Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (56)

Marketing


  • Tri Pojma

    Dragi Pero,
    kad sam osjetila da više ne mogu - otišla sam. Stoga, ne racionaliziraj previše.
    p.s. Dakako da sam ostavila komentar bez da sam post pročitala. Živio blog!

    avatar

    22.09.2010. (19:58)    -   -   -   -  

  • Neverin

    izbit ćeš mi oči sa dužinom posta ali uspio sam af :) uglavnom uvijek sam mislio da je grižnja savjest naša empatija radi koje se stavljamo u položaj osobe koju ostavljamo jer zamišljamo kako bi bilo nama da se tako sa nama postupa. Što se tiče načina kako da ne budemo iznenađeni i uvrijeđeni kada jednog dana ona ode mislim da je najbolje voljeti samoga sebe od početka prije nego si ju upoznao tako da ako jednog dana ode možeš izracionalizirati isto kako si ti napravio "ona je otišla ali ostao sam ja i idem dalje sa svojim razvojnim planovima". Mislim da mnogi kad se ožene prestanu raditi neke stvari oko sebe koje su činili dok su bili sami, mišljenja sam da to ne treba nikad prestat raditi radovalo te puhanje balona, konstrukcija maketa brodova ili životni ciljevi koje smo si naložili i bez partnerice..

    e sad tu su još i osjećaji ali ako se ljubomora koja je u biti samoljublje izracionalizira u stilu "kako se ona usuđuje ostaviti MENE?" onda se može i to prebroditi... čak i postoji mogučnost da osoba koja nas ostavlja biva povrijeđena ako nismo dovoljno povrijeđeni jer si ju pogodio u njezino samoljublje :)

    avatar

    22.09.2010. (21:15)    -   -   -   -  

  • jesmoinismo

    pa ovo je pravi traktat o ...o čemu ono?
    čitam još čitam.

    avatar

    22.09.2010. (22:40)    -   -   -   -  

  • marchelina

    toliko se slažem s tobom da nemam što ni reći :)

    avatar

    22.09.2010. (23:56)    -   -   -   -  

  • tessa k od tesara

    “When a love comes to an end, weaklings cry, efficient ones instantly find another love, and the wise already have one in reserve.” (O.W.)
    p.s.
    ovaj me post u svojim gabaritima podsjetio na Kishonovu - Velesliku strica Morrisa.
    na kraju priče razrezali su je u cca pedesetak minijatura i otvorili galeriju.

    avatar

    23.09.2010. (08:45)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    ZONA - Neću racionalizirati, samo ću konstatirati: fali ti, znači, kondicije. Valja poraditi na tome; ne sastoje se olimpijade samo od sprinteva, nego i od maratona.
    NEVERIN - Nije grižnja savjesti samo empatija sa vizualiziranim sobom (to bi čak prije bilo naprosto sažaljenje, suosjećanje - zato se to tako i kaže: su-osjećanje), nego je u pitanju trvenje ega o superego u nama. A ima također i ovoga što na kraju spominješ - povrijeđenost nepovrijeđenošću ostavljenog (što s druge strane potvrđuje ovo o čemu govorim da bi iznenadio postotak onih koji su u srcu već ostavili, iako o tome nikoga ne obavještavaju, jer ne mogu, ne usude se, nego se radije prave da su još u vezi).
    JESMOINISMO - čitaj, čitaj, isplatit će se
    MARČELINA - znam taj osjećaj
    TESSA - a ni to nije sve, ovo je tek sedmi od sedam nastavaka (koji je sakupio sve puštene linije)

    avatar

    23.09.2010. (10:03)    -   -   -   -  

  • NF

    jučer sam pročitao, danas sam samo svratio vidjeti koliko je blogera pročitalo. mada mi je svojevremeno jedna od omiljenih knjiga bila "umijeće ljubavi" danas mislim da racionalizacija u pitanjima ove vrste pretjerano ne pomaže, kemija je obično jača, iako s druge strane mislim da nakon pedesete ne bih nikad postupio kao jedan moj vršnjak, on se rastao i oženio curu dosta mlađu od svoje kćeri, ljubav je ljubav, seks je seks, ali bogami i komocija je komocija ;)

    avatar

    23.09.2010. (10:19)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    NF - Ljubav je dobro, seks je dobro, ali ni komocija nije zlo. Nakon pedesete bit će vrlo lijepo i senzacionalno ako me još budu htjele... nemam kćeri, ali evo da te parafraziram: svježe gospođice dosta mlađe od onih koje bi mi mogle biti kćeri. Iako mi je o tom dobu još apstraktno govoriti, iz ove perspektive mi se čini da bih teško u tom slučaju dao prednost komociji. Što međutim ne znači da dajem za pravo rečenom tvom vršnjaku: pa kud ju oženi?! :)

