Komentari

bartimejcroata.blog.hr

Dodaj komentar (110)

Marketing


  • tignarius

    barti@
    doista vjerujem da je Zvijer već puštena...i da svakim danom puni svoj odvratni želudac; zavedenim i opsjednutim;
    uz odobravanje mlakih vjernika, suspektno racionalnih protestanata svih vrsta i militantnih fundamentalista..
    ako su tri monoteističke religije dobrim dijelom "pojedene" možeš misliti kako je sa ostalima....

    avatar

    26.09.2010. (11:34)    -   -   -   -  

  • geomir

    Ovo si na mojem blogu napisao:

    "Naravno da su dogme istine, ali samo za vjernike, koji ih prihvaćaju kao aksiome. Neki vjernici koji nisu skloni razmišljanju ih prihvaćaju kao istine, po daru vjere koja se 'protegnula' od vjere u Boga do vjere u crkveni autoritet. Ja sam od onih koji razmišlja i uz dar vjere i zna da su dogme istinite. Naravno da nevjernik dogmama ne vjeruje po 'daru' nevjere, što je logično.
    Meni samo nije jasno kako ovako obrazloženi stavovi tebi nisu jasni."


    Pošto prije nisam vidio, sada odgovaram!!

    @bartimeju kad se govori o ČINJENICAMA (Crkvene dogme tretiraju činjenice!!) tada se može govoriti o objektivnosti i subjektivnosti gledanja na te činjenice.
    Ti kao vjernik "po daru vjere" držiš, odnosno SUBJEKTIVNO smatraš da su to "istine".
    To su "istine" za tebe i sve one koji tako razmišljaju.
    To su zamišljene istine, istine samo u vašoj mašti! To znači subjektivno!!

    "Po daru nevjere", kako to ti zoveš, to nije istina. Točno!!
    E, ali taj "dar nevjere" je stvarno, objektivno gledanje na činjenice. I to je ono što stvarno jeste, odnosno u slučaju crkvenih dogmi, što u stvarnosti NE POSTOJI!!

    Dakle, jasni su mi tvoji stavovi, samo si ti ispustio pojmove `objektivno` i `subjektivno`!! :-)

    A sada malo komentiranja tvojeg gore napisanog:
    Kažeš: "Uskoro slijedi Sud nad svijetom V poglavlje Apokalipse...."

    Što znači "uskoro"?? Valjda i sam vidiš da to ništa ne znači, a samim tim i sve što iza toga dolazi!!
    Na istom tragu je i tvoje: "....ljudske će patnje prestati onog momenta kad se vremena i povijest dovrše"
    Valjda znaš da naše Sunce ima goriva za još, recimo, 10 - 15 milijardi godina! Ako je naša jedna godina vrime za jedan okret okolo tog Sunca, Sunčeva jedna godina bi se moglo uzet da je vrime za koje ono učini jedan đir oko središta galaksije, a to je cca kvarat milijarde naših godina.
    Pošto se Sunce i planete okolo njega rodilo prije 4 - 5 milijardi (naših) godina to znači da je životni vijek Sunca cca 80 njegovih godina!!
    Smrću Sunca i nas će vrag odnit, jer će u samrtnom hropcu Sunce spalit Merkur, Veneru i nas!

    E sad onaj tvoj "dovršetak vremena i povjesti", ... interesira me gdje ga smještaš u Sunčevu životnom vijeku?? Naravno uz pretpostavku da prihvaćaš ČINJENICE koje sam gore iznio!!
    Ako se tvoje poklapa s mojim, tada je pitanje: gdje će svi ti "probuđeni" stajati??
    Jer po "mojemu", ovdje će biti gore nego u paklu!! :-)))
    A vjerojatno će neki od ljudske rase zgiljati dalje u Svemir, na neku planetu sličnu Zemlji, koja se vrti oko nekog mlađeg Sunca. I tamo obitavati nekoliko milijardi godina, a onda opet, kad postane gusto, zgiljati dalje,..... itd, itd,.....
    A da ne govorim o mogućnosti da se tamo negdje spare s nekim tamo, svemircima!!!

