Komentari

antiglobalist.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • Neverin

    ma čim SDP i HDZ žele u EU ne može a da ne smrdi

    avatar

    10.11.2010. (11:21)    -   -   -   -  

  • toma juda

    A što je alternativa ne ulasku naše zemlje u EU?

    avatar

    10.11.2010. (12:32)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @Toma, alternativa je da budemo samostalna država. ne treba nam druga alternativa osim te. Neće nas nitko vojno napasti, jer kakav jest da jest ipak smo u Nato savezu. Neće nas nitko ekonomski izolirati, jer opet kakva jest da jest, članica smo WTO-a. Što tebe plaši kod samostalnosti? pa da pokušam odgovoriti.

    avatar

    10.11.2010. (13:14)    -   -   -   -  

  • downunder

    Apsolutno podrzavam i vjerujem da svatko tko zivi vani misli isto. Nece EU nista rijesiti za poboljsanje standarda niti boljitka. Dapace, nagomilati ce se birokracija, prevoditelji i sve samo ne proizvodnja.

    avatar

    10.11.2010. (14:58)    -   -   -   -  

  • barba

    EU (yu)=YU (yu)
    Izgovor je jednak na engleski.

    avatar

    10.11.2010. (18:54)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Ne @dolinski, to nije alternativa ili želiš reći da Njemačka, Francuska ili Norveška nisu samostalne države? Hrvatska će biti samostalna država, ali da će morati igrati prema pravilima zajednice velikog broja država da! to da! Ali, neće izgubiti svoju samostalnost!

    Ako budemo izvan EU onda ćemo slušati non stop kako smo još uvijek na putu da dođemo do puta da izađemo na put izlaska iz recesije. Kad si samostalan, možeš radit što hoćeš, ali kad si u zajednici više država, i tu dolazi suradnja i zajedništvo...

    avatar

    10.11.2010. (22:47)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @toma, aktualni lisabonski ugovor nas lišava svake samostalnosti, ono što izglasa Europska komisija i Europski parlament to je zakon u Hrvatskoj, naše zastupnike neće nitko ništa pitati, jer velike članice kao Njemačka, Engleska, Francuska će se međusobno dogovoriti šta će izglasati a nas male neće ni pogledati. To je potpuno podređeni položaj. A tko zna šta će donjeti neki budući lisabonski ugovor. U prošlom postu sam recenzirao knjigu koja se upravo bavi seciranjem lisabonskog ugovora. Treba čitati šta se potpisuje, i ona sitna slova. Zar misliš da su Europski birokrati neki sveci koji nikog nebi prevarili??

    Ako je tvoja jedina nada da će EU riješiti pitanje recesije onda ti je to "obećanje ludom radovanje" , Grčka, Portugal, Latvija, Litva, Bugarska, sve su to članice EU-a u recesiji.

    Ulaskom u EU mnogi strručnjaci bi otišli raditi u Njemačku pa će umjesto za naš opravak raditi za njihov -> to je još jedan razlog zašto će EU samo pogoršati našu situaciju, mogao bi nabrajati do sutra. Trebamo prestati gledati da nas dobri EU birokrati (što ako nisu tako dobri ili ako se pokvare?) izvuku iz naše situacije i početi sami raditi na svojem oporavku, potencijala imamo, prirodna bogatstva i ljude.

    avatar

    11.11.2010. (11:58)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Ne mogu se složiti s tobom. Da bi se neka država lišila samostalnosti, to znači da mora postati dio neke druge države. No, EU nije država, već samo zajednica država. Dužnost Hrvatske je samo preuzeti pravnu stečevinu EU, to jest impelmentirati tri stupa prava EU u svoje zakonodavstvo. Konkretno, naše nacionalno pravo usuglasiti za europskim pravom kojega su prihvatile sve članice EU. Hoće li pravo EU biti iznad našeg nacionalnog prava? Da, u onom slučaju ako naše pravo nije u skladu s tim pravom EU. Isto tako je i sa ekonomijom i drugim područjima.

