Komentari

2012-transformacijasvijesti.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • veki

    Sve je samo stvar izbora, između STRAHA i LJUBAVI.

    STRAH: mržnja, netolerancija, nerazumijevanje, sukobi, nasilje, ratovi, sram, laž, posjedovanje, moć, ropstvo ....

    LJUBAV: tolerancija, razumijevanje, jednakost, mir, sreća, sloboda ....

    Stvarno težak izbor!! :)

    avatar

    06.11.2010. (15:39)    -   -   -   -  

  • Spin

    Ako je sve stvar izbora zašto ti ne odabereš nešto bolje od ovoga što sada imamo,
    i što je to uopće izbor i tko bira, je li dovoljno reći ili pomisliti JA ODABIREM
    na taj način se dobije samo izgovorena riječ ili misao
    To je zapravo čista filozofija neprovediva u praksi, budimo realni taj tekst je obična patetika.

    Ne postoji nikakvo izabiranje jer ono čemu mi težimo ne postoji na način na koji bi mi to mogli percipirati, kako ćeš izabrati nešto što ne postoji i kako ćeš izabrati a da u tvoj izbor ne bude ukjljučen ego kako sam već rekao to je patetika i izaziva nekakve emocije a tu prste ima ego.

    avatar

    09.11.2010. (14:50)    -   -   -   -  

  • Spin

    Ovo što si ti naveo pod LJUBAV su samo manifestacije ljubavi (za koju se zapravo i ne zna što je).
    Što to znači u Ratu odabrati MIR, možeš ti odabirati koliko god hoćeš ali kad je rat onda je rat,
    možeš filozofski odabrati slobodu a i dalje čamiti u zatvoru (i to onom pravom ako recimo nekog ubiješ)

    Baš bi volio da mi malo pojasniš tu izjavu oko tih izbora između straha i ljubavi koju često spominješ, kako se to izabire jel postoji možda nekakav obred ili nešto slično da bi to funkcioniralo.

    avatar

    09.11.2010. (15:11)    -   -   -   -  

  • TransformacijaSvijesti

    @Spin, moram priznat da si mi zakon! ;)

    Sve je uvijek jednostavno, naravno, kad znamo riješenje. Kad znamo (spoznamo), a ne kad vjerujemo da znamo.
    U postu iluzija zvana izbor, napisao sam kako naši izbori u stvari i nisu naši, jer izbor koji se temelje, koji su manifestacija straha, straha od ismijavanja, izrugivanja od strane bližnjih i okoline, straha od novog i nepoznatog, straha od gubitka starog i dobro poznatog, ustvari nisu naši izbori, već manifestacija straha, a mi nismo strah, stoga izbor iz straha nije naš izbor, već izbor bližnjih, okoline, društva, odnosno naši izbori su udovoljavanje bližnjima, okolini .... a sve iz straha. Iz straha idemo linijom lakšeg otpora, odnosno vjerujemo da idemo, ustvari idemo puno, puno težim putem. Dakle, izbor i nije toliko jednostavan. Istinski izbor je tek moguć kada odbacimo strah, a da bismo odbacili strah, moramo odbaciti iluziju vremena, živjeti u sadašnjem trenutku, jer ipak, sada je jedino što postoji, izbor je moguć samo sada, sada ne postoji strah, odnosno mržnja, krivnja, želja za moći, posjedovanjem, kontrolom ..... Izbor između straha i ljubavi je izbor između ILUZIJE i STVARNOSTI. Vrijeme je iluzija, a sve što proizlazi iz iluzije vremena je iluzija, što znači i STRAH. Strah je manifestacija iluzije, isto kako je i posjedovanje, moć .... manifestacija straha, dakle iluzija.

    Kada odbacimo vrijeme, strah, odnosno iluzije, što ostaje?