    avatar

    26.09.2010. (22:40)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Šta je @Geo znanstvene spoznaja u širem smislu riječi: znanstvena spoznaja jest opće znanje. Skolastička formula scientia non est de singularibus izriče tu karakteristiku. Ta općenitost može biti subjektivne i objektivne naravi. Kod subjektivne općenitosti veli se da spoznaja dobivena iz istraživanja vrijedi za sve pojedince, a ne samo za onoga tko ju je iznašao. Objektivna općenitost uzima za pretpostavku postojanje predmeta koji su toliko slični da mogu biti obuhvaćeni jednim općim pojmom. Iz gore rečenoga jasno nam je gdje bi bile granice znanosti. Naime, nikako se ne može reći da se ono realno proteže samo dotle dokle se proteže znanost tj. opće znanje (budući da se stječe dojam da se stvarnim može nazvati samo što je znanstveno utvrđeno i provjereno). Ima predmeta i sadržaja koji se samo teško ili gotovo nikako ne mogu poopćiti ukoliko su ili jedinstveni ili su opći ali se ne mogu staviti u neki prikladan opći oblik. Glede znanstvenih iskaza razlikujemo dva sloja: činjenični i teorijski. Činjenični bi bio onaj koji može biti uvijek iznova pristupačan provjeri naših osjetila ili instrumenata. Teorijski sloj jest tumačenje kako to da su činjenice upravo takve kakve jesu. Teorije po sebi nisu nikad definitivne: podložne su izmjeni od strane drugih, novih činjenica.
    Toliko o objektivnosti i subjektivnosti koje si pomiješao. Ovo razmatranje sam preuzeo od jednog svećenika filozofa.
    “Teologija (grč. theologia - govor o Bogu, naročito himnički i filozofski govor) u strogom smislu (za razliku od filozofije, metafizike, mitologije i naravne spoznaje Boga) po svojoj je biti izrazito zauzeto slušanje čovjeka koji vjeruje vlastite, povijesno pridošle objave riječi Božje; to je znanstveno metodičko nastojanje oko njezine spoznaje i promišljeno razvijanje spoznajnog predmeta.”
    I filozofija i teologija bave se posljednjim odn. prvim počelima bića. Filozofija istražuje posljednje uzroke svih stvari na osnovi naravnog razuma. Teologija se također bavi posljednjim principima svega (Bog), samo što teologija osim iz naravne spoznaje crpi poglavito iz nadnaravnih vrela Božje objave. Nadnarav je ono što čovjeku ne pripada kao takvom: ono je dar Božji po milosti.
    Odnos između filozofije i teologije je pozitivan no to se samo po sebi ne razumije. Naime, Pavao dok je propovijedao o kršćanskom Bogu u helenističkom svijetu, svoj bi govor radije oslanjao na čišći pojam Boga grčkih filozofa a ne na nedostojnu mitološku sliku helenističkih bogova. Filozofski instrumentarij bijaše zgodan za razumijevanje kršćanske slike o Bogu i o svijetu te biva preuzet poglavito u Aleksandrijskoj katehetskoj školi. Tako je filozofija postala ancilla theologiae i to “nužno oruđe” , a samoj teologiji je omogućeno da bude znanost.

    avatar

    26.09.2010. (23:24)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Za odgovor na drugo pitanje ne budi ti teško pročitati barem posljednja poglavlja 1 poslanice Korinćanima. I Apokalipsu odn. Otkrivenje gdje imaš pojam novog neba i nove zemlje. Ako ti ni tad ne bude jasno onda ću se uključiti svojim riječima.

    avatar

    26.09.2010. (23:28)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Nakon dugog posta vratio si nam se sa zanimljivim postom ( bio je post da bi sada napisao post, igra riječi) Drago mi je da si napisao ovaj tekst, puno nam govori, ovih dana sam naletio i na još jedan blog koji priča o znakovima vremena, pa ako ti se da pogledaj ga ovdje
    Tu je stavljeno puno zanimliivih videa, istina sinhronizirani su na srpski ali ja bih izdvojio ovaj o demistifikaciji Holywooda kao glavnog medijskog pokrovitelja sotonske indokontaminacije cijeloga svijeta.