    Moraš gledati i vidjeti širu sliku. Svijet je učinio prve korake u novom multipolarnom svjetskom poretku. I kako je ustvrdio predsjednik europskog vijeća Rumpuy da stav da će države članice EU samostalno opstati u globaliziranom svijetu je iluzija. Zašto se ističe jača EU nasuprot slabijoj? Jer EU mora i može biti i treba biti jak globalni igrač unutar G20 kao buduće svjetske vlade u globalnom pogledu. Sama Velika Britanija ili Francuska imaju slabiji utjecaj unutar G20, ali ujedinjene sa ostalim europskim zemljama unutar G20 i nastupajući zajedno kao EU zajednica koja prezentira Europu, e to je druga pjesma.

    Zato, želja da Hrvatska ostane otok u globaliziranom svijetu nije u interesu HR. Ali, inters jest i mora biti HR unutar EU kao budućeg globalnog igrača unutar G20. Dakle, ulazak HR u EU će biti važan jer će HR biti aktivni dio novog multipolarnog svjetskog poretka.

    A što je alternativa? U globalnom svijetu biti veće naselje jednog ovećeg kineskog grada...

    avatar

    11.11.2010. (14:26)    -   -   -   -  

  • draga raga

    Tih 50% koji su protiv su kao djeca koja kad nesto nisu dobila kazu da nisu to niti htjela. Da sad objave da smo zakljucili pregovore i ulazimo i referendum bude za mjesec dana, debela vecina ljudi bi glasala za. Svaka drzava ima pravo istupiti iz EU, a to ne rade. Nasa birokracija je gora od EU birokracije jer se tamo barem moze izac na kraj sa zakonima, a tu ces prije crknut nego istjerat pravdu. Hrvati se nemaju snage izborit ni protiv korupcije, sto i nije neki problem jer korupcije ima svuda, ali najgore je sto toleriramo OTVORENU KRAĐU. Zato bi svi vi antiglobalisti trebali malo razmisliti prije nego sto budete protiv svega ili barem izbacit studente i one koji nikad nisu radili i primali bezobrazno niske place iz svojih redova.
    Hrvatska nije u EU i prema tome mi jesmo samostalna drzava (minus UN, NATO itd, EU je samo jos jedna organizacija u nizu) i kakav je to onda argument da "HR treba biti samostalna drzava"?

    avatar

    11.11.2010. (16:30)    -   -   -   -  

  • dolinski

    kažeš, "No, EU nije država, već samo zajednica država" -> to nije istina, EU je sa lisabonskim ugovorom postao federalna država kao i SAD. EU parlament i komisija, mogu izglasati za Hrvatsku zakon gotovo kakav god se sjete a da naše zastupnike ništa ni ne pitaju-> to je gubitak svake samostalnosti, tu nema rasprave. Pitanje je samo jel se može tim Europskim birokratima vjerovati da se nisu pokvareni/neće se pokvarati kada donose zakone. Imaj na umu da europski birokrati nisu sveci. Daleko je EU od toga da je to samo još jedna organizacija u nizu. Informirajte se malo o lisabonskom ugovoru. nemojte potpisivati nešto što niste pročitali.

    Što se tiče argumenta izolacije. Nećemo biti izolirani izvan EU, jer smo članica WTO saveza koji nam jamči izvozna i uvozna prava, dakle argument o izolaciji apsolutno ne stoji.

    avatar

    11.11.2010. (16:43)    -   -   -   -  

  • toma juda

    @Dolinski to nije točno. Lisabonskim ugovorom EU nije postala federalna država. Eu je formalno i pravno zajednica država. Lisabonskim ugovorom se ukida razlikovanje Europske zajednice i Europske unije te se zadržava samo naziv EU. Ono što je novina jest da je njime EU dobila međunarodno pravnu osobnost, a to se odnosi na činjencu da EU može sklapati međunarodne ugovore. Ideja federalizacije je odbačena mnogo prije sklapanja i stupanja na snagu LIsabonskog ugovora. Tako da ju isti nije mogao razrađivati kroz svoje odredbe.

    Nije stvar u izolaciji. Neće nas nitko izolirati. Stvar je u tome da smo mi, u globalnom smislu nitko i ništa. Ali, kao dio EU biti ćemo globalni igrač kroz EU, ne samostalno. Nužnost je da EU postane kompaktnija, ajmo tako reći federalna zajednica, pa čak i država, kako bi Europa bila zaista jak globalni igrač u novom svjetskom poretku.