    Dakle izbor nije niti potreban, potrebno je samo odbaciti uvjerenja, vjerovanja, odnosno iluzije........

    avatar

    09.11.2010. (19:41)    -   -   -   -  

  • Boris

    @Veki, nevjerojatno kako ti , kao da stalno plivaš na jednoj razini i ne možeš se odlijepiti od toga. Stalno se ponavljaš i tako stvar zakopliciraš, da ni sam ne vidiš gdje si. Nasuprot tebe, @Spin je puno odrešitiji i zna zablistat, a onda ga nešto povuče u tamu. To njegovo mi je puno bliže i razumljivije nego tvoje. Nema od filozofije puno koristi, očito ta razumska komponenta nije vrhnaravna, postoji nešto iznad toga, postoji nešto što je iznad znanja, i Spin to naslućuje ( osijeća ), ali se ne može odlučiti. Nije to ni čudo kad "ratuješ" s vjerom i onim koji je njen utemeljitelj.

    Međutim, svaki čovjek vrijedan je pažnje. Kod tebe sam primjetio predivnu Božju osobinu. Ne padaš u srdžbu ( nisi uvredljiv ) pa se s tobom ljepo družiti ( komunicirati )

    avatar

    10.11.2010. (12:31)    -   -   -   -  

  • TransformacijaSvijesti

    Istina Boris, znam zakoplicirati stvari, ali iz razloga što ne pokušavam napisati svoje misli, svoja vjerovanja, već ono što osjećam, ono što je u meni i jednostavni izvire iz mene, ali ne u riječima već u osjećajima, što je puno teže pretvoriti u riječi nego li misli ili vjerovanja.

    Kad pišem, u stvari objašnjavam samome sebi, tako da može ponekad izgledati kao filozofiranje, iako to nije. :)
    Svi smo mi u našoj biti isti, jedina razlika između nas su naša uvjerenja, vjerovanja, što znači i način razmišljanja. Naše misli, vjerovanja su različita, ne mi, jer mi nismo misli, vjerovanja...misli su misli, vjerovanja su vjerovanja.

    Naše misli, naša uvjerenja, vjerovanja su sklona promjenama, što jednostavno znači da nisu istina, stvarnost, već iluzija. Istina nije sklona promjenama, istina je istina, kava jest takva će zauvijek i biti.

    Kažeš da ratujem sa vjerom, ja ne bi to nazvao tako. Ja je samo preispitujem. Jako je važno u što vjerujemo, jer vjera kreira naše živote. Vjera stvara dobro i loše, lijepo i ružno, gore i dolje, lijevo i desno.... Po meni, po onom što osjećam, ne što misli ili što vjerujem, vjera postoji samo kada ne postoji istine. Istini nije potrebna vjera, vjera je potrebna mislima, uvjerenjima, lažima, odnosno iluzijama. Istina je istina, šta će istini vjera, šta bi istina trebala sa vjerom? Zar bi istina trebala vjerovati da je istina? Onda ne bi bila istina.
    Zar bi Bog trebao vjerovati da je Bog? To bi značilo da ne zna.. Za mene je vjera još jedna od iluzija (laži) u ovoj iluzornoj stvarnosti.

    Neki čovjek pronašao je orlovo jaje i stavio ga pod kvočku na svom seoskom imanju. Zajedno s pilićima izlegao se i orlić, i odrastao je s njima.
    Cijeli svoj život orao je radio isto što i pilići, misleći (vjerujući) da je i on jedan od njih. Kljucao bi po zemlji tražeći gliste i kukce. Kvocao je i kukurikao, mahnuo bi koji put krilima i letio nekoliko metara po zraku.
    Godine su prolazile i orao je ostario. Jednog dana vidio je iznad sebe, na vedrom nebu, veličanstvenu pticu. Ptica je gracioznom dostojanstvenošću jedrila po snažnim zračnim strujama i jedva da je koji put zamahnula svojim zlatnim krilima.
    Orao je gledao u nebo zadivljen. "Tko je to?" upitao je.
    "To je orao, kralj ptica", reče kokoš koja je stajala do njega. "On pripada nebu, a mi pripadamo zemlji - mi smo kokoši." I tako je orao živio i umro kao kokoš jer je mislio (vjerovao) da je i on kokoš.