    Dragi @Geo
    Dogme su istine, druga je stvar što sad netko u njih ne vjeruje ali je činjenica da nije moguće dokazati da nisu istine, Stoga oko toga ne bi trebala ni biti neka polemika, ti ne moraš vjerovati u istinu to je tvoj izbor.
    Ovo o apokalipsi i posljednjem sudu će ti bartimej odgovoriti, ja bih samo rekao da dovršenje svijeta i vrmena te novi Jeruzalkem podrazumijeva kraj ovoga Svemnira. Ti u svome pitanju si se ograničio samo na planet Zemlju, ne shvaćajući da su prostor vrijeme povezani i da zajendo tvore ovaj svemir u koijemu živimo. Mi ne znamo kad i kako će zavrsiti, Isus je rekao da ni anđeli ni Sin čovječji ne zna vrijeme ali da budemo pripravni. Ivan nam u knjizi Otkrivenja opisuje te događaje i znakove koji im predhode.
    Ovo za trajanje Sunca je točno što pišeš ali život na Zemlji može puno prije nestati iz mnogo razloga a jedan od njih je oružje za masovno uništenje koje čovjek posjeduje. A s druge strane u Bibliji piše da je Bogu 1 dan kao tisuću godina a tisuća godina kao jedan dan. Stoga od smrti poskljednjega čovjeka do kraja svemira je nebitno koliko prolazi jer je to kategorija koju pozna čovjek, a Bog je iznad svih tih pojmova. S druge strane čovjek ako se uzda u Boga i živi sa Bogom ( On bi i Sodomu i Gomoru spasio da je našao jednoga pravednika) može preživjeti i nakon što Sunce umre, do tada će mo ako preživimo valjda ovladati putovanjima do susjednih zvijezda formitrati nasdeljavanje planeta itd.
    Kad će biti kraj svijeta za naše generacije ili u dalkeoj budućnosti ja nemam viziju,ali činjenica ostaje da je moguće u našoj generaciji i da znakovi vremena ukazuju da se bliži vrijeme, isto tako trend je u svijetu sve jači napadanja svega što ima veze sa Kristom i Katoličkom Crkvom, kao da su vremena progona pred nama. Boga se izbacuje iz svakoga kutka ljudksoga života. Elegantno je izbačen iz Ustava EU, onda se polako zabranjuju križevi i sve što ima veze sa Kristom iz javne uporabe, a uvode se zakoni protiv ljudske prirode koji kao da su pisani od samog Lucifera, Pobačaj, kontracepcijske tablete, homoseksualni brakovi, razni vidovi nasilja, posljedica je da sve više djece je agresivno, mnoštvo samoubojstava djece itd...

    avatar

    26.09.2010. (23:30)    -   -   -   -  

  • geomir

    "Kod subjektivne općenitosti veli se da spoznaja dobivena iz istraživanja vrijedi za sve pojedince, a ne samo za onoga tko ju je iznašao."

    Ovo je valjda lapsus!!?? Koliko se ja razumin u riči, subjektivno ne bi trebalo da znači da nešto vrijedi za sve pojedince.!!
    Doduše ti ovdje upotrebljavaš sintagmu "subjektivna općenitost", a to mi ne ide zajedno!
    Subjektivno i općenito!!??
    Koliko znam subjektivno ide u paru sa objektivno!!
    A onda upotrebljavaš sintagmu "objektivna općenitost", tako da si sve zapetljao!

    Slažem se s tvojom konstatacijom:
    "Glede znanstvenih iskaza razlikujemo dva sloja: činjenični i teorijski. Činjenični bi bio onaj koji može biti uvijek iznova pristupačan provjeri naših osjetila ili instrumenata. Teorijski sloj jest tumačenje kako to da su činjenice upravo takve kakve jesu. Teorije po sebi nisu nikad definitivne: podložne su izmjeni od strane drugih, novih činjenica."

    Točno, to je specifičnost alata zvanog znanost!! I što je najvažnije ta dva iskaza su uvjetovana jedan s drugim! Đabe ti teorija, ako to ne potvrdiš činjenicama i obrnuto, činjenice je potrebno teoretski objasniti!!

    I to je to dragi @Bartimeju! Vjerske dogme i ostale "činjenice" i "istine" iz te domene su izvan područja znanosti, jer su "zasnovane" na izjavama nekih "autoriteta.
    A to znači, neprovjereno, ne dokazivo, subjektivno!!!

    Voyager ponovno izlazi sa starom tezom da dogme "nije moguće dokazati da NISU istine,"
    Prijatelju, na onom tko je postavio dogme leži teret dokazivanja njihove istinitosti!! :-)
    U protivnom to je samo tvoja, subjektivna istina!!
    Ljudi teže objasniti stvari da to vrijedi za svakoga, bijelog, crnog, žutog, muslimana, budistu, katolika, komunistu,.....
    Ne teži se rašomonu!!

