao i plaćao porez oni ti otežavaju na svakom koraku.
@svinjce, to je zato jer oni valjda ne moraju ispunjavati nikakvu nor, plaća kapne radili ili ne radili svoj posao. Kako ide ono "oprostite što dišem neću nikad više samo mi pomozite, u moru formulara bez malenoga dara jako teško prolazim"
@cistiliste, uspjevaju svaki put iznenaditi sa hiperealnim rješenjima
@geomir, misliš na kvarneru? :)
@luki, nemam pojma, možda ispod nekog kamena, bo
@omladinka, evo jedan članak. Zakona se u našoj državi ljudi pa ni birokracija ne pridržava ili ga se bolesno pridržava, ovisi da li će stradati zdrav razum. Moj prijatelj je čekao uporabnu dozvolu godinu dana, ima sreće da mu tip nije naplaćivao najamninu mjesta jer bisad već bio u dugovima sa nula zaradom samo hvala ovim sposobama.
@annabelle, ma ako po ovoj državi ne hodaš sa upitnikom nad glavom onda nisi normalan :)
@alex, ma mora da se ministar Bajs nahranio pizza i pizza pa mu dozlogrdilo pa je sad na sendvičima
13.11.2010. (07:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
omladinka
@Neverin.Članak koji dodatno šalješ govori o kategorizaciji ugostiteljskih objekata (a to uključuje i njihovo radno vrijeme pa i različite porezne obaveze). Ne možeš se kategorizirati npr. kao caffe bar, a onda u tom prostoru služiti ručkove ili ga pretvoriti u noćni klub koji radi do 4 ujutro. Probaj u Engleskoj točiti alkohol u lokalu koji za to nema dozvolu.
Ali, čak nije o tome riječ u tvom prvobitnom tekstu i nema nikakva problema ako nisi spreman prihvatiti jednostavnui argumentaciju. Ti pišeš da je tvoj prijatelj "...nebrojeno puta nanovo hodočastio kod birokracije da vidi kad će zaduženi ljudi za to izaći na teren da vide lokal i da mu daju dozvolu ....i koju su mu rekli - zar vam je hitno?" što je nemoguće i mislim da naprosto površno pišeš o nečemu s čime nisi upoznat. Tvoj je prijatelj imao svu potrebnu dokumentaciju i čekao je komisiju za utvrdjivanje minimalno-tehničkih godinu dana da izadje na teren, iako je zakonski rok 15 dana do izdavanja rješenja? Jesam li te dobro razumjela?
Komisija za utvrdjivanje MTU trenutačno izlazi na lokaciju ako utvrdi da je predana dokumentacija uredna (a riječ je svega nekoliko dokumenata kao ugovor o najmu ili vlasništvu prostora, dokumneti o stručnoj spremi voditelja, atestu struje i sl). Na tisuće raznih lokala, obrta ili agencija (npr. turističkih) se tako otvara širom Hrvatske.
Lijepi pozdrav.
13.11.2010. (10:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@omladinka, ja znam samo da je moj prijatelj ogorčen sa time koliko su spori i kako je za sve trebalo godinu dana. Znači oni još nisu izašli na teren, oni su sad najavili da će tek doći. Vlasnik tog lokala koji daje mojem prijatelju u najam se dogovorio da ne mora plaćati dok ne otvori pizzu cut. Zamisli šta bi bilo da je drugačije i da je morao plaćati... čisti rashodi bogte.
Ako si otvorio fast food koji je zapravo pizza cut i pizza je glavno jelo koje se tamo proizvodi i dostavlja na adrese kako se to može nazvati sendivčem?
ja jesam površan u smislu da nemam pojma točno o dokumentaciji ali nisu li oni površni kojima je to posao a treba im godinu dana da se izredaju dozvole i da naprave 500 metara od njihovog sjedišta do lokala?
Ja ću se raspitat kod ovog frenda kako bi ti znao bolje odgovorit, jel to okej?
13.11.2010. (14:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
omladinka
@Neverin, ne trebaš se gnjaviti i dodatno mi odgovarati.
