Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


 • Nisa

  Slažem se da štrajk glađu nije rješenje i da će nauditi sebi i svojim bližnjima,ali nekako ne vjerujem da je ovo prvi put da žele javno progovoriti o neplačanju,o obespravljenosti i odnosu poslodavca prema njima.I ovako je slabo medijski popračeno (jebiga našem čovjeku je draže gledati Ninu Morić i slične bezveznjakuše bez mudanata), a dok su "samo" govorile i upozoravale na svoje probleme nitko ih nije ni pogledao.
  Mene zanima koje su to učinkovite metode borbe u državi gdje uvijek i redovito se te iste metode provode samo kada mali čovjek za iste treba odgovarati.I kolika duga i mučna borba treba biti?Zar nije i ovako dovoljno duga?

  avatar

  27.09.2010. (13:46)    -   -   -   -  

 • fotkam, kuham, putujem...

  SIT GLADNOM NE VJERUJE. je stara poslovica. svi su sad pametniji i svi znaju sto bi one trebale i sto ne bi trebale napraviti. one su ocajne i odlucile su se na jedini nacin za koji su bile sigurne da ce privuci i paznju javnosti i suosjecanje potrebno da se za njihov slucaj doista nesto ucini.

  one su vec sad heroji jer je ovo samo strajk gladju ali na zalost nije i pravi strajk u kojem poslodavcu uskracuju svoj rad. njemu bi to bila kazna a njima samo rizik od gubljenja posla koji im je neophodan.

  ovo ce se uskoro vjerojatno sretno zavrsiti, mozda im se isplate te place i stvar ce biti zaboravljena a u lijepoj ce nasoj biti slicnih slucajeva gdje se tvrtke preuzmu za jednu kunu, upropaste pa za veliki profit prodaju ili pak radnicima ne isplacuju place i to ponovno na racun odebljalog novcanika vlasnika.

  bilo bi najbolje kad bi se nasao neki mladi odvjetnik i uzeo stvar u svoje ruke, tuzio za paprenu odstetu ove vlasnike tvornice i tako postavio presedan.

  avatar

  27.09.2010. (14:02)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  @Nisa: Osnovna metoda je štrajk, i to sa zauzimanjem tvornice, tako da se onemogući moblilizacija štrajkbrehera. Čak i po sadašnjem restriktivnom zakonu koji je u intersu kapitalista, one su mogle započeti štrajk u lipnju, nakon što nisu primile plaću dva mjeseca. Ljudi iz sindikalne središnjice (Hezavisni hrvatski sindikati) su im to predlagali, ali tada su to odbile. Vidjet ćemo da li će konačno u srijedu stupiti u štrajk, kad istekne zakonski rok za pokušaj mirenja. Dalja metoda je štrajk solidarnosti, tako da šira grupacija stupi u štrajk kad je samo jednom pogonu ili tvornici loše. Onda, zauzimanje tvornice. Zatim, sudjelovanje radnika u upravljanju, preko dionica ili direktno, kao u Njemačkoj (mitbestimung, jedan od osnova njemačkog gospodarskog sustava).

  @mare: da, točno, one su sad očajne. Očaj nije dobar vodič. A ja svakako nisam "svi". Privlačenje pažnje javnosti je načelno dobro, ali tvornica ima privatnoga vlasnika i njemu se može živo fućkati. Slučaj stečaja je sad na trgovačkom sudu, i oni načelno prema nezavisnosti suda zapravo ne bi smjeli obraćati pažnju na pritiske. Što se odvjetnika tiče, ne znam da li ima pravni osnov za tužbu. A mladi odvjetnici uglavnom nisu skloni uzimati siromahe za klijente. Nedostatak odvjetnika je čest manjak u društvenim borbama potlačenih, jer odvjetnici smatraju sebe dijelom elite i rade za elite.

  avatar

  27.09.2010. (15:29)    -   -   -   -  

 • Zadarskosunce

  da i nije ovo novo... dugo se to desava u toj firmi.. prodali su privatnicima nekoliko svojih trgovina, oblace sve nase face u Hr, bankare... imaju licencu za Cardina-- neke osobe te firme prekonoci glavonje .. i svi sute.. a placa im je 1500 kn + prijevoz ispod minimalca... necu nit pricati o njihovim dionicama i tim inim malverzacijama to je vec drugo pitanje
  Najvise mi se zgadilo to sto su se ovi iz Uprave drzli doslovno pljunuti na sve njih i pricati o ustedi ... wtf lako njemu govorit kada sebi ispalti dobru placurinu i opet im je "tesko" sto on ne ustedi kad nema nista .... rekla bi moja mater: sto blejis kad te niko ne strize
  Uzas

  avatar

  27.09.2010. (15:38)    -   -   -   -  

 • turimti

  budimo realni ,skupa država "proizvodi" skupi rad, skup proizvod...
  tekstilci u ovakvoj državi pod ovim uvjetima ne mogu opstati.
  radnicama treba platiti zarađeno i reći otvoreno ; ovdje nema posla.
  "mesićeve & bandićeve "institucije trebaju raditi i zatvoriti vlasnike koji duguju radnicama i državi...nema razlike između žena u ex jugoplastike, dalme, koteksa...i ovih u kamenskom...