    Ovo što si @Bartimeju nabrojio o filozofiji, vrijedilo je "u ono doba". Razvojem moderne znanosti filozofi su došli u situaciju kako kaže Stephen Hawking:

    "Sve do sada, većina znanstvenika je bila previše uposlena razvojem novih teorija koje opisuju što je svemir, da bi se još pitala zašto on postoji?
    S druge strane, folozofi, ljudi čiji je posao pitati zašto, nisu bili u stanju držati korak s razvojem znanstvenih teorija. U osamnaestom stoljeću, filozofi su smatrali cjelokupno ljudsko znanje, uključivši i znanost, svojim područjem. Međutim u 19 i 20 st. znanost je postala previše stručna i matematička za njih i za sve druge osim za mali krug specijalista. Filozofi su toliko suzili djelokrug svojih istraživanja da je Wittgenstein, najslavniji filozof ovog stoljeća, rekao: "Jedina preostala zadaća za filozofiju je rasčlamba jezika!"

    A teologija bi htjela biti znanost. I može to biti ako poštuje zakone znanosti!!
    Ne bih rekao da je to slučaj!! :-)

    Ona je na "teorijskom znanstvenom iskazu", što je legitimno za znanost, ali to ništa ne znači dok se ta teorija i ne potvrdi "činjeničnim znanstvenim iskazom"!!

    avatar

    27.09.2010. (01:15)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @Geo, je li činjenica da ti posjeduješ osjećaje. Jest, iako se ne može dokazati. Ili ipak može pomoću 'plodova' osjećaja, ato su radost, smijeh, žalost, suze itd.
    E mi vjernici na samo jednoj višoj razini isto možemo rezonirati. Imamo vjeru kao dar, a plodovi su -dobrota, ljubav, poniznost, radost, suzdržljivost, razboritost itd.
    I mi to imamo u matematičkoj srazmjeri. Koliko više molitve (vjere) toliko više plodova. I to je subjektivno jer je općenito vezano za sve ljude koji imaju dar vjere. A objektivnost, ako uzmemo paralelu sa iznesenom definicijom u filozofiji, se pokazuje kroz zajedničko proživljavanje 'plodova'.
    I šta je tu nejasno?

    avatar

    27.09.2010. (01:29)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Istina je da je filozofija izgubila korak sa znanošću, ali ako teologiju promatramo i kao filozofiju u širem smislu, onda nije. Evo jedva čekam da iziđe na hrvatskom Hawkingova nova knjiga pa ćeš vidjet da je Pavao više znao od njega. To ću dokazati

    avatar

    27.09.2010. (01:35)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @Voyager, hvala na linkovima i postu. Evo sam bio okupiran pisanjem na Anđelkovom blogu i jednostavno nisam imao vremena napisati svoj, a i bilo je dosta naporno jer je tema zahtjevna.

    avatar

    27.09.2010. (01:53)    -   -   -   -  

  • geomir

    @Bartimeju, sve je jasno, ali smatram da nije točno da su plodovi vjere koje si nabrojao isključivo vlasništvo onih koji imaju vjeru!!!
    "Koliko više molitve (vjere) toliko više plodova." NETOČNO!!
    Nabrojani plodovi ne biraju ljude koji mole (više ili manje), već su, jednostavno rečeno, karakteristike ljudi!!! Na isti način kao što su karakteristike ljudi i gnjilež tih plodova, njihove suprotnosti!!
    Ljudi, koji su, kao, bili "zaglavni kamen Crkve" (pape) kroz historiju , najbolje to dokazuju!!
    Ti valjda znaš kakvih se sve "ljudi" izredalo na toj stolici, navodno, "svetoj" i od Boga danoj!!!

    PS: obavezno me izvjesti, ako prije doznaš od mene, da je u prodaji Hawkingova nova knjiga.
    I ja je jedva čekam, kao i tvoje dokaze!! :-))

    avatar

    27.09.2010. (08:45)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Ako kršiš jednu zapovjed kršiš sve. Tako negdje kaže Pavao. A on je mudar. Kad otvoriš prozor na kući koja ima deset prozora dim tame će prodrijeti u sve prostorije.
    Šta je sa čistoćom koja je plod Zapovjedi -Ne sagriješi bludno-
    Je li i to imaju svi ljudi? Čistoću.

    avatar

    27.09.2010. (14:39)    -   -   -   -  

  • geomir

    "Kad otvoriš prozor na kući koja ima deset prozora dim tame će prodrijeti u sve prostorije."