    avatar

    23.09.2010. (18:55)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    GELSENKIRCHEN - Prije svega, nije jasno čemu ovaj nebulozni igrokaz s nickovima i kao slučajnim nailaženjem na www.miljevci? Gospodine Malenica, alias Đani, alias Mirče, alias Branitelji, alias Gelsenkirchen, i tko zna što još sve ne, zapanjujuće ste naivni ako mislite da će nekoga zavarati stalno mijenjanje nickova, dok stil i jezik ostaje navlas isti - ista sintaksa, isti leksik, isti dijalekt, ista nepismenost, isti nivo (naime, ispod svakog nivoa)... Tko još ovdje ne prepoznaje tu tupu bujicu prostodušne, subinteligentne budalaštine bez glave, repa i minimuma logike, uvijek izbljuvane u jednom dahu (savjetujem češće koristiti točku ili barem točku-zarez), dahu zapjenjene strasti za simulirano, pseudo-hrvatstvo? Ako nas želite zavarati o svom identitetu, ne vrijedi vam se drugačije potpisivati, radije nešto drugačije napišite - tj. iole pismeno, čitljivo i smisleno - takva bi nas mimikrija posve zbunila!
    Nadalje, mada smatram sjajnim znakom kada čujem da moje riječi razdražuju lažno hipertrofirano hrvatstvo takvih kao vi, moram priznati da mi ovdje izmiče čime sam zaslužio tu hvalu koju mi ukazujete. Ovo je post o ljubavnim vezama, komentar kod Zone o Anici iz Oprisavaca također nema ama baš nikakve veze s temom za ili protiv patriotizma i Hrvatske, te ću se kao svaki pošten čovjek morati zahvaliti i odbiti čast koju nisam zaslužio, koja mi je samo nekom zabunom pripala.

    avatar

    23.09.2010. (19:39)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @pero, nije li tužno što Mirče ima pravo glasa na izborima ako je državljanin? :((( predlažem ti da ga brišeš, meni to nije praksa ali ogromni nivo neinteligencije to zahtjeva

    avatar

    23.09.2010. (21:38)    -   -   -   -  

  • knez

    jel provjeravaš ti svoj yahoo ikada

    avatar

    23.09.2010. (21:53)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    NEVERIN - kad ti već kod sebe o citatima, parafrazirat ću ti jedan Krausov aforizam: trebalo bi pisati knjige o ništicama kojima bi se već jednim retkom ukazalo previše poštovanja
    KNEZ - hm, da, ovaj blogerski ne baš redovito... zašto? nešto si mi poslao (tko god bio)?... evo idem baš provjeriti...

    avatar

    23.09.2010. (22:01)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @pero, onda treba napisati nešto o ovom zadnjem zgubidanu: žali bože zraka koji taj čovjek udiše :) e jesam zao, ko sam ja da to procjenjuje

    avatar

    23.09.2010. (22:25)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    NEVERIN - pa evo. što sam mu imao u ovom trenutku reći - rekao sam mu

    avatar

    23.09.2010. (22:44)    -   -   -   -  

  • ludlud

    Kako lucidan tekst!
    Plus bravura od paralele s košarkašem. :))))))))

    avatar

    24.09.2010. (01:32)    -   -   -   -  

  • mina

    @neugodno mi ostavljati komentar ispod ovakvih persona ali s obzirom da se kao virus širi po svim blogovima morati ću preuzeti taj rizik.
    prvo digresija: naime lijepo bi te molila da mi ubuduće ne impliciraš riječi koje nisam napisala i stvaraš smisao rečenica koji ne postoji. secirajući moje komentare u jednom od prethodnih postova koje si napisao mojim riječima si dao značenje koje ne postoji. o nikakvim ustašama nije bilo riječi već isključivo o netolerantnim osobama kojima je vrijeđanje jedini način komunikacije..što uostalom i crno na bijelom stoji u mom komentaru. dakle ništa više ništa manje. uzimajući u obzir kako ne možeš čitati misli i kako sam se možda nedovoljno jasno izrazila ovaj puta ti opraštam.. iako iskreno tvoja neutralnost kojom si se dičio me i nije previše impresionirala.

    da se ne razbacujem riječima na dva posta prvo bi ovdje komentirala Telč. doživljavam ga kao fascinantnu pozornicu neke satirične predstave. svako drugo tumačenje čini mi se kao totalni promašaj.
    način pisanja u tom postu mi je iznimno zanimljiv. ironija je meni dragi oblik komunikacije. pohvale za duhovitost :)