Lijepi pozdravi:-)
13.11.2010. (15:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ani ram
A tvoj dragi prijatelj nije čuo za ono nešto što se zove "podmazivanjem tamo gdje zapinje"? Pa kako on misli uspjeti?
13.11.2010. (15:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
slaven178
kaj nemre pizze peč kom se hoće neg ti treba neko dozvolit? kak je to glupo u kurac...
13.11.2010. (16:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mamish
ne priznam pizzu, to je talijansko. treba otvorit nešto rvacko, sa rvackim proizvodima! npr chevape. :-)
ako otvori, javi di je to i dal valja nakon Palaha :-)
13.11.2010. (17:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
windfuckersister
Ima Mamish pravo. A zač ne bi prodaval kapuz i fažol, palentu kumpiricu i jotu? Domaće je domaće ;)
13.11.2010. (20:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@nestašna, mislim da nije čuo i ne znam kako će mu uspjeti :) jel se može podmazivati sa sendivičima, šta ti misliš?
@slave, to je kafkijanski :)
@mamish, tamo ti je na cesti za kozalu nakon tržnice tako da će opskrbljivati cjeli centar i onaj dio koji maslina ne želi pokrivat. Aj javit ću ti broj...
13.11.2010. (20:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Defton
Da, točno kao ZUB! ;)
Ja sam gladan, nakon sve ove priče... i Trojedinom Bogu hvala ne muče me takva pitanja, ali u inat, ta birokracija mi pojede prostor za življenje. Ovaj novi bog kapitalizam me ne voli....
13.11.2010. (23:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pametni zub
hvala, ali kako je netko rekao, stvarnost je uvijek maštovitija od fikcije. sve je kriv Kafka, on je genijalno opisao, dočarao i definirao taj apsurd o kojemu i ti pišeš i time mu je dopustio da prevlada u socijalnoj stvarnosti.
14.11.2010. (08:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@wind, ne vem.. nisam ja otvarao sendvičarnu :)
@defton, novi stari bog kapitalizam
@zub, ti pišeš o obrnutom svijetu tako da si mi ti odmah pao na pamet :)
14.11.2010. (11:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ali dražeN :)
Kroz isto vrijeme, uz prvi koji mu ide zadovoljavajuće, moj je prijatelj otvorio dva nova obrta, i oba su već propala, tj. zatvorena su, naravno, uz gubitke. E sada, da nisu bili tako brzi sa dozvolama, on bi još bio samo na onom prvom i sa minimalnim gubicima iz ta druga dva. Tko zna što je zapravo sreća.
14.11.2010. (16:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
T.
ja sam za da bude detaljno isprovjeravano i bla bla,. ipak će se u lokalu prodavati hrana, ali ovo što oni rade je to da ništa ne rade i boli ih ona stvar jel tvoj prijatelj plaća najam iako nije otvorio ili ne plaća.. bole ih brige , mogu kako hoće i to je to.
ne znam kako to već nismo svi skupa shvatili, zakoni su tu radi njih i da bi mogli što bolje i suptilnije ukrasti, a ne da bi običan puk mogao zaraditi.
jojj. ://
14.11.2010. (17:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
barba
a nista neka se prebaci na kanelone i chinese take away
14.11.2010. (21:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
babi
nekima je hitno ili bi htjeli tak, ali drtugi samo koce proces
www.drainbrainstorm.blogspot.com
15.11.2010. (00:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mina
zapravo ja imam iste upitnike oko dokumentacije i otvaranja lokala kao i omladinka..
a pizza mi je već toliko isfurano nemaštovita da priželjkujem da netko konačno pokaže malo kreativnosti pokraj toliko mogučnosti.
u svakom slučaju sretno s otvaranjem sendvič bara :)
15.11.2010. (11:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rozna mahunarka
Jednom će mi se desiti da kad budem prolazila gradom, naletim na natpis 'sendvičerija Žblj'. Tad ću znati da nisam pijana, i da to stvarno tamo piše, zahvaljujući ovom postu xD
Ma zezam se. Glad iz mene govori xD
15.11.2010. (15:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...