    Neće @Bartimeju, neće!!
    Jer svaka prostorija unutra ima vrata i ako su zatvorena dim će ispuniti samo onu prostoriju na kojoj je otvoren prozor!!

    Ipak nije mi jasan ovaj tvoj komentar koji s mojim iznad ne vidim da ima nekakvu vezu!!???

    Gore su sasvim konkretne opservacije koje kontriraju tvojim prethodnim postavkama, a ti ništa!
    Počinješ o bludnosti!! :-))

    avatar

    27.09.2010. (15:13)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Zaboravio sam navesti čistoću kao plod vjere, pa ne bi onako od prve reagirao. Je li i to karakteristika ljudi?

    avatar

    27.09.2010. (20:19)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Bartimej neka si ti nama napisao post, zaista je tema teška, drago mi je da si aktivan.
    A sa Geom je izgleda problem jer on želi da se sad natežemo oko toga tko će što dokazivati. Ja sam mu samo objasnio što je dogma, a opet ću ponoviti što sam i prije napisao.

    ON NE MORA VJEROVATI: ISUS NIKOGA NA NIŠTA NE PRISILJAVA.

    Činjenica ostaje da on ne može dokazati da nisu istinite, stoga ne znam zašto me napada, jer nisam napisao ništa krivo, ako je krivo dokaži Geomire da je krivo.

    Istina nema nekoliko, jedna je Istina sa velikim slovom I. I ona vrijedi za svakoga, pa tako i za tebe Geomire iako se ti ne smatraš katolikom i ti ideš na posljednji sud;)

    Dakle nema razloga da se oko ovoga prepiremo, ne znam zašto to geomire ne možeš razumjeti i prihvatiti. S druge strane mi možemo prihvatiti da ti ovu Istinu smatraš našom subjektivnom istinom kako si se izrazio i riješena stvar, ali mi znamo da ona vrijedi za svakoga, a ti nam ne vejruješ ;)

    avatar

    27.09.2010. (20:27)    -   -   -   -  

  • geomir

    @barti, pa ne mogu reć da mi je čistoća jača strana!! Kupan se svaki treći dan, a zimi i riđe!! :-))))
    A što se tiče "tvoje čistoće" mislim da nije pošteno nju mišat sa prije nabrojanim plodovima:
    "dobrota, ljubav, poniznost, radost, suzdržljivost, razboritost itd."
    Svaka suprotnost njima na nekakav način utječe na nekakav negativan način na život ljudi u okolici!!
    "Nečistoća" (koja gruba rič!!) dvojici konsenzualnih partnera donosi zadovoljstvo, blaženstvo,...
    Da in je grubo ne bi to radili, ne??? :-))))
    A ako uleti nešto ne planirano, a blože moj.... idemo u općinu prid matičara!! :-)))
    Uostalom, koliko ovih tvojih "čistih" dolazi prid oltar sa trbuhon do zuba!!??? :-))

    @Putniče, ma ne napadam ja tebe kume!!!

    Napadam tvoju nelogičnost i ne konzistentnost .

    Ako ti nešto tvrdiš tada je na tebi da to dokažeš da je to tako kako ti govoriš, a nije na meni da dokazujen da to NIJE tako!!! Pitaj @Bartija!!

    Pa naravno da mene nitko na ništa ne prisiljava, ali ni ja tebi ne osporavam da imaš SVOJU kakvu god istinu, s velikim ili malim slovom!!!
    Sve dok je to TVOJA subjektivna istina.

    Ali osporavam da takvu istinu prodaješ vani kao "da ona vrijedi za svakoga"
    To osporavam, a ne "ne vjerujem"!!

    avatar

    27.09.2010. (21:34)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Ma ne prodajem ja ništa moj Geo, ja te samo upoznavam sa Istinom, a ti misliš da ona ne vrijedi za svakoga. Imaš ljudi koji misle da za njih ne vrijedi sila teze pa se bacu sa litice, ali to ne znači da su oni izuizeti od zakona gravitacije ;)
    Tako isto ova Istina vrijedi za svakoga, ali možeš ti vjerovati drugačije. Vidiš ne može biti istina i da je Isus postojao i da nije postojao, jedna je Istina,a li imaš ljudi koji vjeruju da Isus uopće nije postojao, isto kao što imaš ljudi koji vjeruju da čovjek nikada nije bio na Mjesecu. Jedna je Istina i Istina nikad ne može proturječiti Istini, ne postoje 2 Istine.