    što se tiče ostavljanja i slobode odlaska već sam se izjasnila u tvojim prethodnim postovima. pravo svakoga pojedinca je da ode onda kada to želi jer ljubav nije zatvor u kojem služimo doživotnu kaznu.
    veći mi se problem čini opčenita neiskrenost.. podilaženje drugima i sebi ne bi li time stvorili najlijepšu moguću sliku sebe i svojih postupaka.
    oduvijek prakticiram iskrenost i kada odlučim otići iz veze onda to vrlo jasno i otvoreno i kažem. pitanja " a zašto?" me uopće ne zanimaju jer sve što imam za reći kažem u vezi i kasnija opravdavanja koja ne osjećam me i ne zanimaju. naravno takvu vrstu iskrenosti savjetujem samo osobama sa debelim živcima jer nakon nje obično slijedi duži period u kojem ostavljena osoba zahtjeva odgovore

    avatar

    24.09.2010. (02:59)    -   -   -   -  

  • missillusion

    Haha, genijalni su citati, napose zadnji.
    Ma već sam rekla u prijašnjim postovima, ali što se tiče dobrovoljnosti ostajanja u vezama/brakovima, previše su ljudi ponekad kukavna bića da bi postupali samo po maksimi- ljubavi ima/nema, pa ja odlazim ili ostajem, ponekad ih zadržava i njihova vlastita slabost i demoni alias psihička nestabilnost vs. strah od napuštanja i to su obično isti oni koji nisu sposobni biti sami, kojima ti "bijedni ideali, krevet i kuhanje te materinska ljubav" znače čitav život.
    Takvoga ostaviti.. kao da si mu potpisao suicidalnu presudu :D.
    Previše mi računamo na ljudsku normalnost, a s druge strane onda imamo te osvetničke krvničke komentare na račun onih koji odaberu život umjesto ropstva. patetičnog li svijeta.

    btw, nešto me kopkalo dugo vremena, kako ostaviti osobu koja je zbog tebe ostavila neku drugu osobu? Tu se tek ropstvo opterećuje dodatnim lancima dužničke agresije.. i tako, tok misli.. mada ovom tekstu zapravo ništa i ne treba dodavat. svaka čast.

    avatar

    24.09.2010. (04:26)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    eh da lamentiranje..ooo kako je to pravilno i to je jedino ispravno...međutim dok se događa- gadno je, vrlo je gadno..i ja znam da je pravilno i jedino ispravno, ali kad radiš tu pravilnost osjećaš se ko zadnje smeće..iako kod mene nisu bile treće osobe, već on i ja..nije bilo ništa lakše..jer je on bio tip čovjeka ..koji će ostati i biti nesretan, ali će ostati u braku...a ja sam tip, nesretna sam, ali neću ostati...tako da sam ja bila i porota i sudac i krvnik...

    avatar

    24.09.2010. (13:11)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    i jednom sam čitala intervju sa M.Braut..gdje je ona otišla, zbog njegove nevjere i htijenja da se rastane, ali im je ostavila djecu...mlađahnoj ljubavnici i bivšem...što mislim da je vrlo bolno i vrlo,vrlo hrabro..ali i "izvrsno" rješenje pitanja kako ću ja sad, a kako će oni?

    avatar

    24.09.2010. (13:15)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    LUDLUD - posebno mi je drago: ti si prvi kojega se dojmila paralela s košarkašem - a ja sam se baš nadao da će to biti više prepoznato
    GELSENKIRCHEN - javile se napredne snage - ha ha ha, drž'te me, pući ću