    U narednih desetak godina događat će se proces stvaranja unija diljem svijeta. To je neminovnost. To je podizanje društveno-političkog sustava stepenicu više. Krajnji cilj mora biti ujedinjeno čovječanstvo.

    avatar

    11.11.2010. (19:31)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @Toma, ideja federacije je sam naoko odbačena da se narod nebi pobunio, no potiho (umjesto ustavom - to su postigli lisabonskim ugovorom) je EU postao itekako federalna država samo što se i dalje ne govori na glas. Eto nemaju zajedničku himnu (ali bilo je intenzivnih pokušaja). A sve ostalo imaju: centralnu vlast, policiju, sudstvo, ministra vanjskih poslova (opet ga se ne usude zvati pravim imenom)... na vojnom planu još malo kaskaju ali intenzivno rade na tome da naprave i europsku vojsku... pitanje je samo godine eventualno desetljeća kada će i otvoreno reći da su federacija, to je vrhunac njihovih laži: govore da neidu prema federaciju, a iz svega što rade se vidi da idu.

    Evo i ti kao euro-zagovornik u svojem drugom pasosu dao si svemu tome naziv "federalna zajednica", ali nisi naveo niti jedan ama baš niti jedan kardinalni razlog zašto bi morali na to pristati. "svi to rade" i da je to "neminovnost" nije argumentiran razlog, a kao drugo, ne rade to svi, ima u svijetu još uvijek popriličan broj samostalnih zemalja koje svoju samostalnost ne dovode u pitanje učlanivanjem u nekakve federacije.

    Ta svjetska vlast koja će vladati tim "ujedinjenim čovječanstvom" me plaši, to bi mogla biti prava diktature još neviđena do sada. Ako se netko nebude slagao sa tom svjetskom vlašću progonit će ga, a neće imati gdje emigrirati.

    Nisi mi odgovorio na pitanje, jel misliš da su Europski birokrati sveci koji nebi nikog prevarili? tj. misliš li da se Europska vlast ne može pokvariti, ili ta svjetska vlast?

    avatar

    12.11.2010. (10:36)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Ideja federalizacije nije prošla jer još uvijek nije vrijeme za oživotvorenje takve ideje. Ali, vremena je sve manje i čelnici država članica EU, to jest politička elita, će morati to prelomiti. Na to ih natjerava kruta globalna realnost. Zapad je zapeo u dekadenciju. U tom smislu, Europa se mora reorganizirati, političke elite moraju udariti temelje jedne nove Europe koja neće biti potegnuta tom dekadencijom na dno, već mora postati jak globalni igrač, ravnopravan Kini, Indiji, Brazilu i ostalima.

    Nadalje, opet ti kažem EU nije federalna država. Hoće li biti ili bi trebala biti, vidjeti ćemo. Ja mislim da je to dobra ideja. Kad udari ekonomska kriza, što se događa? Jača ekstremna desnica i pojačava se nacionalizam. To dovodi razdvajanju, a ne ujedinjenju. To nisu dobre stvari.

    Ja mislim da je došlo vrijeme za građanina Europe, a onda nakon toga još jedan korak naprijed i da postanemo, kako se to lijepo izrazio američki predsjednik Obama, građani svijeta.

    Ne smatram da su eu birokrati sveci. Naravno da se EU vlast može pokvariti, kao i ona buduća svjetska vlada također, ali to je nešto s čime se u demokraciji mora živjeti. Vlast i moć kvare, ali poanta je u tome koliko je društvo jako da na takve stvari reagira i ne dozvoli tome da se razmaše preko svih normalnih granica.

    avatar

    12.11.2010. (12:12)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @Toma, kažeš "vremena je sve manje" -> ima vremena, tko ti je rekao da nema vremena. "kruta globalna realnost" -> je takva da federalne vlasti uvode pravila i zakone za život koji su protivne interesima građana kojih se to tiče. "zapad je zapeo u dekadenciji" istina, još jedan razlog zašto nebi smjeli u EU. Kažeš, "Političke elite moraju udariti temelje...", nitko ne brani političkim elitama da nešto promjene, ali ne moramo stoga ući u EU. Zašto bi europa "morala" postati jaki globalni igrač. Kakav je to argument. "morala", neka EU postane jaki globalni igrač ali bez nas molim.