    avatar

    10.11.2010. (16:20)    -   -   -   -  

  • Boris

    @ Veki, ja radim ovako: Kada nešto napišem obavezno provjeravam slaganje riječi u rečenici. Prvo odklanjam, ako primjetim, suvišne riječi, radi racinalnosti i pojednostavljenja teksta, da ne bi nešto zakoplicirao. Misli, riječi i osjećaji trebaju se slagati, što nije jednostavno. I kada su najbolje složene ne znači da će dođi do razumjevanja između predatelja i primatelja riječi, u smislu tko je što želio reči, jer nisu predajnik i primatelj na istoj frekvenciji.Ti kažeš, "mi nismo misli", ali to što kažeš kontradiktorno je opisanoj priči o orlu. Dakle, suprotno, mi smo ono što mislimo da jesmo. Kako misliš, tako živiš. Misli određuju naš život. Tako kaže i ova priča o orlu. Ja se slažem s tim.

    avatar

    10.11.2010. (17:22)    -   -   -   -  

  • TransformacijaSvijesti

    Boris, ali ova priča dokazuje da mi nismo naše misli. Orao je mislio da je kokoš, ali nije bio kokoš, živio je u iluziji svojih misli, vjerovanja! Ogranočio se tom mišlju, vjerom i zbog toga nikad nije poletio .....

    avatar

    10.11.2010. (18:39)    -   -   -   -  

  • Boris

    @Veki, pa orao je bio kokoš jer je mislio kao kokoš i živio kao kokoš ( imao identitet kokoši ). Dakle, tko je od nas u pravu ? Oba , već prema tome, tko od nas što misli. Istina je da je orao bio i ostao orao samo izvanjski ( prema tvojim mislima ), a kokoš prema svojim svojstvima ( prema mojim mislima i mislima orla ). Rezultat je 2 : 1 u našu korist. Ova priča je indentična onoj " tko je stariji: kokoš ili jaje?" S takovim filozofskim pričama nikada se ne može doči na kraj. Tako je isto u filozofiji prisutna priča o odnosu vjere i uma.

    avatar

    10.11.2010. (19:09)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    "Sjećate li se priče o orlu koji je živio među kokošima? Postoji i drugi završetak. Kada je ugledao orla u visini, postao je svjestan vlastite vrijednosti i konačno uspio poletjeti, otpočeti novi život, preobratiti svoje postojanje u spokojstvo i radost.
    Naša sreća je na dohvat ruke: ona ne zavisi od onoga što nam se događa, već od načina na koji opažamo svijet i suočavamo se sa njim.
    Ako želimo biti sretni, možemo to biti odmah, jer je ključ naše sreće skriven u nama. Sve prepreke na putu do sreće sami smo stvorili. Jeste li svjesni da ste odgovorni za vlastitu sreću u svim godinama koje su prošle? Dozvolili ste da vas netko kontrolira, da vam nametne određeni način života.
    Možemo okusiti život tek kada odbacimo strah da ćemo bilo što izgubiti, kada postanemo svjesni da nam ništa ne može biti oduzeto. Nesvjesne osobe ne mogu uzvratiti ljubav, mogu samo pokazivati želje, očekivanja i manipulirati njima. Ono što ljudi nazivaju ljubav, najčešće je samo autointeres. Naučili su da uspoređuju ljubav sa vrlinom i da je žive na način koji je prihvatljiv za druge. Provjerite svoju ljubav, svoj nivo svjesnosti na sebi, kada se neka vaša želja sukobi sa željom voljene osobe ili biva odbačena. Što se tada događa? Da li dolazi do razočaranja?
    Jedino zlo na ovom svijetu je nesvjesnost, dakle neznanje, nesposobnost da vidimo život kakav stvarno jest, nerazumijevanje za druge ljude i njihove postupke, nemogućnost da ih prihvatimo bez straha."
    A. de Mello, iz knjige "Novi Dan"

    avatar

    11.11.2010. (11:38)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...