Komentari

psi-vodici.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • luki 2

    Bravo za tebe, bravo za Harryja! Bilo mi je zadovoljstvo pročitati post - tako pun pozitive, bez obzira na sve prepreke..To je samo dokaz da su sve prepreke - zapravo samo u našoj glavi...
    Srdačan pozdrav, Luki+Goldie
    (Goldie, moja cocker-spanielka, šalje Harryju srdačan wuf-wuf!) :))))

    avatar

    29.10.2010. (15:51)    -   -   -   -  

  • Kruha i igara

    Pročitah ovaj post s zanimanjem. :)

    avatar

    29.10.2010. (19:54)    -   -   -   -  

  • Helada

    Nisam baš vidjela puno ljudi sa psima vodičima, više sam vidjela onih s bijelim štapovima. Međutim, vidjela sam dva psa na fakultetu.
    Inače, već dugo planiram otići u Tiflološki muzej, ali nikako...
    Hoće li biti koji tekst o, na primjer, Brailleovom pismu ili će se sve odnositi na kretanje, što je također vrlo zanimljivo?

    avatar

    29.10.2010. (20:23)    -   -   -   -  

  • psi-vodici

    @Helada,
    dobra ideja, hvala. Smisliti ću nešto pa ću napisati, a da ne bude suhoparno. Nadam se da će "videće" zanimati kako se mi snalazimo s Brailleovim pismom. Zanimljiva je tema. :-)

    avatar

    30.10.2010. (17:52)    -   -   -   -  

  • Kruha i igara

    Svašta nas zanima, jer pokušavajući si zamisliti taj tvoj svijet i život, već u startu nailazimo na bezbroj prepreka, pretpostavljenih problema koji nama "videćima" izgledaju nerješivi. Na primjer, mene kao web-dizajnera (jedna od stvari kojima se bavim) zanima kako se ti snalaziš ovdje na računalu i internetu. Da, znam da postoje tzv. "accesibility" opcije, no nikad ih nisam niti pogledao, znao sam o čemu se radi i da to meni ne treba. I sad, čitajući ovo, razmišljam da li su stranice koje pravim dovoljno dobre i za tebe.

    avatar

    30.10.2010. (22:04)    -   -   -   -  

  • psi-vodici

    Hvala Zoom-in na komentaru, ali i hvala na pitanju. Drago mi je da želiš svoje web stranice prilagoditi za slijepe. Odmah da ti kažem, dosta se koristim lap topom i stolnim računalom i danas bih bez toga bila stvarno uskraćena za mnogo toga. Na žalost, malo znam taj programski dio, time se nikada nisam bavila. Ali, ako uhvatim vremena, raspitati ću se u savezu slijepih, pa bi mi oni mogli dati stručnije upute. Pisati ću o tome.
    A sada što se tiče tvog pitanja - blog stranica je kao i mnoge druge rađena u flash-u pa bi bilo dobro barem ključne gumbe prilagoditi, odnosno ne stavljati ih kao sliku već kao tekst kojeg onda program za čitanje web stranice može pročitati. Naime, onaj gumb na koji klikneš kako bi objavio post na blogu ili komentar treba napraviti da se na njega može kliknuti preko tipkovnice (enter / razmaknica), a ne samo doći na njega mišem i kliknuti.
    Program kojim se mi služimo "na glas" čita ono što piše na web stranici, osim slika.
    Što se slika tiče, ukoliko ispod slike piše da je to slika i što je na njoj, može se saznati o čemu je riječ, ali ukoliko ne piše da se odnosi na sliku, onda izgleda kao dio teksta, pa me često zbuni.
    Ako te još što zanima, piši, a ako znam svakako ću ti odgovoriti. Naravno, pozivam i druge da komentiraju i pitaju, cilj je ovoga bloga samo približiti ljudima svakodnevni život slijepih.

    avatar

    31.10.2010. (17:11)    -   -   -   -  

  • Kruha i igara

    Aha... :) Mislim da je problem sa flashom zapravo to što ne postoje "alt" tekstovi. Dakle, vjerojatno nije problem u slikovnim komandama već u samom flashu koji je nešto sasvim drugo.
    Slike bi trebale biti OK. Svakoj slici se može upisati opis iliti alt-tekst, kojeg mi vidimo kada na tu sliku dovedemo kursor miša (bez klikanja, mnogi ni ne znaju za to), a vama to program vjerojatno pročita.
    Kažem vjerojatno, jel... Maglovito mi je to i moram se pobliže informirati. Kad to dobro proučim, napisat ću post o tome.

    avatar

    02.11.2010. (07:36)    -   -   -   -  

  • Kruha i igara

    Evo, baš sam pogledao stranicu udruge za školovanje pasa vodiča, ovaj tvoj link s dna lijevog stupca.
    Na njihovoj stranici, također u lijevom stupcu nalazi se izbornik. I to SLIKOVNI (Volonteri, Sponzorstva i donacije, Web-katalog itd.). Dakle, nisu tekstovi već sličice. I svaka sličica IMA alt-tekst.
    Pretpostavljam da ti taj izbornik nije problem.

    avatar

    02.11.2010. (07:57)    -   -   -   -  

  • psi-vodici

    Bok Zoom-in,
    da, kad je riječ o "alt" tekstu problema nema. Govorna podrška (Screan reader - Jaws) nama to čita kao link graphic. Klikom na taj link (enter) otvara se prozor u kojemu je prikazan tekst.
    Što se tiće izbornika na stranici Udruge za školovanje pasa vodiča stvar je jednostavna. Moj jedini problem stranice blog.hr jest šta napisani tekst moram poslati nekome da ga objavi jer button za objavu ne reagira na tipkovnicu.

    avatar

    02.11.2010. (21:34)    -   -   -   -  

  • Kruha i igara

    Jbg. Možda te netko čuje, pa riješi problem. :-/

    avatar

    03.11.2010. (02:29)    -   -   -   -  

  • K.Stjepan

    Malo sam se igrao s bookmarkletima pa sam složio jedan "programčić" koji ti možda pomogne: pogledaj tekst na mom blogu http://kako-radi.blog.hr/2010/11/1628361671/javascript-bookmarklet-za-popr avak-blogeditora.html. Usput, koji preglednik koristiš? Firefox, Internet Explorer ili neki treći?

    avatar

    03.11.2010. (19:19)    -   -   -   -  

  • psi-vodici

    Ispričavam se Stjepane na kasnom odgovoru, ali evo ga sada - koristim Internet Explorer,

    avatar

    12.11.2010. (18:10)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...