    Misliš da bi demokracija mogla biti korektiv svjetske vlasti. Na takvom ogromnom prostoru demokracija bi bila potpuno razvodnjena. Elite bi se mogle dogovoriti da jednostavno ukinu demokraciju (zbog uštede) i nitko ih neće moći spriječiti. Tko će reagirati, međunarodna zajednica? ah da nje neće biti, sorry.

    Kažeš htio bi biti građanin svijeta? Kakve to veze ima sa interesom običnog prosjećnog stanovnika Hrvatske. prosjećni stanovnik Hrvatske želi imati svoj dom, posao i obitelj. Ne treba on biti građanin svijeta da bi to ostvario. Ta tvoja želja nije želja ogromne većine građana RH već želja elitista. Demokratski izabrana vlast bi trebala raditi za volju većine a ne elite.

    avatar

    12.11.2010. (13:36)    -   -   -   -  

  • toma juda

    A tko kaže da ima vremena? Svijet neće nestati, ali da li će se reorganizirati jer će to morati, da. Opet ne vidiš cijelu sliku. EU se mora reorganizirati i postati, tebi mrsko, država jer će je pregaziti '' istok '', prvenstveno Kina. Kako će G20 biti buduća svjetska vlada najvjerojatnije, položaj europskih država unutar G20 nije bezazleno pitanje. Ako bi Europa u G20 u budućnosti bila zastupljena kao EU, kao federalna država, onda bi EU bila jedna od najznačajnijih članica G20,EU a i mi preko EU bi sudjelovali u donošenju najznačajnih odluka za cijeli svijet, a te odluke će nas se ovako i onako ticati, sada i sutra. Ostane li HR izvan EU, koji će ona faktor biti i koliki će njen utjecaj na globalni novi svjetski poredak biti ? Ravan nuli.

    '' Misliš da bi demokracija mogla biti korektiv svjetske vlasti. Na takvom ogromnom prostoru demokracija bi bila potpuno razvodnjena. Elite bi se mogle dogovoriti da jednostavno ukinu demokraciju (zbog uštede) i nitko ih neće moći spriječiti. Tko će reagirati, međunarodna zajednica? ah da nje neće biti, sorry... ''


    U normalno uređenoj državi demokracija je uvijek bila korektiv vlasti. Pa bi tako i bila korektiv svjetske vlasti. Opet krivo zaključuješ. Svijet bi doista bio veliki prostor s mnoštvom stanovništa, ali bi svijet bio organiziran najvjerojatnije na nekoliko Unija. To se pomalo i događa. Nadalje, elite nisu toliko glupe da ukinu demokraciju i ne znam kakve bi to veze bile s uštedom?

    Ne razumijem kako misliš da neće biti međunarodne zajednice? Narodi ujedinjeni internacionalno mogu predstavljati jedino i samo jedino međunarodnu zajednicu. Zapravo preko prava i sloboda zagarantiranih na međunarodnom planu, čovječanstvo nikada nije bilo ujedinjenije nego sada. To je barem moje mišljenje.

    Zar misliš da građanin HR kao građanin svijeta ne bi imao svoj dom, posao i obitelj?

    Otkuda ti znaš što želi većina građana HR? Ja bih rekao ovako, oni će željeti ono što im diktira realna stvarnost.;-))))) Odgovori sebi koliki je utjecaj građana na realnu stvarnost koja ih okružuje?

    avatar

    12.11.2010. (15:59)    -   -   -   -  

  • dolinski

    odluke G20 su trgovačko/financijske i sigurnose prirode. Sva prava/obeveze koje iz tih odluka proizlaze će doći i do samostalne Hrvatske zbog njezina članstva u WTO-u i NATO-u. Dakle EU nam tu nije potreban. Osim toga sve kad bismo bili u EU, Hrvatska (dakle naši zastupnici) imali bi svega 1% utjecaja u EU parlamentu dakle Ravan nuli - prevelika je cijena samostalnost za tih 1% zastupnika koji će živjeći u Bruxellesu i Strasbourgu ioanko zaboraviti zastupati interese svojih građana.