    A što se dokaza tiče oni su svuda oko nas, samo treba otvoriti, pitanje jesmo li spremni vjerovati?
    Ako je nešto budalaština lako je dokazati da je to laž ;)

    avatar

    27.09.2010. (22:22)    -   -   -   -  

  • geomir

    "Ako je nešto budalaština lako je dokazati [/LINK][/LINK]da je to laž ;)"

    Isto vridi i ako je nešto zaista Istina; i to je onda LAKO dokazati!!
    Dokazati kume, a ne VJEROVATI da su to "dokazi"! :-)))

    Uspoređuješ "tvoju Istinu" sa gravitacijom! :-)))
    I kažeš da "tvoja Istina vrijedi za svakoga, ali možeš vjerovati i drugačije!!

    E vidiš za gravitaciju svatko MORA ZNATI da je ISTINA.
    Oni koji vjeruju drugačije, eto i sam to znaš, nađu se smrskani na dnu litice,
    ukoliko nisu kao ovi na kraju mojeg posta. :-)))
    To je razlika između "tvoje Istine" i gravitacije!!

    avatar

    27.09.2010. (23:35)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Pa napisao sam da tko ima oči i tko vjeurje Isusu Kristu lako vidi dokaze svuda oko sebe, al dobro samo ću spomenuti onaj dio iz Evanđelja kada Isus priča prispodobu o Lazaru pa kaže da dođe netko i od mrtvih ovi ne bi vjerovali, jer bogati gospodar traži da njegovim netko ukaže na stvarnost raja i pakla.

    a za ovaj drugi dio, zaboravio si da ljudi mogu i drugačije vjerovati za gravitaciju, to si sam rekao kako će završiti, ali to je opet ništa u usporedbi sa onima koji ne vjeruju Isusu Kristu pa idu kontra Njega ;)

    avatar

    28.09.2010. (17:38)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Vjera je jamstvo za ono čemu se nadamo (raj) i u sebi ( u kasnijoj fazi) sadrži dokaz onih stvarnosti koje ne vidimo.
    Prema tome nevjerniku koji nema dar vjere ne možeš dokazati da Bog postoji, a nama koji vjerujemo ne treba ni dokazivati jer to znamo, ispočetka nesigurno, a potom sigurno.
    Čistoća je nešto mnogo više od suzdržavanja od seksa. To je čistoća srca, ali Bog daje i čistoću duše, i osobito je važna čistoća duha.
    Čovjek dobiva sposobost 'gledati' Boga po čistoći srca, sposobnost biti mirotvorac po čistoći duše, a po čistoći duha postaju sposobni biti progonjeni zbog pravednosti. Pozdrav.
    PS. Bog je toliko odvojio vidljivo koje je proizvedeno od nevidljivog da nikad neće moći biti dokazano postojanje Boga. To je iz razloga da se ne ugrozi dar vjere i dar slobode.
    Do ponovnog Kristova dolaska.

    avatar

    28.09.2010. (20:22)    -   -   -   -  

  • geomir

    Vidimo se kad On dojde! :-)))

    avatar

    28.09.2010. (23:08)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Vidimo se Geomire ;) bit će to gozba prava ;) a možda se koji put vidimo i prije toga ;)
    Lijepi pozdrav i Božji blagoslov!!!!

    avatar

    29.09.2010. (19:42)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Hvala Haime, evo sam ostavio komentar pa ga i ovdje prenosim. A mojim čitateljima od srca preporučam @Haima jer vrlo razložno i sustavno tumači po Riječi razliku protestantskog i katoličkog nauka i mislim da je jako inovativan.