    avatar

    24.09.2010. (13:48)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    MINA -
    1. Moram se prisjetiti što je ono bilo... Prenosim sa samog lica mjesta, gdje sam Nodusu otpisao: ''Mina je u onoj raspravi o čavoglavcima Zoni prigovorila da zašto ona brani desničare: 'priklanjajući se osobama koje su već dokazale na blogu svoj status netolerantnih i kojima su uvrede jedini način komunikacije zapravo iskazuješ direktno i svoje stavove'. Vidiš, tu ćemo se obojica složiti da Minin prigovor ne drži vodu, pošto sama činjenica da se Zona nije bezuvjetno stala derati protiv proslave kao ustaškog derneka, ne znači da se i sama priklanja ustašama (odnosno nazočnim besprizornim proustaškim blogerima).'' Zapravo - da, čini se da si u pravu. Ti si napisala da Zonino odstupanje od kodificiranog načina bubetanja po čavoglavama odmah znači ''priklanjanje netolerantnima'' - a ja sam onda imputirao da si ti rekla kako Zonino odstupanje od kodificiranog načina bubetanja po čavoglavama odmah znači ''priklanjanje ustašama''. To zbilja nije ista riječ - ''netolerantni'' i ''ustaše''; imputirao sam ti, očito. No, kada bismo se vratili i istražili o kojim se konkretno blogerskim pojavama radi, vidjeli bismo da riječ ''ustaše'' solidno odgovara, i da je samo pitanje takta, a ne supstance nazvati ih eufemizmom ''netolerantni''. Bilo kako bilo, to ne spada u suštinu ove stvari. Nazvali ih ovako ili onako, suština je to da ne stoji ono što si rekla kako Zonino odstupanje od kodificiranog načina bubetanja po čavoglavama odmah znači priklanjanje njima. (Kao što zatim još više nije stajao način na koji je ona na to otpisala tebi, kao što zatim još više od više nije stajao način na koji je Neverin na to otpisao njoj, itd., ostalo je povijest.) U vezi nebitne marginalije sam ti imputirao; u vezi suštinske poruke tvog komentara našao sam točno pravu riječ.
    2. Moja neutralnost nije ni bila radi toga da tebe ili nekoga drugoga impresioniram, nego je proizlazila iz te okolnosti da ja - nevjerovatno ali istinito - nisam imao ama baš nikakvog razloga niti osnove tu ne biti neutralan. U samom temeljnom čupanju nisam sudjelovao. Počeo sam pisati komentar kod Wind, koji nisam uspio ostaviti, pa sam ga pretvorio u post, što ga je na neki način otelo od mene, pretvorilo u javnu debatu koja je poživjela svoj vlastiti život i nadrasla okvire mog prvotnog interesa za temu. Što je moj interes na taj način ispao veći nego što stvarno je, ne znači da sam se trebao praviti manje neutralan nego što stvarno naravno da jesam. (Uostalom, zar nije zgodno vidjeti kako onom Mirčetu nakon svekolikog klanja Zona, Neverin i ja dođemo na primjer - jedno te isto! Šta ti je perspektiva! :) Ko nas bre zavadi kad imamo Mirčeta da nas miri i stavlja nazad na istu stranu barikade?!)
    3. Ovo s Telčom glede kojega je svako drugo tumačenje osim kao pozornice za satirične predstave totalan promašaj - nisam sasvim siguran na što ciljaš. Imaš na umu neko konkretno tumačenje?
    4. Napokon smo došli do aktualnog posta, ali za to već otprije znamo da se razumijemo. Lijepo za tebe da si osobno takvih živaca da te ni najmanje ne dira ako te netko poslije toga u sebi zlostavlja..

    avatar

    24.09.2010. (15:14)    -   -   -   -  

  • baba ljutica

    Iz navike sam pogledala koliko ima. Pa sam se vratila jer sam pomislila da sam otišla predaleko i promašila kraj. A sada, pola sata kasnije još šmrcam (ali s osmjehom) i kopiram buduće pismo...

    avatar

    24.09.2010. (16:10)    -   -   -   -  

  • mina

    @pero u šaci, nije mi drago biti krivo tumačena i to je zapravo sve što sam i imala dodati na tu već iscrpljenu temu. nije moja bitka da se u njoj bijem. uostalom kao što i sam kažeš pored Mirčeta svi smo stavljeni na istu stranu barikade..
    glede Telča čini mi se pogrešnim svako njegovo tumačenje u kojem ga se doživljava na način da mu se istinski divi njegovoj ljepoti kao krajnjem umjetničkom i arhitektonskom ostvarenju. zapravo ono divljenje koje si i sam opisao u postu dajući kao primjer usporedbu Telča sa Firenzom.
    za mene je Telč zanimljiv grad i svakako vrijedan posjeta iz razloga što ga doživljavam upravo tako kako sam već i napisala kao pozornicu neke satirične predstave. sve je u njemu two much i upravo tako ga doživljavam.
    ma odličan si post o Telču napisao pero a ako kažem da je odličan pretpostavlja se da su nam na temu posta razmišljanja jednaka.. koliko je to moguće da budu jednaka kod dvoje pojedinca :)
    and last but not least.. zapravo nisam niti rekla da imam takve živce da me ni najmanje ne dira ako me netko poslije toga u sebi zlostavlja. naravno da me dira ali to ne znaći da ću pod nečijim pritiskom početi opravdavati se za grijehe koje nisam ni počinila

    avatar

    24.09.2010. (18:34)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    MISSILLUSION - nije to uopće loš amandman, i čak transcendira temu ljubavne veze: kada si nekome dužan ili mu duguješ zahvalnost, ne možeš se više normalno ni slobodno ponašati... dotičnom još jedino smiješ ići strogo niz dlaku, da ne bi bio proglašen nezahvalnim... ako ti se sviđaju citati, evo jedan Krausov: ''Pod zahvalnošću se općenito podrazumijeva spremnost na doživotno mazanje mašću jer smo se jednom zaušljivili.''

    avatar

    24.09.2010. (18:48)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    GELSENKIRCHEN - bolje biti hrabar na internetu nego kukavan u Gelsenkirchenu

    avatar

    24.09.2010. (18:48)    -   -   -   -  

učitavam...