    kažeš "ali bi svijet bio organiziran najvjerojatnije na nekoliko Unija" to se ne zna kako bi svijet bio organiziran, mogao bi isto tako lako vjerojatno biti organiziran kao EU, dakle Europska komisija i EUropski parlament donose sve odluke / tj. njihove odluke su iznad odluka parlamenta države članice. Poslje nekog vremena bi EU komisija mogla zaključiti da je održavanje izbora preskupo i tako ukinuti demokraciju, a zato što bi oni bili svjetska vlast, više neće biti nikoga da im se suprostavi i upozori ih na manjak demokracije -> a ako netko pokuša ide na robiju. I eto nas u diktatoru, ukidanju ljudskih prava i sloboda itd. Ljudi uvijek kada dobiju previše moći donose krive odluke, ljudi su skloni tome i treba se boriti protiv te lude ideje svjetske vlasti.

    pitaš "Zar misliš da građanin HR kao građanin svijeta ne bi imao svoj dom, posao i obitelj?" ma tko zna kakve bi zakone ta svjetska vlast nametnula, možda bi ukinula obitelj (jer npr. ne funkcionira) možda bi hrvatsku obalu pretvorila u elitna kupališta a domicilno stanovništvo raselila po Lici, U Slavoniji bi svjetske korporacije zasijale GMO usjeve. Ljudi na vlasti su skloni donositi loše odluke, pogotova kada nemaju nikog da im se suprostavi. Ta ideja o svjetkoj vlasti je ista kao socijlizam u teoriji ima svojih možebitnih prednosti ali u praksi nema šanse da funkcionira za dobrobit čovjeka.

    kažeš "Oni će željeti ono što im diktira realna stvarnost.", realna stvarnost je ta da još imamo kakvu takvu demokraciju i s obzirom na to da je domaći čovjek sve više svjestan da će velikoj većini građana koji će ostati živjeti u Hrvatskoj nakon priključenja uniji biti vjerojatno samo gore, jer će perspektivni Hrvatski kadrovi emigrirati u EU, stranci će pokupovati sve što vrijedi, i domaće stanovnici će postati najamni radnici - pa kroz takvu i preostalu demokraciju ima pravo i itekakvog razloga spriječiti taj proces gubitka suvereniteta.

    avatar

    12.11.2010. (17:14)    -   -   -   -  

  • downunder

    Apsolutno se slazem da cete izgubiti to malo strucnog kadra kojeg imate! A da ne govorimo o zanatlijama....I tako polako ali sigurno nestati sa svjetske scene naroda.
    No mozda je to i zelja globalizacije....
    Treba se zapitati zasto recimo Norveska nije u EU. Jer je bogata sirovinama i znatan dio bogatstva bi isao u Bruxellesu. Upravo sto se desava Zapadnoj Australiji u federaciji drzava Au.
    Federalni zakon kaze da ne smijes pljusnuti dijete i pusiti u automobilu (uskoro i vlastitoj kuci?), dok se tuku po glavi jer su djeca apsolutno raspustena.

    Gledam svakodnevno kako se oduzimaju djeca roditeljima...Jer maltene mladi imaju veca prava od staraca. Kako ne shvacate da je ideja ukinuti autoritet i postovanje te postati OVCE unutar sustava!?

    avatar

    15.11.2010. (05:36)    -   -   -   -  

  • slaven178

    nećemo u evroooopu. hoćemo u tursku!!! :))) turci...mljaaaac mljac

    avatar

    15.11.2010. (21:04)    -   -   -   -  

  • black6white

    probajte zaradit sjedeci pred kompom informacije na ovom blogu http://ocuparepreneta.blogspot.com/

    avatar

    17.11.2010. (14:18)    -   -   -   -  

  • toma juda

    @dolinski izgleda da bi ti se želja za ne ulaskom naše zemlje u EU mogla ostvariti. Naime, predsjednik EU Vijeća Rumpuy je ozbiljno ustvrdio da je EU pred raspadom. Euro je na najnižim granama. Irska, Španjolska, Portugal. Nastavi niz. To ništa ne miriši na dobro. Tumor dekadencije je zahvatio mnogo više zdravog tkiva nego što mi to uopće možemo zamisliti.

    No, ako misliš da je alternativa nasuprot ideji EU, kao ideji zajedničke Europe, zajednice građana Europe nešto lijepo, onda se bojim da bi se mogao jako razočarati u sljedećoj godini;-))))

    avatar

    17.11.2010. (20:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...