    Jednom prilikom kad sam sjedio u društvu adventista kao gost kad je već odmakao razgovor spomenuo sam Mariju. Jedan se od njih vidno trznuo. Pitao sam ga je li se trznuo od ugode ili neugode. Odgovorio mi je kako mi Mariju smatramo božanstvom. Rekao sam mu da kad je Elizabeta čula Marijin pozdrav od ugode je zaigralo dijete u njezinoj utrobi i Elizabeta se napuni Duhom Svetim. Lk 1,41
    I između ostalog reče..... " Odakle onda meni to da majka moga Gospodina dolazi k meni?!...."
    Marija je majka Gospodinova, a onda možemo reći i majka Božja jer smo poodmaklo u Novom Zavjetu. Pozdrav

    PS Zaboravi sam reći da je Papin pohod Britaniji poziv svima nama da ovoj temi posvetimo više vremena.

    avatar

    08.10.2010. (22:42)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Danas čitam knjigu koju mi je darovao @Tignarius - Misli o kršćanskoj vjeri
    od Johna Henrya Newmana (1801-1890)
    Evo jedne njegove misli od 12.5.1879.
    …..moramo imati na umu da u liberalističkoj teoriji ima puno toga što je dobro i istinito, npr….naputci o pravičnosti (Nova Pravda m.o.), istinoljubivosti, razboritosti, samosvladavanju, dobrohotnosti koji su, kao što sam već prije primjetio, među njezinim priznatim načelima i naravnim zakonima društva. I sve dok ne uvidimo da se tim nizom načela namjerava nadomjestiti, zapriječiti religiju, mi ga ne proglašavamo zlim. Nikad dosad Neprijatelj nije imao tako pametno, i s tolikim izgledima na uspjeh, zasnovan izum. (str.127)

    Naišao sam na jedan blog koji me oduševio, jer vrlo sustavno i razložno tumači biblijskim citatima razlike u vjerovanju protestanata i katolika. Vrlo je inovativan pa ga preporučam: Haim. blog.hr
    A Papin pohod u Britaniju znak je i da se bavimo ovom temom. Pozdrav.
    PS-ovo sam prenio sa Anđelkovog bloga, a nastavlja se na prethodni komentar

    avatar

    09.10.2010. (00:21)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Evo nakon dužeg vremena odgovaram @Geu na njegove dvije opservacije.
    "Kad otvoriš prozor na kući koja ima deset prozora dim tame će prodrijeti u sve prostorije."
    Ako sam rekao da je Pavao nešto slično napisao, onda je za pretpostaviti za nas vjernike da su prostorije, koje neki duhovni pisci nazivaju i pećinama (Ivan od Križa) povezane. Ipak su razdvojene i imaju vrata, ali dim prolazi i kroz vrata. Zato kvarenje koje dolazi po nečistoći sa razine srca treba vremena da prodre u ostala područja. Ponekad to ide na potomke preko genetike koja bilježi sva vjerska ili 'nevjerska' stanja.

    @Bartimeju, sve je jasno, ali smatram da nije točno da su plodovi vjere koje si nabrojao isključivo vlasništvo onih koji imaju vjeru!!!
    "Koliko više molitve (vjere) toliko više plodova." NETOČNO!!

    Ne bi rekao da je netočno da poznaješ evanđelje. Koliko puta sam dosad rekao da i ateisti
    koji imaju dobru 'vezu' sa svojom savješću imaju djela ljubavi, jer je Bog upisao 'vjeru' u srca ljudi, a da to zaobilazi njihov razum.
    Slika u evanđelju o tome je kad Isus govori o dvojici braće. Jedan je htio, ali nije učinio, kao one rijetke pape medijski eksponirane, koje ti spominješ.
    Drugi nije htio, ali je učinio, kao neki ateisti koji čine djela ljubavi.
    Ima najbolja kombinacija čemu Isus uči apostole, a i Pavao da -hoće- na svim područjima ljudskog bića. I u svim djelima.
    Pozdrav

    avatar

    17.10.2010. (13:14)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Prenosim post od @Tignariusa da mi bude opomena.
    Međugorski glas
    Plešu demoni u pijanoj samodopadnosti, tamu neonskim svjetlom odijevaju,
    istinu lažju prekrivaju, a zavedena srca splačinama pune.
    Smirite se ljudi, munja nad Brotnjom tek što nije bljesnula.
    Krunicu na srca i predajte se molitvi pa ćete znati što vam je činiti.
    Čudi me da je Bartimej postao malkicu nervozan, a strpljenje i nada
    zdenac su preduboki.


    19.10.2010. (07:39)

    avatar

    23.10.2010. (01:52)    -   -   -   -  

učitavam...