  avatar

  27.09.2010. (18:21)    -   -   -   -  

 • Bocaccio

  mene u citavoj prici najvise nasmijava cinjenica da tvoj trbuh, unatoc i usprkos strajku, i dalje raste sto samo govori da je blebetanje najunosniji posao. uzivaj :)

  avatar

  27.09.2010. (20:18)    -   -   -   -  

 • buha

  poznata je stvar da pretilost pogadja sirotinju vise nego bogatase. mozemo ocekivati sve vise i vise debelih trbuha ...@bocaccio, koji se uvijek pravi pametan. a ne mari za cinjenice... i pise gluparije

  avatar

  27.09.2010. (21:12)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  @anabelle: Ne, koliko sam vidio, nisu sve drugo pokušale. Da, sistem je je jedino zainteresiran za kapital, to je situacija? Kako natjerati sitrfem da proradi? Ne tako što ćeš štrajkati glađu! Taj čin je kako si rekla "metafora", ja sam rekao - neka vrsta mitskog prenošenja žrtvi.
  @turimti: Opće procjene o mogućnsoti opstanka teksilne idnustrije nemaju s ovim konkretnim slučajem veze.
  @bocacciozg: ja ne štrajkam glađu.

  avatar

  27.09.2010. (21:48)    -   -   -   -  

 • blackwhiteworld

  ma ništa one štrajkom neće riješiti, mogu samo sebi i svojoj obitelji naštetiti...
  u trulom sustavu kao što je hrvatski ,samo se sustavno problemi i mogu riješiti , a onda će i pojedinačno sve doći na svoje mjesto (Jaca šeta po Americi i pokazuje novi broš Obami)
  do tada...vrtoglavo se strmoglavljujemo i nema nam spasa

  avatar

  27.09.2010. (22:12)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  Borba radnika za svoja prava štrajkom glađu je i po mojem je totalna ludost. Pa kapitalistima odgovara da radnik štrajka glađu. Ima opravdanje da mu i dalje ne isplaćuje plaću jer i onako ne jede pa što će mu, a s druge strane možda ći i "roknuti" ako bude dovoljno uporan pa ga se riješio. Super!
  Kada "pravna država" nedjeluje kao u našoj državi, jedini efikasni način borbe za radnička prava bio je, jeste i bit će samo oružjem. Sve ostalo je: trla raja lan da im prođe dan.

  avatar

  27.09.2010. (22:56)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  @8-): Anarhistički sindikat postoji: Mreža anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja. Izrazili su podršku radnicama Kamenskog, ne samo na webu, jer su oni aktivni među studentima iz Plenuma Filozofskog fakulteta, koji slijedi neka anarhistička načela u svojem načinu odlučivanja i djelovanja.
  @semper contra: uotreba oružaja za čas bi na ulicu izvela specijalce, profesionalce opremljene za borbu, a ako terba i vojsku, danas također profesionalnu. to nije dobar put.

  avatar

  28.09.2010. (00:20)    -   -   -   -  

 • riječi lete zapisi ostaju

  Toliko puta već ispričana priča u zemlji Hrvatskoj u kojoj nismo ništa naučili. I dok vvlast oduvijek svoju moć pronalazi u institucionalizaciji i čvrstoj organizaciji mi se još uvijek čudimo i nastavljamo, bez imalo odgovornosti prema sebi samima , društvu i budućim naraštajima podržavati makijavelističko poimanje politike i ljudi. i nadalje bauljamo u maksimama prošlosti i vjerovanju kako će netko drugi riješiti naše probleme. Prošlo je i više nego dovoljno vremena da shvatimo bit političke socijalizacije, važnosti naše aktivne uloge u društvu, i na legalan i legitiman način tražimo svoja prava. I naravno da nije lako, ali za početak bilo bi dovoljno da smo podržali radnice Kamenskog ili bilo koga drugoga koji traži svoje pravo na rad i dostojanstven život. I u najmanju je ruku licemjerno odgovornost tražiit samo na politici, a nas u potpunosti abolirati od te iste odgovornosti. Svidjelo se to nama ili ne i jedni i drugi odgovornost poznajmeo samo na deklarativnoj razini. Čast izuzecima, ali upravo oni potvrđuju navedeno.

  avatar

  28.09.2010. (17:33)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  @zoran...
  Slažem se da nije najbolji. No čini mi se da je jedini koji bi u konačnosti doveo do promjena. Uostalom i partizani su, kao i branitelji u posljednjem ratu digli pušku na daleko bolje naoružane protivnike.

  Sutavom glasovanja (prema listama) nemoguće je iz politike maknuti one koji već 20 godina drmaju političkom scenom, osim ako ih Svevišnji ne pozove k sebi ili pak se sami ne zakopaju kao Sanader&Co pa ih oni iz vlastite stranke eliminiraju.. Favoriti su uvijek na početku liste i bez obzira na razlike u postotku glasova oni sa čela doći će u Sabor. A onda sve opet nanovo.

  S druge strane ne vjerujem da će se hrvatski puk uskoro opametiti pa da pokuša na vlast dovesti sasvim druge stranke, na primjer "Hrvatske laburiste" ili ne daj bože neku novu KP.

  avatar

  30.09.2010. (12:06)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...