Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • alexxl

    Oranice?
    To ono bivše od Vrapčanske umobolnice, tam prema podvožnjaku, ka Ilici i Gornjem Vrapču????
    Kod Šumana i Lidla???

    avatar

    01.11.2010. (21:48)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    alexxl, da, mislim da govorimo o istom groblju, iako sam ja za njega čuo bar 3-4 različita imena (D. Vrapče, Stenjevec, Oranice, Kustošija). Koliko sam upoznat, tamo su se pokapali i "obični" građani i umrli pacijenti vrapčanske duševne bolnice. Mislim da su prestali sa ukopima negdje sredinom 70-tih ... Do pred 2-3 godine je groblje bilo zapušteno, no sad je pretvoreno u sasvim ugodan park čime je donekle izgubilo svoj prijašnji "divlji" šarm, ali je i spašeno od devastacije i navažanja smeća.

    avatar

    01.11.2010. (22:45)    -   -   -   -  

  • danči

    kad idete iz centra ka zapadu ilicom, u vrapču skrenete lijevo ispod podvožnjaka i samo pičite ravno. to je groblje u mojem susjedstvu (kod mame i tate... :)) i tu sam ko klinka skakala i brala cvijeće...ne s grobova...igrala se...bila je to oaza mira...
    moram reći kako sam se i sama htjela malo pozabaviti s ovim grobljem pošto je vrlo staro, a i jako dugo se ovdje ne vrše ukopi...sasvim sigurno ne ukapa se već 40 godina, a tko zna kad je bio zadnji ukop. groblje je zanimljivo zbog nadgrobnih spomenika i strukture ljudi koji su pokapani (što se fino iščitava s njih), mada je dosta grobova prebačeno od strane obitelji na neka druga groblja.

    kad sam bila klinka to su zvali "ludničko groblje" mada su se tu ukapali većinom obični građani, a ne pacjenti.

    NAŽALOST, kao i mnogošta drugo, i ovo groblje je nagrđeno posljednjih 20-tak godina i to značajno. dosta velikih kestena je posječeno, a time su i aleje kestena skraćene i prorijeđene, a same staze presvučene su nekakvim bezveznim pločama (znam da je praktičnije za prolaznike), dok su prije bile redovito nasipane lijepim bijelim šljunkom.

    da ne duljim, zaista mi je drago što se i ovo mjesto našlo na ovom blogu jer mi je vrlo drago, a i da se zabilježi dok ga ne dokusure do kraja.

    d.

    avatar

    07.11.2010. (12:34)    -   -   -   -  

  • Kristina

    Na tom groblju je pokopana slikarica Slava Raškaj.

    avatar

    13.11.2010. (09:07)    -   -   -   -  

  • Lana

    Slava Raškaj bila sam na njenom grobu kraj crkve u Ozlju! Tu je pokopana odmah nakon smrti, ali je premješena u Ozalj

    avatar

    17.11.2010. (01:26)    -   -   -   -  

  • Munjeni

    Slava Raškaj je bila pokopana na groblju Stenjevec a ne na Oranicama.

    avatar

    21.01.2014. (10:44)    -   -   -   -  

  • ET

    Točno Munjeni, Lana i Kristina misle krivo. Slavin grob je bio u Stenjevcu na župnom groblju desno uz glavni prolaz prema starom križu.

    avatar

    02.11.2015. (02:40)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...